• Sonuç bulunamadı

Çocuk, hasta, özürlü ve yaĢlı bakım hizmetlerinin yaygınlaĢtırılması ve eriĢilebilir hale getirilmesi

Sorumlu Kurum KuruluĢlar: MEB, ÇSGB(SGK), SHÇEK, Yerel Yönetimler.

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü Tarafından Strateji 1.3 Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar:

Genel Müdürlüğün kapsamında yer alan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında hasta ve yaĢlı bakım hizmetleri alanında diploma eğitimi verilmektedir. Ayrıca 2010 çağrı döneminde öğretmenlerin hasta ve yaĢlı bakımı konusunda bilgi ve becerilerini geliĢtirmek amacıyla hazırlanan ve Ulusal Ajansa sunulan “YaĢlı ve Hasta Bakımında Metodolojik ÇalıĢmalar ve Mesleki Eğitimle Bağlantısı” konulu Proje kabul edilmiĢtir.

ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu BaĢkanlığı tarafından Strateji 1.3 Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar:

Ankara, Ġstanbul, Ġzmir, Manisa olmak üzere toplam dört adet huzurevi bulunmaktadır.

Kapasitesi 1.900 olan huzurevlerinde toplam 1.626 emekli sigortalı barınmaktadır.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Strateji 1.3 Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar:

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı 96 huzurevinde toplam 9.158 kapasite bulunmaktadır. Söz konusu kuruluĢlarda 3.044‟ü kadın 4.760‟sı erkek olmak üzere toplam 7.804 yaĢlıya hizmet verilmektedir.

YaĢamını evde yalnız veya ailesi ile birlikte sürdüren 60 yaĢ üstündeki yaĢlıların yaĢam kalitesini arttırmak, boĢ zamanlarını değerlendirmek, sosyal-psikolojik ve sağlık ihtiyaçlarının karĢılanmasında rehberlik ve mesleki çalıĢmalar yapmak, sosyal iliĢkilerini ve aktivitelerini arttırmak amacıyla Genel Müdürlüğe bağlı 5 yaĢlı hizmet merkezinde toplam 950 yaĢlıya gündüzlü hizmet sunulmaktadır. Bunun yanı sıra özel sektör tarafından açılan bir yaĢlı hizmet merkezinin rehberlik çalıĢmaları sürdürülmektedir.

Ülkemizde diğer bakanlıklar ve belediyelere bağlı 28 huzurevi, dernek ve vakıflara ait 32 huzurevi, azınlıklara ait 7 huzurevi, özel kiĢilere ait 120 huzurevi olmak üzere toplam 187 adet 13.668 kapasiteli huzurevi/yaĢlı bakım merkezi bulunmaktadır.

Genel Müdürlük ve D.P.T MüsteĢarlığının koordinasyonunda hazırlanan ve yürürlükte bulunan “YaĢlanma Ulusal Eylem Planı”nı temelinde “YaĢlı Bakım Hizmetlerinin YaygınlaĢtırılması ve EriĢilebilir Hale Getirilmesi” stratejisi yer almaktadır. YaĢlı bakım ve hizmetleri alanına ayrılan bütçe 2010 yılında 139.196.800 TL‟dir.

Özürlülere yönelik hizmetler kapsamında, özürlü insanların toplumsal yaĢama uyumlarının ve katılımlarının sağlanması için bireysel geliĢim ve özürlünün kendine güvenen, üreten ve bağımsız yaĢayabilen kiĢiler haline gelebilmesi amaçlanmaktadır.

Özürlülere yönelik hizmetler, kurum odaklı yürütülmekte olup Ekim 2010 verileri doğrultusunda yatılı olarak hizmet veren 72 Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde, 4.437 özürlü bireye bakım ve rehabilitasyona yönelik hizmetler verilmektedir.

Gündüzlü olarak hizmet veren 7 Gündüzlü Bakım Aile DanıĢma ve Rehabilitasyon Merkezinden yararlanan 435 özürlü bireye ise, nitelikli bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunulmakta, özürlü bireylere sahip ailelerin ve annelerin kendilerine daha çok zaman ayırması ve bakım yüklerinin hafifletilmesi yönünde çalıĢmalar yapılmaktadır.

Bu merkezlerde, danıĢmanlık ve destek hizmetleriyle, özürlülerin aileleri ile birlikte yaĢamalarına ve normal bir toplumsal ortamda iĢlevlerini yerine getirmelerine yardımcı olunmaktadır.

