• Sonuç bulunamadı

6.5 GRUP 5: MATEMATİK

6.6.1 Güzel Sanatlar (İngilizce) Yüksek/Standart Seviye

Görsel sanatlar; insan yaratıcılığının, ifade, iletişim ve anlayışın her düzeyde nüfuzu ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır.

Yerel ve daha geniş topluluklara, toplumlara ve kültürlere gömülü geleneksel formlardan, görsel dilin yeni ve çağdaş biçimleriyle ilişkili çeşitli ve farklı uygulamalara kadar çeşitlilik gösteren görsel sanatlarda sosyopolitik etkinin yanı sıra ritüel, manevi, dekoratif ve fonksiyonel değerler de olabilir. Bazı durumlarda ikna edici ve yıkıcı, diğerlerinde aydınlatıcı ve canlandırıcı olabilir. Görsel sanatları sadece imge ve nesne yaratma şeklimiz olarak değil aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen diğer kişiler tarafından sanat yapma uygulamalarını takdir etme, onlardan keyif alma, onlara saygı gösterme ve tepki verme biçimimiz olarak da değerlendiririz. Görsel sanatlardaki teoriler ve uygulamalar dinamik ve sürekli değişendir. Bireysel ve iş birlikçi keşif, yaratıcı üretim ve eleştirel yorumlama yoluyla bilgi ve insan deneyiminin birçok alanını birbirine bağlar.

IB Diploma Programı Görsel Sanatlar dersi, öğrencileri kendi yaratıcı ve kültürel beklentilerine ve sınırlarına meydan okumaya teşvik eder. Öğrenciler problem çözme ve farklı düşünmede analitik beceriler geliştirerek sanat yapıcılar olarak teknik yeterlilik ve güven doğrultusunda çalışırlar. Farklı bakış açılarından yararlanarak farklı bağlamlarda görsel sanatları keşfetmenin ve karşılaştırmanın yanı sıra öğrencilerin çok çeşitli çağdaş uygulamalarla ve medyayla ilgilenmeleri, dersin içeriğine uygun deneme yapmaları ve tüm bunları eleştirel bir şekilde yansıtmaları beklenmektedir. Bu ders, yüksek öğretimde görsel sanatlar okumaya devam etmek isteyen öğrenciler ve görsel sanatlar aracılığıyla yaşam boyu zenginleşme arayanlar için tasarlanmıştır.

Uluslararası Bakalorya misyon bildirimini ve öğrenci profilini destekleyen ders;

öğrencileri çeşitli yerel, bölgesel, ulusal, uluslararası ve kültürlerarası bağlamlarda görsel sanatları aktif olarak keşfetmeye teşvik eder. Araştırma, yansıtma ve yaratıcı uygulama sayesinde öğrenciler çevrelerindeki etkileyici ve estetik çeşitliliğe karşı bir takdir geliştirerek görsel kültürün eleştirel bilgili üreticileri ve tüketicileri haline gelirler.

6.7 Çekirdek Dersler

6.7.1 Bitirme Tezi (Extended Essay):

Bitirme tezi 6 grup ders dışında IB programlarının üç ana temel alanından biridir ve seçilen altı dersten birine ait spesifik olarak belirlenen bir konunun derinlemesine yapılan bir incelemesi olarak tanımlanabilir. Yapısı, öğrenciyi bağımsız araştırma yapmaya yöneltecek biçimde oluşturulmuştur.

Bitirme tezi, öğrenci tarafından seçilen bir konu üzerinde yazılan kapsamlı bir araştırma yazısıdır. Bu konu, IB programındaki dersler arasından seçilmeli ve öğrencinin ilgisini çeken bir konu olmalıdır. Her öğrencinin bir tez danışmanı vardır.

35 Tez tamamlandıktan sonra, IB tarafından görevlendirilen bir sınav okutmanı tezi ayrıca değerlendirir ve puanlandırır. Yapılacak tez çalışması; uzunluğu, kapak sayfası, içerik tablosu, kaynakça ve dipnotlar hariç 4000 kelimedir.

