• Sonuç bulunamadı

3.3. ESENLER BELEDĠYESĠ STRATEJĠK PLANI (2010-2014)

3.3.3. Toplumsal GeliĢimin Desteklenmesi

3.3.3.6. Çevre Korunma Faaliyetleri

Sağlıklı ve sürdürülebilir bir kentleĢme için çevreye duyarlı bir yönetim anlayıĢının geliĢtirilmesi gerekmektedir. Çevre ile ilgili yetki ve sorumluluk genel olarak BüyükĢehir Belediyesi‟nde olsa da, ilçe belediyelerine de bu alanda önemli görevler düĢmektedir. Bu sorumlulukların yerine getirilebilmesi için baĢta BüyükĢehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlarla koordinasyonun sağlanması ile etkin bir çevre politikası izlenmeye çalıĢılmaktadır.

146

T.C. Esenler Belediyesi Resmi Web Sitesi, “Stratejik Plan”, http://www.esenler. bel.tr/t r/icerik/ 354/3330 / Stratejik Planı x2014, Esenler Belediyesi 2010-2014 Yılları Stratejik Planı, s.63- 64 .

82

Tablo-23 Çevre Koruma Faaliyetleri147

Bilindiği üzere 1972 yılında BirleĢmiĢ Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiĢtir. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde de insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaĢmaktadır. Bilinçsizce sağa sola atılan plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kalabildiği varsayılır. Çevrenin kirlenmesini önlemek için herkes üzerine düĢen görevleri yapmalıdır.

Esenler Belediyesince, “Her atık çöp değildir” sloganıyla bitkisel atık yağlardan dönüĢüm yoluyla gelir elde edilmektedir. Bu gelirlerle; bulaĢık deterjanı, sıvı el sabunu ve tuz ruhu olmak üzere toplam 1.600 kg temizlik malzemesi alınarak, EDĠM Hayır Market‟le yoksullara ulaĢtırılmaktadır. Esenler halkı çevre kirliliği konusunda bilgilendirilerek elde edilen gelir sayesinde temizlik malzemelerinin yoksullara dağıtılması büyük ilgi görmüĢtür.

147T.C. Esenler Belediyesi Resmi Web Sitesi, “Stratejik Plan”, http://www.esenler. bel.tr/t

r/icerik/ 354/3330 / Stratejik Planı x2014, Esenler Belediyesi 2010-2014 Yılları Stratejik Planı, s.64- 65 .

83

Esenler‟de çevre düzenlemesi kapsamında “Güzel Esenler” adı altında uygulama gerçekleĢtirilmektedir. Bu amaçla Esenler‟in ortasından geçen TEM/E- 5 bağlantı yolu üzerinde bulunan mahallelerindeki evlerin bir kısmını kapsayan birçok binanın mantolama ile birlikte cephe giydirmeleri yapılmıĢtır. Bina cephelerinde sonradan monte edilen yapı elemanlarının düzenlenmesi, ilan, reklam ve tanıtım panolarının belirlenmesi ve koyulması, kamusal ve özel mülkiyete haiz alanlarda meydan, cadde, sokak, yaya alanları, yeĢil alanlar, rekreasyon alanlarının ve bu alanlarda bulunan kentsel mobilya ve öğelerin tasarlanması gibi benzer kentsel tasarımlar gerçekleĢtirilmektedir.

Çocuklara çevre bilincini aĢılamak ve daha sağlıklı yarınlar bırakmak hedeflenmektedir. Bu kapsamda, çöplerle birlikte atıldığı zaman insan sağlığını tehdit eden pillerin ayrı toplanması için çeĢitli çalıĢmalar yapılmıĢtır. Bu çalıĢmalar kapsamında düzenlenen seminerlerde, atık pillerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararlarla ilgili eğitimler verilmektedir. Bu çerçevede, Okullar Arası Atık Pil Toplama Kampanyası düzenlenmiĢ, Bitkisel Atık Yağ Toplama, Resim, ġiir ve Kompozisyon yarıĢmaları yapılmıĢ, dereceye giren öğrencilere ödülleri verilmiĢtir.

Esenler Belediyesince hizmete sunulan Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi, Türkiye‟nin ilk % 100 dijital kütüphanesi olma özelliğini taĢıması nedeniyle “çevre dostu teknoloji ödülü”ne layık görülmüĢtür.

