• Sonuç bulunamadı

ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ İl Encümeni

Karar Tarihi : 25/05/2016 Karar No : 129

ÖZÜ: İlimiz Osmancık İlçesi Başpınar köyünde çalışma saatleri dışında faaliyet gösteren içkili restoran sahibi Arif CEYLAN’a 9.463,88 (Dokuz bin dört yüz altmış üç Türk Lirası Seksen sekiz Kuruş) idari para cezasının verilmesi.

Encümenimiz Genel Sekreter Yardımcısı Genel Sekreter V. Ünal DEMİRAY Başkanlığında, İl Genel Meclis Üyeleri; Aziz SARÜCE, Ömer ÇATALPELİT ve Hacı BOLAT, İl Özel İdaresi Birim Amiri; Dursun EKEN’in katılmasıyla toplandı.

Valilik Makamınca Encümenimize havale edilen, İlimiz Osmancık İlçe Jandarma Komutanlığı’nın 03/05/2016 tarih ve 0410-516-16 sayılı yazısı ile ilçeye bağlı Başpınar köyünde Arif CEYLAN tarafından işletilen içkili restoranın çalışma saatleri dışında faaliyet gösterdiği bildirilmiş, konu ile ilgili tutanak tanzim edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 6. maddesinde

“Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen iş yerlerinin işletmecilerine beşyüzmilyon Türk Lirası birmilyar Türk Lirası arasında idari para cezası verilir.” denilmektedir. Söz konusu cezanın değer uygulama yılı 2004 yılına ait olup, her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.

Osmancık İlçesi Başpınar köyünde ruhsatlı ancak açılış kapanış saatlerine uymayan içkili restaurant ile ilgili olarak 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 6.

maddesinin (b) bendine göre işletme sahibi Arif CEYLAN’a 14.03.2015 tarihinde 2.365,97 TL ve 16.02.2016 tarihinde 4.731,97 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Mezkur maddenin son hükmünde “Bu maddede belirtilen aynı fiillerin bir yıl içinde tekrarı halinde en son uygulanan para cezası bir kat artırılarak uygulanır.” denilmektedir.

Söz konusu işletme sahibi 1 yıl içerisinde aynı fiili 23.04.2016 tarihinde tekrar işlediğinden en son uygulanan 4.731,94 TL idari para ceza oranının bir kat artırılarak 9.463,88 (Dokuz bin dört yüz altmış üç Türk Lirası Seksen sekiz Kuruş) idari para cezasının verilmesi, İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün 11/05/2016 tarih ve E.4935 sayılı yazısı ile teklif edilmiştir.

Encümenimizce yapılan değerlendirmede; İlimiz Osmancık İlçesi Başpınar köyünde çalışma saatleri dışında faaliyet gösteren içkili restoran sahibi Arif CEYLAN’a 9.463,88 (Dokuz bin dört yüz altmış üç Türk Lirası Seksen sekiz Kuruş) idari para cezasının verilmesine, gereği için karar örneklerinin İl Özel İdaresine (Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Mali Hizmetler Müdürlüğüne) gönderilmesine, İl Encümeninin 25/05/2016 günkü toplantısında oy birliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye

Ünal DEMİRAY Ömer ARSLAN Aziz SARÜCE Ömer ÇATALPELİT Genel Sekreter Yardımcısı Genel Sekreter

Genel Sekreter V. (İZİNLİ)

Üye Üye Üye

Hacı BOLAT Dursun EKEN Muzaffer Arda BAL (İZİNLİ)

T.C. BOLAT, İl Özel İdaresi Birim Amiri; Dursun EKEN’in katılmasıyla toplandı.

Valilik Makamınca Encümenimize havale edilen, İlimiz Merkez İlçe Sarımbey köyü sınırları içerisinde izinsiz malzeme alındığına yönelik telefonla gelen şikayet üzerine mahallinde yapılan inceleme neticesinde tutanak tanzim edilmiş, GPS’li fotoğraf makinesi ile fotoğrafları çekilmiş ve gerekli ölçüm yapılmış, idaremiz denetim elemanlarınca 26.04.2016 tarihinde mahallinde yapılan incelemede, alınan koordinat noktalarının işyeri açma ve çalışma ruhsat alanının dışında olduğu tespit edildiğinden, Sarımbey köyü sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösteren Bektaş ÇİMEN-Seçtaş Nakliyat İnşaat Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 55. maddesine göre 1.347,86 TL (Bin üç yüz kırk yedi Türk Lirası seksen altı Kuruş) idari para cezasının aynı kanunun 56. maddesine göre verilmesi, İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün 11/05/2016 tarih ve E.4934 sayılı yazısı ile teklif edilmiştir.

