• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

1.4. SOSYAL BİLGİLER DERSİNİN İŞLENİŞİNDE GÖZ ÖNÜNDE

1.4.1. Öğretmenin Mesleki Başarısını Arttıran Faktörler

• Okul ile aile işbirliğinin kurulmasını sağlamalıdır.

• Meslektaşları, öğrencileri, velileri, yöneticileri ile iyi bir iletişim kurmalıdır. • Öğretmen öğrencilerinde gelecek kaygısının doğmasını engellemelidir. • Öğretmen planlı çalışma mesleğinde en iyiye en doğruya ulaşmalıdır.

• Öğretmen sosyal değerleri iyi bilmeli, toplumun beklentilerini, katkılarını, meselelerini tespit etmeli; bulgularını öğrencilerini yetiştirmede kullanmalıdır. • Öğretmen sağlıklı ve yapıcı bir disiplin anlayışı ile öğrencileri ile iletişim

kurmalıdır.

• Öğretmen okuma yazma gibi temel becerileri geliştirmelidir (Bilen, 2002, s.59- 61 ).

II.BÖLÜM

BULGULAR VE YORUMLAR

2.1.ÖRNEKLEME İLİŞKİN YORUMLAR

Araştırmanın geçerliliğinin arttırılması için yapılan ankete Konya İli, Selçuklu İlçesinde resmi ilköğretim okullarında birinci kademe beşinci sınıfta görev yapan 67 öğretmen iştirak etmiştir. Aşağıda yer alan tablolarda ankete katılan öğretmenlerin cinsiyet, yaş, kıdem, fakülte ve hizmet içi eğitim durumları gibi özellikleri yer almaktadır.

Tablo 1 : Ankete katılan öğretmenlerin cinsiyet durumları

Bay Bayan 22-29 30-49 50 ve

Yukarısı

22-29 30-49 50 ve Yukarısı

12 34 6 15

Tablo 1‘de ankete katılan öğretmenlerin cinsiyet durumları yer almaktadır. Buna göre toplamda 46 bay öğretmene karşılık 21 bayan öğretmen ankete katılmıştır.Bay öğretmenlerin 22-29 yaş aralığında olan öğretmen sayısı 12’ dir.30-49 yaş aralığında olan bay öğretmen sayısı 34’ tür.50 ve yukarısı yaş aralığında bay öğretmen, ankete katılan öğretmenler arasında yoktur.

Ankete katılan bayan öğretmenlerden 22-29 yaş aralığından olan öğretmen sayısı 6’ dır.30-49 yaş aralığında olan bayan öğretmen sayısı 15’ tir.Ankete katılan öğretmenlerden 50 ve yukarısı yaş aralığında olan bayan öğretmen yoktur.Tablodan çıkan sonuca göre ankete katılan öğretmenlerin genel olarak genç bir yaş ortalamaları vardır.Bunun da eğitimi olumlu etkileyeceği aşikardır.

Tablo 2 : Ankete katılan öğretmenlerin kıdem yılı durumları

Bay Bayan 0-5 6-10 11-15 16-20 21 ve Yukarısı 0-5 6-10 11-15 16-20 21 ve Yukarısı 6 21 11 5 3 5 10 5 1

Ankete katılan öğretmenlerin kıdem durumlarına bakıldığı zaman çalışma yılı olarak 0-5 aralığında kıdeme sahip olan bay öğretmen sayısı 6, 6-10 aralığında kıdeme sahip olan bay öğretmen sayısı 21, 11-15 aralığında kıdeme sahip olan bay öğretmen sayısı 11, 16-20 aralığında kıdeme sahip olan bay öğretmen sayısı 5 ve son olarak 21 ve yukarısı kıdeme sahip olan bay öğretmen sayısı ise 3 olarak ortaya çıkmıştır.

Ankete katılan bayan öğretmenlerden ise 0-5 aralığında kıdeme sahip olan bayan öğretmen sayısı 5, 6-10 aralığında kıdeme sahip olan bayan öğretmen sayısı 10, 11-15 aralığında kıdeme sahip olan bayan öğretmen sayısı 5, 16-20 aralığında kıdeme sahip olan bayan öğretmen sayısı 1 şeklinde bir sonuç ortaya çıkmıştır. Ankete katılan öğretmenlerden 21 ve yukarısı kıdeme sahip olan bayan öğretmen yoktur.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yarısı genel olarak kıdem bakımından 6-10 aralığında kıdeme sahip oldukları ortaya çıkıyor.

