• Sonuç bulunamadı

4.4. Okul Yakın Çevresine Dayalı Okul DeğiĢimi

4.4.2. Çevre Okullar ve Yakın Çevre KiĢi ve Kurumlar

Okulun içinde bulunduğu çevrenin konumu ve o bölgedeki belediye gibi resmi kurumlarla

olan ilişkisi ile çevredeki esnaflar gibi özel kişilerle olan ilişkisi okul değişimini etkileyen

unsurlar taşımaktadır. Ayrıca okulun çevresindeki okullarla olan rekabet, paylaşım okulun

değişimin etkiler noktadadır. Bu konuda ortaya çıkan frekans dağılımı Tablo- 9‟da

belirtilmektedir.

Tablo – 9 Çevre Okullar ve Yakın Çevre Kişi ve Kurumlar Tutum ve Davranışlar

(Frekans Dağılımı)

Tutum ve DavranıĢlar

KolaylaĢtırıcı ve

Olumlu Etkenler

Kısıtlayıcı ve Olumsuz

Etkenler

Çevrenin Konumu

10

2

Çevre Okullar

4

-

Çevrenin Konumu

Okulun çevresi sosyo-ekonomik, kültürel açıdan imkanlarının geniş olması, diğer kurumlarla,

yakın çevredeki esnaf ve diğer geçek ve tüzel kişilerle olan ilişkiler ve onların okula ve

eğitime bakış açıları, gerçekleştirilmek istenen değişimde kolaylaştırıcı ve olumlu bir yöne

sevk edici bir durum ortaya koymaktadır.

Hastanesi var, sağlık ocağı var, eğitim kurumları var. Yenimahalle semt evi gibi bir semt evimiz var. Kütüphanemiz var, spor tesislerimiz var, kapalı spor salonlarımız var, bir kilometrekare çemberi çiziyorum şu anda. Okul yeri geliyor çocuğun elinden tutuyor öğretmen öğrencinin elinden tutuyor tiyatroya götürüyor. Tiyatro 700 metre uzaklıkta. Elinden tutuyor, ekmek fabrikası var, ekmek fabrikasına götürüyor. Elinden tutuyor, spor karşılaşması için spor salonuna götürüyor. Çocuklar geliyorlar öğretmenim diyorlar akşam GRİPİN‟in konseri vardı diyorlar, oradan geldik diyorlar. Yani bizim okulun aslında biraz Kepez‟de olmasına rağmen kepez'in en gelişmiş bölgelerinden - tabii ki belediye binasının burada olmasından dolayı- bölgelerinden biri olduğu için bizim öğrencilerimiz her türlü faaliyetten, okulun yetişemediği her türlü faaliyetten bir şekilde yararlanıyor. M01(kolaylaştırıcı ve olumlu etken)

Önemli yok ama, şöyle yapabiliyoruz. Kermes, sosyal etkinlikler, sinema, tiyatro kermes düzenlemesi… O tür şeylerden gelirlerimiz oluyor. İlçe milli eğitim'den destek alıyoruz. Kenar bölge olduğumuz için, mesela Kepez Belediye Başkanımız bizi çok seviyor. Geçen geldi. Biz hiç istemediğimiz halde kendisi bize bir teknoloji sınıfı sözü verdi. 25

119

bilgisayarlık… Zaten teknoloji sınıfımızda 3-5 bilgisayar kalmıştı. Çok iyi oldu bizim için. Yeni dönem bize söz verdi. 2015 2016 eğitim öğretim yılı başında yani eylülde hazır olacak dedi. Bir bilişim sınıfı bize söz verdi. Böyle bir destek aldığımız için ona çok teşekkür ettik. Zaten Belediye Başkanımız da sürekli eğitimi destekleyen bir lider. Kendisini çok seviyoruz. M08(kolaylaştırıcı ve olumlu etken)

Esnaf yapıyor. Sonra eğitim teknolojileri ile ilgilenen sanal ortamda veya gerçek ortamdaki şahıslar yapıyor. Bilgisayar teknolojisi var bugün. Bilgisayar teknolojisi ile ilgili yeni gelişmeler eğitim teknolojileri ile ilgili yeni gelişmeler pazarlayan insanlar da sizi gelip zorluyor. Bir takım şeyleri zorluyorlar. Siz bunlarla konuşurken ister istemez bir takım yenilikler yapma ihtiyacı duyuyorsunuz. M13 (kolaylaştırıcı ve olumlu etken)

Okulun yerleşim merkezine uzaklığı yakınlığı, bunlar da etkili. Büyükşehirlerde tabii ki merkez okulların avatajları çok fazla. Merkez okulları çevredeki kültürel faaliyetlerden daha çok yaralanıyor.(kolaylaştırıcı ve olumlu etken) (…) Uzak bölgedeki okullar değişime daha kapalı olabiliyor. (…) Ama çevre dışındaki gecekondu bölgesi dediğimiz yerlerde bu değişiklik değişim biraz daha zor gerçekleşiyor. M14 (kısıtlayıcı ve olumsuz etken)

