• Sonuç bulunamadı

2.8. İlgili Çalışmalar

2.8.1. Yerli Çalışmalar

Öğrenim sürecinde bulmaca kullanımı ile ilgili yapılan yerli çalışmalar çok sınırlı kalmıştır. Az sayıda olan bu çalışmalar aşağıdaki gibidir;

Songur (2006) “Harfli İfadeler ve Denklemler Konusunun Oyun ve Bulmacalarla Öğrenilmesinin Öğrencilerin Matematik Başarı Düzeylerine Etkisi” adlı çalışmasında deneysel nitelikte bir araştırma yapmıştır. Ön-test, son-test kontrol gruplu araştırma modelinde birbirine denk olarak nitelendirilen, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinden 44 öğrenci deney, 46 öğrenci ise kontrol grubunda bulunmaktadır. Araştırmada matematik derslerinde harfli ifadeler ve denklemler konularında oyun ve bulmacalarla öğretim yönteminin akademik başarıya ve hatırlamaya etkisi ve derse karşı tutumu nasıl etkilediğini ölçmek için ön-test, son-test, başarı testi ve tutum ölçeği uygulamıştır. Araştırmacı elde ettiği bulgular sonucunda oyun ve bulmacalar ile işlenen matematik dersinin düz anlatım ile işlenen matematik dersine göre öğrencilerin hatırlamalarını kolaylaştırdığını, derse karşı tutumlarını olumlu yönde etkilediğini ve başarılarının arttığını söylemiştir.

Akkan (2005) “Matematik Öğretiminde Bulmaca Etkinliğinin Öğrenci Başarısına Etkisi” adlı çalışmasında deneysel nitelikte bir araştırma yapmıştır. Ön-test, son-test kontrol gruplu araştırma modelinde birbirine denk olarak nitelendirilen, ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinden 32 öğrenci deney, 30 öğrenci ise kontrol grubunda bulunmaktadır. Araştırmada matematik derslerinde öğretim yöntemi olarak bulmaca kullanımının akademik başarıyı nasıl etkilediğini ölçmek için ön-test, son-test ve başarı testi uygulanmıştır. Araştırmacı elde ettiği bulgular sonucunda uygulanan bulmaca tekniğinin öğrencilerin öğrenme düzeylerini olumlu etkilediğini ve aynı zamanda öğrencilerin derse ve ödev yapmaya daha istekli olduklarını söylemiştir. Ayrıca her konu sonunda uygulanan bulmaca tekniğinin öğrencilerin öğrenmedeki eksiklikleri veya hiç öğrenmedikleri bilgileri saptamada ve bu sayede bu bilgilerini tamamlamalarında kendilerine olanak tanıdığını belirtmiştir.

Yapıcı (2008) “Multimedya (Çoklu Ortam) Aktiviteleriyle ‘Çanakkale Zaferi’ Konusunun Öğretimi” adlı çalışmasında T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin Çanakkale Zaferi konusunun öğretiminde okuma alıştırması ve ev ödevi yaptırır. Bu alıştırmaların tamamlanmasından sonra konuyla ilgili bir kısım kavramları daha kalıcı kılmak ve bu kavramların öğretimini eğlenceli ve akıcı hale getirmek için hazırlamış olduğu çapraz bulmacayı öğrencilere çözdürür. Ardından öğrencilere konuyla ilgili belgesel ve video izlettirir. Son olarak ise öğrencilere yazma ödevi verir. Elde ettiği bulgular sonucunda araştırmacı öğrencileri motive edecek, konuya ilgilerini çekecek, daha önemlisi aktarılacak bilginin kalıcılığını arttıracak görsel ve işitsel materyallerin kullanılmasının dersin eğlenceli geçmesini sağlayacak hem de hedeflenen amaçlara ulaşmada yardımcı olacağını belirtmiştir.

Dilek (2005) “Sosyal Bilimler Öğretiminde Öğrencilerin Yeteneklerine Dayalı Konu Merkezli Öğretim Tekniği” adlı çalışmasında farklı ilgi ve yeteneklere sahip öğrencilerin Sosyal Bilgiler veya Tarih derslerinde bu ilgi ve yeteneklerini nasıl kullanabileceklerine yönelik bir araştırma yapmıştır. Çalışma gruplarını drama, müzik, şiir, resim, bulmaca vb. 10 gruba ayırmıştır. Gruplar kendilerine verilen İstanbul’un Fethi konusunu kendi grup özelliklerine uygun olarak araştırmışlardır. Bulmaca grubu bir adet çengel ve bir adet de kare bulmaca hazırlayarak ders saati sonunda değerlendirme yapılmasını sağlar. Araştırmacı elde ettiği bulgular sonucunda bu tekniğin uygulanmasında öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre çalışma yapıldığını hem de öğrencilerin diğer derslerde geliştirdikleri bilişsel, duyuşsal ve devinişsel yeteneklerin ve okul dışı öğrenmelerinin işe koşulması, tüm sınıfın çalışması “tam öğrenme”nin gerçekleştirilmesini sağlaması açısından önemli öğeler oluşturduğunu söylemiştir.

Eren (1998) “İlköğretim Okullarının Dördüncü Sınıf Fen Bilgisi Öğretiminde Araç Gereç (Deney Yapraklan) ve Bulmaca Tekniğinin, Öğrencilerin Akademik Başarısına Katkısı” adlı çalışmasında 90 kişilik 4. sınıf öğrencilerine ön-test, son-test kontrol gruplu deneysel bir araştırma yapmıştır. Araştırmacı deney grubundaki öğrencilere deney yaprakları ve konu sonunda bulmaca tekniği uygulamıştır. Bulmacalar ünite içindeki konuların sonunda öğrencilere ödev olarak da verilmiştir. Araştırmacı elde ettiği bulgular sonucunda deney grubu ile kontrol grubu arasında akademik başarı olarak deney grubu lehine anlamlı bir farklılık görüldüğünü ve bu

teknikler ile ders işleyen öğrencilerin yapılan Çevrimiçi Bulmaca Kullanım Tutum Ölçeği sonuçlarında olumlu görüşler belirttiklerini söylemiştir.

Gürdal ve Arslan (2011) “Oyun ve Bulmaca Etkinlikleriyle Yabancılara Türkçe Kelime Öğretim Yöntemi” adlı çalışmasında oyun ve bulmaca etkinlikleriyle yabancılara Türkçe kelime öğretim yöntemleri üzerinde durmuştur. Araştırmacı yabancı dillerin kelime öğretiminde öğrenci motivasyonunun sağlanması için oyun ve benzeri etkinliklere sık yer verildiğini belirtmiştir. Araştırmacı yapmış olduğu araştırmada kelimelerin daha hızlı öğretilmesi ve kalıcı belleğe aktarılması amacıyla sınıf içinde uygulanan çeşitli kelime bulma ve bulmaca etkinliklerini incelemiş ve elde ettiği bulgular sonucunda yabancılara Türkçe öğretme amacı ile hazırlanan ders kitaplarında ve çalışma kitaplarında oyun ve bulmaca bölümünün mutlaka olması gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Diğer dillerin kelime öğretiminde kullanılan bulmaca kitaplarının olmasının fakat ülkemizde bu tür kitapların olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu da belirtmiştir. Araştırmacı bu noktada yabancılara Türkçe öğretenlerin, oyun ve bulmacalarla alakalı hazırlamış oldukları çalışmaları paylaşabilecekleri bir sosyal paylaşım sitesinin kurulması ve bu şekilde bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlanmasını önermiştir.

Benzer Belgeler