• Sonuç bulunamadı

2. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

3.3 Veri Toplama Araçları

3.3.7 DOTÖ Uygulama Sürec

3.3.7.2 Öğretim Sürec

Deney grubunda DOTÖ ortamında ders işlenirken, kontrol grubunda MYÖ ortamı oluşturularak ders işlenmiştir.

Deney ve kontrol grupları altıncı sınıf seçmeli matematik dersini seçen öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerle yapılan görüşmelerde, öğrencilerin büyük çoğunluğunun ailelerinin yönlendirmesiyle matematik dersini seçtikleri belirlenmiştir. Seçmeli matematik dersi 6. sınıflarda, haftalık 5 saat olan matematik dersi dışında, haftada 2 saat ek ders olarak gerçekleştirilir.

Kontrol grubunda, haftalık 5 saat matematik dersinin yanı sıra, haftada 2 saat seçmeli matematik dersi, ders öğretmeni tarafından yürütülmüştür. Öğretmenin belirlemiş olduğu farklı kaynaklardan soru bankalarının temin edilmesiyle 14 hafta süresince dersler bu kaynaklardan soru çözümü şeklinde işlenmiştir. Farklı kaynaklardan çeşitli soru çözümünün gerçekleştirilmesinin amacı haftalık 5 saat ders sonrasında, öğrencilerin kazanımlarını pekiştirmektir. Kontrol grubunun MEB’in 2005 öncesi, alanyazında geleneksel öğretim olarak adlandırılan öğretimin bir kısmı şeklinde gerçekleştiği söylenebilir. Öğrenci pasiftir, öğretmen aktiftir ve konuyla ilgili birkaç örnek çözümünden sonra öğretmen tahtaya sorular yazarak öğrencilerin çözmelerini beklemektedir. Problem çözme için öğretim gerçekleştirilmektedir. Öğrenci süreci kontrol edemez ve öz-değerlendirmesini gerçekleştiremez. Süreci kontrol eden ve öğrencileri değerlendiren öğretmendir. Ayrıca, öğretimin sorumluluğu tamamen öğretmene aittir.

Deney grubunda, öğrencilere 14 haftalık süreçte her hafta o haftaya ait ders kitabı içeriğine yönelik eğitsel dijital oyunlar (Ek-7) oynatılmıştır. Deney grubunun dersleri, bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Bilgisayar laboratuvarının, teknolojik alt yapısı dönem başlamadan önce gözden geçirilmiş olup 15 bilgisayarı mevcut olan laboratuvarın donanımsal iyileştirmelerinin sağlanmasıyla bilgisayar sayısı nitelikleri artırılarak 9 adede düşürülmüş daha sonra yeni bilgisayar teminleri sonucu bilgisayar sayısı her öğrenciye bir adet olmak üzere 20 adede çıkarılmıştır. Ayrıca okula, Türkiye’de internet sağlayıcı olarak hizmet veren firma ile uygulama süresi boyunca laboratuvardaki bilgisayarlara hipernet (16mb/s) imkânı için anlaşma sağlanmıştır.

Teknik alt yapının oluşturulmasından sonra, altıncı sınıf matematik dersine girecek olan öğretmenlerle görüşülmüş ve derslerinde hangi kaynağı kullanacaklarına yönelik bilgi edinilmiştir. Öğretmenler, yapılacak araştırmadan ve deneysel araştırmanın içeriğinden haberdar edilmişlerdir. Öğretmenlerin, öğretim programında yer alan kazanımlara uygun olarak altıncı sınıf ders kitabı olarak kullanacakları, MEB onaylı bir kaynak kitap dikkate alınarak uygulama süreci haftalık olarak planlanmıştır.

İlk hafta, ilk ders öğrencilerle tanışma, araştırmanın anlatılması, başarı testinin,

başarı güdüsü, öz-yeterlik ve tutum ölçeklerinin uygulanması ile geçmiştir. Öğrenciler, araştırma konusunu ilginç bulmuşlardır ve matematik dersini bilgisayar laboratuvarında işleyecekleri için çalışma ortamı kendilerine farklı gelmiştir. İkinci ders, uygulamaya başlanmıştır.