Tablo 3 : Ankete katılan öğretmenlerin mezun oldukları fakülte bilgileri

Bay Bayan Eğitim F. Fen-

Edb.F.

Diğer Eğitim F. Fen-Edb.F. Diğer

32 7 7 8 7 6

Tablo 3’ te ankete katılan öğretmenlerin mezun oldukları fakültelerin dağılımı yer almaktadır. Buna göre; Eğitim Fakültesi mezunu bay öğretmen sayısı 32, Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu bay öğretmen sayısı 7 ve diğer fakülte mezunu bay öğretmen sayısı 7 olarak ortaya çıkmıştır.

Ankete katılan bayan öğretmenlerin mezun oldukları fakültelere bakıldığı zaman ortaya çıkan sonuç: Eğitim Fakültesi mezunu olan bayan öğretmen sayısı 8, Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu bayan öğretmen sayısı 7 ve bunların haricinde diğer fakülte mezunu bayan öğretmen sayısı ise 6’dır.

Ankete katılan 67 öğretmenden 40’ı Eğitim Fakültesi mezunudur.14 öğretmen Fen- Edebiyat Fakültesi mezunudur.13 öğretmen ise bu iki fakülte dışında kalan diğer fakülte mezunudur.

Tablo 4 : Ankete katılan öğretmenlerin İlköğretim Programı ile ilgili Hizmet İçi Eğitim bilgiler

Ankete katılan öğretmenlerin İlköğretim programı ile ilgili hizmet içi eğitim bilgilerine bakıldığı zaman ortaya şu sonuç çıkmıştır: Hizmet içi eğitim kursuna katılan bay öğretmen sayısı 40, bayan öğretmen sayısı 17’ dir. Hizmet içi eğitim kursuna katılmayan bay öğretmen sayısı 6, bayan öğretmen sayısı ise 4’ tür.Ankete katılan öğretmenlerin 57’ si İlköğretim programı ile ilgili hizmet içi eğitim kurslarına katıldıklarını belirtmişlerdir.10 Öğretmen ise ilköğretim programı ile ilgili hizmet içi eğitim kursuna katılmadıklarını belirtmişlerdir.

Bay Bayan Hizmet İçi Eğitim

Kursuna Katılan

Hizmet İçi Eğitim Kursuna Katılmayan

Hizmet İçi Eğitim Kursuna Katılan

Hizmet İçi Eğitim Kursuna Katılmayan

2.2. GRAFİKLERİN YORUMLARI

“İlköğretim Sosyal Bilgiler 5. Sınıf Öğretim Programının Uygulanmasının Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi “ konulu anket çalışmasından elde edilen bulgular aşağıda yorumlanmıştır.

Bu anketler Konya ili Selçuklu ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilköğretim okullarında birinci kademe beşinci sınıfı okutan 67 öğretmene uygulanmıştır.

Yapılan anket sonuçları hakkındaki yorumlar, anketin temel içeriğini oluşturan Etkinlik, Uygulama, Müfredat ve Değerlendirme biçimindeki gruplandırma bir bütün olarak ele alınmış, anket sorularına verilen cevapların dağılımı grafiklerle desteklenmiş ve grafiklerde yer alan oranlar birbirleriyle karşılaştırılarak yorumlama yoluna gidilmiştir.

1.Soru: Öğrenme ve öğretme süreçlerinin yapılandırılmış örnek etkinliklerle yönlendirilmesini olumlu buluyor musunuz ?

Grafik 1: Anket araştırmasının birinci sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Araştırmanın birinci sorusu ankete katılan 67 öğretmenin tümü tarafından cevaplanmıştır.Ankete katılan 5. sınıf öğretmenlerinin % 66’sı Evet seçeneğini işaretleyip öğrenme ve öğretme süreçlerinin yapılandırılmış örnek etkinliklerle yönlendirilmesini

1.SORU 44; 66% 22; 33% 1; 1% EVET KISMEN EVET HAYIR

olumlu bularak yeniden yapılanma süreci içerisinde etkinlikler ile ilgili yapılan değişiklikleri olumlu bulduklarını verdikleri cevaplarla ifade etmişlerdir.

