• Sonuç bulunamadı

3.1. Çalışma Planı Hazırlamak

Derslerinizde başarılı olabilmeniz için bireysel özelliklerinizi göz önüne alarak bir çalışma planı oluşturmanız önerilmektedir. Planlı ve verimli çalışabilmek için, öncelikle bir çalışma ajandası edininiz. Kişisel çalışma planınızı yaparak ajandanıza kaydediniz.

e-öğrenme hizmetlerini kullanırken kullanma zamanları arasında geçen sürede, eksik çalıştığınız, takıldığınız veya bir daha tekrarlamak istediğiniz konuları unutabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için çalışma ajandanızı mutlaka yanınızda bulundurunuz.

Ajandanıza çalıştığınız, takıldığınız veya bir daha tekrarlamak istediğiniz yerleri not almayı alışkanlık edininiz. Bu alışkanlığınız, zamanınızı daha verimli kullanarak kendi öğrenme durumunuzu kontrol edebilmenizi sağlayacaktır.

Bilgisayarınızda Office 2003 sistemi içinde yer alan Microsoft OneNote programı varsa, ders çalışma ajandası olarak bu programı da kullanabilirsiniz. Microsoft OneNote bilgileri, resim, metin veya başka biçimlerde kaydederek yeniden düzenleyip kullanabilmenize olanak sağlayan bir programdır.

Ders çalışmaya, kitabınızın ilgili ünitesini okuyup anlamaya çalışarak başlayınız. Daha sonra TV programlarını izleyiniz. Eksiklerinizi tamamlamak ya da öğrendiklerinizi pekiştirmek için internet üzerinden verilen e-Öğrenme hizmetlerinden yararlanınız.

3.2. Çalışma Yönergesi

Uzaktan öğretim gören öğrencilerin kendi kendilerine ders çalışırken en başarılı oldukları çalışma yöntemini saptamaları gerekmektedir. Bazı öğrenciler okuyup not alarak bazı öğrenciler ise dersin kendilerine sesli ve görüntülü biçimde anlatılması durumunda daha verimli olabilmektedirler. Anadolu Üniversitesi e-Sertifika Programları Portalı okuma, dinleme, izleme, bilgisayarla etkileşimli olarak ders çalışma ve danışmanlarınıza soru sorabilme olanaklarını barındırmaktadır. Derslerinizi çalışırken, bu öğretim ortamlarının her birinden, kendi öğrenme alışkanlıklarınızın gerektirdiği ölçüde yararlanmanız durumunda, hem zamanınızı daha etkin kullanmış olacaksınız, hem de öğrendiğiniz bilgiler daha kalıcı olacaktır. Kendi öğrenme alışkanlıklarınız hakkında yeterli bir bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, Anadolu Üniversitesi e-Sertifika Programları Portalından yararlanırken öncelikle aşağıdaki çalışma sırasını izleyiniz. Portalda size sunulan öğrenme ortamlarını tanıdıkça, bireysel tercihlerinize göre bu sıralamayı değiştirerek kendinize ait bir çalışma yöntemi geliştirebilirsiniz.

a) Önce ilgili derse ait deneme sınavını yapınız. e-Sınav hizmeti, öğrencilerin örgün sınavlar öncesi kendilerini denemeleri ve başarı durumlarını gerçeğe yakın biçimde ölçmeleri amacıyla hazırlanıp sunulmaktadır.

b) e-Sınavda başarılı olursanız diğer bir derse geçiniz.

a. Başarısız olursanız zayıf olduğunuz üniteleri kitabınızdan çalışınız. Ders kitaplarınızın elektronik ortamdaki kopyaları e-Kitap bölümünde swf formatı ile yayınlanmaktadır.

b. Zayıf olduğunuz ünitelere ait TV programlarını seyrediniz. TV programlarını Anadolu Üniversitesi e-Sertifika Programları Portalında yer alan e-Televizyon bağlantısından bilgisayarınıza yükleyerek seyredebilirsiniz.

c. e-Alıştırmaları çalışınız. e-Alıştırmalar Matematik, İstatistik gibi sayısal dersler için soru tabanlı, Hukuk, İnsan Kaynakları gibi sözel dersler için ise konu tabanlı olarak

hazırlanmaktadır.

i. Soru Tabanlı Dersler

Soru tabanlı dersler size değişik türlerde bol soru çözümü yaptırarak konuyu pekiştirmenize yardımcı olmaktadır.