Özel ALEV Lisesinde bitirme tezi çalışmaları bitirme tezi kordinatörünün denetiminde sürdürülür. 2 yıllık zaman çizelge tablosu koordinatör tarafından hazırlanır ve hazırlanan bu program sayesinde öğrenciler ve bitirme tezi denetçileri yapılacak tüm faaliyetleri görebilme imkanına sahip olurlar. 2 yıl boyunca yapılacak faaliyetler zaman çizelge tablosunda ay ay olacak şekilde belirtilmiştir. Oxford University Press tarafından hazırlanmış olan bitirme tezi kitabı öğrenciler tarafından kullanılmaktadır ve her bir IB sınıfının haftalık ders programında birer saat olacak şekilde bitirme tezi dersi bulunmaktadır. Buna ek olarak her hafta perşembe günü okul saatlerinin dışında bir buçuk saatlik bitirme tezi etüt saatleri de vardır. Bu etüt saatlerinde öğrenciler bulundukları haftada öğrenmiş oldukları konuları tekrar etme ve anlayamadıkları konuları koordinatöre sorma fırsatını bulabilmektedir.

Bitirme Tezi kapsamında çalışılan konu başlıkları şu şekilde sıralanmaktadır:

1-Bitirme tezi ile ilgili temel hususlar 2-Bir araştırma sorusunu tasarlamak

3-Araştırmayı konumlandırmak, organize etmek ve değerlendirmek 4-Araştırma

5-Bitirme tezini yazma 6-Ölçme ve Değerlendirme.

Bitirme tezi konularını işlerken öğrencilerin bir araştırma sorusu tasarlamaları konusunda geniş kapsamlı bir rehberlik çalışması yapılır. Üzerinde çalışmaları için kendilerine bir makale verilen öğrenciler, bu makaleyi temel alıp araştırma soruları üretirler. Üzerinde çalışılan soru kalıplarının öğrencilere kavratılması amacıyla öğrencilerden bu soru kalıplarını kullanmaları ve araştırma sorularını tasarlamaları beklenmektedir. Daha sonra öğrencilerden tasarladıkları araştırma sorusu ile ilgili araştırma yapmaları istenir. Öğrencilerin kütüphane kaynaklarını, EBSCO gibi online kaynakları, sanal kütüphane kaynaklarını, elektronik bilgi bankalarını, online ansiklopedileri, dergi ve kitapları kullanmaları teşvik edilir.

Buna ek olarak okul kütüphane görevlisi de bitirme tezi koordinatörü ile koordineli bir şekilde çalışır ve koordinatöre birincil ve ikincil kaynaklar, MLA kaynakça aktarımı ve akademik dürüstlük çalışmaları kapsamında yardımcı olur. Bu konular bitirme tezi koordinatörü tarafından daha önce anlatılır. Son kez kütüphane görevlisi bu konuların üstünden geçer ve öğrenciler sahip olmuş oldukları teorik bilgileri pratiğe dökme imkanı bulur. Akademik dürüstlük kapsamında www.turnitin.com web sitesinin bütün özellikleri IB DP koordinatörü tarafından bütün öğrencilere aktarılır. Dolayısıyla öğrenciler akademik dürüstlüğün ne olduğunu, neyin intihal olup neyin intihal olmadığını daha iyi bir şekilde anlayarak akademik dürüstlük kavramını yazmakta oldukları bitirme tezine yansıtırlar.

IB öğrencileri bitirme tezinin ölçme ve değerlendirme kriterleri hakkında da zamanla geniş bir bilgi birikimine sahip olurlar. Edindikleri bilgiler ışığında iyi bir bitirme tezini kötü bir bitirme tezinden ayıran özelliklerin farkına varan öğrencilere bitirme tezi çalışmaları kapsamındaki uygulamalar ışığında incelemeleri için her bir grup dersinden bitirme tezleri verilir. Bu uygulama sayesinde öğrenciler farklı derslerden yazılmış olan bitirme tezlerini inceleme ve bu tezleri yazan öğrencilerin

36 hangi aşamalardan geçtiklerini görebilme imkanına kavuşmuş olurlar.

