• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada terapötik olarak kullanılan, ticari öneme sahip İmmunoglobulin G saflaştırılmasında doğal bir sorbent olan karayosunlarının kullanılabilirliği incelenmiştir. Çalışmada kullanılmak üzere geniş yayılışa sahip, kolaylıkla erişilebilecek, yüzeyinde papilla ve/veya mamilla gibi yüzey alanını artırıcı yapıları olan karayosunu türleri belirlenmiştir. Arazi çalışmaları ile karayosunu örnekleri doğal yayılışa sahip oldukları yerlerden toplanmış, laboratuvar ortamına getirilmiş, burada temizlenerek kurutulmuştur. Kurutulmuş örnekler daha sonra öğütülmüş ve elek analizine tabi tutularak deneysel işlemlere hazır hale getirilmişlerdir. Deneylerde yüzey alanından yüksek ölçüde yararlanabilmek üzere 140 µm altı büyüklüğe sahip bitki parçaları kullanılmıştır.

Hazırlık aşamalarından sonra bitkilerin karakterizasyon çalışmalarına geçilmiştir. Bitki parçalarının SEM ve mikroskobik incelemeler ile yüzey yapıları incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda bitki yüzeylerinin çok gözenekli olduğu, bunun da yüzey alanını artırdığı tespit edilmiştir. Bitkilerin yüzeylerindeki kimyasal grupların araştırılması amacıyla yapılan FTIR ölçümlerinde bitkilerde yüzey kimyasalları açısından önemli bir hidrofobikliğin olduğu belirlenmiştir. Burada gözlenen hidrofobikliğin önemli bir sebebi de kütikül tabakasıdır. Bilindiği üzere kütikül dokulardan sıvı kaybını önleyen bir bariyer görevi görmektedir. Polimerik lipidlerden ve çözünür mumlardan oluşan tabaka karayosunlarında sporofitlerde ve gametofitlerde gözlenebilir. Yapılan araştırmalarda karayosunlarındaki kütikül yapısının çiçekli bitkilere benzer olduğu belirlenmiştir.

Sphagnum palustre çiçekli bitkilerin temel bileşenlerinden olan 10,16-dihidroksi

hegzadekanoik asit içermektedir. Sphagnum fimbricatum protoneması ile yapılan çalışmalarda da çiçekli bitkilerdeki prokütikül benzeri yapı olduğu görülmüştür (Jeffree, 2006).

Karakterizasyon çalışmalarından sonra adsorpsiyon koşulların optimizasyonu çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla bütün bitki türleri için farklı pH tamponları denenmiş (pH 3.0–5.0 asetat tamponu; 6.0–8.0 fosfat tamponu; 9.0 karbonat tamponu) ve maksimum adsorpsiyonun gerçekleştiği pH değeri bulunmuştur. Devam eden optimizasyon deneyleri optimum pH değerinde gerçekleştirilmiştir. Sıcaklığın adsorpsiyona etkisi 4-45°C aralığında incelenmiş ve

sıcaklığın değişiminin adsorpsiyon kapasitesine olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. İyonik şiddetin adsorpsiyon kapasitesine etkisini belirlemek amacıyla farklı tuz derişimleriyle deneyler yapılmış ve sonuçlar gözlenmiştir. Adsorpsiyon kapasitesine HIgG başlangıç derişiminin etkisinin belirlenmesi amacıyla farklı HIgG derişimleri ile adsorpsiyon denemeleri gerçekleştirilmiştir. Bu deneyler sonucunda elde edilen veriler ile adsorpsiyon izotermleri (Langmuir ve Freundlich) hesaplanmış ve bitki yüzeylerine HIgG adsorpsiyonunun mekanizması belirlenmeye çalışılmıştır. Adsorpsiyon deneylerinin ardından bitkide tutulan HIgG, desorpsiyon deneyleri ile desorbe edilerek bitkilerin kapasiteleri ve tekrar kullanım olanakları araştırılmıştır.