Bu tür derslere çalışırken aşağıdaki adımları izlemenizi öneriyoruz.

1. Önce Alıştırma bölümünde verilen soruyu kendiniz çözmeye çalışarak,

b. Yanıtınız yanlışsa, Çözüm simgesine tıklayarak sorunun doğru çözümünü öğreniniz. Alıştırmaları bitirdiğinizde genel olarak soruları kendiniz doğru yanıtlayamadıysanız, Konu bölümünü açarak konuyu bir kez daha çalışınız.

Örnek bölümünde, bütün üniteyi kapsayan ve öğrencinin bilgilerini kullanarak bir sonraki adıma geçmesini sağlayan çok aşamalı bir örnek soru yer almaktadır.

Öğrenci, örnek soruyu çözerken her adımda hem bilgilerini pekiştirmekte hem de bu tip soruları çözerken izlemesi gereken doğru işlem sırasını öğrenmektedir.

2. Örnek bölümüne geçiniz. Bu bölümde bütün üniteyi kapsayan ve sizin bilgilerinizi kullanarak bir sonraki adıma geçmenize olanak veren örnek soru yer almaktadır. Örnek bölümünde verilen soru adım adım

çözdürülmekte ve çözümün her aşamasında sizden doğru karar vermeniz beklenmektedir. Örnek soruyu çözerken her adımda, hem bilgilerinizi pekiştireceksiniz hem de bu tip soruları çözerken izlemeniz gereken doğru işlem sırasını öğrenmiş olacaksınız.

3. Son olarak Test bölümüne geçiniz. Bu bölümde size ünitenin tamamını değerlendirmeye yönelik çoktan seçmeli on soru verilmektedir. Test sorularını hızlı ve seri bir biçimde çözmeye çalışınız. Değerlendirme ekranında yanlış sorularınız fazla ise ilgili konu ve sorulara yeniden çalışınız.

Ders çalışırken gereksinim duyabileceğiniz sözlük, hesap makinesi, formül ve grafik barındıran tablolar gibi derse özgü çeşitli araçlara ulaşmak için, alıştırma yazılımının ana sayfasında yer alan Araç Kutusu düğmesine tıklayabilirsiniz.

ii. Konu Tabanlı Dersler

Konu tabanlı dersler sizlere örnek olaylar, benzetimler, yoruma dayalı sorular, canlandırmalar gibi araçları içinde barındıran etkileşimli bir öğrenme ortamı sunmaktadır.

Bu tür derslere çalışırken aşağıdaki adımları izlemenizi öneriyoruz:

1. Önce, Konu bölümünde verilen konu özetini çalışınız. Konu bölümü, dersi daha iyi kavrayabilmeniz için örnek olaylar, yoruma dayalı ara sorular, canlandırmalar ve alıştırma sorularıyla desteklenmiştir. Bu öğeler, öğrendiğiniz teorik bilgileri gerçek yaşamla ilişkilendirebilmeniz amacıyla tasarlanmıştır.

2. Alıştırma bölümüne geçiniz. Konu bölümünde ilgili başlıklar altında verilen alıştırma soruları bu bölümde birlikte sunulmaktadır. Soruları önce kendiniz çözmeye çalışınız. Çözemediğiniz sorular için ilgili konu bölümlerini yeniden okuyunuz.

3. Son olarak Test bölümüne geçiniz. Bu bölümde size ünitenin tamamını değerlendirmeye yönelik çoktan seçmeli 10 soru verilmektedir. Test sorularını hızlı ve seri bir biçimde çözmeye çalışınız. Değerlendirme ekranında yanlış sorularınız fazla ise ilgili konu ve soruları yeniden çalışınız.

Konu tabanlı derslerde yer alan resimler, canlandırmalar, çeşitli bağlantılar ya da etkileşimli canlandırmalar Galeri bölümünde listelenmektedir. Bu araçlara hızlı ulaşım için Galeri bölümünü kullanabilirsiniz. Soru tabanlı derslerde bulunan Araç Kutusu düğmesi bu tür derslerde de yer almaktadır.

d. Anlamadığınız konuları e-Danışmanlık hizmetini kullanarak konu uzmanlarınıza sorunuz.

Sorularınız en kısa sürede sitede yayınlanacaktır.

e. Deneme sınavını tekrarlayınız.

c) Deneme sınavında başarılı olduysanız izleyen derse geçiniz. Aksi halde b) adımına geçiniz.

Benzer Belgeler