• Sonuç bulunamadı

Dikkat Çekme: Öğretmen, daha önceden hazırlamış olduğu kare ve dikdörtgen şeklindeki resimlerle (halı, fotoğraf vb.) sınıfa girer. Çocuklara aşağıdaki resimleri göstererek, bunların niçin getirilmiş olduğunu sorar. Farklı cevaplar almaya çalışır. Bu resimleri gruplara dağıtarak öğrencilerin dikkatlerini çekmiş olur.

Güdüleme ve Gözden Geçirme: Daha sonra öğretmen bu derste kare ve dikdörtgenin çevre uzunluklarını öğreneceklerini söyler. Eğlenceli etkinlikler yapacaklarını belirterek öğrencileri istekli bir hale getirir.

öğretmeden önce kare ve dikdörtgenin özellikleri, santimetre ve metre uzunluk ölçüleri ile ilgili önbilgilerini yoklayarak tekrar çalışması yapar.

Öğretmen, 2 metre uzunluğundaki ipi ve daha önce dağıttığı resimleri göstererek ne yapacaklarını sorar. Gruplardan aldığı cevaplar doğrultusunda buradaki problemin resimleri iple nasıl çevreleyecekleri olduğunu söyler. Grupların bu probleme çözüm bulmaları için 4-5 dakika ara verilir ve yardımcı kaynaklardan yararlanabilecekleri belirtilir.

Grupların cevapları alındıktan sonra öğretmen, tüm kenar uzunluklarını cetvelle ölçüp, bu uzunlukları toplayıp resimlerin çevre uzunluklarını bulabileceklerini söyler. Hangi resim için ne kadar ip gerekli olduğu sonucuna bu şekilde ulaşılabileceğini belirtir. Bu arada hangi geometrik şekil olduğunu da resmin üstüne yazmalarını belirtir ve niçin o geometrik şekli yazdıklarını sorar. Daha sonra öğretmen, etkinliğe geçer. Etkinlik: Her guruba noktalı kâğıt dağıtılır. Gruptaki her öğrencinin çizmesi için farklı kenar uzunlukları tahtaya yazılarak kare ve dikdörtgen çizmeleri söylenir.

1- Bir kenar uzunluğu 4cm olan bir kare çiziniz ve çevre uzunluğunu bulunuz. 2- Uzun kenarı 5cm, kısa kenarı 3cm olan bir dikdörtgen çiziniz ve çevre

uzunluğunu bulunuz.

3- Bir kenarı 2cm olan bir kare çiziniz ve çevre uzunluğunu bulunuz.

4- Kısa kenarı 4cm olan dikdörtgenin çevre uzunluğu 20cm ise uzun kenarı kaç cm dir?

5- Çevre uzunluğu 20 cm olan bir karenin bir kenarının uzunluğunu bulunuz ve şekli çiziniz.

Öğretmen cevaplarını göstermelerini ister. 4. ve 5. sorunun cevaplarını nasıl bulduklarını anlatmalarını ister.

Öğretmen tahtada çevre uzunluğu hesaplamanın 2 farklı çözüm yolu olduğunu fark ettirir. A B D a C a Kare Çevre uzunluğu = a + a + a + a Çevre uzunluğu = 4 x a

20cm 10cm

10cm

25cm

“Çalışma Yaprağı–1”, “Çalışma Yaprağı–2” dağıtılarak derse devam edilir.

Çalışma Yaprağı – 1 Anneler Günü

Buse, anneler günü için annesine çok güzel bir şiir yazar. Bu şiiri de sarı bir fon kartona yapıştırır. Fakat fon karton çok büyüktür ve şiirin yanına farklı bir şeyler yapmak ister. Düşünür, taşınır; ama aklına bir şey gelmez. Tam o sırada gözü fotoğraflara takılır. Buse hemen fotoğrafların arasından tüm ailenin olduğu bir fotoğraf bulur. Fon kartona onu yapıştırmayı düşünür. Fakat çok sade olduğunu fark eder. Biraz süslemeye karar verir ve kartona simler döker, kalpler, çiçekler çizer. Sonra fotoğrafın etrafını da kurdele ile süslemeye karar verir.

