• Sonuç bulunamadı

ÖĞRETMEN İLE YAPILAN GÖRÜŞME FORMU

1. Öğretmenlik mesleğinizde kaçıncı yılınızı çalışıyorsunuz? Daha önce birinci sınıf okuttunuz mu?

Öğretmenlik mesleğimde 5. yılımı çalışıyorum. Daha önce 2 defa olmak üzere birinci sınıf okuttum. Birincisini Ankara’da çalışırken; ikincisini ise Batman’da çalışırken okuttum. Birinci sınıf okutmak hem zor hem de çok zevkli. İlk önce öğrencilere okuma ve yazmayı kavratana kadar çok zorlanıyorsunuz daha sonra okumaya geçmeye başladıklarını gördükçe sevinmeye başlıyorsunuz.

2. Ne kadar zamandır U. S’ nin sınıfında sınıf öğretmenliği yapıyorsunuz? U. S’ nin sınıfında bir dönemden beri sınıf öğretmenliği yapıyorum. Kendi okuttuğum sınıf mezun olduğu için bana yeni bir sınıf verilmesi gerekiyordu. U. S’nin sınıf öğretmeni ise doğum iznine ayrıldığı için U. S.’nin sınıfını ben okutmaya başladım.

3. Öğrencinizin sınıf içinde arkadaşları ve okulda öğretmenleri ile iletişimi nasıldır?

Öğrencim sınıf içinde arkadaşları tarafından sevilen bir öğrencidir. U.S. arkadaşları ile iyi anlaşmaktadır. Yeri geldiği zaman arkadaşlarına bir abla edası ile yaklaştığı bile olmaktadır. Özellikle bir arkadaşı üzüldüğünde ya da ağladığı zaman yanına gidip, arkadaşına telkinde bulunup ‘üzülme ablacım’ dediğini bile duymuşumdur. Diğer öğretmenlere gelince; onlarla çekinerek de olsa konuşur. U. S. arkadaşları, öğretmenleri ya da başkaları ile iletişimde genellikle hep bir tebessüm halindedir.

4. Öğrencinizin velisi ile ne sıklıkla iletişim kurarsınız? Bir araya geldiğinizde öğrenciniz hakkında neleri konuşursunuz?

Öğrencinin velisi(babası) okula 2 hafta bir mutlaka gelir. Öğrenci hakkında: öğrencinin tertip düzeni, derslerindeki sorunları ve verilen ev ödevleri hakkında konuşuruz. Yapılan görüşmelerde öğrencinin velisi öğrencinin derslere karşı gayretli

olduğunu ancak evde öğrenciye yardım edecek pek kimsenin olmadığını belirtmektedir. Öğrenci evde ödevlerini, derste işlenen konuları anlamada kendi başına çalıştığını ve gayret ettiğini dile getirmektedir. Öğrenci tek başına çalıştığı içinse derslerinde pek başarılı olmamaktadır. Evde kimse yeterince yardım etmedikleri için ödevlerini anlamada ve yapmada sorunları olmaktadır. Bu durumu velisi ile görüştüğümüzde öğrenciye yardım edeceklerine söylemelerine karşılık değişen bir şey olmamaktadır.

5. Öğrencinizde akademik beceriler ve onların dışındaki alanlarda sorunları olduğunu gördünüz mü? Gördünüz ise bu sorunlar nelerdir?

Genel anlamda öğrencinin sorunları olduğunu gözlemlemekteyim. Türkçe ve hayat bilgisi kitabındaki metinleri okumakta ve etkinlikleri yapmaktadır. Ancak okuduğunu anlamada problemleri bulunmaktadır. Öğrencinin eline bir metin verildiği zaman onu okumaktadır ancak ne olduğunu tam olarak anlamamakta ve anlatamamaktadır. Hayat bilgisi dersi ise günlük yaşamdan örnekler sunduğu için pek bir sorun yaşamamaktadır. Ancak hayat bilgisi dersinde geçen kavramları anlamakta zorluk çekmektedir. Öğrenci en çok problemi ise matematik dersinde yaşamaktadır. Matematikte dört işlemi tam olarak yapamamaktadır. Matematiğin en temel basamaklarından biri olan dört işlemi yapamadığı içinse matematik dersini takip etmede ve anlamada sorunlar yaşamaktadır.

6. Öğrencinizin derslere karşı olan tutumunu ve davranışlarını nasıl gözlemliyorsunuz?

Öğrenci derslere elinden geldiğince katılamaya çalışıyor ve gayret gösteriyor. Öğrencinin anlayabileceği basit bir etkinlik olduğu zaman daha istekli ve severek derse katılıyor. Yaptığı etkinlikleri hemen gelip bana gösteriyor. Yapamadığı zor bir etkinlik olduğu zaman arkadaşlarından yardım almaya çalışıyor eğer yardım alamazsa sınıfta huzursuz oluyor. Genel anlamda gözlemlediğim zaman dersi engelleyici davranışları bulunmamaktadır. Yapılan etkinliklerde en çok yazı yazmayı ve resim yapmayı sevmektedir. Bu etkinlikleri yaparken sınıfta çok mutlu olmaktadır.

