• Sonuç bulunamadı

1. TURİZM

1.7. Turizm Çeşitleri

İnsanların farklı istek ve gereksinimlerinin olması, turizmin ve turist kavramlarının geniş kapsamı; turizm sektöründe birden çok sınıflandırılma yapılmasını, birçok tip ve şekilde turizm türü olmasını beraberinde getirmiştir.

Bunlarla beraber , turistin nereden geldiği , turizm faaliyetine katılan turistin özellikleri, sayıları, amacı gibi gruplara göre belirlenebilir Turizm, turizm etkinliğine dahil olan katılımcıların sayısı, yaşı sosyo- ekonomik durumları ve ziyaretin yapıldığı yere göre sınıflandırabilmektedir (Kozak ve Kozak, 2012, s. 24). Buna göre; sağlık turizmi, yayla turizmi, alışveriş turizmi, fuar, kongre, spor, golf turizmi, din turizmi, eğlence/festival turizmi, dağ turizmi gibi farklı turizm çeşitlerini sıralamak mümkündür (Tablo 3).

Tablo 1.3: Turizm Türleri

Kaynak: (Kozak & Kozak, 2012, s. 20).

 Bireysel Turizm: Turizm etkinliğine bireysel olarak katılımın olduğu turizm türüdür. Bireysel turizme daha çok Batı Avrupa, Amerika, Kanada ve Avusturalya ülkelerinden katılım olmaktadır.

 Kitle Turizmi: Günümüzdeki turizm hareketlerinin temelini oluşturan kitle turizmi, ilk olarak 1950’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Bu turizm türünde turistler genelde paket turları tercih ederler.

 Grup Turizmi: Bu turizm türü, farklı grupların katılımları ile gerçekleşen turizm faaliyetleridi. Bu gruplar, bir dernek üyeleri olabilir, öğrenci grupları ve aynı meslek grup veya odaları da olabilir.

 Gençlik Turizmi: Yaş aralığı 15-24 arasında gençlerin ebeveynleri yanlarında olmadan katıldıkları turizm faaliyetleridir.

 Yetişkin (Orta Yaş) Turizmi: Yaş aralığı 25-60 olan kişilerin katıldığı tırizm çeşididir. Belirtilen yaş aralığındaki kişiler, genellikle çalışma dönemindedir ve daha çok yaz aylarında turistik faaliyetlerde bulunurlar.

 Üçüncü Yaş Turizmi: Yaşlı turizmi de denilen bu turizm çeşidi, genellikle 60 yaş ve üzeri insanların katıldığı gruptur. Sorumlulukları diğer yaş gruplarına göre daha az; zamanı ve maddi imkânı da olan bireylerin bu yaş turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptirler.

 Sağlık Turizmi: Medikal turizm diye de geçen bu turizm türü, daha çok sağlığı bozulmuş olan kişiler ile sağlığını korumaya çalışan kişileri hedeflemektedir. Bireylerin seyahat amaçlı yaşadıkları yer dışına tedavi ve konaklama amacıyla ayrılması ile ortaya çıkardıkları turizm faaliyetidir. Bu turizm çeşidi araştırmanın ikinci bölümünde ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

 Kongre Turizmi: Son yıllarda meslek gruplarının ve çalışma dünyasıın kongre etkinlikleri artmıştır. Kongrelere katılmak için yer değiştiren kişilere, hoş vakit geçirtmek, alışveriş, eğlence, turlar vb. gibi etkinliklerden de boş zamanlarında faydalanmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir turizm çeşididir. Diğer taraftan kongre amaçlı her faaliyet kongre turizmi değildir.

Yani lansman, toplantı, seminer vb faaliyetlerde kongre turizmi içerisinde yer alır. Ülkeler bu turizm çeşidini geliştirmek üzerine çalışmalar yapmaktadırlar.

 İnanç Turizmi: Farklı inanç ve dinlerden olan bireylerin, dini ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaları için, inanç çekim merkezlerine yaptıkları seyahatlerin turizm kapsamındaki halidir.