Leucodon sciuroides ile yapılan çalışmalarda farklı pH tamponları kullanılmış ve

maksimum adsorpsiyonun pH 5.0 değerinde olduğu belirlenmiştir. Adsorpsiyon pH’ın artmasıyla beraber azalma eğilimi göstermiştir. Bu türle ilgili diğer denemeler pH 5.0 tamponunda gerçekleştirilmiştir. L. sciuroides’in maksimum HIgG adsorpsiyonu pH 5.0 tamponunda 0.5 mg/mL derişimde, yaklaşık 60 mg/g olarak bulunmuştur. Yapılan sıcaklık denemelerinde sıcaklığın artışı ile adsorpsiyonda düşüş olduğu bulunmuştur.

Derişim çalışmaları sonucunda adsorpsiyon izotermleri (Langmuir ve Freundlich) incelendiğinde Langmuir adsorpsiyon izoterminin uygun olduğu görülmüştür. Buna göre adsorpsiyon mekanizmasının tek tabakalı olduğu, birincil etkileşimler ile adsorpsiyonun gerçekleştiği bulunmuştur. Bu türe ait qmax değeri 72.46 mg/g olarak bulunmuştur. Desorpsiyon ajanı olarak %50’lik etilen glikol ile yapılan çalışmalarda desorpsiyonun %100 olduğu bulunmuş, 5 adsorpsiyon-desorpsiyon döngüsünden sonra adsorpsiyon kapasitesinde bir düşüş olmadığı gözlenmiştir.

Antitrichia californica ile yapılan çalışmalarda farklı pH tamponları denenmiş ve

bu türün maksimum IgG adsorpsiyonunun pH 5.0 değerinde olduğu belirlenmiştir. Bu türün maksimum IgG adsorpsiyonunun pH 5.0 tamponunda 0.5 mg/mL derişimde, yaklaşık 60 mg/g olduğu gözlenmiştir. Adsorpsiyona sıcaklığın etkisi 4-45°C aralığında incelenmiş ve sıcaklığın artışı ile adsorpsiyonda düşüş olduğu bulunmuştur.

Derişim çalışmaları sonucunda adsorpsiyon izotermleri (Langmuir ve Freundlich) incelendiğinde Langmuir adsorpsiyon izoterminin adsorpsiyon mekanizmasına

uygun olduğu görülmüştür. Langmuir adsorpsiyon izotermine göre adsorpsiyon mekanizmasının tek tabakalı olduğu, birincil etkileşimler ile adsorpsiyonun gerçekleştiği bulunmuştur. Bu türe ait qmax değeri 62.11 mg/g olarak bulunmuştur. Desorpsiyon ajanı olarak %50’lik etilen glikol ile yapılan çalışmalarda desorpsiyonun %100 olduğu bulunmuş, 5 adsorpsiyon-desorpsiyon döngüsünden sonra adsorpsiyon kapasitesinde bir düşüş olmadığı gözlenmiştir.

Bartramia stricta ile farklı pH tamponlarında yapılan çalışmalarda pH 5.0

değerinde bu türün maksimum IgG adsorpsiyonunun olduğu belirlenmiştir. Bu türün maksimum IgG adsorpsiyonunun pH 5.0 tamponunda 0.5 mg/mL derişimde, yaklaşık 60 mg/g olarak bulunmuştur. Sıcaklığın adsorpsiyona etkisi de incelenmiş, 4-45°C aralığında yapılan çalışmalarda sıcaklığın artışı ile adsorpsiyonda düşüş olduğu bulunmuştur.

Derişim çalışmaları sonucunda adsorpsiyon izotermleri (Langmuir ve Freundlich) incelenmiş ve B. stricta IgG adsorpsiyon mekanizması için Langmuir adsorpsiyon izoterminin uygun olduğu görülmüştür. Buna göre adsorpsiyon mekanizmasının tek tabakalı olduğu, birincil etkileşimler ile adsorpsiyonun gerçekleştiği bulunmuştur. Bu türe ait qmax değeri 69.93 mg/g olarak bulunmuştur. Desorpsiyon ajanı olarak %50’lik etilen glikol ile yapılan çalışmalarda bitkiden desorpsiyonun %100 olduğu bulunmuş, 5 adsorpsiyon-desorpsiyon döngüsünden sonra adsorpsiyon kapasitesinde bir düşüş olmadığı gözlenmiştir.