Esenler‟de “Bebekler ağaçlar birlikte büyüyor “ uygulamasıyla çevre bilincini geliĢtirmek ve daha yeĢil ve daha güzel bir Esenler inĢa etmek üzere “Her bebek bir fidan, her bebeğe bir fidan” kampanyası hayata geçirilmiĢtir. Esenler Nüfus Müdürlüğü‟nde kurulacak bir özel birim tarafından, arzu eden ailelerin yeni doğan çocukları için fidan dikebileceği alan belirlenmektedir. Bu sayede daha önce adlarına fidan dikilen bebeklerin kendi ağaçlarını sulayarak fidanlarla beraber büyümeleri sağlanacaktır.

Esenler Belediyesi çevre ile ilgili baĢlattığı çalıĢmalara, Ģehre yeni bir kent kimliği kazandıracak olan “ġehir DüĢünce Merkezi” inĢa ederek katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede kent estetiği, insan ve mekân, modernizm ve mimari, göç ve kentleĢme, kent ve aidiyet, kent yönetimi, bütüncül yaklaĢım ve atölye çalıĢmaları yapılmaktadır. Bu vesileyle, Ģehir üzerine hem akademik çalıĢmaların yapılabileceği belirtilmektedir. ġehir DüĢünce Merkezi‟nde kurulan

84

atölyelerde Esenlerle ilgili projeler üretilerek bu projelerin Esenler‟de uygulanabileceği düĢünülmektedir. DüĢünce Merkezinde Uzman ve akademisyenlerin yansıra Ģehir adına katkı üreten herkesin görev yapması sağlanmıĢtır148.

Esenler Belediyesi, sosyal, kültürel ve fiziki anlamda yürüttüğü projeleri, yapılan çevre ve peyzaj düzenlemeleriyle sürdürmektedir. “Güzel Esenler projesi” kapsamında TEM- E-5 bağlantı yolunun kenarlarındaki yeĢil alanları peyzaj ve çimlendirme düzenlemeleriyle ilçenin güzel bir görünüme kavuĢması sağlanmaya çalıĢılmaktadır149

.

Esenler Belediyesi, “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganı ile kentsel dönüĢüm çalıĢmaları ile güvenli konutlar inĢa edilmesini hedeflemiĢtir. Bu kapsamda; Esenler Belediyesi, Çevre Bakanlığı, Ġstanbul BüyükĢehir Belediyesi ve TOKĠ ile koordineli olarak toplu açılıĢlar gerçekleĢtirilmektedir150.

Belediye, gençlerde çevre bilinci oluĢturmak ve çevre duyarlılığını arttırmak maksadıyla Esenler Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ortaklığında çevre Ģenliği düzenlemiĢtir. Program çerçevesinde; müzik dinletileri, çevre temalı kelime oyunları, ağaç dikimi, atölyeler, söyleĢiler, kâğıttan uçak yarıĢması, atık parkuru yarıĢması, tırmanma duvarı, fotoğraf köĢesi, en yavaĢ bisiklet sürme yarıĢı ve uçurtma uçurma gibi etkinlikler yapılmaktadır.

Belediye, her çocukta küçük yaĢtan itibaren çevre bilincinin oluĢturulabilmesi için baĢlattığı uygulama ile; geri dönüĢüm tesislerinde atıkların ayrıĢtırılmasından elde ettiği gelir ile ilçe genelindeki öğrencilerin defter ihtiyacını karĢılamaktadır. Bu kapsamda geri dönüĢümden elde edilen toplam 3 milyon defterin, Esenler‟de eğitim gören öğrencilere dağıtımı yapılmıĢtır151.

148Esenler Belediye BaĢkan Yardımcısı Dr.Hasan TaĢçı ile görüĢme 04.04.2016. 149Esenler Belediyesi Ģefi Yener Topuz ile görüĢme 04.04.2016.

150Esenler Belediyesi Mühendisi Ġbrahim Tutan ile görüĢme 04.01.2016. 151

85

Çevre düzenleme ve peyzaj çalıĢmaları çerçevesinde, ilçenin dört bir yanına çiçekler dikilmektedir. Bu çerçevede ilçe gelincik çiçekleriyle süslenmiĢtir152.

Ġlçede eğitim gören tüm ilk ve ortaokul öğrencilerine çevre bilincini aĢılamak ve geri dönüĢüme özendirmek maksadıyla tiyatro oyunları sergilenmektedir. Bu amaçla Belediye ve Dilara Çocuk Tiyatrosu'nun ortak projesiyle, ilçedeki 65 bin öğrenci, geri dönüĢüm konusunda bilinçlendirilmiĢtir. Gün boyu yapılan gösterimlerde okullardaki tüm öğrencilerin; yağ, pil, kâğıt gibi geri dönüĢümle kazanılabilecek atıklardan nasıl faydalanılabileceği eğlenceli bir Ģekilde sergilenmektedir153.

Benzer Belgeler