• Sonuç bulunamadı

Çift kabuk cephe sistemlerini inceleyen birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan bir kısmı; çift kabuk cepheyi oluşturan elemanların incelenmesi üzerine, bir kısmı da çift kabuk cephenin ekonomik etkinliğinin yaşam dönemi maliyet analizi üzerine yapılmıştır.

Mevcut çalışmalar:

 Ebru KOCAMAN tarafından, 2002 yılında, “Metal Konstrüksiyonlu Akıllı Giydirme Cepheler” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; ülkemizde yüksek ilk maliyet yüzünden kullanım olanağı bulamayan, güneş enerjisini en etkin şekilde kullanan, pasif enerji üretimi sağlayan akıllı giydirme cepheler olarak nitelendirebileceğimiz, giydirme cephe sistemlerinin irdelenmeştir, (Kocaman, 2002, s.4).

 İkbal ÇETİNER tarafından, 2002 yılında, “Çift Kabuk Cam Cephelerin Enerji Ve Ekonomik Etkinliğinin Değerlendirilmesinde Kullanılabilecek Bir Yaklaşım” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; çift kabuk cephe sistemlerin ülkemizde kullanılması halinde enerji tüketimi ve toplam maliyet açısından ne ölçüde bir etkinlik sağlayacağını belirlemek amacıyla bir değerlendirme yapılması

42

amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, ülke kaynakları ve bina sahipleri açısından en fazla fayda sağlayacak olan enerji ve ekonomik etkin seçeneklerin seçimi ve uygun bileşen özelliklerinin belirlenmesi için bir çözüm aranmaktadır, (Çetiner, 2002, s. 1).

 Dirk SAELENS tarafından 2002 yılında, “Energy Performance Of Single Storey Multiple-Skin Facades” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; kat yüksekliğindeki çift kabuk cephelerin enerji performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda doğal havalandırmalı ve mekanik havalandırmalı çift kabuk cephe sistemler için deneysel çalışma yapılmıştır, (Saelens, 2002, iii).

 Ayça BAYRAM tarafından, 2003 yılında, “Energy Performance of Double-Skin Facades In Intelligent Office Buildings: A Case Study In Germany” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; çift cepheler ile bina yönetim sistemleri arasındaki ilişki enerji performansı açısından incelenmekte ve bu sistemlerin akıllı binalara dahil edilmesi halinde daha iyi bir enerji performansı sunup sunmadıkları araştırılmaktadır. Örnek durum incelemesi olarak düşük enerji tüketimiyle kullanıcılarına yüksek konfor koşulları sunan çift katmanlı cepheye sahip akıllı bir ofis binası ele alınmıştır. Bu tez örnek bina üzerinden inceleme yaparak bina enerji sistemlerine dahil edilmiş çift cephe sistemlerinin çalışma prensiplerini avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte sunmaktadır, (Bayram, 2003, s.vi).

 Kemal Ferit ÇETİNTAŞ tarafından, 2004 yılında, “Çift Kabuklu Cephelerin Isı Kayıplarının Hesaplanmasında Kullanılabilecek Yeni Bir Yaklaşım” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; çift kabuklu cephelerin ülkemizde uygulanması halinde enerji tüketimi açısından getireceği avantaj irdelenmiş ve ülkemizdeki mevcut büro binalarında enerji etkin kabuk yenilenmesi için, çift kabuklu cephelerin bir alternatif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda iç kabuğu saydam ve opak bileşenden oluşan çift kabuklu cephelerin ısı kayıplarının belirlenmesine yönelik yaklaşımlar incelenmiş ve yeni bir yaklaşım geliştirilerek, uygulanmıştır.

43

 Harris Poirazis tarafından, 2004 yılında, “Double Skin Facades For Office Buildings A Litreture Review” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; çift kabuk cephe sistemiyle ilgili literatür taraması yapılmıştır, (Poirazis, 2004, s.3).

 Vijaya YELLAMRAJU tarafından 2004 yılında, “Evaluation And Design Of Double-Skin Facades For Office Buildings In Hot Climates” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; sıcak iklimlerde, ofis binalarındaçift kabuk cephelerin termal etkisi araştırılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda, çift kabuk cephelerin etkin tasarımı için öneriler geliştirilmiştir, (Yellamraju, 2004, s.3).

 Gülay ERTAN TATLI tarafından, 2006 yılında, “Çift Kabuk Cephelerin Ekonomik Etkinliğinin Yaşam Dönemi Maliyet Analiziyle İrdelenmesi” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; çift kabuk cephelerin enerji tüketimi ve toplam maliyet açısından binaya ne ölçüde etkinlik sağlayabileceğinin değerlendirilmesi için bir çalışma yapılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada enerji kullanımı bağlamında ekonomik etkinlik açısından en fazla fayda sağlayan seçenekler belirlenmiştir. İlk yatırım aşamasında maliyetleri yüksek olan çift kabuk cephe sistemlerinin yıllık ne kadar enerji harcaması yapacağı, bunun sonucunda yaşam dönemi maliyetinin ne olacağı ve ne kadar sürede bu sistemlerin kendi maliyetlerini amorti edebilecegi (amortisman süresi) hesaplanmıştır, (Tatlı, 2006 s.1).

 Murat ÜNAL tarafından, 2006 yılında, “Çift Kabuk Cephelerin Sistematik Analizi Ve Uygulama Örneklerinin İncelenmesi” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada uygulanan örneklerden yola çıkılarak en çok tercih edilen cephe tipi, havalandırma tipi ve destekleyici strüktür tipleri tespit edilmiş ve nedenleri

anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca çift kabuk cepheli binaların Türkiye‟de uygulanabilirliği üzerine bir değerlendirme yapılmıştır, (Ünal, 2006, s.5).

 Esra LAKOT tarafından, 2007 yılında, “Ekolojik Ve Sürdürülebilir Mimarlık Bağlamında Enerji Etkin Çift Kabuklu Bina Cephe Tasarımlarının Günümüz Mimarisindeki Yeri Ve Performansı Üzerine Analiz Çalışması” başlıklı çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; literatür çalışmasında enerji etkin tasarım yaklaşımına ağırlık verilerek mimari tasarım ve uygulamalarında kullanılabilecek aktif ve

44

pasif güneş enerji sistemleri detaylı şekilde anlatılmış, enerji etkin cephe tasarımlarının yöntem ve teknikleri saptanarak, bundan sonraki çalışmalara ve uygulamalara temel kaynak oluşturmak amacıyla net bir şekilde ortaya konmuştur, (Lakot, 2007, s.2).

Yapılan çalışmalar incelendiğinde, çift kabuk cepheler ile ilgili çalışmaların soğuk iklim bölgeleri için yapıldığı görülmektedir. Çift kabuk cephe sistemlerinin uygulandığı binanın yönlendirilmesi üzerine ise çalışma bulunmamaktadır. Bu bağlamda bu çalışma ile, çift kabuk cephe sistemlerinin sıcak iklim tipine sahip olan bölgelerde, binanın enerji yükleri üzerindeki etkisi ortaya konulacaktır. Çift kabuk cephe sistemlerinin uygulandığı binanın yönlendirilmesinin binanın enerji yükleri üzerindeki etkileri belirlenecektir.

3.2 Çift Kabuk Cephe Sistemininin İncelenmesinde Kullanılabilecek Bilgisayar

Benzer Belgeler