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 55. maddesinde “İl Özel İdaresinin görev ve yetki alanına giren konularda, kanunların verdiği yetkiye dayanarak İl Genel Meclisi tarafından alınan ve usulüne uygun olarak ilan edilen kararlara aykırı davrananlara; fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, üç yüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Fiilin bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, bu tüzel kişiye verilecek idari para cezası bir kat artırılır.” hükmü yer almaktadır.

Bu kanunun 56. maddesinde ise “55 inci maddede öngörülen idari yaptırımlara İl Encümeni tarafından karar verilir.” denilmektedir. Konu ile ilgili İl Genel Meclisi’nin 02/02/2009 tarih ve 25 karar numaralı idari para cezaları ve idari yaptırımlarla ilgili kararı usulüne uygun olarak ilan edilmiştir. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 68. maddesinde

“Bu kanunda belirtilen ücret, huzur hakkı ve ikramiye ödemeleri hariç diğer parasal miktarlar, her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranına göre artırılır.” denilmektedir.

Encümenimizce yapılan değerlendirmede; İlimiz Merkez İlçe, Sarımbey köyü sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösteren Bektaş ÇİMEN-Seçtaş Nakliyat İnşaat Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin tüzel kişi olmasından dolayı idari para cezası 1 (bir ) kat arttırılacağından, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 55.

Maddesine göre belirlenen 1.347,86 TL (Bin üç yüz kırk yedi Türk Lirası seksen altı Kuruş) idari para cezasının, aynı kanunun 56. maddesi gereğince verilmesine, gereği için karar örneklerinin İl Özel İdaresine (Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Mali Hizmetler Müdürlüğüne) gönderilmesine, İl Encümeninin 25/05/2016 günkü toplantısında oy birliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye

Ünal DEMİRAY Ömer ARSLAN Aziz SARÜCE Ömer ÇATALPELİT Genel Sekreter Yardımcısı Genel Sekreter

Genel Sekreter V. (İZİNLİ)

Üye Üye Üye

Hacı BOLAT Dursun EKEN Muzaffer Arda BAL (İZİNLİ)

T.C. yüzölçüme sahip 40 nolu büronun, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesi gereğince açık teklif usulüyle kiraya verilmek üzere ihalesinin yapılabilmesi için, muhammen tespit komisyonunun belirlenmesi.

Encümenimiz Genel Sekreter Yardımcısı Genel Sekreter V. Ünal DEMİRAY Başkanlığında, İl Genel Meclis Üyeleri; Aziz SARÜCE, Ömer ÇATALPELİT ve Hacı BOLAT, İl Özel İdaresi Birim Amiri; Dursun EKEN’in katılmasıyla toplandı.

Valilik Makamınca Encümenimize havale edilen, Mülkiyeti İdaremize ait Sungurlu İlçesi Özel İdare iş hanı binası, ikinci katında boş bulunan 67,70 m² yüzölçüme sahip 40 nolu büronun Memur-Sen İlçe Temsilciliğine kira tahsisli olarak verilmesi, Sungurlu Kaymakamlığının 05/05/2016 tarih ve 1201 sayılı yazısı ile talep edilmiş olup, İdaremizce söz konusu iş yerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesi gereğince açık teklif usulüyle kiraya verilmesi İl Özel İdaresi Mali Hizmetler Müdürlüğünün 14/05/2016 tarih E.5128 sayılı yazısı ile teklif edilmiştir.

Encümenimizce yapılan değerlendirmede; Mülkiyeti İdaremize ait Sungurlu İlçesi Özel İdare iş hanı binası, ikinci katında boş bulunan 67,70 m² yüzölçüme sahip 40 nolu büronun, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesi gereğince açık teklif usulüyle bir önceki yılın kira bedelinden az olmamak kaydıyla, günümüz şartlarına göre kiraya verilmek üzere ihalesinin yapılabilmesi için muhammen tespit komisyonunun oluşturulmasına ve komisyonun İl Encümen Üyesi Aziz SARÜCE, İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü personeli Mimar Özgür AKBAŞ ve Mali Hizmetler Müdürlüğü personeli V.H.K.İ.

Ünal AÇAROĞLU’dan oluşturulmasına, gereği için karar örneklerinin İl Özel İdaresine (Mali Hizmetler Müdürlüğü) gönderilmesine, İl Encümeninin 25/05/2016 günkü toplantısında oy birliği ile karar verildi.

Benzer Belgeler