 Deniz-Kum-Güneş Turizmi: Tatil yapmak isteyenlerin çoğunlukla tercih ettiği, deniz, kum, güneş üçlüsünden oluşan ve çok rağbet gören turizm çeşididir.

 Termal Turizmi: Hamam, kaplıca, sıcak su, kür merkezleriyle beraber bu alanda tıbbi hizmet veren sağlık merkezlerinin tercih edilmesiyle ortaya çıkan

turizm çeşididir. Bu turizm türü, çalışmamızda sağlık turizminin içinde ayrıca ele alınmıştır.

 Yat Turizmi: Temel amacı, deniz gezisi sunmak olan yat turizmi, aynı zamanda ekonomik bir faaliyettir. Ekonomik olmasının sebebi; marinalardır.

Çünkü marinalar, sahip olduğu barınaklar, tesisler, verdikleri hizmet ve personel gibi büyük bir istihdam alanı yaratmaktadır.

 Mağara Turizmi: Alternatif turizm türlerinden olan mağara turizmi, çeşitliliği ve potansiyeli açısından önemli bir turizm türüdür. Bir mağaranın turistik olabilmesi için, uzunluk, genişlik, iklim, fiziksel özellikler, tarihi önem gibi hususlar gerekmektedir. Bunların yanı sıra, Türkiye’deki bazı mağaraların, eski yıllarda ermiş ve aziz kişiler tarafından barınak, ibadet ve sığınak yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu sebeple de, bu mağaralar günümüzde kutsal yerler olarak inanç turizmi amacıyla da ziyaret edilmektedir.

 Dağ ve Kış Turizmi: Genellikle kış sporları, kış gezileri ve yürüyüşleri, dağa tırmanma gibi etkinlikleri kapsar. 2009 senesinden bu yana, ülkemizde Turizm Bakanlığına bağlı 20 kış ve dağ turizm merkezi bulunmaktadır.

 Yayla Turizmi: Yayla turizmi, tatillerini alışılmadık şekilde, temiz hava, bol oksijen, kaynak suyu içeren tabii ortamlarda geçirmek isteyenlerin yaylalara giderek yaptıkları gezileri ifade etmektedir. Doğal güzelliklerin bozulmadığı bir çevrede yaşayan pek çok yabanî hayvan ve bitki, sadece belgesellerde görülen o sanal âlemden kurtarıp gerçek hayatın bir parçası kılar. Bu özellikleri ile yaylalar, turizm sektöründe giderek daha fazla önem kazanmıştır.

 Av Turizmi: Av döneminde, avcılıkla ilgilenen kişilerin, avlanma amacıyla doğaya zarar vermeden, yapılan faaliyettir. Bu turizm türü, avlanma bölgelerinde özel dernekler tarafından düzenlenmektedir.

 Golf Turizmi: Lüks turizm grubu içerisinde de değerlendirilebilen golf turizmi, daha çok kuzey ülkelerinde yaygındır. Çünkü iklim koşulları kuzey ülkelerinde zordur ve uygun mevsimlerde, golf oyununa olan ilgi artmaktadır.

Golf seyahatlerine yönelik isteğin artmasıyla, yeni golf destinasyonları ortaya çıkmıştır.

 Sosyal Turizm: Bu turizm türünde maddi gücü yeterli olmayan kitlelerin de turizme katılmaları amaçlanmaktadır. Tatil için verilen krediler, tatil çeki ve özel seyahetler, taksitli tatil ve ulaşım araçları için uygulanan indirimler vb.

faaliyetler sosyal turizm içinde değerlendirilebilir.

 Lüks Turizm: Çoğunlukla golf turizmi, av turizmi bu grubun içerisine dâhil edilebilir. Yaşam standartları ve gelir düzeyi yüksek kişi ve toplulukların katıldığı turizm çeşididir. Beklentiler yüksek olduğu için, her imkânı sunan turistik tesisleri tercih ederler.

İKİNCİ BÖLÜM