• Sonuç bulunamadı

4.4. Çevre Bilgi Anketinde Açık Uçlu Sorulara Ait Bulgu ve Yorumlar

4.4.1. Çevre Bilgi Anketinde Bulunan Birinci Soruya Ait Bulgu ve Yorumlar

Çevre bilgi anketinin birinci sorusunu “ Bir ormanlık alanda yangın çıkıyor ve ağaçların büyük bir kısmı yanıyor. Yangından sonraki dönemde bu ekosistemde ne gibi değişimler gözlenir? ” sorusu oluşturmaktadır. Bu konuyla ilgili öğrencilerin yanıtlarına bakıldığında öğrencilerin soruyu sağlık, ekolojik, sosyolojik ve ekonomik olmak üzere dört başlık altında değerlendirdiği görülmektedir. Bu başlıklar arasında öğrenciler en fazla ekolojik değişimlerle ilgili sonuçlar belirtmişlerdir. Bu maddeye ilişkin veriler daha ayrıntılı bir şekilde çizelge 4.4.1.1, 4.4.1.2, 4.4.1.3 ve 4.4.1.4‟ de belirtilmiştir.

72

Çizelge 4.4.1.1 Sağlık Başlığı Altında Birinci Açık Uçlu Soruya Ait Öğrenci Yanıtları

İlçe Merkezi Köy Öğrenci yanıtları

6.Sınıf 7. Sınıf 8. Sınıf 6.Sınıf 7. Sınıf 8. Sınıf Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) Oksijen yerine karbondioksit içimize

çektiğimizden solunumda zorlanırız. 1 1 1 2 2 1 3 Yangından sonra tüm canlılar ölür

ya da zarar görür. 6 4 9 11 12 15 4 3 7 13 6 5

73

Çizelgeden da anlaşılacağı gibi ilköğretim ikinci kademe öğrencileri konuyu en fazla bu başlık altında değerlendirerek yanıtlar vermişlerdir.

74

Çizelge 4.4.1.3 Sosyolojik Başlığı Altında Birinci Açık Uçlu Soruya Ait Öğrenci Yanıtları

İlçe Merkezi Köy Öğrenci yanıtları

6.Sınıf 7. Sınıf 8. Sınıf 6.Sınıf 7. Sınıf 8. Sınıf Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) Toprak tarıma elverişsiz olur. 1 2 1

Toprak tarıma elverişli olur. 1 Ağaçların geri kalanı da kesilerek yeni

park, bina, otoban, site yapılabilir. 1 1

Çizelge 4.4.1.4 Ekonomik Başlığı Altında Birinci Açık Uçlu Soruya Ait Öğrenci Yanıtları

İlçe Merkezi Köy Öğrenci yanıtları

6.Sınıf 7. Sınıf 8. Sınıf 6.Sınıf 7. Sınıf 8. Sınıf Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f) Tekrar ağaç dikmek mali yönden zarar 1 1

verir.

Çizelgelerden elde edilen verileri inceleyecek olursak öğrencilerden orman yangınlarının sonuçlarıyla ilgili birçok veri elde edilmiştir ve bu veriler incelendiğinde öğrencilerin ayrıca kavram yanılgısına sahip olduğu da belirlenmiştir.

Bu maddeyle ilgili öğrenci yanıtlarını inceleyecek olursak;

İlçe merkezinde öğrenim gören 6. sınıftaki öğrenciler (13 öğrenci) en fazla o bölgede karbondioksit artar, oksijen azalır yanıtını verirken, köyde öğrenim gören 6. sınıftaki öğrenciler (16 öğrenci) ise en fazla yanan alanlar boş kalır ve bir daha ağaç çıkmaz yanıtını vermişlerdir.

Bu sonuca bakıldığında ilçe merkezinde öğrenim gören 6. sınıf öğrencileri ile köyde öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinin orman yangınlarının sonuçları ile ilgili farklı düşüncelere sahip olduğu belirlenmiştir. Buna göre hem ilçe merkezinde hem

75

de köyde öğrenim gören öğrencilerin çoğu orman yangınları sonuçlarını ekolojik bakımdan değerlendirmektedir. Ayrıca hem ilçe merkezinde hem de köyde öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinin kavram yanılgısına sahip olduğunu göstermektedir.

 İlçe merkezinde öğrenim gören 7. sınıftaki öğrenciler (20 öğrenci) ise en fazla yangından sonra tüm canlılar ölür ya da zarar görür yanıtını vermişlerdir. Yani ilçe merkezinde öğrenim gören bu sınıftaki öğrencilerin çoğu orman yangınlarının sonuçlarını sağlık açısından değerlendirmişlerdir.