Ankete katılan öğretmenlerin % 33’ü ise Kısmen Evet seçeneğini işaretleyip öğrenme ve öğretme süreçlerinin yapılandırılmış örnek etkinliklerle yönlendirilmesini kısmen olumlu bulduklarını belirtmişlerdir.

Ankete katılan öğretmenlerin % 1’i ise öğrenme ve öğretme süreçlerinin yapılandırılmış örnek etkinliklerle yönlendirilmesini olumlu bulmadıklarını ifade etmişlerdir.

Araştırmanın birinci sorusuna verilen cevaplar doğrultusunda çıkan sonuç; öğrenme ve öğretme süreçlerinin yapılandırılmış örnek etkinliklerle yönlendirilmesini ankete katılan öğretmenlerin % 99’u tamamen veya kısmen şeklinde olumlu bularak, yapılandırılmış etkinliklerin uygulanmasına eğitimin içinde yaygınlaştırılmasına destek verdikleri ve olumlu karşıladıkları sonucuna ulaşılmıştır.

2. Soru: Etkinliklerin çevre ve okul şartlarına göre çeşitlendirilmesini olumlu buluyor musunuz ? 2.SORU 50; 75% 15; 22% 2; 3% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 2: Anket araştırmasının ikinci sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Araştırmanın ikinci sorusunda ise ankete katılan 5. sınıf öğretmenlerinden % 75’i Evet seçeneğini işaretleyip Etkinliklerin çevre ve okul şartlarına göre çeşitlendirilmesini olumlu bulduklarını ifade etmişlerdir.

Kısmen evet seçeneğini işaretleyen öğretmenlerin yüzdesi 22 de kalarak etkinliklerin çevre ve okul şartlarına göre çeşitlendirilmesini kısmen olumlu buldukları belirlenmiştir.

Ankete katılan öğretmenlerin % 3’ü ise etkinliklerin çevre ve okul şartlarına göre çeşitlendirilmesini olumlu bulmadıklarını verdikleri cevapla ortaya koymuşlardır.

Araştırmanın ikinci sorusuna verilen cevaplar doğrultusunda ortaya çıkan sonuç; ankete katılan öğretmenlerin % 97’si etkinliklerin çevre ve okul koşullarına göre çeşitlendirilmesini olumlu buldukları, % 3’nün ise olumlu bulmadıkları ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin verdikleri cevap ışığında Etkinliklerin çevre ve okul şartlarına göre çeşitlendirilmesi öğrenci performansı açısından önemli olduğundan dolayı her etkinliğin her yerde yapılamayacağı bunun sebepleri arasında ise ekonomik ve sosyal sebeplerin yer aldığı gösterilmektedir.

Etkinliklerin çeşitlendirilmesiyle herhangi bir sebepten dolayı yapılamayan bir etkinliğin yerine yapılması daha kolay bir etkinliğin yapılabilir olması etkinliklerin çeşitlendirilmesinin ne derece önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

3.Soru: İlçeniz ve okulunuz şartlarına göre yapılandırılmış örnek etkinliklerin uygulanabileceğine inanıyor musunuz ?

3.SORU 16; 24% 42; 63% 9; 13% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 3: Anket araştırmasının üçüncü sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Ankete katılan öğretmenlerin % 24’ü araştırmanın üçüncü sorusunda evet seçeneğini işaretleyerek yapılandırılmış örnek etkinliklerin ilçe ve okul şartlarına göre uygulanabileceğine inandıklarını belirtmişlerdir. Kısmen evet seçeneğini işaretleyen öğretmenlerin oranı % 63’tür.Böylelikle ankete iştirak eden öğretmenlerin büyük çoğunluğu yapılandırılmış örnek etkinliklerin ilçe ve okul şartlarına göre uygulanabileceğini kısmen olumlu bulduklarını belirtmişlerdir.

Hayır seçeneğini işaretleyen öğretmenlerin oranı % 13’te kalarak yapılandırılmış örnek etkinliklerin ilçe ve okul şartlarına göre uygulanmasının zor ve sıkıntılı olduğunu belirtmişlerdir.

