• Sonuç bulunamadı

4.1. BULGULAR

4.1.13. Öğrencilerin akıllı telefon bağımlılık düzeyi açısından akademik

Öğrencilerin akıllı telefon bağımlılık düzeyi açısından akademik başarı algılarına göre anlamlı farklılıkları saptamak amacıyla uygulanan ANOVA bulguları tablo 20. ve tablo 21.’de belirtilmektedir.

Tablo-20 Akıllı Telefon Bağımlılığı Düzeyleri Bakımından Akademik Başarı Algıları

Farklı Olan Öğrenci Puanlarının Betimsel İstatsitikleri

Akademik başarı N Ortalama Std. Sapma

Yetersiz 40 21,90 10,93

Orta düzey 80 22,56 9,72

Yüksek 80 22,01 9,30

Toplam 200 22,21 9,76

Tablo-21 Akıllı Telefon Bağımlılık Düzeyi Açısından Akademik Başarı Algıları Aynı

Olmayan Öğrencilerin Puanlarının Karşılaştırılmasına Yönelik Varyans Analizi Tablosu

Varyansın Kaynağı Kareler

Toplamı Sd Kareler Ortalaması F p Guruplar arası 16,905 2 8,453 ,088 ,916 Gurup içi 18948,275 197 96,184 Toplam 18965,180 199

Tablo 20.’de akademik başarı algıları; yetersiz, orta ve yüksek bir düzeyde öğrencilerin standart sapma, puan ortalama değerleri, tablo 21.’de görüldüğü gibi bu değerlere yapılan tek yönlü varyans analizi sonuçları belirtilmektedir. Akademik başarı algıları aynı olan öğrencilerin akıllı telefon bağımlılığı puan ortalamalarına yönelik farkı incelemek için uygulanan varyans analizinde, istatistiksel anlamda fark olmadığı gözlenmiştir (F2-197= ,088, p> .05).

42

TARTIŞMA

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gereğinden fazla cep telefonu kullanımının kişilerde depresyon suçluluk, hassasiyet, gibi özellikler gösterdiği tespit edilmiş, yine bu kişilerde, insan ilişkilerindeki başarısızlıklarından sebep, düşük özsaygı durumu görülmektedir. İnternet bağımlılığı ile ilgili bir diğer araştırmada internet bağımlısı genç bir grupta depresyon, aşırı hassaslık, düşük öz saygı, umutsuzluk suçluluk, gibi benzer davranışlara rastlanmıştır. Tayvan’da yapılan bir araştırmada ise özsaygılı kişilerde akıllı telefon bağımlılığının daha az etkisi olduğu tespit edilmiştir93.

Özkan 1994 yılında gerçekleştirdiği benlik saygısını etkileyen etkenler konulu araştırmasını, kız erkek karışık 17–21 yaş aralığındaki 550 denek ile yürütmüştür. Araştırma neticesinde benlik saygısı ile cinsiyet, anne ve babanın eğitim durumu, mesleği, aile gelir durumu ve ailenin bireye olan ilgisi arasında manalı ilişki olduğu saptanmıştır. Soner (1995), “Aile uyumu, öğrenci özgüveni ve akademik başarı arasındaki ilişkiler” konulu araştırmasında ise aile uyumu ve öğrenci özgüveninin akademik başarıya olumlu etkilerine dikkat çekmiştir. Gerçekleştirilen tüm bu araştırılmalar Akıllı telefon bağımlılığı seviyeleri bakımından cinsiyet farklılığına bağlı belirginliğe rastlanmamıştır. 2010 yılınsa Şar ve diğerlerinin yaptığı araştırmada lisans öğrencilerinin özgüven düzeyleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir fark bulunmuş kızların erkeklere oranla daha özgüvenli oldukları gözlenmiştir94.

Ancak Zorbaz ve Dost (2014) yaptıkları bir araştırmada, erkek lise öğrencilerinin problemli internet kullanımı düzeylerinin kadın lise öğrencilerininkinden daha yüksek olduğunu göstermiştir95.

