• Sonuç bulunamadı

Çıkış gecikme süresi 6

Alarmı kurarken bir çıkış gecikme süresi oluşur. Bu zaman periyodu süresinde gecikmeli ve takipçi dedektörler tetiklenseler dahi herhangi bir alarm oluşturmazlar. Gecikme süresini programlamak için:

JA-82K kontrol paneli kurulum kılavuzu - 7 - MKH51102-TR.v1

20x

x saniyenin 10 katı cinsinden, gecikme süresini belirleyen 1-9 arası bir sayıdır (1=10 sn, 2=20 sn,....9=90 sn).

Eğer sistemde bir son-kapı dedektörü varsa çıkış gecikmesi saniye cinsinden x ‘in 30 katı olacaktır (1=30 s, 2=60 s,...).

Örnek: 20 saniye çıkış gecikmesi istenen bir sistemi programlarken 202 parametresi girilir (eğer bir son-kapı dedektörü varsa 202 parametresi 60 saniye gecikmeye sebep olur).

Fabrika ayarı: x = 3

6.2 Giriş gecikme süresi

Giriş gecikme zamanı, sistemi, ilk gecikmeli dedektörün tetiklenmesinden sonra devreden çıkarmak için kullanılmaktadır. Gecikme süresini programlamak için:

21x

x saniyenin 5 katı cinsinden, gecikme süresini belirleyen 1-9 arası bir sayıdır (1=5 sn, 2=10 sn,....9=45 sn).

Eğer sistemde bir son-kapı dedektörü varsa çıkış gecikmesi saniye cinsinden x ‘in 30 katı olacaktır (1=30 s, 2=60 s,...). – Bu durumda, gecikme süresi sıradan bir dedektörün tetiklenmesinden 6 defa daha uzun olacaktır.

Örnek: 20 saniye giriş gecikmesi istenen bir sistemi programlarken 204 parametresi girilir (eğer bir son-kapı dedektörü varsa 204 parametresi 120 saniye gecikmeye sebep olur).

Fabrika ayarı: x = 4

6.3 Alarm süresi

Bu özellik tetiklenmiş bir alarm süresini sınırlandırır. Alarm durumunun sona ermesinden sonra kontrol paneli önceki durumuna dönecektir. Alarm durumu yetkili bir kişi tarafından da sonlandırılabilir. Alarm süresini programlamak için:

Örnek: 5 dakika alarm süresi için 225 parametresini giriniz..

Fabrika ayarı: 4 dakika

6.4 PGX ve PGY fonksiyonları

PGX ve PGY fonksiyonları, aşağıdaki parametreler girilerek programla-nabilir:

2 3 x

PGX için

2 4 x

PGY için

x sayısı, PG’nin durumundaki bir değişimi tetikleyen PG fonksiyo-nunu ya da olayı belirler:

x Bölünmemiş sistem Bölünmüş sistem 0 Tümüyle devrede (ABC) 5 Herhangi bir alarm=PG on

(Panik hariç) kumandalar tarafından da işletilebilir (bkz 6.40).

Notlar:

• PGX ve PGY çıkışları sadece kontrol paneli terminali olarak kablolu kontrol uçları değil, aynı zamanda AC ve UC modüllerine sinyal gönderen kablosuz vericidirler.

• PGX ve PGY çıkışlarının durumları "?" tuşuna basılması suretiyle ekranda görülebilir. Çıkışların isimleri değiştirilebilir. – bkz 6.47.

Örnek (bölünmemiş sistemler için): PGX çıkışına bir ON/OFF fonksiyonu ilişkilendirme = parametre 237. PGY çıkışına bir Panik fonksiyonu ilişkilendirme = parametre 244.

Fabrika ayarı: PgX= ON/OFF, PgY= herhangi bir ayar

6.5 Bakım modunda telefon numaralarını değiştirme

Eğer kontrol paneli JA-80Y, JA-80V veya JA-80X komünikatörlerden biri ile teçhiz edilmişse, bu parametre, sistem administratörün (ana kodun sahibi) bakım modundayken, alarm raporlama için kullanılan telefon numaralarını programlanmasını (değiştirmesini / yenilemesini) mümkün hale getirebilir (251 girerse). Telefon numaralarının programlanması Servis modundaki gibi yapılır (bkz. Komünikatör kılavuzu).:

2 5 1

programlamayı aç (enabled)

2 5 0

programlamayı engelle (disabled) Fabrika ayarı: engellenmiş programlama (disabled)

6.6 Kablosuz iletişim bozulmalarını denetleme

Kontrol paneli kablosuz iletişimdeki frekans bozulmalarını ve parazitleri belirleyip algılayabilir. Eğer bu fonksiyon engellenmemiş ise, 30 saniyeden uzun süren tüm frekans bozulmaları, arıza göstergesini tetikleyecektir. Eğer bu durum, panelin devrede olduğu bir sırada meydana gelirse sistem alarm durumuna geçer.