Öğrencilerden daha sonra kendilerine verilen bitirme tezlerini okumaları, ölçme ve değerlendirme kriterlerini göz önünde bulundurarak bu bitirme tezlerini notlandırmaları istenir. Öğrencilerin verdikleri notlar ile sınav okutmanlarının vermiş oldukları notlar kıyaslanır. Böylece öğrenciler ölçme ve değerlendirme konusunda daha fazla bilgi sahibi olmuş olurlar. Bu faaliyetin yanı sıra öğrencilere yönlendirici sorular verilerek kaliteli yansıtma formları yazdırılır. Bu yansıtma formları doğrudan “E” kriteri ile ilgilidir ve 6 puan değerindedir. Öğrencilerin bitirme tezinden iyi bir puan alabilmeleri için bu yönlendirici sorular bitirme tezinin yazımı bittikten sonra verilir. Buna ek olarak öğrenci ile yapılacak olan viva-voce oturumu için rehberlik çalışmaları da gerçekleştirilmektedir.

Her şeyden önemlisi, öğrenciler birinci yılın ilk döneminin sonunda bitirme tezi ile ilgili tüm önemli bilgileri bitirme tezi koordinatörünün yapmış olduğu çalışmalar ile öğrenmiş olurlar ve bu da öğrencilere çalışmalar kapsamında önemli bir zaman kazandırmaktadır. Bitirme tezi ile ilgili son çalışmalar birinci yılın ocak ayının son haftasında sonlandırılır. Öğrenciler üzerinde çalışacakları grup derslerini seçmeden önce, çalışmayı düşündükleri grup dersi ile ilgili taslak bir araştırma sorusu hazırlarlayarak ManageBac üzerinden bu taslak araştırma sorusuyla birlikte bir onay talep yazısını ilgili ders öğretmenine gönderirler. Öğrenciler ManageBac üzerinden ilgili ders öğretmenlerine göndermiş oldukları onay yazısına olumlu bir cevap alırlarsa bitirme tezi yazımına hemen başlarlar. Bu yazım aşamasında taslak halinde yazdıkları araştırma sorusunu daha mükemmel bir hale getirerek birincil ve ikincil kaynakları toplamaya ve izleyecekleri araştırma yöntemini de belirlemeye başlarlar. Bitirme Tezi yazımı başladıktan sonra öğrencilerden yaptıkları her türlü çalışmayı ManageBac’e yüklemeleri beklenir. ManageBac sayesinde bitirme tezi denetçileri muhatap oldukları öğrencilerin neyi yapıp neyi yapmadıklarını görebilmektedir. Öğrenciler birinci yılın sonuna doğru, haziranın ikinci haftasında, bitirme tezleri ile ilgili ön taslak çalışmalarını okul müdürüne, IB koordinatörüne, bitirme tezi koordinatörüne ve bitirme tezi denetçilerine sunarlar.

6.7.2 Bilgi Kuramı (TOK) (İngilizce):

Bilgi Kuramı dersi öğrencilere bilginin doğasını sunarak diploma programında özel bir görev üstlenmektedir. Bilgi Kuramı eleştirel düşünmeyi teşvik eden ve bilginin ne olduğunu irdeleyen bir derstir. Dersin hedefi öğrencilerin bilgi alanları arasındaki ilişkileri, kendi bakış açılarını ve bilginin paylaşıldığı toplumun bakış açılarını kavramalarını ister. Öğrencilerin özellikle “Nasıl biliyorsun?” sorusuna yanıtlar bulmasını ve böylelikle farklı düşünceleri geliştirmesini amaçlar; bilginin doğasını, kendi kültüründe ve diğer kültürlerde incelerken farklı yaklaşımları görmesini sağlar. Bilgi Kuramı dersi için öğrenciler 2 yılda 100 saat tamamlamalıdır. 11.

sınıflar birinci yılın sonunda üç obje ve bunlar üzerine yazılmış 950 kelimelik yorum yazısıyla bir sunum (Exhibition) hazırlarlar. 12. sınıflar ise IB tarafından hazırlanan sorulardan seçtikleri biri üzerine 1600 kelimelik bir kompozisyon (Essay) yazarlar.