Syntrichia papillosissima ile yapılan çalışmalarda farklı pH tamponları denenmiş

ve bu türün maksimum IgG adsorpsiyonunun pH 5.0 değerinde olduğu bulunmuştur. Bu türün maksimum IgG adsorpsiyonunun pH 5.0 tamponunda 0.5 mg/mL derişimde gerçekleştiği ve adsorpsiyonun 60 mg/g olduğu bulunmuştur. Sıcaklığın adsorpsiyona etkisinin incelenmesi sonucunda 4-45°C aralığında yapılan çalışmalarda sıcaklığın artışı ile adsorpsiyonda düşüş olduğu bulunmuştur. Derişim çalışmaları sonucunda adsorpsiyon izotermleri (Langmuir ve Freundlich) incelenmiş ve bu türe IgG adsorpsiyon mekanizması için Langmuir adsorpsiyon izoterminin uygun olduğu görülmüştür. Adsorpsiyon mekanizmasının tek tabakalı olduğu, birincil etkileşimler ile adsorpsiyonun gerçekleştiği bulunmuştur. Bu türe ait qmax değeri 68.49 mg/g olarak bulunmuştur. Desorpsiyon ajanı olarak %50’lik etilen glikol ile yapılan çalışmalarda bitkiden desorpsiyonun %100 olduğu

bulunmuş, 5 adsorpsiyon-desorpsiyon döngüsünden sonra adsorpsiyon kapasitesinde bir düşüş olmadığı gözlenmiştir.

Bitkilerden elde edilen sonuçlar toplu olarak ele alındığında bütün türlerin maksimum adsorpsiyon gösterdiği tamponun pH 5.0 olduğu görülmüştür. Bu değerin HIgG’nin izoelektrik noktası olan 6.2 değerine yakın olması hidrofobik etkileşimlere ek olarak elektrostatik etkileşimlerin de etkili olduğu şeklinde yorumlanabilir. pH değerindeki artış veya azalış bitki yüzeyindeki grupların protonlanması veya deprotonlanması sonucunu doğuracaktır. Burada bitki yüzeyinde buna sebep olan grupların (alkol, aldehit) tam olarak bilinmesi mümkün değildir. Yüzey yapısının kesin olarak araştırılması ise ayrı bir çalışma konusunu oluşturacaktır.

Bitkilerin pH sonuçları incelendiğinde B. strica türünün pH değişimlerine oldukça hassas olduğu, görülmektedir. Bunun yanısıra L. sciuroides ve S. papillosissima türlerinin düşük pH değerlerinde maksimum adsorpsiyon kapasitelerinin %90’ına yakın seviyede adsorpsiyon gerçekleştirebildikleri sonucuna ulaşılabilir. Bu türler düşük pH ortamından HIgG saflaştırılmasında kullanılabilirler.

Bitkilerin sıcaklık değişikliklerine etkileri incelendiğinde adsorpsiyonun sıcaklıktaki artışla beraber azaldığı görülmektedir. Maksimum adsorpsiyon bütün türlerde 4 °C’ta gerçekleşmiştir. L. sciuroides ve B. stricta türleri için 4-25 °C arası adsorpsiyon kapasitesi yaklaşık %25 azalırken aynı sıcaklık aralığında A.

californica ve S. papillosissima türlerinde bu azalma yaklaşık %10 seviyelerinde

kalmıştır. A. californica ve S. papillosissima oda sıcaklığında maksimum adsorpsiyon kapasitelerine yakın adsorpsiyon gerçekleştirebilecek türlerdir. Sıcaklığın azaltılmasının saflaştırma sürecinde ek maliyet getireceği de göz önüne alınırsa bu türlerin ekonomik önemi artmaktadır.

Bitkilerde başlangıç derişimlerinin adsorpsiyon kapasitesine olan etkisi incelendiğinde bazı türlerin daha düşük derişimlerde doygunluğa ulaştığı görülmüştür. Adsorpsiyon B. stricta ve L. sciuroides türlerinde plato seviyesine 1.0 mg/mL seviyelerinde ulaşılmıştır. Buna karşın A. californica ve S.

papillosissima türlerinde 0.5 mg/mL değerlerinden sonra doygunluğa ulaşıldığı

seyreltik ortamlarda tam kapasiteyle saflaştırma yapabilmelerine imkan tanımaktadır.