2 6 1

özellik açık

2 6 0

özellik engellenmiş Fabrika ayarı: engellenmiş (disabled).

Not: Bazı yerlerde sistem sürekli ya da zaman zaman frekans bozulması veya parazit probleminden etkilenebilir (özellikle radar istasyonları, TV vericileri vb. yakınlarında).Sistem bunların birçoğunu tolere edebilir ama bu özelliğin kapalı (disabled) olması gerekir.

6.7 Kablosuz iletişim denetimi bildirimi

Eğer devrede ise, kontrol paneli rutin olarak cihazların haberleşmesini kontrol edebilir. Herhangi bir nedenle kontrol paneli ile bir kablosuz cihaz arasındaki iletişim 2 saat süre ile kesilirse kontrol paneli bunu arıza bildirimi ile raporlar.

2 7 1

bildirim açık (enabled)

2 7 0

bildirim engellenmiş (disabled) Notlar:

• OASiS sistem,9 dakikada bir iletişim kontrolü yapar.

• Araç koruması yapan dedektörlerde (JA-85P, JA-85B), kablosuz iletişim denetimini iptal etmek mümkündür. Bu olanak, araç evden uzaklaştığında alarm tetiklenmesinden etkilenmemeleri için denetleme dışında tutulabilmesini sağlar.

• Havalimanları veya TV kuleleri yakınlarına kurulan sistemler olumsuz etkilenebilir. Sistem bu tür etkileri absorbe edebilme yeteneğine sahip olup bu gibi durumlarda iletişim denetimini engellemenizi öneriyoruz (parametre 270).

Fabrika ayarı: denetim engellenmiş ( disabled).

6.8 RESET yapılabilirliği açma/kapama

Eğer RESET (tekrar-kurma/sıfırlama) aktif (açık) duruma getirilirse , kontrol panelinin ana kartı üzerindeki “reset linki” (jumper) kullanılarak fabrika çıkış ayarlarına döndürülebilmesi mümkündür. (bkz 3.8).

2 8 1

RESET yapılabilir (enabled)

2 8 0

RESET yapılamaz (disabled)

Uyarı: Eğer reset yapılamaz durumda ise ve Servis kodu unutulmuşsa, bir daha Servis moduna girilemez. Eğer böyle bir durum olursa, kontrol panelinin, üretici firmaya gönderilmesi gerekir.

Fabrika ayarı: RESET yapılabilir (enabled)

6.9 Bir alt-kontrol paneline kayıt

Bir OASiS sistem eğer bir alt sistem (sub-system) olarak kaydedilmiş başka bir OASiS kontrol panelini içeriyorsa, alt sistem, ana kontrol paneline bütün alarm, sabotaj ve arıza bilgilerini raporlar. Ana kontrol paneli, bu sinyallere uygun tepki verir ve bilgileri göstergesine taşırken alt kontrol panelinin adresini kaynak olarak gösterir.

Alt kontrol panelinin ana kontrol paneline tanıtılmasından sonra bu iki panel ayarların kontrolü konusunda bağımsızdırlar. Her panel kendi tuş takımı ya da uzaktan kumandası tarafından işletilebilir. Eğer alt kontrol panelinde bir alarm ya da arıza oluşursa, bu bilgi her iki panelde de görüntülenecektir. Bu yapılandırma şeklinde, alt kontrol panelinin ana kontrol paneli tarafından kontrol edilmesi mümkün değildir.

Eğer bir alt kontrol panelinin, ana kontrol paneli tarafından kontrol edilebilmesini istiyorsanız (örn: sistemi devreye alma/devreden çıkarma), bu, bir JA-8x OASiS kontrol panelini, bir alt kontrol paneline, uzaktan kumanda gibi kaydederek mümkün olur. Kayıt için aşağıdaki adımları izleyiniz:

1. Đlk olarak alt kontrol panelini, tuş takımı Servis modundayken ana kontrol panelinde 299 tuşlamak suretiyle ana kontrol panelinin istenilen adresine kaydediniz (tüm ayrıntılar için bkz 5.1),