37 Öğrencilerin haftada 2 ders TOK dersi bulunmaktadır. Ders materyali olarak sabit bir kaynak bulunmamaktadır ancak sıklıkla Kognity, Managebac, Inthinking, Weebly gibi online platformlar hem ödevler hem de içerik takibi açısından kullanılmaktadır. Ayrıca Oxford ve Cambridge yayınevlerinin TOK kitaplarından faydalanılmaktadır. Müfredat genel hatlarıyla bilginin kapsamı, bilgiye bakış açıları, bilgiyi işlerken kullanılan metod ve araçlar, bilginin etik açıdan değerlendirilmesi ve çeşitli disiplinlerde bilginin yeri konularını kapsamaktadır.

Öğrencilerin Exhibition ve Essay takibi ManageBac sistemi üzerinden yapılmaktadır. Öğrenciler kullanacakları materyalleri ve taslaklarını sisteme yüklerler, öğretmenleri ile koordineli biçimde çalışırlar.

TOK ve subject öğretmenleri, iş birliği ve dersleri zenginleştirmek üzere koordinasyon toplantılarında kendi derslerine özel TOK linklerini oluştururlar. Bu bağlantı sayesinde daha kapsamlı bir anlayış kazandırılır.

6.7.3 Yaratıcılık – Etkinlik – Toplumsal Hizmet (CAS / Creativity – Activity – Service):

CAS; TOK, Extended Essay gibi IB Diploma programının 3 temel parçasından biridir ve IB diplomasını almak için gereklidir. Öğrenciler akademik çalışmalarına ek olarak yaratıcılıklarını, fiziksel çabanın sağlıklı yaşama katkı bilincini ve toplumsal hizmet ile kişisel ve sosyal yetkinliklerini geliştirirler. CAS süreçleri öğrencilerin güçlü ve geliştirmek istedikleri yanlarını keşfetmelerini sağlamaktadır. Bu çalışmalar bazen bireysel bazen de iş birlikleri ile yürütülebilir. Ayrıca öğrencinin zorlukların üstesinden gelme deneyimi yaşayarak yeni beceriler kazanması da dersin hedefleri arasında yer alır. Dolayısıyla CAS sınav ile ölçülecek bir ders değildir.

CAS programında başarılı olmak için yedi adet öğrenme hedefinin karşılanması gerekmektedir. CAS programı altında öğrenciler 18 ay boyunca pek çok deneyime sahip olurlar. Ayrıca bir aydan kısa olmamak kaydı ile en az bir adet CAS projesi yaparlar.

Öğrenciler CAS deneyimleri sırasında önemli anlara ait geri dönütlerini CAS portfolyolarında paylaşırlar. Bu portfolyolar ile öğrenciler 7 öğrenme alanı ile ilgili kazınımlarını CAS koordinatörüne ispatlamış olurlar.

CAS için birinci ve ikinci yıl planları senenin başınca öğrencilerle paylaşılır.

İlk yıl eylül ayından itibaren haftalık atanmış CAS ders saatinde CAS tanıtımı yapılarak portfolyo hazırlanışı ve tamamlamak için gerekli şartlar anlatılır.

Öğrenciler CAS portfolyosunu tamamlamanın yanı sıra IB diplomasına hak kazanmak için aşağıdaki koşulları yerine getirmelidir:

• CAS aktivitelerine 18 ay boyunca katılmalılar,

• CAS Strandlerinin (Creativity, Activity and Service) her birinden en az üç tane deneyime sahip olmalılar,

• CAS planlama aşamalarını içeren, grupça yapılan ve en az bir ay süren bir CAS projesine katılmalılar,

38

• CAS’in yedi öğrenim alanını kazandıklarını gösteren kanıtlar sunmalılar,

• CAS deneyimlerine ait geri dönütleri ve kanıtları ManageBag’e yüklemeliler.

• CAS koordinatörünün yapacağı 3 tane mülakata katılmak zorundalar.