Köyde öğrenim gören 7. sınıftaki öğrenciler (22 öğrenci) ise en fazla yanan alanlar boş kalır ve bir daha ağaç çıkmaz yanıtını vermiştir.

Bu sonuca bakıldığında ilçe merkezinde öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri ile köyde öğrenim gören 7. sınıf öğrencilerinin orman yangınlarının sonuçları ile ilgili farklı düşüncelere sahip olduğu görülmüştür. Buna göre ilçe merkezinde öğrenim gören öğrencilerin çoğu orman yangınlarının sonuçlarını sağlık açısından değerlendirirken köyde öğrenim görenlerin çoğu ise ekolojik açıdan değerlendirmişlerdir. Ayrıca köyde öğrenim gören 7. sınıf öğrencilerinin yine köyde öğrenim gören 6. sınıf öğrencileriyle aynı kavram yanılgısına sahip olduğu da bu sonuçlardan anlaşılmaktadır.

 İlçe merkezinde öğrenim gören 8. sınıftaki öğrenciler (27 öğrenci) en fazla yangından sonra tüm canlılar ölür ya da zarar görür yanıtını vermiştir.

Köyde öğrenim gören 8. sınıftaki öğrenciler (15 öğrenci) ise en fazla o bölgede karbondioksit artar, oksijen azalır yanıtını vermişlerdir.

Bu sonuca bakıldığında ilçe merkezinde öğrenim gören 8. sınıf öğrencileri ile köyde öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinin orman yangınlarının sonuçları ile ilgili farklı düşüncelere sahip olduğu görülmüştür. Buna göre ilçe merkezinde öğrenim gören öğrencilerin çoğu orman yangınları sonuçlarını sağlık açısından değerlendirirken köyde öğrenim görenlerin çoğu ise ekolojik açıdan değerlendirmişlerdir. Ayrıca köyde öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinin çoğunun kavram yanılgılarına sahip olduğu görülmektedir.

76

Bu soruya yanıt veren 139 kız öğrenciden 40 tanesi o bölgede karbondioksit artar, oksijen azalır yanıtını; 146 erkek öğrenciden 51 öğrenci yangından sonra tüm canlılar ölür ya da zarar görür yanıtını vermişlerdir.

Bu sonuca göre kız öğrenciler orman yangınlarının sonuçlarını ekolojik açıdan değerlendirirken erkek öğrenciler sağlık açısından değerlendirmektedir.

Ayrıca kız öğrencilerin çoğunun kavram yanılgısına sahip olduğu da belirlenmiştir.

Bu soruya yanıt veren 89 ilköğretim 6. sınıf öğrencisinden 24 tanesi o bölgede karbondioksit artar, oksijen azalır yanıtını; 105 ilköğretim 7. sınıf öğrencisinden 40 tanesi yangından sonra tüm canlılar ölür ya da zarar görür yanıtını; 91 ilköğretim 8.sınıf öğrencisinden 38 tanesi yangından sonra tüm canlılar ölür ya da zarar görür yanıtını vermiştir.

Bu sonuca göre 7. ve 8. sınıftaki öğrencilerin geneli orman yangınlarının sonuçlarını benzer şekilde değerlendirirken 6. sınıf öğrencileri onlardan farklı bir şekilde değerlendirmektedir. Ayrıca 6. sınıfların genelinin kavram yanılgısına sahip olduğu belirlenmiştir.

Açık uçlu soruların analizi sonucunda öğrencilerin sahip olduğu bazı kavram yanılgıları da ortaya çıkmıştır. Elde edilen kavram yanılgılarına örnek olarak;

 Öğrencilerin orman yangınlarından sonra yanan alanların boş kalacağını ve bir daha ağaç çıkmayacağını düşünmesi,

 Öğrencilerin orman yangınlarından sonra toprağın elverişsiz olacağını düşünmesi,

 Öğrencilerin orman yangınlarından sonra o bölgede karbondioksitin artıp, oksijenin azalacağını düşünmesi,

 Öğrencilerin orman yangınlarından sonra ortaya çıkan dumanların ozon tabakasını deleceğini düşünmesi,

 Öğrencilerin orman yangınlarından sonra oksijen yerine karbondioksiti içimize çekeceğimizi düşünmesi,

77

 Öğrencilerin orman yangınlarından sonra yağışların artacağını düşünmesi verilebilir.

4.4.2. Çevre Bilgi Anketinde Bulunan Ġkinci Soruya Ait Bulgu ve