Liping (2000), üniversite öğrencilerinin özgüven gelişimini cinsiyet ve okul türü açısından araştırdığı çalışmasında şu sonuçlara ulaşmıştır; genel özgüven, okul özgüveni ve fiziksel özgüvenin erkek öğrencilerde kız öğrencilere göre daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Demo, D.H. ve ark. (1987), 10-17 yaşları arasındaki 139 öğrenci ve ailesi üzerinde yaptıkları araştırma sonucunda, aile içi iletişim ile öğrencilerin özgüveni arasında olumlu yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur. “İlkokul öğrencilerinin

93Bianchi, Philips, a.g.e., s. 44. 94 Soner, a.g.e., s. 40.

43

öz güvenleri, eğitim hayatındaki başarıları ve anne baba tutumları arasındaki ilişkiler” konulu araştırmasında özgüven, akademik başarı ve anne baba tutumları arasında oldukça yüksek oranda korelasyon olduğu tespit edilmiştir96. Young ve Case (2004), interneti yüksek düzeyde kullanan ergenlerin aile ve akran ilişkileri ile akademik başarılarında düşüş olduğunu, bunun yanında internette kurdukları dünyalarında yaşamaya başladıklarını belirlemişlerdir97.

96 Günalp, a.g.e., s. 34.

97 Sezin Turan Başoğlu, Sınav Kaygısı İle Özgüven Arasındaki İlişkinin Erinlik Döneminde

İncelenmesi, Maltepe ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, 2007. 112, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans

44

SONUÇ

Bu araştırmanın amacı, ergenlerin öz-güven ve akıllı telefon bağımlılığı düzeylerini çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Sonuçlar ergenlerin öz-güven akıllı telefon bağımlılığı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir. Ergenlerin öz güven düzeylerinin yüksek veya düşük oluşu ile telefon bağımlılığı düzeylerinin yüksek veya düşük oluşu arasından bir ilişki söz konusu değildir. Bu durum açıklanamayan başka değişkenlerle ilişkili olabilir.

Ergenlerin cinsiyet açısından öz-güven düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Buna göre erkek öğrencilerin kızlara göre daha yüksek öz-güven düzeyine sahip oldukları söylenebilir. Ergenlerin öz güven düzeylerinde cinsiyet etkili bir faktördür. Erkekler güce daha fazla önem verdiklerinden öz güvenlerinin de kızlardan yüksek olduğu düşünülebilir. Bu durumun araştırmalarla desteklenmesi ve kültürel etkilerin ortaya çıkarılması gerekmektedir.

Ergenlerin fiziki algıları açısından öz-güven düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Buna göre fiziki görünümünden memnun olmayan öğrencilerin öz-güven düzeylerinin, fiziki görünümünden memnun olan öğrencilerin öz- güven düzeylerine göre daha düşük olduğu söylenebilir. Fiziki algı, ergenlerin öz güven düzeyleri üzerinde belirleyici bir değişkendir.

Fiziki görünüm açısından memnun olmadığını belirten öğrencilerin, akıllı telefon bağımlılığı düzeyleri açısından fiziki görünüm algısına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Akıllı telefon bağımlılık düzeyi ergenlerin fiziki algı memnuniyet düzeyi değişkeninden etkilenmemektedir. Ergenlerin akıllı telefon bağımlılık düzeylerini etkileyen başka değişkenlerin olduğu düşünülebilir.

Yaş grupları açısından da ergenlerin öz-güven düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Diğer bir deyişle yaşları 13-14 olan öğrencilerin öz- güven düzeylerinin, yaşları 15-16 olan öğrencilerden daha yüksek olduğu söylenebilir.

Ebeveyn tutumları açısından ergenlerin öz-güven ve akıllı telefon bağımlılığı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu sonuca göre ebeveynlerin demokratik, otoriter, ilgisiz ya da koruyucu davranması çocuklarının öz-güven ve akıllı

45

telefon bağımlılığı düzeylerini etkilememektedir. Özellikle öz-güven düzeylerinde ebeveyn tutumları farkının anlamsız olması ilginç bir sonuçtur.