Araştırmanın üçüncü sorusuna verilen cevaplar doğrultusunda ortaya çıkan sonuç ise yapılandırılmış örnek etkinlik uygulamasının olumlu olduğu ilçe ve okul şartlarına göre uygulanabilirlik oranının yüksek olduğu, ankete katılan öğretmenlerin %13’ü ise yapılandırılmış örnek etkinliklerin uygulanmasının malzeme ve kırtasiye eksikliğinden dolayı uygulanmasının sıkıntılı olabileceğini belirtmişlerdir.

4.Soru: Yapılandırılmış etkinliklerin uygulanışında herhangi bir problemle veya aksamayla karşılaştınız mı ?

Grafik 4: Anket araştırmasının dördüncü sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik 4.SORU 32; 48% 29; 44% 5; 8% EVET KISMEN EVET HAYIR

Araştırmanın dördüncü sorusuna ankete katılan öğretmenlerin % 48’i evet seçeneğini işaretleyerek yapılandırılmış örnek etkinliklerin uygulanışında herhangi bir problem veya aksamayla karşılaştıklarını belirtmişlerdir.

Kısmen evet seçeneğini işaretleyen öğretmenlerin oranı ise % 44’tür.Bu da gösteriyor ki araştırmaya katılan öğretmenlerin çok büyük çoğunluğu yapılandırılmış örnek etkinliklerin uygulanmasında herhangi bir problem veya aksamayla karşı karşıya kaldıklarını belirtmişleridir.

Araştırmanın dördüncü sorusuna hayır cevabı veren öğretmenlerin oranı % 8’dir.Yapılandırılmış örnek etkinliklerin uygulanmasında herhangi bir problem veya aksamayla karşılaşmayan öğretmenlerin oranı çok düşük seviyede kalarak, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun örnek etkinlikleri uygulamada mutlaka bir problem veya aksamayla karşılaştıkları sonucuna varmak mümkün görünmektedir.

Yapılandırılmış örnek etkinliklerin okul koşullarında uygulanmasında sınıfların kalabalık olması, malzeme yetersizliği, velilerin öğrencilere yeterince ilgi gösterip destek olmamaları, öğrencilerin etkinlik temelli uygulamaya tam adapte olamamaları gibi sebepler etkinlik uygulamalarının tam olarak başarılı olmasını engellemektedir.

5.Soru: Öğrencilerin bilgi ve yeteneklerine göre etkinliklerin çeşitlendirilerek arttırılmasını olumlu bulur musunuz ?

5.SORU 44; 68% 19; 29% 2; 3% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 5: Anket araştırmasının beşinci sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Daha önceki sorularda etkinlik temelli uygulamaları hayata geçirmede bazı zorluklarla karşılaştıklarını belirten öğretmenler, araştırmanın beşinci sorusuna verdiği cevaplarla yapılandırılmış etkinlik uygulamalarının çeşitlendirilerek arttırılmasını olumlu bulmuşlardır.

Beşinci soruya öğretmenlerin % 68’ i evet seçeneğini işaretleyip öğrencilerin bilgi ve yeteneklerine göre etkinliklerin çeşitlendirilerek arttırılmasını olumlu bulduklarını belirtmişleridir.

Araştırmanın beşinci sorusuna öğretmenlerin % 29 ‘u kısmen evet seçeneğini işaretleyerek yapılandırılmış etkinliklerin çeşitlendirilerek arttırılmasını kısmen de olsa evet diyerek etkinlik temelli uygulamaları olumlu bularak yaygınlaştırılmasına destek vermişlerdir.

Aynı soruya hayır cevabı veren öğretmenlerin oranı % 3’tür.Bu da gösteriyor ki öğretmenler etkinlik temelli uygulamaların çeşitlendirilerek arttırılmasını olumlu bulduklarını ifade ederek destek verdiklerini belirtmişlerdir.

Öğrencilerin bilgi ve yeteneklerine göre etkinliklerin nitelik ve nicelik açısından geliştirilmesine önem verilmeli sınıfta var olan her öğrenciye yönelik mutlaka bir etkinlik örneği bulunmalı bir öğrencinin ilgisini çekebilecek en az bir etkinlik uygulaması yer almalıdır.

