• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.2. Öneriler

5.2.1. Öğretmenlere Yönelik Öneriler

 Öğrencilere cümle ve paragraf düzeyinde beceriler kazandırıldıktan sonra büyük metin birimleri oluşturmaya dönük çalışmalar yaptırılmalıdır.

 Sınıftaki öğrencilerin yazma düzeyleri ilk olarak tespit edilmelidir. Daha sonra bireysel çalışmalar ve grup çalışmaları ile bu düzeydeki eksiklikleri giderilmelidir.

 Cümle ve paragraf düzeyinde eğitim alması gereken öğrencileri metin yazmaya zorlamak öğrencilerde yazmaya karşı olumsuz tutum ve kaydı oluşturabilir. Bu bakımdan öğrencilere yazma düzeylerine uygun etkinlikler yaptırılmalıdır.

 Öğrencilerin sıkıcı olarak gördükleri yazılı anlatım çalışmaları zevkli hâle getirmenin ilk yolu bu konuda öğrencileri yazma yöntem ve teknikleri konusunda donanımlı hale getirmektir. Öğrencilerin neyi, nasıl yazacağı kavratılmalıdır.

 Öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek için Türkçe programlarında yer alan yazmaya hazırlık, yazma amacını belirleme, amaca uygun yöntem seçme, konuyu sınırlandırma, dikkatini yoğunlaştırma ve kurallara uygun yazma üzerinde durulmalıdır.

 Öğrencilerin yazılı anlatımlarını sadece not vermek için değil yazma becerilerindeki sorunları tespit etmek içinde değerlendirmelidir.

 Öğretmenler öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek için kağıdın biçimsel özelliklerini ezberletmek yerine uygulamalı olarak sınıf içerisinde yazma etkinliklerine yer vermeliler.

 Öğrencilerin yazmaya karşı olumsuz tutumlarını değiştirmelidir.

 Öğretmenler yazma etkinliklerine başlamadan önce öğrencide yazma isteği uyandırmalıdır.

 Türkçe öğretiminin temel amaçlarından biri olan yazılı anlatım becerisini geliştirmek amacıyla sınıf içerisinde ya da sınıf dışında uygun ortamlar oluşturularak alıştırmalar yapılmalıdır. Örneğin; betimleme yapabilmek için öğrenciler okulun bahçesine çıkartılabilir ve onlardan öğrenim gördükleri bu alanı betimlemeleri istenebilir.

 Öğrencilerin yazmaya karşı motivasyonunu artırmak için okul düzeyinde yarışmalar düzenlenebilir, okul ve gazete dergileri çıkartılabilir.

 Öğrencinin yazma becerisinin geliştirilmesinin uzun bir süreci kapsadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu süreçte öğrencinin yazdıklarına geri bildirimler vererek öğrencilerin yanlışlarını fark edip düzeltmeleri ve yazılı anlatım düzeylerini geliştirmeleri hedeflenmelidir.

 Öğrencinin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır.

 Öğrenciye yapıcı eleştirilerde bulunarak öğrencinin yazabileceğine dair bir inanca sahip olması sağlanmalıdır.

 Öğrencilerin yazılarının incelenerek hataları ortaya çıkarılmalı ve bu hatalarını gidermek için uygun etkinlikler yapılmalıdır.

 Yazma becerisi yapılacak olan etkinlikler ve uygulamalarla geliştirilen bir beceri olduğu için öğrencilerin yazmaktan zevk alacağı nitelikte yazılı anlatım çalışmalarına derslerde yer verilmelidir.

 Öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek için öğretmenler öğrencilere bilgiden çok uygulamaya dönük çalışmalar yaptırmalıdır.

 Öğrencilere yazı yazmaya başlamadan önce konunun zihninde canlanması için konuyla ilgili resim veya çizim yaptırılabilir.

