• Sonuç bulunamadı

KIDEM GÖREV BRANŞ

4.2. Okul öncesi Öğretmeninin Sorumlulukları

4.2.1. Öğretmenlere Yönelik Sorumlulukları

Öğretmenlere yönelik sorumlulukları bağlamında, okul kültürüne uyum sağlama, ortak materyalleri etkin kullanmak, zümre işbirliğine önem verme, öğretmenlerin eleştirel bakışları şeklinde 4 kod oluşturulmuştur. Bu kapsamda okul yöneticileri okul öncesi öğretmenlerine ilişkin beklentilerini aşağıdaki şekilde ifade etmişlerdir.

4.2.1.1. Okul Kültürüne Uyum Sağlama

Çalışılan okulların farklı kültürel yapısının olduğu bu kültüre okul yönetiminin, bulunduğu çevrenin, çalışan öğretmenlerin ve velilerin etkilerinin bulunduğu öğretmenin mevcut bu kültürü iyi okuması ve uyum sağlaması gerektiği belirtilmiştir.

Öğretmenin veli ile olan ilişkilerinde okulun genel eğitim politikasını ve kültürünü dikkate alması önemlidir (K10).

Her okulun bir kültürü vardır. Öğretmen bu kültürden etkilenir ve etki eder. Okulun amaçlarına ulaşması için öğretmenin okul kültürüne uyum sağlaması önemlidir. Öğretmen okul kültürüne uyum sağladığında çevreyi kabullenecek davranışlarını ve beklentilerini bu çevrenin özelliklerine göre oluşturacaktır (K13).

4.2.1.2. Ortak Materyalleri Etkin Kullanmak

Öğretmenlerin okulda ortak kullanılan materyalleri etkin kullanması beklendiği bunların belli bir düzen içinde kullanılması ve yararlanması gerektiği belirtilmiştir.

Okulda ortak kullanılan eğitim araçları ve ders materyalleri bulunmaktadır. Öğretmenlerin bunları etkin ve verimli kullanması gereklidir. Bazı öğretmenler bu materyalleri kullanmazken bazılarının ise bu materyalleri aktif kullanıyor (K3).

Ortak ders araçlarının okul öncesi öğretmenin dikkatli ve verimli kullanması gerekir (K5).

Görüşme yapılanlardan birisi etkinliğe önceden hazırlanılması gerektiğini materyallerin kullanımında okulda belirlenen plana uyması gerektiği belirtilmiştir

Ders öncesi etkinlikleri öğretmenlerin hazırlaması gerekmektedir. Öğretmen erken hazırlığını yaparsa daha verimli bir eğitim ortamı oluşacaktır. Ortak materyaller için plana uymak gereklidir (K5).

4.2.1.3. Zümre İşbirliğine Önem Verme

Görüşme yapılanlardan biri öğretmenin özelliklerinden biri olarak saydığı işbirliği yapabilme becerisinin tüm branşlar için gerekli olduğunu ancak okul öncesi öğretmeninin işbirliğinin daha önemli olduğunu belirtmiştir

Öğretmenin temel özelliklerinden biri ekip çalışması yapabilmesidir. Tüm branşlar için bu geçerlidir. Öğretmen hem öğrenci grupları ile hem ekip arkadaşlarıyla hem de ailelerle işbirliği içinde çalışmalıdır. Okul öncesi öğretmeninin işbirliği yapması daha önemlidir (K6).

Mesleki gelişimin basamaklarından birinin işbirliği olduğu öğretmenin branşıyla ilişkili olarak gelişimleri takip etmesi gerektiği belirtilmiştir.

Kendi alanıyla ilgili bütün yayınları takip etmelidir. Mesleğiyle ilgili bütün toplantılara elimden geldiği kadar katılmalı (K14).

Öğretmenlerin mesleğini geliştirmesi için meslektaş dayanışmasından yararlanması gerektiği, zümre öğretmenler kurulu önemsemesi gerektiği, okul yönetimleriyle iyi iletişim kurması gerektiği ve bölgesinde bulunan okul ve kurumlarla iletişimini sıkı tutması ve etkinliklere katılması gerektirdiği belirtilmiştir.

Bir kere zümre işini çok iyi yapması gerekiyor. Ona inanıyorum. Kendi gelişimini tamamlaması gerekir. Okul idaresiyle çok iyi iletişim k urması gerekir. Bu iş için eğitim alması gerekir. Yine ilçe bazında eğitim bölgelerinde yakın çevredeki okullarla işbirliğini iyi takip etmesi gerekiyor (K20).

İş birliğinin çok önemli olduğu, okula yeni atanan bir öğretmene ona danışman gibi bir öğretmen görevlendirilmesi gerektiği, bu sayede tecrübeli öğretmen ile yeni atanmış öğretmen arasında olumlu bir yönde iletişim olabileceği, tecrübeli olan öğretmen deneyimlerini daha rahat tecrübesiz öğretmene aktarma fırsatı bulabileceği belirtilmiştir.