Gelir düzeyi açısından da ergenlerin öz-güven ve akıllı telefon bağımlılığı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Diğer bir deyişle ergenlerin gelir düzeylerinin, yetersiz, yüksek veya orta düzeyde olmasına göre onların öz-güven veya akıllı telefon bağımlılığı düzeyleri farklılaşmamaktadır.

Son olarak akademik başarı algısı yetersiz olan öğrencilerin öz-güven düzeylerinin, akademik başarı algısı yüksek olan öğrencilerin öz-güven düzeylerinden daha düşük olduğu bulunmuştur. Ancak akademik başarı algısı açısından ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı düzeyleri arasında bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Buna göre ergenlerin akademik başarı algılarının yetersiz, orta veya yüksek olmasına göre akıllı telefon bağımlılığı düzeyleri farklılaşmamaktadır.

46

ÖNERİLER

Bu araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda ilk olarak aileler ve interneti çok fazla kullanan gençler ve okul yöneticilerine, öğretmenlere, araştırmacılara yönelik birçok öneriler bulunmaktadır. Özellikle özgüven düzeyi düşük çıkan öğrencilere yönelik olarak her sınıf düzeyinde özgüven geliştirme, yaşam amaçları ve anlamı, insan ilişkileri ve iletişim gibi dersler konulabilir. Böylece bu öğrencilerin hem duygusal, hem psikolojik hem de sosyal gelişimlerine katkı sağlanacaktır. Bu ders veya müfredat yenilemesi yapılırken mutlaka gelişim psikolojisi verilerinden yararlanılmalıdır.

Akıllı telefon kullanımı bir boş zaman aktivitesi olarak değerlendirilmelidir. Birçok öğrenci bakımından internet kullanımı geçerli olan bahanelere dayandırılmakta fakat oyun, sosyal paylaşım ve başka bağımlılığı çoğaltan ve uzun soluklu kullanıma yönelik aktiviteler internet kullanımının büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Araştırmalar akıllı telefon kullanımını özellikle ergenlik çağında çeşitli negatif sonuçlar oluşturduğunu belirtmektedir. Bu sebepten dolayı ortaokullarda ve liselerde internet kullanımı sırasında meydana gelecek riskler göz önünde bulundurulmalıdır.

Akıllı telefonun bireyler tarafından kötüye kullanılması ile çevirim içi riskler ve bu konu hakkında korunma çözümleri bireylere kesinlikle öğretilmeli, bu konu okullarda derslere dahil edilmelidir.

Bireylerin akıllı telefon kullanmaları bir bağımlılığa dönüşmesinde etki eden birçok faktörler mevcuttu. Örneğin bunlar çevrimiçi oynanan oyunların daha önceden belirlenen bir saat dilimi ve bu saat diliminin günde en fazla 2 olması gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda internetin günlük kullanımının maksimum 2 saat olmasına önem gösterilmelidir.

Benlik saygısı ile yapılan birçok deneysel araştırma olmasına rağmen özgüven ile ilgili olarak yapılan tez çalışmalarında deneysel çalışmalara rastlamak fazla mümkün değildir. Alan yazında bunun eksikliği bilimsel çalışma temelinde oldukça azdır.

47

Bundan sonra yapılan lisansüstü tez çalışmalarında özgüven geliştirmeye, benlik saygısı geliştirmeye yönelik deneysel çalışmalara yer verilmelidir. Sadece orta öğretim düzeyinde değil aynı zamanda ilköğretim düzeyinde de okullarda görev yapan rehber öğretmenler özgüven arttırmaya ve geliştirmeye yönelik bireysel ve grupla psikolojik danışma oturumları yapılandırmalı ve uygulanmalıdırlar. Yapılandırılan bu oturumlarda eklektik bakış açısıyla hareket edilmeli birden çok kuramsal bakış açısının sentezi yapılmalıdır.