 Öğrencilere yazdırılacak olan konular öğrencilerin ilgisini çekecek nitelikte olmalıdır. Tahtaya yazılan bir atasözü veya bir veciz bir sözün açıklanması yerine dikkat çekici bir görselden faydalanılması öğrencinin yazmaya olan isteğini artırabilir.

 Öğrencilerin yazma alışkanlığı kazanabilmeleri için günlük veya şiir defteri tutmaları istenebilir.

 Öğretimin ilk basamaklarında çocuklarda yazma isteği ve hevesi uyandıracak etkinliklerin yapılması, çocukların yazma alışkanlığı kazanmasına olanak sağlayabilir.

 Öğretmenler günümüzde elektronik ortamda yayımlanan çocuk dergilerine öğrencilerin yazı göndermeleri için öğrencilere yol göstermelidir.

 Paragraflar arası bağlantı, ana fikre ulaşma, yardımcı fikirle destekleme, bir yazıyı sonuçlandırma gibi özelliklerin kavratılmasında okuma alanına yönelik olarak yapılan çalışmalar kullanılmalıdır. İyi metin örnekleri öğrencilere uygulamalı olarak gösterilerek bir metinde olması gereken özellikler öğrencilere kavratılmalıdır.

 Öğrencilerin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulmalı, her bir öğrencinin sürece bağlı olarak yazma becerisinin gelişimi takip edilmelidir.

 Yazma becerisinin gelişiminde geleneksel yöntemler kullanarak öğrencinin cesareti kırılmamalıdır.

 Okuma, dinleme/izleme, konuşma ve yazma dil becerileri arasındaki bağlantı koparılmadan bu öğrenme alanındaki kazanımlara ulaşılmaya çalışılmalıdır. Özellikle “yazma” ve “konuşma” arasında bağlantı kurularak bu becerilere ait kazanımların öğrencilerin tarafından edinimi sağlanmalıdır.

 Öğrencilere tek bir konu vererek yazmaya zorlanmamalı, öğrencilere birden çok konu verilerek istediklerini yazma imkânı sunulmalıdır.

 Öğretmen yazma sürecinde öğrenciye model olmalı, öğrencilerle birlikte metin oluşturmalı ve yazdıklarını onlarla paylaşmalıdır.

 Öğretmen yazma becerisinin yapılan uygulama çalışmalarının sıklığına bağlı olarak gelişeceğini göz önünde bulundurarak bu uygulamalar sıklıkla yer vermelidir.

 Öğrencilerin yazmaya başlamadan önce hazırlık yapmaları için gerekli olan süreyi onlara vermelidir. Öğrencilere hazırlık aşamasında örnek metin inceleme, soru-cevap, görsellerden faydalanma, beyin fırtınası, drama gibi yöntem ve tekniklerden faydalanmalıdır.

 Öğretmen öğrencilere metin oluşturmadan önce taslak oluşturma konusunda öğrencilere uygulama çalışmalar yaptırmalıdır.

 Öğretmenler dört temel becerinden en son kazanılan yazma becerisine daha fazla önem vermelidir. Ortaokulda bu becerinin gelişimi için gerekli çalışmaların yapılması gerekir. Öğrenimlerini tamamladıktan sonra yazılı olarak duygularını, düşüncelerini rahat bir şekilde ifade eden bireylerin yetişmesi sağlanmalıdır.

 Öğrencilere yapılan sınavların çoktan seçmeli şekilde uygulanması öğrencilerin yazma konusuna yeterli önemi vermemelerine neden olmaktadır. Öğretmenlerin öğrencilerinin yazma becerisinin hayatlarının her döneminde yer alacaklarını kavratmaları gerekir.

 Yazma eğitiminde süreç odaklı yazma eğitimi yazma kazanımlarını daha kolay kazandırabilmektedir. Öğrencilerin yazma sürecinde başarılı olması için biyolojik, psikolojik ve zihinsel özelliklerden kaynaklanan bireysel farklılıkların dikkate alınması gerekir.