Bitkilerin etkili olarak kullanılabilmeleri saflaştırma yapılacak ortamın pH değeri, sıcaklığı ve HIgG derişimi ile doğrudan ilgilidir. Bütün veriler incelendiğinde A.

californica ve S. papillosissima türleri oda sıcaklığında ekonomik olarak HIgG

saflaştırması için kullanılabilecek türler olarak öne çıkmaktadır.

İmmunoglobulin G insan kanındaki temel antikor molekülüdür. HIgG terapötik ve

tedavi amacıyla tıbbi alanda önemli kullanıma sahip, ticari önemi yüksek olan bir antikordur. HIgG saflaştırılması için günümüzde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Büyük ölçekli, ticari çalışmalarda maliyetin önemli bir bölümünün saflaştırma aşamasından kaynaklandığı bilinmektedir. Bu sebeple, ticari olarak düşünüldüğünde düşük maliyetli, ekonomik çözümlerin, alternatif sorbent sistemlerinin bulunması ve kullanılması HIgG saflaştırılmasında büyük önem taşımaktadır. Yapılan tez çalışmasında doğal olarak geniş yayılış gösteren, ek kimyasal işleme gerek duymayan, düşük maliyetli sorbent olarak kullanılabilecek karayosunu türlerinin HIgG saflaştırmasında katı destek olarak kullanılabilme potansiyelleri incelenmiştir. Bu türlerin optimum koşullar altında kandan IgG adsorbe-desorbe edebildiği ve bu işlemin çok tekrarlı olarak adsorpsiyon kapasitesinde düşüş olmadan yapılabildiği görülmüştür. Bu bitkilerin geniş yayılışa sahip olmaları dolayısıyla doğadan kolaylıkla ve çok düşük maliyetle bulunabiliyor olmaları, ek kimyasal işleme ihtiyaç duymamaları, doğal ve geri dönüşümlü olmaları saflaştırma maliyetinin düşürülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Benzer yöntemlerle farklı türlerin araştırılması, farklı bitki kombinasyonlarının geliştirilmesi ve kolon dolgu materyali halinde kullanıma sunulması bu çalışmaların gelecekteki basamaklarını oluşturmaktadır. Geliştirilecek bir saflaştırma sistemi HIgG saflaştırma sürecini daha ekonomik hale getirerek ülkemizin dışa bağımlılığı da azaltma yolunda önemli bir basamak oluşturacaktır. Sunulan bu tez çalışması literatüre önemli katkılar sağlayacak ve farklı saflaştırma uygulama alanlarına yol açacaktır.

KAYNAKLAR

Akar, T., Özcan, A.S., Tunalı, S., Özcan, A. 2008. Biosorption of a textile dye (acid blue 40) by cone biomass of Thuja orientalis: Estimation of equilibrium, thermodynamic and kinetic parameters. Bioresource

Technology. 99: 3057-3065.

Akar, T., Anılan, B., Görgülü, A., Tunalı Akar, S. 2009a. Assesment of cationic dye biosorption characteristics of untreated and non-conventional biomass:

Pyracantha coccinea berries. Journal of Hazardous Materials. 168:

1302-1309.

Akar, T., Tosun, İ., Kaynak, Z., Özkara, E., Yeni, O., Şahin, E.N., Tunalı Akar, S. 2009b. An attractive agro-industrial by-product in environmental cleanup: Dye biosorption potential of untreated olive pomace. Journal of Hazardous

Materials. 166: 1217-1225.

Akkaya, G., Özer, A. 2005. Biosorption of acid red 274 (AR 274) on Dicranela

varia: Determination of equilibrium and kinetic model parameters. Process

Biochemistry. 40: 3559-3568.

Aktaş Uygun, D., Uygun, M., Karagözler, A., Öztürk, N., Akgöl, S., Denizli, A. 2009. A novel support for antibody purification: fatty acid attached chitosan beads. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 70: 266-270.