Öğrencilerin interneti bağımlılık seviyesinde kullanmaları alışkanlığı olanların bu hallerinin farkında büyük bir önem taşır. Bu içgörüye sahip olan öğrencilerin internet kullanım alışkanlıklarının bir problem olarak algıladıklarının göstergesi olarak belirtilebilir. Bu sebepten dolayı, çok fazla ve kontrol dışı akıllı telefon kullanımı görülen kişilerle birebir konuşulması bu kişilere büyük bir yardım sağlanılmaktadır. Birçok gencin bu konu ile alakalı olan birçok davranışı günümüzde bir bağımlılık olarak değerlendirmedikleri görülmektedir. Bu açıdan gençlere, internet bağımlılığı, tanıları, sonuçları, bu kullanım alışkanlıklarının bağımlılığa ulaştırabilecek bu gibi alanlara yönelik bilgilendirmelerin yapılması tavsiye edilebilir.

Bireyler tarafından alınacak birçok basit günlük önlemler kişilerin internet kullanımını bir bağımlılığa getirmekten kurtarabilir. Kontrolsüz internet kullanımının bir süre ile sınırlandırılması(örneğin yemek saatine kadar, haberler bitene kadar vs.) önleyici bir özellik taşımaktadır.

48

KAYNAKÇA

KİTAPLAR

AKAGUNDUZ Erdem, İnsan Yaşamında Özgüven Kavramı, Ümraniye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Yayınları, İstanbul, 2006.

ALTINTAŞ Ersin, Mücahit Gültekin, Psikolojik Danışma Kuramları, Aktüel Yayınları, İstanbul, 2005.

BURGER Jerry, Kişilik, Kaknus Yayınları, İstanbul, 2004.

CORSİNİ Raymond J., Danny Wedding, Modern Psikoterapi Teknikleri, Kaknus Yayınları, Istanbul,2011.

COVEY Stephen R.,Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, Varlık Yayınları: İstanbul, 2006. CÜCELOĞLU Doğan, İnsan ve davranışı, Remzi Kitapevi Yayınları, İstanbul, 1993. DSM-IV-TR, Tanı Ölçütleri Baş Vuru El Kitabı, Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2005. Güleç Cengiz, Kultur ve Psikiyatri, HBY Yayıncılık, Ankara, 2002.

HAMBLY Kenneth, Özgüven, Alfa Yayınları, İstanbul, 2003.

HATİPOĞLU Burak, Sosyal medya ve ticaret hayatına etkileri. (1). CİO Club,

71Kalaycı, SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri, Asil Yayın

Dağıtım, Ankara, 2009.

KALKAN Melek, Canani Kaygusuz, İnternet Bağımlılığı, Anı Yayıncılık, Ankara, 2013.

KARASAR N., Araştırmalarda Rapor Hazırlama, Nobel Yayın Dağıtım, 12. Bs. Ankara, 2004,KASATURA İlkay, Kişilik ve Özgüven, Evrim Yayınevi, İstanbul, 1998.

KAYA Alim, Mesut Saçkes, Benlik Saygısı Geliştirme Programının İlköğretim 8.

Sınıf Öğrencilerinin Benlik Saygısı Düzeylerine Etkisi, Pegema Yayıncılık,

2005.

KÖKNEL Özcan, Bağımlılık: Alkol ve Madde Bağımlılığı, Altın Kitaplar, İstanbul, 1998.

KULAKSIZOĞLU Adnan, Ergenlik, Psikolo Kitabevi, İstanbul, 2006.

KUZGUN Yıldız, Meslek Rehberliği ve Danışmanlığına Giriş, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2009.

LAUSTER Peter, Özgüven Öğrenilebilir, İlya Yayınevi, İzmir, 2010.

LİNDENFİELD Gael, Kendine Güvenen Çocuk Yetiştirme, Hyb Yayıncılık, İstanbul, 2004.

49

MASLOW Abraham, Dinler, Değerler ve Doruk Deneyimler, Kuraldışı Yayınları, İstanbul, 1996.

MCKAY Matthew, PatrickFanning, Özgüven, Arkadaş Yayınevi, Ankara, 2009. ÖZDOĞAN Öznur, İsimsiz Hayatlar, Lotus Yayınları, Ankara, 2005.

ÖZTÜRK Orhan, Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, Evrim Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, 1997.

ROBİNS Kevin, İmaj Görmenin Kültür ve Politikası, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2013. YAVUZER Haluk, Çocuk Psikolojisi, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2002.