Genel Müdürlük özellikle son yıllarda özürlü bireylere ve ailelerine yönelik hizmetlerde Ģu önemli atılımları gerçekleĢtirmiĢtir:

Bakıma muhtaç özürlüye ikametgahında bakım hizmeti veren akrabasına veya vasisine bir aylık net asgari ücret her ay ödenmektedir. Ekim 2010 tarihi itibarı ile 275.795 bakıma muhtaç özürlüye evde bakım hizmeti verilmektedir.

Genel Müdürlüğün izni ile açılan Özel Bakım Merkezlerinde ise bakıma muhtaç her özürlü için iki asgari ücret tutarına kadar ödeme yapılabilmesi sağlanmıĢtır. 2010 Ekim ayı itibarı ile 70 Özel Bakım Merkezi hizmet vermektedir.

Bakıcı personel niteliğinde olumlu geliĢmeler sağlanmıĢ, bakıcı sertifikası olanlara, lise ve üniversite mezunu olanlara daha fazla ücret ödemesi yapılarak daha nitelikli bakıcı personel istihdamı sağlanmıĢtır. 2010 Ekim ayı itibari ile bakıcı personel sayısı 4.292‟dir.

Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sayısında artıĢ sağlanmıĢtır. 2010 Ekim ayı itibari ile 79 (9‟u Engelsiz YaĢam Merkezi olmak üzere) adet merkez bulunmaktadır.

Gündüzlü hizmet veren Aile DanıĢma ve Rehabilitasyon Merkezlerinde ağırlıklı olarak grup çalıĢması ve yarım veya tam gün hizmet yöntemi ile mesai günlerinde nitelikli bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunulması sağlanmıĢtır. Böylece özürlü bireye sahip ailelerin ve özellikle özürlü annelerinin rahatlatılması, kendilerine zaman ayırmalarının sağlanması ve özürlü bireyin daha uzun süre (mümkün ise gün boyu) kuruluĢ hizmetlerinden yararlandırılması sağlanmıĢtır.

Engelsiz YaĢam Merkezi Projesi ile Genel Müdürlüğe bağlı olarak hizmet veren bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin 280 metre karelik müstakil, tek katlı ve bahçeli evlerde 3‟er kiĢilik toplam 4 yatak odası ve diğer bölümlerden oluĢan toplam 12 kiĢilik kuruluĢlar olması için çalıĢmalar baĢlatılmıĢtır. 2009 yılında Bursa ve Hatay illerinde

“Engelsiz YaĢam Merkezi Projesi” dahilinde kuruluĢlar hizmet vermeye baĢlamıĢtır.

Ayrıca, Genel Müdürlüğe bağlı en büyük bakım merkezi olan Ankara Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi “Engelsiz YaĢam Merkezi Projesi” dahilinde yeni baĢtan inĢa edilmiĢtir. Merkezde kalan özürlü bireyler yeni binalara taĢınmıĢ olup, eski hizmet binaları yıkılmaktadır. 2010 Nisan ayı itibari ile Ġstanbul, Kars, ġanlıurfa illerindeki engelsiz yaĢam merkezleri de hizmete açılmıĢtır. 2010 Ekim ayı itibariyle açılan engelsiz yaĢam merkezi sayısı 9‟a yükseltilmiĢtir.

“Umut Evi Projesi” ile ailesi yanında bakımı mümkün olmayan sürekli bakım hizmetinin sunulacağı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde toplu yaĢamın getirdiği olumsuzluklar olduğundan özürlülerin küçük gruplar halinde bir apartman dairesinde

veya müstakil bir evde toplumla soyutlanmadan yaĢaması sağlanmaya çalıĢılmaktadır.

Proje, Ġzmir ilinde uygulamaya konulmuĢtur. Isparta‟da açılan iki Umut Evi ile 2010 Ekim Ayı itibariyle toplam 3 Umut Evi bulunmaktadır.

Hak-ĠĢ Konfederasyonu tarafından Strateji 1.3 Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar:

Toplu ĠĢ SözleĢmesi Hükümleri

Bu çerçevede baĢta Genel ĠĢler iĢkolunda olmak üzere sendikaların yetkili olduğu ve toplu iĢ sözleĢmesi akdettiği 500‟e yakın iĢyerinde toplu iĢ sözleĢmelerine iĢçi çocuklarının iĢverenlerin açtıkları/açacakları KreĢ/Anaokulundan ücretsiz veya indirimli yararlanmasına iliĢkin maddeler konmakta, sendika-iĢyeri iĢbirliğiyle doğum öncesi veya doğum sonrası analık ve sağlık eğitimi yapılmasına ve kadın üyelerin çocukları için eğitim yardımı verilmesine iliĢkin hükümler konmaktadır.