• Sonuç bulunamadı

A: Öğrencilerin anladığını nasıl bilirsiniz?

4.1.4. Ö4’ün İnancı

4.1.5.1. Ö5’in Öğretime Yönelik İnancı

Ö5’in öğretime yönelik inançları geçiş, yenilik öncesi ve yenilikçi kategorilerinde yer almaktadır. Ö5’in; öğretmenin rolü, öğretimin verimi, müfredat ve konu alanı ve değerlendirmeye inançlarını belirtirken kullandığı ifadeler sırasıyla aşağıda verilmiştir.

Öğretmenin Rolü

Ö5’in öğretime yönelik yapılan mülakat sorularından biri olan öğretmenin sınıf içi rolüyle ilgili soruyu cevaplarken aşağıdaki ifadeleri kullanmıştır:

A:Öğretmenin sınıftaki rolü nasıl olmalıdır?

Ö5: Bir model olmalı sadece öğreten değil aynı zaman da davranışlarıyla da öğrencilere model olabilecek bir kişi olmalı öğretmen. Artı bu rehberlik rolü ön plana çıkmalı öğretmenin. Sadece öğreten değil bilgiyi veren değil sonuçta o bilgileri bir sürü kaynaklarda da var. İsterlerse o kaynaklardan da ulaşabilirler. Amaç bu bilgilere nasıl ulaşabilecekler. veya ulaştığı bilgileri

günlük yaşamda nasıl kullanabilecek? Ulaştığı bilgilerden nasıl çıkarım yapabilecek bu konularda rehberlik yapabilen kişi olabilecek.

Ö5, öğrencilerden bilgileri kendilerinin yapılandırmasını istemektedir. Kendi rolünü bilgiye ulaşmada rehber olarak tanımlamaktadır. Öğretmen, onların konuya eleştirel yaklaşmalarını ve kavramsal gelişimlerini sağlamada rehber rol oynamanın önemine vurgu yapmıştır. Bu düşünce biçimi Ö5’in GEÇİŞSEL bir inanca sahip olduğunu temsil etmektedir.

Öğretimin Verimi

Öğretmenin öğretimin verimini maksimum seviyeye çıkarmaya yönelik düşünceleri öğrenci merkezli uygulamaları kapsamaktadır.

A: Sınıfınızdaki öğrenmeyi maksimum seviyeye çıkarmak için neler yapılmalıdır?

Ö5: Etkinlikleri, deney olsun bireysel çalışmalar olsun öğrencilerin kendilerinin yapmalarına çalışıyorum. Çünkü gösteri deneylerinin çokta sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. En azından öğrencilerin kendilerinin öğrenmelerini, bizzat kendileri yaparak öğrenmelerini istiyorum.

A: Deneyler nasıl olmalı sizce? Gösteri deneyi i yoksa grup çalışma dâhilinde mi?

Ö5: İmkânlar dâhilinde. Malzemeye göre ve deneye göre öyle diyeyim.

Mesela bazı öğrenciler açısından belki riskli olabilecek hani tehlikeli sayılabilecek…

A: Sınıf içi etkileşimden farklı şeylerden maksimum düzeye çıkarabilecek bi şeyler var mı?

Ö5: Olabilir dediğim gibi öğrenciler kendi yaptıkları çalışmaları sunu şeklinde sunabilirler. Ama………biraz vakit alıyor.

Ö5 yaparak yaşayarak öğrenmenin artırılabileceğini belirtmiştir. Yapılan deneysel çalışmalarda öğrencinin aktif rol alması ve çalışma sonuçlarını diğer arkadaşlarıyla paylaşma ortamın da oluşturulabileceğini ifade etmiştir. Ö5’in öğrencinin deneyimsel olarak bilgiyi kazanması ve arkadaşlarıyla bilgiyi paylaşması gerektiğini yönelik düşünceleri, YENİLİK ÖNCESİ bir inanç yapısına sahip olduğunu göstermektedir.

Müfredat ve Konu Alanı

Ö5 müfredat ve konu alanını belirleme hakkındaki düşünceleri aşağıdaki gibidir:

A: Neyi öğretip neyi öğretmeyeceğinize nasıl karar verirsiniz?

Ö5: Bizlere verilen kazanımlar var kılavuz kitapları var onlara göre ……

müfredat dışında çok fazla bilgi vermeye gerek yok.

A: Müfredattaki bütün konuları öğretebiliyor musunuz? Vaktinizden kısıtlama yapıyor musunuz, yada bütün deneyleri, etkinlikleri yapıyor musunuz?