YÖRÜKOĞLU Atalay, Gençlik Çağı Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar, Özgür Yayınları, İstanbul, 1990.

MAKALELER

AKBAŞ Oktay, “Lise Birinci Sınıf Öğrencilerinin Sınıf İçi Güven Düzeylerinin Belirlenmesi”, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2005, 275-292. AKKOYUNLU Buket, Feza Orhan ve Aysun Umay,” Bilgisayar Öğretmenleri için

"Bilgisayar Öğretmenliği Öz-Yeterlik Ölçeği" Geliştirme Çalışması”, Hacettepe

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2005, 29, 1-8.

ARISOY Özden, “İnternet Bağımlılığı ve Tedavisi”, Psikiyatride güncel yaklaşımlar, 2009, 1, 55-67.

ARSLAN Ahmet, Aylin Tutgun Ünal, “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Cep Telefonu Kullanım Alışkanlıkları ve Amaçlarının İncelenmesi, International Journal of

Human Sciences, 2013, 10, 1, 182-201.

AŞKAR Petek, Aysun Umay, ’’İlköğretim Matematik Öğretmenliği Öğrencilerinin Bilgisayarla İlgili Öz-Yeterlik Algısı’’, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Dergisi, 2001, 2, 1-8.

AYAZ Tuncay, Özlem Çakir, “Mehmet Barış Horzum, Ergenler için bilgisayar bağımlılığı ölçeği”, Kastamonu Eğitim Dergisi, Kastamonu, 2011, 439-448. BİANCHİ Adriana, James G.Philips, “Psychological Predictors of Problem Mobile

Phone Use”, Cyber Psychology and Behavior, 2005, 8, 39-51.

BLOCK Jerald J., ‘’Issues for DSM-V: Internet Addiction’’, Am J Psychiatry Jornual, American, 2008, 165, 1-25, s. 22.

CEYHAN AydoğanAykut, “Ergenlerin problemli internet kullanım düzeylerinin yordayıcıları”, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 2011, 18 (2), 85-94.

50

COMİNGS David E., ‘’Tourette's syndrome: A behavioral spectrum disorder’’,

Behavioral Neurology of Movement Disorders, New York, Raven Press,

1995, 293-303.

FELTZ Deborah, ‘’Self Confidence and Sport Performance’’, Exercise and Sports

Science Reviews, 1988, 16, 423-458.

GRİFFİTHS Mark, “Internet gambling: Issues, concerns and recommendations”,

Journal of Cyber Psychology& Behavior, 2003, 6, 6, 557-568.

JACOBS Durand, ‘’Evidence for a common dissociative-like reaction among addicts’’, Journal of Gambling Behavior, 1988, 4(1), 27-37.

KAPLAN Andreas, Michael Haenlein, ‘’Users of the World, Unite! The Challenges and Opportunities of Social Media’’, Business Horizons Journal, 2010, 53,59-68. KRİNG Ann, Gerald Davison, “John Neale and Sheri Johnson”, Abnormal

psychology, 2008 (ch.8).

LEENA Koivusilta, Lintonen Tomi and RimpeläArja, ‘’Intensity of mobile phone use and health compromising behaviors -how is information and communication MCLOUGHLİN Catherine, Mark Lee, ‘’The Three P’s of Pedagogy for the Networked

Society: Personalization, Participation, and Productivity’’, International Journal

of Teaching and Learning in Higher Education, 2008, 10-27.

OTRAR Mustafa, Ferhat Süleyman Argın, “Ergenlerin Sosyal Medyaya İlişkin Tutumlarının Çok Boyutlu İncelenmesi”, Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi, 2014, 3-22.

Phones’’, Journal of technology connected to health-related lifestyle in adolescence?’’, Journal of Adolescence, 2005, 28, 35-47.

ROSENBERG Anna, “The association between self esteem and anxiety”, Journal of

Psychiatric Research, 1962, 135-152.

TUTGUN Aylin, BÖTE, Bölümü Öğrencilerinin İnternet Kullanım Özellikleri ve Tercihlerinin İncelenmesi, Academic Journal of Information Technology, 1- 19.