Anonim, 2002. Antibody Purification Handbook. Amersham Biosciences, 112 p. A.B.D.

Anonim, 2007. IVIG Tedavisi Genelgesi, T. C. Sağlık Bakanlığı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara.

Anonim, 2011. İlaç Fiyat Listesi. T. C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Ankara.

Balarama Krishna, M.V., Rao, S.V., Arunachalam, J., Murali, M.S., Kumar, S., Manchanda, V.K. 2004. Removal of 137Cs and 90Sr from actual low level radioactive waste solutions using moss as a phyto-sorbent. Separation and

Purification Technology. 38: 149-161.

Barka, N., Abdennouri, M., Boussaoud, A., Makhfouk, M. 2010. Biosorption characteristics of Cadmium(II) onto Scolymus hispanicus L. As low-cost natural biosorbent. Desalination. 258: 66-71.

Bhattacharyya, K.G., Sarma, J., Sarma, A. 2009. Azadirachta indica leaf powder as a biosorbent for Ni(II) in aqueous medium. Journal of Hazardous

Brown, P. A., Gill, S. A., Allen, S. J. 2000. Metal removal from waste water using peat. Water Research. 34: 3907-3916.

Bruton O. C. 1952. Agammaglobulinemia. Pediatrics. 9(6): 722-728 in Reilly, T., Massoomi, F. F., Cox, G., Hamilton, M. 2010. IVIg Switching to Privigen: A Case-Based Examination. Pharmacy Practice News, McMahon Publishing.

Buck, W. R., Goffinet, B. 2000. Morphology and Classification of Mosses, In: Bryophyte Biology (Shaw, A. J., Goffinet, B. eds) Cambridge University Press.

Bunluesin, S., Kruatrachue, M., Pokethitiyook, Prayad, Upatham, S., Lanza, G.R. 2007. Batch and continuous packed column studies of cadmium biosorption by Hydrilla verticillata biomass. Journal of Bioscience and Bioengineering. 103: 509-513.

Chowhurdy, S., Chakraborty, S., Saha, P. 2011. Biosorption of basic green 4 from aqueous solution by Ananas comosus (pineapple) leaf powder. Colloids and

Surfaces B: Biointerfaces. 84: 520-527.

Cohn, E. J., Strong, L. E., Hughes, Jr., W. L., Mulford, D. J., Ashworth, J. N., Melin, M., Taylor, H. L. 1946. Preparation and properties of serum and plasma proteins. J Am Chem Soc. ; 68: 459-475.

Crum, H. 2001. Structural Diversity of Bryophytes. University of Michigan Herbarium, Ann Arbor. 379 pp.

Çanak, Y., Özkara, S., Akgöl, S., Denizli, A. 2004. Pseudo-specific bioaffinity chromatography of immunoglobulin-G. Reactive & Functional Polymers. 61: 369-377.

Deniz, F., Saygıdeğer, S.D. 2010. Equilibrium, kinetic and thermodynamic studies of acid orange 52 dye biosorption by Paulownia tomentosa Steud. Keaf powder as a low-cost natural biosorbent. Bioresource Technology. 101: 5137-5143.

Denizli, A., Arica, Y. 2000. Protein A-immobilized microporous polyhydroxyethyl-methacrylate affinity membranes for selective sorption of human-immunoglobulin-G from human plasma. Journal of Biomaterials

Science, Polymer Edition, 11 (4), 367-382.

Denizli, A. 2011. Purification of antibodies by affinity chromatography.

Hacettepe J. Biol & Chem. 39 (1): 1-18.

El-Kak, A., Manjini, S., Vijayalakshmi, M. A. 1992. Interaction of immunoglobulin G with immobilized histidine: mechanistic and kinetic aspects. Journal of Chromatography A. 604: 29-37.

Envirotech Solutions, 2011. Enviropeat [http://www.envirotechsolutions.co.nz/enviropeat.html], Erişim Tarihi: 01.07.2011.

Ferguson, C. R., Peterson, M. R., Jeffers, T. H. 1989. Removal of metal contaminants from waste waters using biomass immobilized in polysulfone beads. Biotechnology in Minerals and Metal Processing.