Öğrencilerle temel bilgilendirmeler paylaşıldıktan sonra google form’da neyin CAS aktivitesi sayılıp neyin sayılmayacağı tartışılır ve yedi öğrenim alanının kazanımları hakkında nasıl kanıt verilebileceğine dair örnek olaylar üzerinde çalışılır.

Bütün bilgi girişleri ManageBac sistemi üzerinden yapılıp deneyimlere ait tüm kanıtlar burada tutulur. Ekim ayında öğrencilerin yaptığı ilk deneyimler manaBac kullanımına aşina olmaları için beraberce yapılır. Bundan sonra diğer girişleri düzenli olarak CAS koordinatörü ve danışmanlar tarafından takip edilir.

CAS’in deneyimlerle pekiştirilen üç ana dalı şu şekildedir:

Yaratıcılık: Sanat ve hayal gücünü besleyen orijinal çalışmalar

Okulumuzda bu dal; MUN çalışmaları, geri dönüşüm objeleri ile yapılan sanat sergileri, sahne sanatları, okulda verilen canlı konserler, ALEV’in Sesi radyo yayını, yeni yıl kermesi ve münazara çalışmaları ile beslenir.

Etkinlik: Hayatımızı besleyen fiziksel aktiviteler

Okulumuzda bu dal futbol, basketbol ve jimnastik çalışmaları ile beslenir. Aynı zamanda öğrenciler sıklıkla düzenlenen bilim, sanat veya kültür alanındaki yarışmalara katılırlar.

Toplumsal Hizmet: Karşılığında kâr amacı gütmeden yapılan yardımlaşmalar Okulumuzda bu dal “Defterden Deftere” gibi projelerle, okulun düzenlediği yılbaşı kermesi gibi geleneksel aktivilerde gönüllü olmakla, kendinden küçüklere ders desteği vermekle, yaşlılar evini ziyaret etmek gibi çalışmalarla beslenir.

39

7. ALEV IBDP Başvuru Süreci

Okulumuzda “Uluslararası Bakalorya Diploma Programı”na katılmayı düşünen öğrencilerimizin seçim süreci, sıralı olarak aşağıda belirtildiği şekilde ilerleyiş gösterir:

• Hazırlık sınıfları IB tanıtım veli toplantıları

• Hazırlık sınıfları IB tanıtım öğrenci toplantıları

• 9.sınıf IB tanıtım veli toplantıları

• 9.sınıf IB tanıtım öğrenci toplantıları

• 10.sınıf öğrencileri-rehberlik ve müdür yardımcısı alan seçim görüşmeleri

• 10.sınıf alan seçim veli toplantıları

• 10.sınıf alan seçim öğrenci toplantıları-1.faz

• Ulusal program (YKS) ve IB diploma programı tanıtım sunumu

• 10.sınıf alan seçim öğrenci toplantıları-2.faz

• IB ders tanıtım sunumları ve mülakat dosyalarının öğrencilere verilişi

• Ulusal program ve IB diploma programı seçimi

• IB diploma programına başvuru (kabul kriterlerine uygun öğrenciler) i.Mülakat dosyasının hazırlanması ve teslimi (Şubat birinci hafta) ii.1.Mülakatlar (Şubat-Mart) (Muhtemel sonuçlar: Kabul/Şartlı Kabul/İkinci Mülakat)

iii.2.Mülakatlar (Mayıs son hafta) (Katılımcılar: Birinci mülakatı geçemeyen adaylar)

7.1 ALEV IBDP Kayıt Kabul Esasları

ALEV IB DP kayıt kabul politikasına göre, ALEV öğrencilerinin IB diploma programına kabul edilebilmeleri için aşağıdaki kriterleri sağlıyor olmaları gerek ir:

1. IB öğrenen profiline sahip olma,

2. 9.sınıf sonunda derslerden en az 70 ortalamaya sahip olma, 3. 10.sınıf sonunda derslerden en az 70 ortalamaya sahip olma,

4. 9.sınıf ve 10.sınıf sonlarında Almanca dersinden en az 70 ortalamaya sahip olma,

5. LGS sınavında %8’lik dilimde olma,

6. 10.sınıf sonunda B1+ İngilizce ve Almanca dil seviyelerine sahip olma ve DSDI sertifikası alma, (Almanya üniversitelerini hedefleyenlerin DSDI’de başarılı olmaları gerekmektedir.)

