• Sonuç bulunamadı

3. GEREÇ VE YÖNTEMLER

3.3. ÇALIŞMA GRUPLAR

Deney hayvanları, her grupta 16 rat olacak şekilde toplam 4 gruba ayrıldı. Her grup kendi içinde 8’erli alt gruplara ayrılarak 0. gün ve 1. gün örnekleri alındı. Bütün deneklere 10 mg/kg ksilazine (Alfazyne, Alfasan International B.V. , Türkiye) + 90 mg/kg ketamin HCI (Ketalar, Eczacıbaşı, Türkiye) intraperitoneal enjeksiyon ile genel anestezi uygulandı. Gereklilik halinde idame dozlar yapıldı. Deneklerin abdominal bölgeleri traş edilip %10 povidon-iyot kompleksiyle sterilize

edildi. Abdominal bölgeye orta hat üzerinde yaklaşık 3-4 cm’lik cilt kesisi uygulandı. Deneklerin vücut ısısını koruma amacıyla sıcak ped ve ısıtıcı lamba kullanıldı. Deney süresince ratların spontan solunumu takip edildi.

3.3.1. Grup 1: Kontrol Grubu

Bu gruptaki deneklere herhangi bir tedavi uygulanmadı. Bu deneklere abdominal orta hat laparotomi ile karın içi görünür hale getirildikten sonra karın içi organlar kenarlara doğru çekilerek retroperitona ulaşıldı. Hemen sonra sağ nefrektomi uygulandı.

1. alt gruptakilere 1 saat 45 dk sonra sol nefrektomi yapıldı. Böbrek dokusu patoloji, biyokimya ve fizyolojik çalışma için gerekli koşullar sağlanarak ayrıldı. Ardından mesane içerisine direkt ponksiyon yapıldı ve idrar örneği alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Ardından kalp sağ karıncığa ponksiyon yapılarak kan örneği alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Denekler tamamen kansızlaştırılarak sakrifiye edildi.

2. alt gruptakilere 1saat 45 dk sonra orta hat insizyonu 2/0 kromik katgüt ile kapatıldı ve ayıldıktan sonra denekler metabolik kafese konuldu. 24 saatlik bekleme süresi sonrası toplanan idrar örnekleri alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Ardından tekrar anestezi uygulandı ve kalp sağ karıncığa ponksiyon yapılarak kan örnekleri biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Denekler tamamen kansızlaştırılarak sakrifiye edildi.

3.3.2. Grup 2: İskemi Reperfüzyon Grubu (I/R)

İskemi-reperfüzyon grubunda deneklere herhangi bir tedavi uygulanmadı. Bu deneklere abdominal orta hat laparotomi ile karın içi görünür hale getirildikten sonra karın içi organlar kenarlara doğru çekilerek retroperitona ulaşıldı. Hemen sonra sağ nefrektomi uygulandı.

1. alt gruptakilere sol böbrek pedikülü (arter ve ven beraber) non-travmatik plastik mikrovasküler klemp ile 45 dakika klempe edilerek böbrek dokusu iskemiye maruz bırakıldı. İskemi süresini takiben sol böbrek pedikülündeki klemp çıkarılarak 1 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. 1 saatlik reperfüzyon sonunda böbrek dokusu patoloji, biyokimya ve fizyolojik çalışma için gerekli koşullar sağlanarak ayrıldı. Ardından mesane içerisine direkt ponksiyon yapıldı ve idrar örneği alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Ardından kalp sağ karıncığa ponksiyon yapılarak kan örneği alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Denekler tamamen kansızlaştırılarak sakrifiye edildi.

2. alt gruptakilere sol böbrek pedikülü (arter ve ven beraber) non-travmatik plastik mikrovasküler klemp ile 45 dakika klempe edilerek böbrek dokusu iskemiye maruz bırakıldı. İskemi süresini takiben sol böbrek pedikülündeki klemp çıkarılarak 1 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. 1 saatlik reperfüzyon sonunda orta hat insizyonu 2/0 kromik katgüt ile kapatıldı ve ayıldıktan sonra denekler metabolik kafese konuldu. 24 saatlik bekleme süresi sonrası toplanan idrar örnekleri alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Ardından tekrar anestezi uygulandı ve kalp sağ karıncığa ponksiyon yapılarak kan örnekleri biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Denekler tamamen kansızlaştırılarak sakrifiye edildi.