Mevcut durum, çevre halk bir insana hitap ediyorsa, o iyi analiz edilmeli. Ondan sonra bu insanlar için ne yapabiliriz? Nasıl çözüm yolları geliştirebiliriz? Onlar tespit edilip hedefler konulmalı, hedefler arkadaşlara öğretmenlere: Arkadaşlar böyle insanlarla çalışıyoruz, böyle bir kitlemiz var, böyle böyle zorluklarımız var, M18 (kolaylaştırıcı ve olumlu etken)

Okulu değiştiriyor çevresel etkiler. Bir merkezi okulla kırsal kesimdeki okulun ufku farklı oluyor zaten. Yani genelde öğrencileri okullara yönlendirirken yani kendi çocuklarımıza okul seçerken genelde söylenilen şey çocuğun bulunduğu çevre iyi bir çevre olursa hedefi farklı oluyor. M19 (kolaylaştırıcı ve olumlu etken)

Aslında tam olarak değil çevresel etki çok fazla değişime itiyor. Genel kuralların dışına çıkmak zorunda kalan kalıyor olabiliriz bazen. Okulumuzun bulunduğu bölge açısından çok değişik ekonomik çevrelerden gelenler, çok değişik kültürel yapılardan gelen insanlar var. (…) Okulu değiştirmek açısından… Çok basit. Yanı başımızda savaş oluyor. Oradan insan ister istemez göç ediyor. Antalya'da bunlardan bir tanesi… Okula doğal olarak yabancı öğrenciler geliyor. Bununla alakalı olarak hemen bir önlem alıp, yabancı öğrencilerle ilgili, bunları bir okulda toplamak, ne bileyim, değişik çözümler üretilebilir bunlarla alakalı. Üretilmediği zaman bir başıboşluk bir serbestlik oluyor. Her okul kendi çözümünü üretmek zorunda kalıyor. Üretilmediği zaman da bu sorun okullarımıza gelecektir ki; okulumuza geldi Suriyeli öğrenciler. Birçoğu Türkçe bilmiyor. Çok azı bizimle anlaşabilecek öğrenciler. Biz de bir şekilde öğrencilere öğrencilerimize adapte etmek, işte çevremizdeki gruplara insanlara

120

adapte etmek açısından yanlarına bir öğrenci verdik. Onunla gezsin tozsun. O ondan sorumlu olsun. Kötüye yanaşmasın, okul dışında kalmasın, yalnız kalmasın açısından biz kendimize göre bu şekilde bir çözüm ürettik. Ama genel olarak Türkiye açısından değerlendirmek gerekirse, bunların sabit okullarda olması daha mantıklıydı. Bu bir değişimdir bana göre. Çevremizdeki olan olayların bizim eğitim sistemimize okullarımıza etkisiydi. Bunu önceden görüp müdahale etmek bence en doğrusu… Ama buna kayıtsız kalmak, bir mantığı yok. Yabancı öğrencilerle alakalı sorunlar karşımıza çıktı. Bunun daha sonra yönergesi geldi. Ama en başta zaten eğitimci olarak düşünüp, onları topluma kazandırmak aslında eğitim vermek değil de, kendi iç sistemimize yerleştirmeye çalıştık öğrencileri. Başarılı da olduk diyebilirim. M28 (kolaylaştırıcı ve olumlu etken)

Çevre Okullar

Çevre okullarla iletişim halinde olmak onlarla yaşanılan rekabet ve ortak yapılan çalışmalar

değişimi olumlu yönde etkileyen ve tetikleyen bir unsur olduğunu katılımcılar dile

getirmişlerdir.

Ama günümüzde her okul birbiriyle yarışıyor. Büyük illerde bunun daha göz önünde olduğunu söyleyebiliriz. (…) Okul yönetimi de artık sadece eskisi gibi kendi bünyesindeki başarıyı baz almıyor. Diğer okulların da başarısını da baz alarak kendisinin nasıl daha ileriye taşıyabileceğini düşünüyor. M14 (kolaylaştırıcı ve olumlu etken)

Proje anlamında bu devamında bir başarı gözlendiyse benzer çevreler için bu proje örnek olarak gösterilebilir. Türkiye'nin farklı yerlerinde Antalya ilinin farklı yerlerinde benzer çevre sahip olan yerlerde bu projeler gerçekleştirilebilir. Veya böyle bir proje uygulandı, siz de uygularsanız iyi olur diye tavsiye niteliğinde, okullara, çevredeki insanlara gönderilebilir. M28 (kolaylaştırıcı ve olumlu etken)