7. Derslere aktif katılım sağlama,

8. Ders öğretmenlerinden olumlu referans alma,

9. Ödev ve diğer sorumlulukları zamanında yerine getirme, 10. Ödevlerde içeriği zengin ve güçlü tutma,

11. Araştırma ve bilgi okuryazarlık becerilerine sahip olma, 12. Disiplinli, verimli ve düzenli çalışma profiline sahip olma,

13. IB diploma programı seçim mülakatlarında (birinci ya da ikinci) başarılı olma.

40

7.1.1 Ara Nakil ile Gelen Öğrenciler

Ara nakil öğrencilerinde aşağıda belirtilen şartlar aranmaktadır:

• ALEV ara nakil sınavında tüm derslerden alınan puan en az 70 olmalıdır.

• Öğrenci, kabul komisyonu tarafından yapılan mülakatta başarılı olmalı ve IB öğrenen profili kriterlerini sağlıyor olmalıdır.

• Ara nakil ile gelen öğrencilerin Almanca ve İngilizce yabancı dil seviyeleri B1+ olmalıdır. Bunun için ara nakil sınavında yabancı diller bölümü

belirtilen seviyeyi ölçen yazılı ve sözlü sınav yapar. Almanca DSD I, İngilizce FCE sertifikalarına sahip öğrencilerin tekrar bu sınavlara girmesi zorunlu değildir.

7.1.2 Kriterleri Sağlamayan Öğrenciler

Diploma Programına başvurmak isteyen ancak yukarıdaki kabul kriterlerine uymayan öğrencilerin durumu kabul komisyonu tarafından başvuru tarihinde ve 10.sınıfın sonunda görüşülür. 10.sınıfın sonunda kabul koşullarını yerine getirmiş olan öğrenciler tekrar mülakata alınır. 10.sınıf sonundaki mülakatta başarılı olan öğrenci, eksik olan kayıt kabul esaslarını IB programı başlayana kadar sağlaması koşulu ile programa şartlı kabul edilebilir. Mülakatta öncelikle öğrencinin diploma programı için sergilediği tutum, daha sonra notları ve dil seviyeleri dikkate alınır.

7.2 IB Diploma Programı Seçim Mülakatları

Yurt dışındaki üniversitelerin IB diploması ile öğrenci kabul etme kriterlerini araştıran, kendi ilgi alanı ve aile planlaması doğrultusunda IB Diploma programı’na katılmaya karar veren ve “ALEV IB DP Kayıt Kabul Politikası” kriterlerini taşıyan öğrenciler ikinci dönem başında randevulu olarak mülakata alınırlar.

➢ Öğrencilerin;

• Mülakata katılabilmesi için IB ders tanıtım sunumlarında verilen mülakat dosyasını kriterlere uygun hazırlayıp süresinde teslim etmeleri,

• Mülakat dosyasında verilen rehberleri okuyup bunlara yönelik ön hazırlık ve araştırma yapmaları,

• Mülakat gün ve saatinde okulda bulunmaları gerekir.

➢ Mülakatlar DP koordinatörü, Almanca öğretmeni ve İngilizce öğretmeninden oluşan komisyon tarafından yapılır. Sonuçlar ise okul yönetimi ile yapılan üst komisyon değerlendirmesinde belirlenir.

41

7.2.1 Mülakatlar «Sonuç Türleri»

• Kabul: Tüm kriterleri sağlayan ve mülakatı her yönüyle başarılı geçen öğrenciler.

• Şartlı Kabul: Kriterlerde kısa vadede iyileştirilebilecek düzeyde eksiklikleri olan ve/veya mülakatı istenilen düzeyde başarılı geçmeyen öğrenciler. Bu öğrencilere, mülakat sonuç mektubu ile iyileştirme beklenen şartname maddeleri verilir ve iyileştirmenin takibi yapılarak yıl sonunda geri bildirim sağlanır.