6.Soru: Etkinlik temelli öğrenmede, öğrencilerin işbirliği yaparak birbirlerinden öğrenme fırsatı yakalayabildiklerine inanıyor musunuz ?

6.SORU 34; 51% 27; 40% 6; 9% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 6: Anket araştırmasının altıncı sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Araştırmanın altıncı sorusuna verilen cevaplara bakıldığında araştırmaya cevap veren öğretmenlerden % 51’i evet seçeneğini işaretleyerek etkinlik temelli öğrenmede öğrencilerin işbirliği yaparak birbirlerinden öğrenme fırsatı yakalayabildiklerine inandıklarını belirtmişleridir.

Etkinlik temelli öğrenmede öğrencilerin işbirliği yaparak birbirlerinden öğrenme fırsatı yakalayabildiklerine kısmen evet diyen öğretmenlerin oranı % 40’ ta kalmıştır.Aynı soruya hayır cevabı veren öğretmenlerin oranı ise % 9’ da kalarak etkinlik temelli öğrenmede öğrencilerin işbirliği yaparak birbirlerinden öğrenme fırsatı yakalayabildiklerine inanmadıklarını belirtmişlerdir.

Etkinlik temelli öğrenmede öğrenciler bireysel çalışma yapabilecekleri gibi grup çalışması da yapabilme imkanları vardır. Grup çalışmasında iki,üç, dört ve daha fazla öğrenci bir araya gelip işbölümü yaparak sınıf ortamında diğer öğrencilere sunmayı planladıkları konuyu araştırıp sunuma hazır hale getirirler.

Bu araştırmada öğretmenlerin verdikleri cevaplar doğrultusunda öğrencilerin işbirliği yaparak birbirlerinden öğrenme fırsatı yakalayabildikleri gerçeği bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

7.Soru :Yapılan etkinlikler sonunda öğrenciler, ürettiklerini sınıfta sunarak, öz güven kazanabiliyorlar mı ? 7.SORU 37; 56% 26; 39% 3; 5% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 7: Anket araştırmasının yedinci sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Bu araştırmanın yedinci sorusuna, araştırmaya katılan öğretmenlerden % 56’sı evet seçeneğini işaretleyerek, yapılan etkinlikler sonunda öğrencilerin ürettiklerini sınıfta sunarak, öz güven kazanabildiklerine inandıklarını belirtmişlerdir.

Aynı soruya, kısmen evet diyenlerin araştırmaya katılanlara göre oranı ise % 39’ da kalarak yapılan etkinlikler sonunda öğrencilerin ürettiklerini sınıfta sunarak kısmen de olsa öz güven kazanabildiklerini belirtmişlerdir.

Yapılan etkinliklerin, sınıf ortamında sunulması gerekenlerin öğrenciler tarafından sunulması sırasında veya sonrasında öğrencilerin, öz güvenlerinin artmadığına inananların oranı ise sadece % 5’ te kalmıştır.

Etkinlik temelli öğrenme sonunda, öğrenciler bireysel yada grup çalışmasının sonunda ortaya koydukları ürünlerden bazılarını sınıf ortamında diğer arkadaşlarına sunarak, kendi öz güvenlerini kazanmaları hedef alınmıştır. Böylelikle, her öğrenci sınıf ortamında diğer arkadaşlarının huzurunda kendi veya grubunun çalışmasını sunarak, hem öz güven kazanma hem de toplum önünde konuşabilme özelliğini kazanmış olacaktır. Ayrıca etkinlik temelli öğrenme, içine kapanık, diğer arkadaşlarıyla içli dışlı olamayan öğrencileri bu tarz çalışmalar yoluyla kendine güvenen bir birey olması için yeterli desteğin verilebildiği bir öğrenme çeşididir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük çoğunluğunun verdiği cevap bu gerçeği ortaya çıkarmaktadır.

8.Soru: Öğrencileri Sosyal Bilgiler konularını öğrenmede yeterince istekli buluyor musunuz ? 8.SORU 21; 31% 39; 59% 7; 10% EVET KISMEN EVET HAYIR

Araştırmanın sekizinci sorusuna verilen cevaplara bakıldığında öğrencileri sosyal bilgiler konularını öğrenmede yeterince istekli bulan öğretmenlerin oranı % 31’ dir. Aynı soruya kısmen evet seçeneğini işaretleyerek cevap veren öğretmenlerin oranı % 59’da kalarak öğrencilerin sosyal bilgiler konularını öğrenmede yeterince istekli bulduklarını kısmen de olsa kabul etmişlerdir.