2. Ana kontrol panelini Servis moduna alınız,

JA-82K kontrol paneli kurulum kılavuzu - 8 - MKH51102-TR.v1 3. Alt kontrol panelinde, Servis modundayken “1” tuşlayarak Kayıt moduna

giriniz ve karar verdiğiniz adresi seçiniz,

4. Ana kontrol panelinde 290 tuşlayınız. Bu yol kontrol panelini alt kontrol paneline istenilen adreste uzaktan kumanda olarak kaydedecektir, 5. Her iki kontrol panelini de bakım moduna alınız ve ana kontrol panelinin

tüm kurulumunun aynı şekilde tali panelde de gerçekleşip gerçekleş-mediğini ve devreden çıkışın tali panelde de olup olmadığını kontrol ediniz. Paneller arası yaklaşık 2 saniye gecikme olacaktır.

Alt kontrol panelinin işletilmesi için notlar:

• Alt kontrol paneli kendi tuş takımı ve uzaktan kumandası vasıtasıyla kontrol edilebilir. Ana kontrol paneli devrede değilken bile münferiden devreye alınabilir. Eğer ana kontrol panelinin durumu sonradan değişirse, senkronize olabilmek için alt kontrol panelini tekrar kontrol edecektir.

• Ana kontrol panelinin alt kontrol panelini kontrolünü sona erdirmek için alt kontrol panelinin kaydetme moduna giriniz, ana kontrol panelinin kaydedildiği adrese geliniz ve 2 tuşunu basılı tutarak ana kontrol panelini bu adresten siliniz.

• Alt kontrol panelinin durumu, an kontrol panelinde görüntülenmez.

6.10 Ana kodun “reset” edilmesi

Ana kod unutulursa veya kart kaybedilirse, aşağıdaki parametrenin girilmesiyle, ana kod fabrika çıkış ayarı olan 1234’e döndürülebilir.:

291

Not: Ana kodun reset edilmesinin diğer kodlara veya kartlara herhangi bir etkisi yoktur. Reset işlemi kontrol panelinin hafızasına kaydedilir ve Alarm izleme merkezine gönderilir.

6.11 Diğer kablosuz cihazlara kayıt (UC, AC)

299

un tuşlanması, kontrol panelinin UC-82 ve AC-82 ye kaydedilebilmesi için bu modüllere kayıt sinyali gönderir (bkz 5.5). Bu parametre aynı zamanda bir alt kontrol panelinin ana kontrol paneline kaydedilmesi için de kullanılır (bkz 6.9).

6.12 Kodsuz devreye alma

Kısayol tuşları A, B, ABC veya “ * sayı” girişi, geçerli bir erişim kodu ya da kartı olmaksızın sistemin kullanılmasına olanak tanır. Eğer bu özellik devreden çıkarılırsa, verilen komutların sistem tarafından kabul edilmesi için kısayol tuşları ile “ * sayı” girişini, geçerli bir kod girişi ya da magnetik kartın yaklaştırılması izlemelidir. :

Fonksiyon/Parametre 301 300

Tüm bölümleri DA/DÇ ABC tuşu kod/kart

A bölümü DA/DÇ A tuşu A tuşu, kod/kart

AB (veya B) bölümü DA/DÇ B tuşu B tuşu, kod/kart Olay Hafızası Çağırma ∗ ∗ ∗ ∗4 ∗∗∗∗4 kod/kart

şekil. 10 - Kod ile ya da kodsuz Devreye Alma / Devreden Çıkarma (DA/DÇ)

• Eğer cep telefonu vasıtasıyla sisteme uzaktan kumanda ediyorsanız, ABC tuşu için *1, A tuşu için *2 ve B tuşu için *3 tuşlayınız.

• PG çıkışlarının, ∗8 ve ∗9 tuşları veya ve tuşları ile kontrolü, bu ayarlardan etkilenmez. Bu tuşlar özel bir parametre ile etkisiz duruma getirilebilir (bkz 6.26).

Fabrika ayarları: Kodsuz devreye alma özelliği AÇIK.

6.13 Tetiklenmiş dedektörü belirleme

? tuşuna basılması, o anda sürekli olarak tetiklenmiş bir dedektör olup Fabrika ayarı: özellik açık (enabled)

6.14 Mütecaviz alarmların doğrulanması

Hatalı alarm risklerinin, Đngiliz Standartları BSI DD243’e göre uygun olarak azaltılması için alarm kontrol paneli, alarm doğrulama mantığının uygulanmasını aşağıdaki parametre ile açar ya da engeller:

3 2 1

doğrulama devrede (enabled)

3 2 0

doğrulama devre dışı (disabled) Doğrulama mantığı:

• Eğer sistem devreye alınmış ise ve dedektörlerden (mütecaviz algılamada kullanılan) herhangi biri alarm durumuna geçerse (ani, gecikmeli veya takipçi reaksiyonda tanımlanmış bir dedektör olabilir), alarm hemen tetiklenmeyecektir, ancak kontrol paneli bunu şüpheli, teyit edilmemiş bir alarm olarak kaydedecektir.