7. Öğrenciniz en çok hangi ders ya da derslerde daha aktif olarak rol almaktadır?

Öğrencim en çok görsel sanatlar dersinde aktif olarak rol almakta ve çok mutlu olmaktadır. Diğer derslere göre kendini en başarılı hissettiği ders bu derstir. Çünkü arkadaşlarına göre daha iyi resim ve boyama yapmaktadır. Öğrenci de bunun farkındadır. Bunun yanında öğrenci beden eğitimi dersinde de aktiftir. Arkadaşları ile iletişimi iyi olduğu için onlarla oyun oymayı sevmektedir. Oyunlara zevkle katılmaktadır. Hatta beden eğitimi dersinde oynanan oyunlara o kadar kendini kaptırmaktadır ki yenilmeye başlayınca üzülmektedir. Güzel yazı dersinde de yazı yazmayı sevdiği için zevkle derse katılmaktadır. Yazdığı yazıların güzel olduğu ve bunun için sınıftaki güzel yazı panosuna asılmasını istemektedir. Yazısı panoya asıldığı zaman eve gülerek ve sevinç içinde gittiğini gözlemledim.

8. Öğrencinizin okuma ve yazma alanındaki başarısını nasıl görüyorsunuz? Öğrencim verilen bir metni okuyabiliyor. Fakat okuma düzeyi üçüncü sınıf düzeyinin altındadır. Öğrenci bir dakikada yaklaşık 35 kelime okumaktadır ki buda üçüncü sınıfa göre yeterli değildir. Okurken yavaş ve heceleyerek okumaktadır. Gene de derslere katılmakta, sınıfta okuma metinlerini okumak için istekli olmaktadır. Öğrencim güzel yazı yazmaktadır ve yazı yazmayı çok sevmektedir. Tahtada yazılanları çok güzel defterine geçirmektedir. Yani öğrencim gördükleri doğru, eksiksiz ve tertipli bir şekilde yazmaktadır. Sınıfta dikte yaptırdığım zaman arkadaşlarına göre biraz daha yavaş yazmakta ve bazı yanlışlar yapmaktadır. Ya kelimeleri yanlış yazıyor ya da eksik harf kullanmaktadır. Gene de büyük çoğunlukla doğru yazmaktadır.

9. Okuma ve yazmada yaptığı hatalar var mı? Varsa bu hatalar hangileridir? Öğrencimin okumada ve yazmada yaptığı hatalar bulunmaktadır. Bir metni okurken üçüncü sınıf seviyesine göre daha yavaş ve heceleyerek okumaktadır. Yavaş okuduğu için de okuduğunu anlamada sorunları olmaktadır. Bir dakikada yaklaşık 35 kelime okumaktadır ki bu da üçüncü sınıf seviyesine göre çok azdır. Yazma konusunda da hataları vardır. Sınıfta yapılan dikte çalışmalarında da küçük hatalar

yapmaktadır. Kelimeleri yazarken eksik harf yazmakta ya da kelimelerin sonuna harf eklemektedir. Ayrıca arkadaşlarına göre biraz daha yavaş yazmaktadır.

10.Öğrencinizin okuma ve yazmadaki seviyesi ne ölçüde? Okuma ve yazmadaki seviyesi dersleri ve etkinlikleri takip etmesini sağlıyor mu?

Öğrencim genel anlamda verilen bir metni okuyabiliyor. Gördüklerini hatasız yazabiliyor ve sınıfta yapılan dikte çalışmalarında sınıf ile birlikte katılabiliyor. Bunun yanında okuma hızı yavaş olduğu için okuduğunu anlamada hata yapmaktadır. Yazma sırasında ise bazen kelimeleri eksik ya da harf karıştırarak yazmaktadır.

11.Öğrencinize yönelik olarak yaptığınız özel çalışmalarınız var mıdır? (Sınıf içinde ya da ders sonrasında) Varsa bu çalışmaları paylaşır mısınız ?

Öğrencime yönelik özel bir çalışma yapmaya gayret gösteriyorum. Özellikle okuma hızını artırmak ve okuduğu anlamak için çalışma yapmaya çalışıyorum. Bunun için uzun teneffüslerde okuma çalışması yapıyorum. Öğrencimin elinde bulunduğu hikaye kitabını getirmesi istiyorum ve onunla okuma çalışması yapıyorum. Öğrencim hikaye kitabını okuyor eğer okuma sırasında yanlış okursa öğrencimi uyararak onun doğru okumasını sağlıyorum. Ders sırasında ise anlayamadığı etkinlik olduğu zaman yanına giderek ne yapması gerektiğini öğrencime anlatıyorum.

Benzer Belgeler