WALSH Shari, Katherine White and Ross Young, ‘’Over-connected? A Qualitative Exploration Of The Relationship Between Australian Youth And Their Mobile

Adolescence, 2008, 31, 77-92.

YILDIRIM Fatma ve İnci Özgür İlhan, “Genel Öz Yeterlilik Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenilirlik Çalışması”, Türk Psikiyatri Dergisi, 2010, 21, 4, 301- 308.

51

ZORBAZ Osman, Meliha Tuzgöl Dost, ‘’Lise öğrencilerinin problemli internet kullanımının cinsiyet, sosyal kaygı ve akran ilişkileri açısından incelenmesi’’,

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2014, 29, 1, 298-310.

TEZLER

BAŞOĞLU Sezin Turan, Sınav Kaygısı İle Özgüven Arasındaki İlişkinin Erinlik Döneminde İncelenmesi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007. 112, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

ÇETİN Ceren Nilgün, İlköğretim 4. Sınıf Öğrencilerinin Empati Beceri Düzeylerinin Ana-Baba Tutumları ve Özsaygı ile İlişkisi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2008. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi)

ÇİĞDEMOĞLU Sema, Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Akran Baskısı, Özsaygı ve Dışadönüklük Kişilik Özelliklerinin Okul Türlerine Göre İncelenmesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2006. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans

Tezi).

DERBEDEK Hande, İlköğretim Okul Müdürlerinin Öğretimsel Liderlik Özelliklerinin Öğretmenlerin Öz Yeterlikleri Üzerindeki Etkileri (Bursa İli Örneği), Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans

Tezi).

GÜNALP Ayşe, Farklı Anne Baba Tutumlarının Okul Öncesi Eğitim Çağındaki Çocukların Özgü, en Duygusunun Gelişimine Etkisi (Aksaray İli Örneği), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans

Tezi).

KESGİN Emine, Okul Öncesi Eğitim Öğretmenlerinin Öz-Yeterlilik Düzeyleri İle Problem Çözme Yaklaşımlarını Kullanma Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Denizli İli Örneği), Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

KOCAARSLAN Bilge, Genel Müzik Eğitimi Alan İlköğretim Öğrencilerinin Müzik Dersine İlişkin Tutum, Müzikal Özgüven ve Motivasyon Düzeylerinin Karşılaştırılması, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2009,

(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

KULOĞLU Ceyda, İnternet kafeler ve İnternet Bağımlılığı: Ankara örneği, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 2001, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

52

KURTULDU Pınar, İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Özgüven Düzeyleri İle Liderlik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

MEREY Bihter, Yetişkinlerde Özgüven Duygusu ile Anksiyete Düzeyi Arasındaki İlişkinin Karşılaştırılması ve Kültürlerarası Bir Yaklaşım, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). SONER Oya, Aile Uyumu, Öğrenci Özgüveni ve Akademik Başarı Arasındaki İlişkileri,

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1995, (Yayımlanmamış

Doktora Tezi).

TARHAN Sinem, Lise öğrencilerinin beden imajlarından hoşnut olma düzeylerinin özsaygıları ve akademik başarıları üzerindeki etkisi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 1995, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

VAROL Bahar, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Öz Yeterlilikleri(Niğde Üniversitesi Örneği), Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans

Tezi).

İNTERNET KAYNAKLARI

Egitim ve Bilim .ted. org. tr/ index. Php /EB /article/ download/ 5353/ 1509 (Erişim Tarihi: 12.03.2016).

http: //www. securenvoy. Com /blog/ 2012/02/ 16/66- of- the- population- suffer- fromnomophobia -the -fear -of- being- without- their- phone/ (Erişim Tarihi: 29.01.2016).

http:// www. Escavador .com /sobre/ 5167466 / alexandre –martins -valenca (Erişim Tarihi: 29.01.2016).

http:// www. İnternetbehavior .com /jandk/ diagnosis %20 internet %20 addiciton .pdf(Erişim Tarihi: 19.04.2016).

http:// www. worldcat. org/ title/ overcoming- procrastination- or- how- to- think- and- act- rationally -in- spite-of-lifes-inevitable-hassles/oclc/19026305 (ErişimTarihi: 12.03.2016).

http://cappsy.org/archives/vol1/no1/cap_1_6.pdf

(Erişim Tarihi: 21.03.2016). http://cappsy.org/archives/vol1/no1/cap_1_6.pdf (Erişim Tarihi: 21.03.2016). http://eric.ed.gov/?id=EJ981809(Erişim Tarihi: 12.01.2016).