• İkinci Mülakat: Kriterlerde uzun vadede iyileştirilebilecek düzeyde eksiklikleri olan ve/veya mülakatı istenilen düzeyde başarılı geçmeyen öğrenciler. Bu öğrencilere, mülakat sonuç mektubu ile iyileştirme beklenen şartname maddeleri verilir ve yıl sonunda yapılan ikinci bir mülakat ile öğrencinin başvurusu tekrar değerlendirilir.

8. IB Diploma Programında Başarı Değerlendirmesi:

• Diploma Programında yer alan değerlendirme yöntemleri ve kriterleri IB tarafından her bir ders için ayrı ayrı belirlenmiş olup IB ders rehberlerinde (subject guide) belirtilmiştir. Bu yöntem ve kriterlerin detaylarına “Grup Ders Tanıtımları” bölümünde yer verilmiştir.

• IB’de genel olarak değerlendirme okul dışı (external) ve okul içi (internal) olarak ikiye ayrılmaktadır.

• External değerlendirmeler; Extended Essay, TOK Essay, Ana Dil Ders Tezi ve mayıs ayında gerçekleştirilen sınavları ifade ederken Internal

değerlendirmeler ise öğrencilerin yaklaşık on sekiz aylık bir sürede aldığı her dersten yazdığı ders tezini ve dil derslerine ait oral (dil) sınavlarını ifade eder.

• Gruplarda yer alan dersler 1-7 puan aralığında değerlendirilir. Not cetvelinde yer alan en yüksek puan/not 7, en düşük puan/not da 1’dir.

• Grup ve çekirdek derslerin toplamından alınabilecek en yüksek puan 45’tir. (6 grup dersi x 7 = 42 +3 puan çekirdek dersler = 45)

• Bitirme Tezi (EE) ve Bilgi Kuramı (TOK) çalışmalarını başarıyla tamamlayan öğrenciler TOK-EE matrix tablosuna göre en düşük 0 en yüksek 3 puan alabilirler.

• Çekirdek derslerden EE ve TOK çalışmalarının herhangi birinden başarısız olan ve CAS programını tamamlamayan öğrenciler toplam puanı ne olursa olsun, IB diplomasını almaya hak kazanamaz.

• Öğrencilerin yukarıda belirtilen şartlara ek olarak akademik dürüstlük politikasında yer alan maddeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

42

8.1 Diploma Alma Özel Koşulları

➢ Mayıs sınavları ve IB’ye değerlendirmeye giden bitirme ödevlerinin toplamından 45 üzerinden minimum 24 puan almak,

➢ En az üç dersi yüksek seviye, üç dersi de standard seviye almak,

➢ Yüksek seviye (HL) derslerin toplamından minimum 12 puan almak,

➢ Standart seviye (SL) derslerin toplamından minimum 9 puan almak,

➢ İkiden fazla dersten 2 puan almamak,

➢ Üçten fazla dersten 3 puan almamak,

➢ Hiçbir dersten 1 puan almamak,

➢ TOK ve EE ödevlerinden E almamak,

➢ CAS gerekliliklerini içeriğine uygun ve belirtilen zamanlarda yerine getirmek,

➢ Tüm çalışmalarda akademik dürüstlüğe dikkat etmek ve intihal yapmamak,

➢ Tüm derslerden bitirme ödevlerini (internal assessments, external assessments) içeriğine uygun olarak hazırlamak,

➢ Tüm derslerden bitirme ödevlerini (internal assessments, external assessments) danışman öğretmenin belirttiği ara teslim tarihlerinde ve okulun belirlediği ana teslim tarihlerinde danışman öğretmene teslim etmek,

➢ Ardışık olmayan maksimum üç sınav oturumundan birinde diploma yeterlilik koşullarını sağlamaktır.

8.2 11 IB’den 12 IB’ye Geçiş Koşulları

ALEV okulları IB DP öğrencilerinin, 11 IB sınıfından 12 IB sınıfına geçerken aşağıdaki koşulları sağlaması beklenmektedir:

ALEV okulları IB DP öğrencilerinin, 11 IB sınıfından 12 IB sınıfına geçerken aşağıdaki koşulları sağlaması beklenmektedir:

Benzer Belgeler