3.3.3. Grup 3: Mannitol + İskemi Reperfüzyon Grubu (Mannitol+I/R)

. Bu deneklere abdominal orta hat laparotomi ile karın içi görünür hale getirildikten sonra karın içi organlar kenarlara doğru çekilerek retroperitona ulaşıldı. Hemen sonra sağ nefrektomi uygulandı.

1. alt gruptakilere 1 cc %20 mannitol ppd enjektörü ile yavaş infüzyonla vena cava inferiordan intravenöz olarak uygulandı ve 15 dk beklendi. Ardından sol böbrek pedikülü (arter ve ven beraber) non-travmatik plastik mikrovasküler klemp ile 45 dakika klempe edilerek böbrek dokusu iskemiye maruz bırakıldı. İskemi süresini takiben sol böbrek pedikülündeki klemp çıkarılarak 1 saat reperfüzyona maruz

bırakıldı. 1 saatlik reperfüzyon sonunda böbrek dokusu patoloji, biyokimya ve fizyolojik çalışma için gerekli koşullar sağlanarak ayrıldı. Ardından mesane içerisine direkt ponksiyon yapılarak idrar örneği alındı ve biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Ardından kalp sağ karıncığa ponksiyon yapılarak kan örneği alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Denekler tamamen kansızlaştırılarak sakrifiye edildi.

2. alt gruptakilere 1 cc %20 mannitol ppd enjektörü ile yavaş infüzyonla vena cava inferiordan intra venöz olarak uygulandı ve 15 dk beklendi. Ardından sol böbrek pedikülü (arter ve ven beraber) non-travmatik plastik mikrovasküler klemp ile 45 dakika klempe edilerek böbrek dokusu iskemiye maruz bırakıldı. İskemi süresini takiben sol böbrek pedikülündeki klemp çıkarılarak 1 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. 1 saatlik reperfüzyon sonunda orta hat insizyonu 2/0 kromik katgüt ile kapatıldı ve ayıldıktan sonra denekler metabolik kafese konuldu. 24 saatlik bekleme süresi sonrası toplanan idrar örnekleri alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Ardından tekrar anestezi uygulandı ve kalp sağ karıncığa ponksiyon yapılarak kan örnekleri biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Denekler tamamen kansızlaştırılarak sakrifiye edildi.

3.3.4. Grup 4: Udenafil + İskemi Reperfüzyon Grubu (Udenafil+I/R)

Bu deneklere işlemden 1 saat önce nazogastrik tüp ile 10mg/kg udenafil süspansiyonu oral olarak verildi. Ardından abdominal orta hat laparotomi ile karın içi görünür hale getirildikten sonra karın içi organlar kenarlara doğru çekilerek retroperitona ulaşıldı. Hemen sonra sağ nefrektomi uygulandı.

1. alt gruptakilere sol böbrek pedikülü (arter ve ven beraber) non-travmatik plastik mikrovasküler klemp ile 45 dakika klempe edilerek böbrek dokusu iskemiye maruz bırakıldı. İskemi süresini takiben sol böbrek pedikülündeki klemp çıkarılarak 1 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. 1 saatlik reperfüzyon sonunda böbrek dokusu patoloji, biyokimya ve fizyolojik çalışma için gerekli koşullar sağlanarak ayrıldı. Ardından mesane içerisine direkt ponksiyon yapılarak idrar örneği alındı ve biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Ardından kalp sağ

karıncığa ponksiyon yapılarak kan örneği alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Denekler tamamen kansızlaştırılarak sakrifiye edildi.

2. alt gruptakilere sol böbrek pedikülü (arter ve ven beraber) non-travmatik plastik mikrovasküler klemp ile 45 dakika klempe edilerek böbrek dokusu iskemiye maruz bırakıldı. İskemi süresini takiben sol böbrek pedikülündeki klemp çıkarılarak 1 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. 1 saatlik reperfüzyon sonunda orta hat insizyonu 2/0 kromik katgüt ile kapatıldı ve ayıldıktan sonra denekler metabolik kafese konuldu. 24 saatlik bekleme süresi sonrası toplanan idrar örnekleri alınarak biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Ardından tekrar anestezi uygulandı ve kalp sağ karıncığa ponksiyon yapılarak kan örnekleri biyokimyasal inceleme için gerekli koşullar oluşturularak ayrıldı. Denekler tamamen kansızlaştırılarak sakrifiye edildi.

Benzer Belgeler