53

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0083558 (Erişim Tarihi: 22.02.2016).

http://www. nickyee. com /pubs/ CIHB %20-%20 Caplan ,%20 Williams, %20Yee %20 (2009).pdf(Erişim Tarihi: 21.03.2016).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257403/ (Erişim Tarihi: 11.02.2016). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500888/(Erişim Tarihi: 14.02.2016). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19178212 (Erişim Tarihi: 01.03.2016).

https:// www. researchgate. Net /publication/ 232074979_Internet_Addiction_- _Time_to_be_Taken_Seriously(ErişimTarihi: 11.04.2016).

https://www.researchgate.net/publication/257252608_A_model_of_the_relationship_ between_psychological_characteristics_mobile_phone_addiction_and_use_of _mobile_phones_by_Taiwanese_university_female_students, (Erişim Tarihi: 25.02.2016).

Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım

Araştırması, (2004-2014), http: //www. tuik. gov.tr

/PreTablo.do?alt_id=1028(Erişim Tarihi: 01.05.2016).

Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım

Araştırması, (2004-2014), http:

A-1

EK A EKLER

EK-1: Ergenlerde Akıllı Telefon Bağımlılığı İle Öz-Güven Arasındaki İlişkilerin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi Anket Formu

Tezin alan uygulamasının tamamlanabilmesi için hazırlanan ankette kimlik bilgileriniz bulunmamaktadır. Sorulara vereceğiz cevaplar çalışmanın bilimsel ve taraflara faydalı bilgiler verebilmesi açısından çok önemlidir.

Katkılarınız için teşekkürler. Kemalettin DİRİK

1) Cinsiyetiniz : Kız ( ) Erkek ( ) 2) Yaşınız :

3) Genel olarak fiziki görünümünüzden hoşnut musunuz? a) Evet ( ) b) Hayır ( ) 4) Sizin görüşünüze göre aile gelir düzeyiniz nasıldır? a) Yetersiz düzeyde ( ) b) İyi düzeyde ( ) c) Orta düzeyde ( )

5) Akademik başarı bakımından kendinizi nasıl görüyorsunuz? a) İyi düzeyde ( ) b) Yetersiz düzeyde ( ) c) Orta düzeyde ( )

6) Anne ve Babanızın size karşı tutumu nasıldır?

A-2

ÖZGÜVEN ÖLÇEĞİ

Bu anketlerden elde edilen sonuçlar bilimsel bir çalışmada kullanılacaktır. Sizden istenilen bu ifadeleri okuduktan sonra kendinizi değerlendirmeniz ve sizin için en uygun seçeneğin karşısına çarpı (X) işareti koymanızdır. Her sorunun karşısında bulunan; (1) Hiç bir zaman (2) Nadiren (3) Sık sık (4) Genellikle ve (5) Her zaman anlamına gelmektedir. Lütfen her ifadeye mutlaka TEK yanıt veriniz ve kesinlikle BOŞ bırakmayınız.

1 Kendimi başarılı bir insan olarak görürüm. 1 2 3 4 5

2 Başkalarının yanında heyecanımı kontrol edebilirim. 1 2 3 4 5

3 Seçimlerimde başkalarına bağımlı değilimdir. 1 2 3 4 5

4 Yaşamdaki zorluklarla baş edebilirim. 1 2 3 4 5

5 Benim için aşılamayacak sorun yoktur. 1 2 3 4 5

ERGENLER İÇİN AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI ÖLÇEĞİ

Aşağıdaki bölümde 1- Kesinlikle Katılmıyorum, 2- Kısmen

Katılmıyorum, 3-Kararsızım, 4-Kısmen Katılıyorum, 5- Kesinlikle Katılıyorum anlamına gelmektedir.

1. Akıllı telefon kullandığımdan dolayı

Benzer Belgeler