İkinci hafta, kitabın birinci ünitesi sayılar öğrenme alanı, doğal sayılar alt

öğrenme alanına ait “İşlem önceliğini dikkate alarak doğal sayılarla dört işlem yapar.” kazanımı temel alınmıştır. Bu kazanıma uygun olan eğitsel dijital oyun/oyunlar bir ders saati ve ikinci ders saatinin yarısı süreyle internet üzerinden öğrencilere oynatılmıştır. İkinci dersin kalan süresinde öğrencilere zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmış olup bu uygulama her hafta tekrar edilmiştir. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır. Haftalık oynatılan oyunların internet adresleri Ek 7’de mevcuttur.

Üçüncü hafta, kitabın birinci ünitesi geometri öğrenme alanı, temel geometrik

kavramlar ve çizimler alt öğrenme alanına ait “Doğru, doğru parçası ve ışını açıklar ve sembolle gösterir.” kazanım esas alınarak bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

Dördüncü hafta, kitabın birinci ünitesi geometri öğrenme alanı, açılar alt

öğrenme alanına ait “Açıyı başlangıç noktaları aynı olan iki ışının oluşturduğu şekil olarak tanır ve sembolle gösterir.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ- mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

Beşinci hafta, kitabın birinci ünitesi geometri konusuna ait “Bir doğrunun

üzerindeki veya dışındaki bir noktadan doğruya dikme çizer.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

Altıncı hafta, kitabın birinci ünitesi geometri öğrenme alanı, çokgenler alt

öğrenme alanına ait “Dikdörtgen, paralelkenar, yamuk ve eşkenar dörtgeni tanır; açı özelliklerini belirler.” “Düzgün çokgenlerin kenar ve açı özelliklerini açıklar.” “Çokgenlerin köşegenlerini, iç ve dış açılarını belirler; iç açılarının ve dış açılarının ölçüleri toplamını hesaplar.”kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

Yedinci hafta, kitabın birinci ünitesi geometri öğrenme alanına, eşlik ve benzerlik

alt öğrenme alanına ait “Düzlemsel şekilleri karşılaştırarak eş olup olmadıklarını belirler ve bir şekle eş şekiller oluşturur.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-

mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

Sekizinci hafta, kitabın birinci ünitesi geometri öğrenme alanına, dönüşüm

geometrisi alt öğrenme alanına ait “Düzlemde nokta, doğru parçası ve diğer şekillerin öteleme altındaki görüntülerini çizer.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

Dokuzuncu hafta, kitabın ikinci ünitesi sayılar konusuna ait “Doğal sayılarda

ortak çarpan parantezine alma ve dağılma özelliğini uygulamaya yönelik işlemler yapar.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

Onuncu hafta, kitabın ikinci ünitesi sayılar konusuna ait “Doğal sayılarla dört

işlem yapmayı gerektiren problemleri çözer.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

On birinci hafta, kitabın ikinci ünitesi “Kümelerle işlem gerektiren problemler

çözer.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

On ikinci Hafta, kitabın ikinci ünitesi olasılık ve istatistik konusuna ait “İki veri

grubunu karşılaştırmayı gerektiren araştırma soruları oluşturur.”, “İki gruba ait verileri ikili sıklık tablosu veya sütun grafiğinden uygun olanla gösterir.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar

oynatılmış, kalan sürede ise zekâ-mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

On üçüncü hafta, kitabın ikinci ünitesi olasılık ve istatistik konusuna ait “Bir veri

grubuna ait aritmetik ortalamayı hesaplar ve yorumlar.” “Bir veri grubuna ait açıklığı hesaplar ve yorumlar.” “İki gruba ait verileri karşılaştırmada ve yorumlamada aritmetik ortalama ve açıklığı kullanır.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir buçuk ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmış, kalan sürede ise zekâ- mantık ve strateji oyunları oynatılmıştır. Dersin sonunda, dersin işleyişi ile ilgili öğrenenlerin görüşleri alınmıştır.

On dördüncü hafta, kitabın ikinci ünitesi olasılık ve istatistik konusuna ait “Bir

olaya ait olası durumları belirler.” kazanım esas alınarak, bu kazanıma uygun bir ders saati süresiyle eğitsel dijital oyunlar oynatılmıştır. İkinci ders, bütün bir dönemin öğrenenlerce değerlendirilmesi yapılmış ve bire bir görüşülmesi gereken öğrencilerle görüşme sağlanmıştır.

Öğretim sürecinde öğrencilerle yapılan haftalık görüşmelerin analizleri, araştırmanın nitel veri analizleri kısmında yer almaktadır.