Ö5: Eğer dediğim gibi hepsini yaparsak etkinliklerin hepsini yapmaya kalkarsak zaman problemiyle karşılaşıyoruz…..mümkün olduğunca öğrencilerin gerçekten belki birden fazla kazanımları edinebilecekleri etkinlikleri yapmaya çalışıyorum. İllaki kitaptaki etkinliklere de tam bağlı kalmıyorum.

Öğretmen konu alanını belirlerken müfredatı takip ettiğini ama uygulama aşamasında zaman problemi yaşanabilineceği için birçok etkinlik yerine birden fazla kazanıma hitap eden etkinliklere yer verilemesi gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca öğretmen müfredattaki etkinliklere malzeme durumuna göre de karar verilebileceğini ifade etmiştir.

Ö5: Malzeme durumuna da bağlı bunlar. Kimi deneylerde malzemeler bizi kısıtlayabiliyor.

Katılımcı ayrıca derste işlenilen konunun günlük hayatla ilişkilendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Ö5: Günlük yaşamla ilişkili olması da lazım. acaba hani çocuk bunu öğreniyor da niçin öğreniyor …. hayatta bana hangi alanda yarayacak gibisinden ilişkilendirilirse iyi olur.

Katılımcı konu alanın fazla olduğunu ve sorumluluğun fazla olduğunu belirtmiştir.

Katılımcı konu alanını daraltılması doğrultusunda yapılabilecekleri aşağıdaki gibi ifade etmiştir.

Ö5: Proje yada bir yöntem seçilebilirdi. Bir sorun tespit edilebilirdi. Bu sorunu kendilerinin çözmesini sağlayabilecek bir yöntem seçilebilirdi…..

birlikte proje basamaklarında test edebilirlerdi………her öğrencinin aslında ayrı bir öğrenmesi de var farklı farklı. Belki her öğrenciye ayrı bir çalışma ortamı oluşturulabilirdi. Kimi öğrenci bizzat kendi yaparak öğrenmeye

çalışır. Kimi öğrenci okumayı tercih eder,kimi öğrenci görsel sunumları izlemeyi tercih eder. Belki öyle bir sınıf ortamı oluşturmak güzel olabilirdi.

Öğretmen öncelikle müfredat ve programa bağlı kalarak ders içeriğini belirlenebileceğini vurgulamış ancak mülakatın devamında ise öğrenci merkezli bir düşünce yapısı ön plana çıkmıştır. Öğretmen, öğrencilerin her birinin farklı öğrenme stilleri olduğuna ve öğrencinin bu öğrenme stiline göre sınıf ortamının oluşturulabilineceğine işaret etmiştir. Öğretmen ayrıca bu etkinlikleri gerçekleştirirken müfredatla sınıf içi etkinliklerin örtüşmesi için birçok kazanıma hitap eden etkinlikleri seçtiğini ifade etmiştir. Öğretmen öğrencinin bilişsel duyularının açık olmasına da vurgu yapmaktadır. Öğrencinin bu bilgiyi neden öğrendiği ve günlük hayatta nasıl kullanılacağına yönelik ilişkilendirilmeler yapılması gerektiğini belirtmiştir. Öğretmenin bu öğrenci merkezli düşünceyi öne plana çıkarması onun YENİLİKÇİ uygulamaları benimseyen bir inanca sahip olduğunu göstermektedir.

Değerlendirme

Ö5 Yeni bir konuya geçmeye nasıl karar verdiğini aşağıdaki gibi belirtmiştir:

A: Yeni bir konuya geçmemiz gerekiyor neye göre karar verirsiniz?

Ö5: Yeni konuya geçmeye nasıl karar veriyorum eğer o kazanımları gerçekleştirecek etkinlikleri yaptıysam; bu deney olabilir veya başka etkinlik olabilir bunları yaptıysam ona karar veriyorum …. Konu sonunda sorular soruyorum. Onlar da sorular soruyor. Bir tartışma ortamı gibi oluyor.

Öğrenciler konuyu kendi fikirleriyle, benim derste ya da kitap geçen gibi değil de, ezberlemeden söylüyorsa, tartışabiliyorsa sorun yok, öğrenci o konuda bilgi sahibi olmuş diyebiliriz.

Ö5 tartışma ortamı oluşturarak öğrencilerin derste kendi ifadeleriyle tartışmada yer alırsa, bu onun konuyu kavradığını gösterdiğini belirtmiştir. Öğretmenin tartışma ortamında öğrencileri aktif olmalarını görmek istemesi, onun YENİLİK ÖNCESİ bir inanç yapısına sahip olduğunu göstermektedir.