İş birliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir öğretmen okula yeni atandığında ona danışman gibi bir öğretmen görevlendirilebilir. Bu sayede tecrübeli öğretmen ile yeni atanmış öğretmen arasında olumlu bir yönde iletişim olabilir. Tecrübeli olan öğretmen deneyimlerini daha rahat tecrübesiz öğretmene aktarma fırsatı bulabilir (K18).

Öğretmenlerin mesleki dayanışma ve iletişimle birbirlerinden çok şey öğrenebilecekleri vurgusu yapılmış okulda kurulacak sağlıklı iletişimin kişisel ve mesleki gelişimi sağlayıcı bir araç olduğu belirtilmiştir. Görüşme yapılanlardan biri öğretmenin özelliklerinden biri olarak saydığı işbirliği yapabilme becerisinin tüm branşlar için gerekli olduğunu belirtmiştir Mesleki gelişimin basamaklarından birinin işbirliği olduğu öğretmenin branşıyla ilişkili olarak gelişimleri takip etmesi gerektiği belirtilmiştir. Öğretmenlerin mesleğini geliştirmesi için meslektaş dayanışmasından yararlanması gerektiği, zümre öğretmenler kurulu önemsemesi gerektiği, okul yönetimleriyle iyi iletişim kurması gerektiği ve bölgesinde bulunan okul ve kurumlarla iletişimini sıkı tutması ve etkinliklere katılması gerektirdiği belirtilmiştir. İş birliğinin çok önemli olduğu, okula yeni atanan bir öğretmene ona danışman gibi bir öğretmen görevlendirilmesi gerektiği, bu sayede tecrübeli öğretmen ile yeni atanmış öğretmen arasında olumlu bir yönde iletişim olabileceği, tecrübeli olan öğretmen deneyimlerini daha rahat tecrübesiz öğretmene aktarma fırsatı bulabileceği belirtilmiştir.

4.2.1.4. Öğretmenlerin Eleştirel Bakışları

Görüşme yapılanlardan birisi evrensel eğitim ve öğretim ilkelerine uygun bir şekilde eğitim verilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Evrensel eğitim ilkelerine uygun eğitim ve öğretim verebilecek yeterlikte olmalıdır. Öğretmen günceli takip etmenin yanında evrensel değerler başta olmak üzere çağdaş norm ve ilkeleri de bilmeli ve aktarmalıdır (K5). Görüşme yapılanlardan bir diğeri öğretmenlerin bakıcı olarak görülmesinin doğru olmadığı fakat sanki çocuk bakıcısıymış gibi değerlendirildiğini belirtmiştir.

Bakıcı olarak görülmesi \ dersine müdahale edilmesi mesleğin zorlukları arasındadır. Özellikle okul öncesi alanı öğretmenini sanki bir çocuk bakıcıymış gibi değerlendirilebilmektedir (K2).

Görüşme yapılan kişiler okul öncesi öğretmenlerinin çocuk bakıcısı olarak görüldüğünü ifade etmişlerdir. Bakıcı izleniminin kaldırılmasını istediklerini belirtmiştir.

Diğer insanlar tarafından çocuk bakıcısı olarak görülmekte olumsuz bir eleştiri (K1).

Daha fazla saygı bekliyoruz bakıcı izleniminin tamamen yok olmasını istiyoruz (K7).

Benim için olumlu bir eleştiri ise bir çocuğun hayatın da ki ilk öğretmen olmak ve onu yetiştirmek (K16).

Fazla ilgi ve alaka beklentisi vardır. Öğretmenin her çocuğa ayrı ayrı özen göstermesi istenmektedir (K5).

Görüşme yapılanlardan bazıları bu alana yeterince değer verilmediğini öğretmene yeterli saygı gösterilmediğini ifade etmiştir.

Okul öncesi öğretmenleri okullarda ikinci sınıf olarak

değerlendirilmektedir (K19).

Dışardan bu alan çok ilgi görse de yeterince saygı duyulduğunu düşünmüyorum (K18).

Okul öncesi öğretmenlerinin bazılarının mesleğini sevmedikleri görüşme yapılan kişilerce ifade edilmiştir. Bir diğeri öğretmenin siyasi düşüncelerini derse aktarmamasını ifade etmiştir.

Bazı okul öncesi öğretmenler mesleğini sevmeden yaptıkları için çocuklarla iletişimleri kötü oluyor (K1).

Diğer bir sorunda öğretmenlerin siyasi düşüncelerini okul öncesindeki küçücük çocuklara aktarmaya çalışması bir problem olarak ortaya çıkmaktadır (K14).

Görüşme yapılanlardan birisi en çok tercih edilen mesleğin okul öncesi öğretmenlik olduğunu belirtmiştir. Kolay iş bulunabilmesi ve ödemelerin iyi olması bunda teşvik edici bir unsur olarak sayılmıştır.

En çok tercih edilen meslek olması söz konusudur. Devlet memurları sınavında daha düşük puanla atanabilmesi ve ödemelerin iyi olması bu alana yönelmeyi teşvik etmektedir (K15).

Benzer Belgeler