Fernandez, M.E., Nunell, G.V., Bonelli, P.R., Cukierman, A.L. 2010. Effectiveness of Cupressus sempervirens cones as biosorbent for the removal of basic dyes from aqueous solutions in batch and dynamic modes.

Bioresource Technology. 101: 9500-9507.

Gonzales, M.H., Araujo, G.C.L., Pelizaro, C.B., Menezes, E.A., Lemos, S.G., de Sousa, G.B., Nogueira, A.R.A. 2008. Coconut coir as biosorbent or Cr(VI) removal from laboratory wastewater. Journal of Hazardous Materials. 159: 252-256.

Guerrier, L., Girot, P., Schwartz, W., Boschetti, E., 2000, New method for the selective capture of antibodies under physiological conditions.

Bioseparation, 9, 211.

Hage, D. S. ve Ruhn, P. F. 2006. An Introduction to Affinity Chromatography. Handbook of Affinity Chromatography (ed. D. S. Hage). Taylor and Francis, 860 p., New York.

Hi Point Industries Ltd., 2011. Oclansorb: Natural Oil Absorbent [http://www.oclansorb.com], Erişim Tarihi: 01.07.2011.

Huse, K., Böhme, H-J., Scholz, G. H. 2002. Purification of antibodies by affinity chromatography. Journal of Biochemical and Biophysical Methods. 51: 217-231.

Innovative Technologies Group LLC, 2011. Hyro-weed [http://www.innovativetech.us/Hydroweed.htm], Erişim Tarihi: 01.07.2011. IUPAC. 1997. Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the “Gold

Book”). Compiled by A.D. McNaught and A. Wilkinson. Blackwell Scientific Publications, Oxford.

Jacques, R.A., Lima, E.C., Dias, S.L.P., Mazzocato, A.C., Pavan, F.A. 2007. Yellow passion-fruit shell as biosorbent to remove Cr(III) and Pb(II) from aqueous solution. Separation and Purification Technology. 57: 193-198. Jeffree, C. E. 2006. The fine structure of the plant cuticle. In: Biology of the Plant

Jiang, E. Y. 2003. Advanced FTIR Spectroscopy. Thermo Electron Corporation. 57 p.

Kallak Torustrofabrikk, 2011 [http://www.kallaktorv.no], Erişim Tarihi: 01.07.2011.

Kılıç, S. Ş. 2003. İmmun yetmezlikli hastalarda intravenöz immünoglobulin tedavisi. Güncel Pediatri. 92-95.

Langmuir, I. 1916. The constitution and fundamental properties of solids and liquids. Part I. Solids. J. Am. Chem. Soc. 38 (11): 2221-2295.

Koç, İ. 2007. Synthesis and Characterisation of Macroporous Poly(acrylamide-methacrylamido histidine) Cryogels and Their Use in Antibody Purification. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Maresova, J., Pipiska, M., Rozloznik, M., Hornik, M., Remenarova, L., Augustin,

J. 2011. Cobalt and strontium sorption by moss biosorbent: Modeling of single and binary metal systems. Desalination. 266: 134-141.

Munagapati, V.S., Yarramuthi, V., Nadavala, S.K., Alla, S.R., Abburi, K. 2010. Biosorption of Cu(II), Cd(II) and Pb(II) by Acacia leucocephala bark powder: Kinetics, equilibrium and thermodynamics. Chemical Engineering

Journal, 157: 357-365.

Munoz, J. 1999. A Revision of Grimmia (Musci, Grimmiaceae) in The Americas. 1: Latin America. Ann. Missouri Bot. Gard. 86, pp:118-191.

Muronetz V. I., Korpela T. 2003. Isolation of antigens and antibodies by affinity chromatography. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 790: 53-66.

Murray, R. K., Granner, D. K., Mayes, P. A., Rodwell, V. W. 2003. Harper’s Illustrated Biochemitry, McGraw-Hill, 693 p., New York.

Özcan, A.S., Tunalı, S., Akar, T., Özcan, A. 2009. Biosorption of lead(II) ions onto waste biomass of Phaseolus vulgaris L.: estimation of the equilibrium, kinetic and thermodynamic parameters. Desalination. 244: 188-198.

