• Sonuç bulunamadı

2. BEKLENEN SONUÇLAR

2.3 Çarpan Etkileri

1. Proje kapsamında alınan makine ve teçhizat okulumuza ve alanımıza kazandırılması ile birlikte proje bittikten sonra da alanda okuyacak öğrencilere hizmet verecektir. Böylece mevcut öğrencilerimiz ve önümüzdeki yıllarda alanda okuyacak öğrencilerimiz iyi bir eğitim alarak mezun olacaktır. Bu nedenle projemizin hedef kitlesi ve yararlanıcı sayısı katlanarak artacaktır. Ayrıca proje kapsamında açılan

kurslar proje bittikten sonra da devam edecek yeni kurslar açılacak ve sektörün ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirilecektir.

2. Okulumuz, sektörde farkındalık oluşturacak teknolojiyi ve kaliteyi gören, eğitimini alan isletme çalışan ve yetkilileri kendilerini yenilemek için çaba sarf edecek, sektörde rekabet ve kalite artacaktır.Bunun sonucunda sektördeki üretim ve istihdam artacaktır.

3. Projemiz uygulandığında okulumuz ve sağlık alanımızdaki gelişmeler ilimizdeki tüm mesleki ve teknik okullara örnek olacaktır. Bu okulların da makine ve teçhizatlarını yenileme çabası oluşacak, ilçemizde, ilimizde mesleki ve teknik eğitim bir ivme

kazanacaktır.

4-Bu projenin en önemli çarpan etkisi , Ülkemizde sağlık alanında yapay zeka tabanlı sağlık teknisyenliği ile ilgili ne yazık ki yeterli çalışma bulunmamaktadır.Bu proje ile alanında kapsamlı olarak yapılacak ilk çalışma olacaktır.Yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar dijital ortamlarda paylaşılacak ve bu alanda çalışmak isteyen akademisyenler başta olmak üzere ilgili kişiler için çok önemli bir kaynak hürriyetine sahip olacaktır.Elde edilecek kazanımlar ilgili kurumlarla paylaşılarak bu konuda yapacakları bir projenin nüvesini teşkil edecektir.

5-Bu projenin hedeflediği çalışma, orta öğretim kurumlarında okuyan öğrencilere yönelik yapay zeka tabanlı sağlık teknisyenliği alanı ülkemizde ilk çalışma olacaktır. (AI Assisted Healthcare Technician GELECEĞİN MESLEKLERİ Dr. Şebnem ÖZDEMİR) .Hastanelerimizde yeni teknoloji ürünleri olan yapay zeka teknoloji tabanlı aletler hızla kullanıma girmektedir.Bunları kullanabilecek eleman bulmada oldukça sıkıntı çekilmektedir.Yetiştiğimiz sağlık teknisyenleri bu yeni teknolojiden oldukça uzaktırlar.Bu proje ile öğrencilerimiz yeni teknoloji ile tanışacaktır.Projemiz sonuçları Bakanlığımız nezlinde de paylaşılacak.Sağlık alanı bulunan 351 okulumuza da rol model olacaktır.Öğrencilerimizin istihdamları daha kolaylaşacaktır.Yeni bir alan olduğu için çarpan etkisinin gerek bölgemizde gerekse de ülkemizde oldukça yüksek çarpan etkisi olacağı düşünülmektedir.

6-Dünya covit -19 salgını ile mücadele döneminde , sağlık alanında yapılacak çalışmaların insanlar üzerinde duyarlılıkları çok yüksektir. Sağlık alanında yapılan çalışmalar toplum tarafından daha fazla ilgiyle takip edilmektedir.Proje kapsamında yapılacak aktiviteler toplum tarafından çok daha çabuk kabul görüp, aktivitelerin çarpan etkisi çok fazla olacaktır. Örnek olarak proje kapsamında hastane ile yapılan protokol yerel ,bölgesel ve ulusal yazılı ve görsel bir çok basında yer almıştır. Öğrencilere yeni istihdam kapısı olarak duyurmuşlardır. DB-8

2.4.1 Mali Boyut

Proje Yürütücüsü Atatürk MTAL kurulacak merkezde çalışmaların sürdürülmesi ile benzer eğitim faaliyetleri için de kullanılabilecektir. Bunun için gerek Projenin tanıtım etkinlikleri, gerekse uygulama sırasında yürütülecek denetim ve ara değerlendirme faaliyetlerinde yapılacak çalışmalarla geleceğe dönük yeni işbirliklerinin fırsatları yaratılmaya çalışılacaktır. Bu işbirlikleri, uygulanacak eğitimlerin gereksinim duyduğu daha küçük bütçelerin finanse edilmesini sağlayabilecektir.