Araştırmanın aynı sorusuna hayır cevabı veren öğretmenlerin, araştırmaya katılan öğretmenlere göre oranı % 10’ da kalarak öğrencilerin sosyal bilgiler konularını öğrenmede yeterince istekli bulmadıklarını verdikleri cevaplarla ortaya koymuşlardır. Her öğrencinin ilgi ve kabiliyetleri farklı farklı olduğundan her öğrenci sosyal bilgiler dersine aynı ilgi ve heyecanı göstermeyebilir. Ancak sosyal bilgiler öğretmeninin de bir görevi sosyal bilgiler dersini öğrencilere sevdirmektir.Sosyal Bilgiler öğretmeni öğrencilere sosyal bilgiler dersini sevdirirken en çok destek alacağı yöntem hiç şüphesiz etkinlik temelli öğrenmedir.Etkinlik temelli öğrenmede öğrenciler yeri geldiğinde bir oyun oynarmış, bir oyunun içindeymiş gibi kendini o konunun içinde bulabilir, hiç ilgi duymadığı bir konuya etkinlik temelli öğrenme sonunda ilgi duyabilir.

Araştırmaya katılan öğretmenler etkinlik temelli öğrenme ile ilgili sorulara hep olumlu yönde cevaplar vermiş ve etkinlik temelli öğretme yönteminin etkin bir yöntem olduğunu kabul etmişlerdir.

9.Soru: Sosyal Bilgiler 5. sınıf müfredatı içerisinde öğrencilerin öğrenmede zorluk yaşadığı ünite veya konuların yer aldığını düşünüyor musunuz ?

9.SORU 23; 35% 32; 48% 11; 17% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 9: Anket araştırmasının dokuzuncu sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Araştırmanın dokuzuncu sorusuna öğretmenlerin verdikleri cevaplara bakıldığı zaman Sosyal Bilgiler 5. sınıf müfredatı içerisinde öğrencilerin öğrenmede zorluk yaşadığı ünite veya konuların yer aldığını düşünüyor musunuz sorusuna evet cevabı verenlerin oranı % 35’dir.

Aynı soruya kısmen evet cevabı verenlerin oranı ise % 48’ te kalarak beşinci sınıf sosyal bilgiler müfredatı içerisinde öğrencilerin öğrenmede zorluk yaşadığı ünite veya konuların yer aldığını kısmen de olsa kabul etmişleridir.Sosyal Bilgiler müfredatı içersinde öğrencilerin öğrenmede zorluk yaşadığı ünite veya konuların olmadığına inanan öğretmenlerin oranı ise % 17 ‘dir.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin verdikleri cevaplar doğrultusunda, beşinci sınıf sosyal bilgiler müfredatı içerisinde öğrencilerin öğrenmede zorluk yaşadığı ünite veya konuların var olduğunu kabul eden öğretmenlerin oranı % 83’ ü bulmaktadır. Dolayısı ile beşinci sınıf sosyal bilgiler müfredatının yeni değişmiş olmasına rağmen öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda yeniden ele alınmasının faydalı olacağını öğretmenler düşünmektedirler.

10.Soru: Öğrencilerin yapılandırılmış örnek etkinlikleri hazırlama ve uygulamada velilerden yeterli desteği aldıklarına inanıyor musunuz ?

10.SORU 3; 5% 29; 45% 33; 50% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 10: Anket araştırmasının onuncu sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Araştırmanın onuncu sorusuna verilen cevaplara bakıldığında Öğrencilerin yapılandırılmış örnek etkinlikleri hazırlama ve uygulamada velilerden yeterli desteği aldıklarını kabul edenlerin oranı % 5’tir.Aynı soruya kısmen evet seçeneğini işaretleyip cevap verenlerin oranı ise % 45’ te kalmıştır.