Reddy, D.H.K., Ramana, D.K.V., Seshaiah, K., Reddy, A.V.R. 2011. Biosorption of Ni(II) fro aqueous phase by Moringa oleifera bark, a low cost biosorbent.

Desalination. 268: 150-157.

Reilly, T., Massoomi, F. F., Cox, G., Hamilton, M. 2010. IVIg Switching to Privigen: A Case-Based Examination. Pharmacy Practice News, McMahon Publishing.

Sadek, P.C. 2004. Illustrated Pocket Dictionary of Chromatography. John Wiley & Sons, 227 p., New Jersey.

Sarı, A., Mendil, D., Tüzen, M., Soylak, M. 2008. Biosorption of Cd(II) and Cr(III) from aqueous solution by moss (Hylocomnium splendens) biomass: Equilibrium, kinetic and thermodynamic studies. Chemical Engineering

Journal. 144: 1-9.

Sarı, A., Mendil, D., Tüzen, M., Soylak, M. 2009. Biosorption of palladium(II) from aqueous solution by moss (Racomitrium lanuginosum) biomass: Equilibrium, kinetic and thermodynamic studies. Journal of Hazardous

Materials. 162: 874-879.

Scouten, W. H. 1981. Afinity Chromatography: Bioselective Adsorption on Inert Matrices, John Wiley and Sons, New York

Smith, A. J. E., 1991, The Liverworts of Britain and Ireland, Cambridge Univ. Press, London.

Smith A. J. E., 2004. The Moss Flora of Britain and Ireland. (Second Edition) Cambridge Univ. Press.

Şentürk, H.B., Özdeş, D., Duran, C. 2010. Biosorption of rhodamine 6G from

aqueous solutions onto almond shell (Prunus dulcis) as a low cost biosorbent. Desalination. 252: 81-87.

Tunalı Akar, S., Görgülü, A., Akar, T., Çelik, S. 2011. Decolorization of reactive blue 49 contaminated sloutions by Capsicum annuum seeds: Batch and continuous mode biosorption applications. Chemical Engineering Journal. 168: 125-133.

Turková, J. 2002. Affinity Chromatography. Biochromatography: Theory and Practice (ed. M. A. Vijayalakhmi). Taylor and Francis, 526 p., New York. Ucun, H., Bayhan, Y.K., Kaya, Y., Çakıcı, A., Algur, O.F. 2002. Biosorption of

chromium(VI) from aqueous solution by cone biomass of Pinus sylvestris.

Bioresource Technology. 85: 155-158.

Ucun, H., Bayhan, Y.K., Kaya, Y., Çakıcı, A., Algur, O.F. 2003. Biosorption of lead (II) from aqueous solution by cone biomass of Pinus sylvestris.

Desalination. 154: 233-238.

Vaghetti, J.C.P., Lima, E.C., Royer, B., Brasil, J.L., Cunha, B.M., Simon, N.M., Cardosa, N.F., Norena C.P.Z. 2008. Application of Brazilian-pine fruit coat as a biosorbent to removal of Cr(VI) from aqueous solution—Kinetics and equilibrium study. Biochemical Engineering Journal, 42: 67–76.

Vançan, S., Miranda, E. A., Bueno, S. M. A. 2002. IMAC of human IgG: studies with IDA-immobilized copper, nickel, zinc, and cobalt ions and different buffer systems. Process Biochemistry. 37: 573-579.

Vinod, V.T.P., Sashidhar, R.B., Sreedhar, B. 2010. Biosorption of nickel and total chromium from aqueous solution by gum kondagogu (Cochlospermum

gossypium): A carbohydrate biopolymer. Journal of Hazardous Materials.

178: 851-860.

Volesky, B. 2007. Biosorption and me. Water Research, 41: 4017 – 4029.

Wilchek, M., Miron, T. 1999. Thirty years of affinity chromatography. Reactive

and. Functional Polymers. 41, 263-268.

Witek-Krowiak, A., Szafran, R.G., Modelski, S. 2011. Biosorption of heavy metals from aqueous solutions onto peanut shell as a low cost biosorbent.