Bu Projede eğitilen katılımcılar arasından, eğitim verebilecek eğitici adaylarının çıkması beklenmektedir. Aynı kapsamda eğitimin devamında bu eğitici adaylarından daha sonra planlanacak kısa süreli bir eğitim sonucu seçim yapılarak, onlardan daha küçük ücretlerle ve yarı gönüllülük esasıyla yararlanılabilecektir.

Okulumuz bu çalışılmaları devam ettirecek kaynaklara sahiptir. Bakanlığımız, okul aile birliğimiz, yerel kuruluşlar yardımıyla faaliyetlerimiz finanse edilecek öğrenci eğitimleri ve sektör ihtiyaçlarına yönelik kurs faaliyetlerimiz devam edecektir.Kurslarımız yönetmelik gereği halk eğitim merkezi ile işbirliği yapılarak devam edecektir.Sadece temrin parası gerektiği ve merkezi bütçe tarafından her yıl 2.4 Sürdürülebilirlik

düzenli gönderildiği için projenin yürütülmesinde finansal yönden herhangi bir maddi sıkıntı yaşanmayacaktır.

Projemiz kapsamında yapılacak atölyeler, küçük onarımlar ve görünürlük çalışmaları kapsamında toplam 490.000 TL olarak hesaplanmıştır.Bu maliyetin %10 oluşturan 49.000 TL Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü projeler dairesi tarafından karşılanacaktır.Bu konuda bakanlığımızın genelgesi olup, 05.3.1.11 ekonomik koddan finansa edilecektir.Proje kapsamında tüm ortak kurumlarla 5 yıllık sözleşmeler imzalanmıştır. Projemiz tamamlandığında, proje kapsamında yaptığımız tüm çalışmalarımız devam edecek, kesintiye uğramayacaktır.

2.4.2 Kurumsal Boyut

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 7' ye göre kurulmuş olan okulumuz aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmektedir.

1. Sanayi, ticaret, tekstil, inşaat, turizm, kimya, tarım, sağlık ve benzeri alanlarda ulusal ve uluslararası standartlar ve sınıflamalara, ulusal yeterliklere ve mevzuata dayalı olarak is gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikte is gücünün yetiştirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerin güncellenmesi ve uygulanan programlarla girişimcilik bilinci, meslek ahlakı, is sağlığı ve güvenliği, sosyal ve çevresel sorumluluk bilinci ile is alışkanlığı kazandırılarak istihdama hazırlanmasını,

2. Önceki öğrenmelerin tanınması, mesleki eğitim belgelerinin denkliği ve belgelendirilmesini, Yönetmelikle okulumuza verilen görevde görüldüğü üzere okulumuz mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerini yerine getirmektedir.

3-Projemiz tamamlandıktan sonra da okulumuz mesleki ve teknik eğitim vermeye ve proje kapsamında yaptığı çalışmaları sürdürecektir. Faaliyetlerini gerçekleştirirken de yereldeki kurum ve kurululardan gerekli desteği almakta ve tüm ilgili kurum ve

kuruluşlarla tam bir işbirliği halinde çalışmaktadır. Projemizin gerek uygulanması ve gerekse sonuçlarının yerelde sahiplenileceği ve gerekli desteğin sağlanacağına olan inancımız tamdır.

4.Proje yapılmasına Bakanlığımız, il Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Mesleki eğitim Şube Müdürlüğümüz tarafından desteklenmektedir. Proje tamamlandıktan sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü destekleri ve halk eğitim işbirliği ile devam edecektir.

5.Kurumsal olarak Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü ile DB-8 , il sağlık müdürlüğü ile DB-8, Yılmaz Dijital (hakan yılmaz ) ile, Özel Dr.Fatih Öğüç Fertıllıfe Afyon hastanesi ile 5 yıllık protokollerimiz mevcuttur.Proje kapsamında yapılan çalışmalara verdikleri destek , protokol kapsamında en az 5 yıl devam edecektir.

2.4.3 Politik Boyut

Cumhurbaşkanlığı 2023 hedefleri arasında en önemli hedeflerden bir tanesi ekonomide dünyada ilk on ekonomi arasında yer almak bulunmaktadır.Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı dijital dönüşüm ofisi kurulmuştur.Ofis Üretimde dijital dönüşümler desteklenmektedir.Sağlık alanında , dijital dönüşün;

iş görenler için yapay zeka tabanlı sağlık teknisyenliği olup, geleceğin mesleği olarak kabul edilmektedir.Yapacağımız bu proje ile ülkemizin hedefleri arasında yer alan dijital dönüşüm hedeflerine proje boyutunda katkı sağlanacaktır.