Öğrencilerin yapılandırılmış örnek etkinlikleri hazırlama ve uygulamada velilerden yeterli desteği aldıklarını kabul etmeyenlerin oranı % 50’yi bulmuştur. Araştırmanın yapıldığı okullarda öğrencilerin velilerinden yeterli desteği alamadıkları sonucunun ortaya çıkması veli-okul-öğrenci ilişki ve iletişimini tekrar gündeme alınmasını ortaya çıkarıyor.

Yapılandırılmış örnek etkinlikleri hazırlama ve uygulamada öğrenciler velilerden yeterli desteği almak zorunda kalabilirler. Bu desteğin en önemlisi hiç kuşkusuz ekonomik destektir. Çünkü etkinliklerin bazıları kırtasiye gerektirdiği için bu giderleri karşılamayan öğrenci velileri olabilir. Bundan dolayı sınıfta örnek etkinlikleri hazırlarken asgari miktarda masraf gerektiren etkinlikler seçilmeli ve gerek öğrenciye gerekse veliye en az masrafı çıkaran etkinliklerin seçilip uygulanması planlanmalıdır.

11.Soru: Etkinlik temelli öğrenme sonunda öğrenciler arasında işbirliği, paylaşma, ortak hareket etme, beraber düşünme gibi özelliklerin geliştiğini düşünüyor musunuz ?

11.SORU 36; 55% 24; 37% 5; 8% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 11: Anket araştırmasının on birinci sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Etkinlik temelli öğrenme sonunda öğrenciler arasında işbirliği, paylaşma, ortak hareket etme, beraber düşünme gibi özelliklerin geliştiğini düşünen öğretmenlerin oranı % 55’ tir.Kısmen evet seçeneğini işaretleyip cevap veren öğretmenlerin oranı ise % 37’ dir.Etkinlik temelli öğrenme sonunda öğrenciler arasında işbirliği, paylaşma, ortak hareket etme, beraber düşünme gibi özelliklerin geliştiğini düşünmeyenlerin oranı ise % 8’ de kalmıştır.

Sınıf ortamında veya sınıf haricinde yapılan, düzenlenen yapılandırılmış örnek etkinliklerin hazırlık aşamasında, uygulama ve sunum sırasında mutlaka öğrenciler arasında bir yardımlaşma ve işbirliğinin olması muhakkaktır. Öğrencilere kazandırılmak istenen davranışların en önemlileri arasında işbirliği, ortak hareket etme, paylaşma, iş bölümü yapma, beraber düşünme gibi özelliklerin yer aldığı düşünüldüğünde etkinlik temelli öğrenmenin yukarıda sayılan yetenekleri, öğrencilere kazandırmada ne kadar etkili olduğu öğretmenlerin ilgili anket sorusuna verdikleri cevap ortaya koyuyor.

Etkinlik temelli öğrenmenin önemini iyice kavrayan öğretmenler, sınıf ortamında tüm öğrencilere hitap edebilen etkinlik örneklerini seçerek, öğrencileri bu etkinliklere doğru yönlendirmeli ve sınıf ortamında her öğrenci kendini bu etkinliklerin içinde bularak hedeflenen davranışları kazanmada bir gayret göstermiş olacaklardır.

12.Soru: Sosyal Bilgiler 5. sınıf müfredatındaki değişikliklerden sonra yine de belli başlı eksikliklerin olduğuna inanıyor musunuz ?

12.SORU 19; 31% 39; 64% 3; 5% EVET KISMEN EVET HAYIR

Grafik 12: Anket araştırmasının on ikinci sorusuna verilen cevapların dağılımını gösteren grafik

Araştırmanın on ikinci sorusuna, araştırmaya katılan öğretmenlerden % 31’i evet seçeneğini işaretleyerek Sosyal Bilgiler 5. sınıf müfredatındaki değişikliklerden sonra yine de belli başlı eksikliklerin olduğuna inandıklarını belirtmişlerdir.

Kısmen evet seçeneğini işaretleyip beşinci sınıf sosyal bilgiler müfredatındaki değişikliklerden sonra yine de belli başlı eksikliklerin olduğunu kabul edenlerin oranı % 64’ tür. Araştırmaya katılan öğretmenlerin % 95 gibi büyük çoğunluğu, beşinci sınıf sosyal bilgiler müfredatında son yapılan değişikliklere rağmen yine de bazı değişikliklere ve

Benzer Belgeler