Desalination. 265: 126-134.

Wongchuphan, R., Tey, B. T., Tan, W. S., Taip, F. S., Kamal, S. M. M., Ling, T. C. 2009. Application of dye-ligans affinity adsorbent in capturing of rabbit immunoglobulin G. Biochemical Engineering Journal. 45: 232-238. Yang, T.Y. 2003. Adsorbents: Fundamentals and Applications. John Wiley &

Sons, 410 p., New Jersey.

Yavuz, H., Akgöl, S., Say, R., Denizli, A. 2006. Afinity separations of immunoglobulin G subclasses on dye attached poly(hydroxypropyl methacrylate) beads. International Journal of Biological Macromolecules. 39: 303-309.

Zander R.H. 1993. Genera of The Pottiaceae: Mosses of Harsh Enviroments. Bullettin of the Buffalo Society of Naturel Sciences Vol. 32

Zorbit Technologies Inc., 2011. Peatsorb [http://www.peatsorb.ca], Erişim Tarihi: 01.07.2011.

ÖZGEÇMİŞ

KİŞİSEL BİLGİLER

Adı Soyadı : Mithat Evrim DEMİR Doğum Yeri ve Tarihi : Ankara / 1978

EĞİTİM DURUMU

Lisans Öğrenimi : Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrenimi : Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri

Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı Bildiği Yabancı Diller : İngilizce

BİLİMSEL FAALİYETLERİ a) Yayınlar -SCI -Diğer b) Bildiriler -Uluslar arası

1. Demir, M. E., Aktaş Uygun, D., Erdağ, A., Akgöl, S., Denizli, A. Investigation of Bartamia stricta Sull. (Bryophyta) As a Natural Biosorbent on Immunoglobulin G Purification. Vth International Bioengineering Congress, 16-19 Haziran 2010, İzmir.

2. Kırmacı, M. Demir, M. E. The Epiphytic Bryopytes of Babadağ (Muğla/Turkey). 5th Balkan Botanical Congress, 7-11 Eylül 2009, Belgrad – Sırbistan.

-Ulusal

1. Şen B., Demir, E., Demir, M. E., Kırmacı, M. Bir Karayosunu Türü Olan

Timmiella barbuloides (Brid.) Mönk.’in Ortamsal Özellikleri Üzerine

Araştırmalar, 20. Ulusal Biyoloji Kongresi, 21-25 Haziran 2010, Denizli. 2. Demir, M. E., Aktaş Uygun, D., Erdağ, A., Akgöl, S., Denizli, A.

Syntrichia papillosissima (Copp.) Loeske (Bryophyta) Kullanılarak

Immunoglobulin G’nin Doğal Yollardan Saflaştırılmasının Araştırılması, 6. Ulusal Afinite Teknikleri Kongresi, 26-27 Mayıs 2010, Aksaray. 3. Demir, M. E., Aktaş Uygun, D., Erdağ, A., Akgöl, S., Denizli, A. Doğal

Bir Karayosununun (Antitrichia californica Sull) İmmunoglobulin G Saflaştırılmasında Kullanılabilirliğinin Araştırılması, XVI. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi, 13-16 Aralık 2009, Antalya.

4. Demir, M. E., Aktaş Uygun, D., Erdağ, A., Akgöl, S., Denizli, A. Antibadi Saflaştırılmasında Doğal Bir Antibadi Adsorbenti: Leucodon sciuroides (Hedw.) Schwaegr. Kromatografi 2009, 26-29 Eylül 2009, Trabzon.

5. Demir, M. E., Erdağ, A. Orthotrichum sprucei Mont. Türünün biyolojisi hakkında araştırmalar. 18. Ulusal Biyoloji Kongresi, 26-30 Haziran 2006, Kuşadası – Aydın.

c) Katıldığı Projeler

İŞ DENEYİMİ

Çalıştığı Kurumlar ve Yıl : Adnan Menderes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Araştırma Görevlisi, 2002 –

İLETİŞİM

E-posta Adresi : medemir@adu.edu.tr; evrim@evrimdemir.com.tr

Benzer Belgeler