Okulumuz Atatürk MTAL sağlık alanı bulunan bir meslek okulu türüdür.Sağlık Teknisyenliği dalında öğrencilerimize , bölüm mezunları hastaların rutin kontrollerinden başka bir görev üstlenmemektedir.Acil serviste ve ambulansta da çalışan sağlık bakım teknisyenleri aynı şekilde görev yapmaktadır.Geleceğin meslekleri arasında yer alan, Yapay zeka tabanlı sağlık teknisyenliği kavramı (AI Assisted Healthcare Technician) yapay zeka tabanlı araç ve makinaların sağlık alanına girmesi ile , dünyada çok hızlı bir dönüşüm sağlamaktadır.Başta evde bakım hizmetleri alan yaşlı veya hastaların tıbbi değerleri yapay zeka tabanlı sağlık teknisyenliği konusunda eğitim almış , teknisyenler tarafından

evde alınmakta, tahlil ve raporlar doktora dijital ortamda sunulmakta doktor gerekli görürse hastaneye sevk etmektedir.Bu şekilde hem hastanın hemde doktorların değerli zamanları boşa harcanmamaktadır.

Covit-19 gibi salğın hastalıklar döneminde bulaş tespit edebilmek için sağlık görevlilerinden algoritma yazan ve okuyan sağlık elemanlarına oldukça ihtiyaç duyulmuş salgınla mücadelede en önemli sağlık personellerinden oluşlardır.Bir kaç yıl içerisinde sağlık sektörünün bir çok dalında yapay zeka gireceğini düşünürsek , yapay zeka tabanlı makinaları kullanabilen elemanların en çok aranan elemanlar arasında olacağı kesindir.

Yukarıdaki açıklamalar göz önüne alındığında pilot bir uygulama özelliğine sahip olan bu proje belirlenen hedeflere ulaşması durumunda , sağlık alanında eğitim faaliyeti yürüten okullara yeni bir rol model olması beklenmektedir.Ayrıca yönetmelikler bizlere istediğimiz modülü kullanma yetkisi vermekte olup, proje kapsamında hazırlayacağımız dokümanlarla isteyen bir çok okul bünyelerinde de bu eğitim verebilecektir.Sağlık alanında eğitim veren okulların modül seçerken yapay zeka tabanlı eğitime daha fazla yöneleceklerini ve Bakanlığımızın da okullarımıza teşvik edeceğini düşünmekteyiz.

2.4.4 Kalkınma ve Çevre Boyutu

Zafer Kalkınma Ajansı tarafında çıkılan proje çağrısı kapsamında , katma değeri yüksek teknolojiye ulaşmada ve işletmelerle işbirliğinin geliştirmesini hedefleyen, Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı İmalat Sanayisi ve Turizm sektörlerinde mesleki eğitim kurumları ile özel sektör işbirliğinde mesleki eğitim altyapısının ve kalitesinin geliştirilmesi amacı ile hazırlanmıştır.

Hazırladığımız bu proje MEGDEP proje önceliklerini kapsamaktadır.

MEB eğitim 2023 vizyon belgesinde belirtilen , katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve insan kaynaklarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.Yapılacak çalışmalar yine MEB hedeflerine proje boyutunda destek olunmaktadır.Yine aynı vizyon belgesinin Hedef 1 ve Hedef 6 da belirtilen mesleki eğitime atfedilen değerin artması ve eğitim-istihdam işbirliğinin güçlendirilmesi MEB 2019- 2023 stratejik planı ile TR33 Bölge Planı aktif iş gücü politikalarını da desteklemektedir.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak; kamuda öncelikli proje alanlarında yapay zeka uygulamalarına öncülük etmek ve koordinasyonu sağlamak, Kamuda büyük veri ve yapay zeka uygulamalarının etkin olarak kullanımını sağlamaya yönelik Cumhurbaşkanımızca belirlenen politikalar doğrultusunda, insanı merkeze alan bir yaklaşımla, kamunun öncülüğünde, üniversiteler, özel sektör ve STK lar la işbirliği içerisinde Ulusal Yapay Zeka Stratejisini de hazırlamaktadır.Bu proje kapsamında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin hedeflerine ulaşmasında kurumsal ve proje boyutunda destek sağlamış olacağız.

Projemizin sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunacağı beklenmektedir. Projemiz sonunda ve devamında ilimiz, bölgemiz ve ülkemizde ekonomik gelişme, gelir artısı, istihdam ve yoksuluğun azaltılmasına proje boyutunda , katkı sağlayacağınla düşünülmektedir. Projemizin uygulanmasında çevrenin korunmasına olumsuz bir etkisi olacağına dair bir kaygı taşımamaktayız.

2.5 Mantıksal Çerçeve

Benzer Belgeler