Buse’nin iki farklı renkte ve boyutta kurdelesi var. Biri mor renkte ve 70cm’lik bir kurdele, diğeri ise pembe renkte ve 85cm’lik bir kurdeledir. Peki şimdi ne olacak?

1. Buse’nin yaşadığı problemi tanımlayın. 2. Buse’nin problemi için çözümler üretin?

3. Ürettiğiniz çözümleri arkadaşlarınızla tartışarak, tek bir çözüme ulaşınız. B D C b Dikdörtgen Çevre uzunluğu = a + a + b + b Çevre uzunluğu = (2 x a) + (2 x b)

Banyo Tuvalet Hol 2m 2m Koridor Mutfak Mine’nin odası 1m 3m 1m 5m 5m 3m 3m Oturma odası Misafir odası 5m 4m 2m Yatak odası 6m K o ri d o r

Mine’nin Yeni Evi

Bu sene Edirne’ye çok yağmur yağmıştır. Alt yapının yeterli olmayışı, ağaçlandırmanın az oluşu, yerleşim alanlarının uygun yerlere yapılmayışı gibi birçok nedenden ötürü Edirne’de sel felaketi olmuştur. Birçok insanın evini su basmıştır.

Mine ve ailesi de Edirne’de giriş katta bir evde oturuyorlarmış. Onların da evlerini su basmış. Eşyalarının bir kısmı zarar görmüş. Mine’nin babası başka bir eve taşınmalarının daha doğru olacağını söylemiş ve ailece alınan bir kararla o evden taşınmışlar. Yeni evleri üçüncü katta ve üç oda bir salondan oluşuyormuş. Hep beraber eşyaları yerleştirmişler. Mine birden kapının yanında annesinin çok sevdiği sarmaşık çiçeğini fark etmiş. Annesine “Bu çiçeği hangi odaya koyalım?” diye sormuş. Annesi kararsız kaldığını söylemiş. “Acaba misafir odasına mı, yoksa diğer odalara mı koysak?” demiş. Tüm odalar güneş ışığını alıyormuş. Biraz düşünmüşler; ama karar verememişler. Sonra Mine sarmaşığın uzunluğunu merak etmiş. Dört odanın da çevre uzunluğunu ölçmüş. Ama yine de karar verememiş.

1. Mine’nin problemini tanımlayın.

2. Mine’nin problemini çözmek için seçenekler nelerdir?

3. Çözüm olarak düşündüğünüz seçenekleri arkadaşlarınızla tartışarak, hangi seçeneğin problemin çözümü olabileceğini açıklayarak yazın.

Arkadaşlar, Mine’ye yardımcı olur

72 m 135 m

Sonuç: Öğretmen bu derste neler öğrenildiği ile ilgili öğrencilere soru yöneltir. Kısaca tekrar yapılır. “Anlaşılmayan bir konu var mı?” diye sorulur. Varsa tekrar anlatılır. Yoksa “Aferin.” diyerek çocuklar güdülenir.

Değerlendirme:

Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1. Çevresi 180m olan dikdörtgen şeklindeki bir bahçenin kısa kenarının uzunluğu 30m dir. Bu bahçenin uzun kenarı kaç metredir?

2. Uzun kenarı 6cm, kısa kenarı 4cm olan dikdörtgenin çevresinin uzunluğuna eşit uzunlukta olan bir karenin, bir kenarının uzunluğu kaç santimetredir?

3. Kare şeklindeki bahçemizin çevresine 11 sıra tel çektik. 4400 metre tel kullandığımıza göre, bahçemizin bir kenar uzunluğu kaç metredir?

4. Dikdörtgen şeklindeki çerçevenin etrafına 192 cm kurdele yapıştırdık. Kısa kenarının uzunluğu 32 cm olan bu çerçevenin uzun kenarı kaç cm dir?

5. Emel her sabah yanda gösterilen dikdörtgen şeklindeki bahçenin çevresinde yürümektedir. Bir haftada kaç metre yol yürür?