• Yukarıda olan olayın sonrasında, aynı bölümde 40 dakika içinde tekrar bir mütecaviz algılaması olursa sistem alarm durumuna geçecektir. Bu süre

zarfında başka bir algılama oluşmaz ise, sistem doğrulama için beklemeyi durduracak ve tekrar ilk haline dönecektir.

• Alarm durumu birinci dedektörden sonra ikinci bir dedektör tarafından da teyit edilmelidir. Eğer doğrulama için kullanılan dedektör de aynı tip dedektör ise, algılama alanları aynı alanı kapsamamalıdır. Uygun bölgeler için uygun tipte dedektörlerin kullanıldığından emin olunmalıdır.

• Doğrulanmamış alarm verisi, kontrol panelinin hafıza kartına kaydedilir.

Fakat aynı zamanda Alarm izleme merkezine ya da SMS olarak kullanıcının cep telefonuna da gönderilebilir.

• Eğer tetiklenen ilk dedektörün reaksiyonu gecikmeli ise bu, doğrulanmamış, sözde bir giriş gecikmesi başlatacaktır. Bu gecikme sıradan bir giriş gecikmesi ile aynı şekilde bildirilir. Bu gecikme süresi içinde başka bir gecikmeli dedektör tetiklenmezse alarm oluşmayacak ve bu şekilde gecikme süresi aşılırsa, kontrol paneli hafızasına bu bilgi kaydedilecektir (40 dakika beklemesi için). Gecikme süresi içinde gecikmeli ya da takipçi reaksiyonda bir dedektör tetiklenirse, bu tetikleme alarmın doğrulanması anlamına gelir ve gecikme süresi aşıldığında sistem bir mütecaviz alarm tetikler (gecikme süresi içinde sistem devre dışı bırakılmaz ise).

• Gecikmeli bir dedektör doğrulanmamış bir alarmdan sonraki 40 dakika içerisinde tetiklenirse, onaylanmış giriş gecikmesi işlemeye başlar ve bu süre içinde sistem devreden çıkarılmazsa alarm durumuna geçer.

• Doğrulanmamış bir giriş gecikmesi ani reaksiyon veren (INS) bir dedektör tarafından doğrulanırsa sistem derhal alarma geçecek ve dahili uyarı (IW) tetiklenecektir (örneğin: iç ortam sirenleri). Giriş gecikme süresinin dolması ile birlikte de harici alarm (EW) tetiklenir.

• Onaylanmamış bir alarm, devreye alınmış bir bölümdeki herhangi bir mütecaviz algılama dedektörü tarafından onaylanabilir.

• Mütecaviz alarm onaylaması sadece ani, gecikmeli veya takipçi reaksiyon veren dedektörler ile ilişkilendirilebilir. Yangın, panik, 24-saat, sabotaj ve teknik alarmlarda herhangi bir etkisi olmaz. Bu alarmlar onaya bakmaksızın derhal tetiklenirler.

Not: Đlk dedektör tetiklendiğinde, 40 dakikalık bir bekleme süresi başlar (doğrulanmamış alarm durumu). Kontrol paneli bu süre içinde, alarmı doğrulayacak herhangi bir olası tetikleme için bekler. Doğrulamanın çalışabilmesi için, bu fonksiyonun açık olması ve sistemin tam olarak çalışıyor olması gerekir.

Önemli Uyarı: Eğer bu fonksiyon açık ise, mütecaviz kişiyi, sadece belli bir bölgede hareket ediyor olsa bile algılamak için binaya yeterli sayıda dedektör konulması gereklidir.

Fabrika ayarı: doğrulama devre dışı (disabled)

6.15 Çıkış gecikmesi sesli uyarısı (bip sesi)

Çıkış gecikmesi tuş takımı ve eğer varsa dahili siren tarafından sesli uyarı ile verilebilir. Bip sesi şeklindeki sesli uyarı son 5 saniye hızlanır.

3 3 1

uyarı bip sesi açık (enabled)

3 3 0

uyarı bip sesi kapalı (disabled) Fabrika ayarı: Uyarı bip sesi açık.

6.16 Kısmi devreye alırken çıkış gecikmesi sesli uyarısı (bip sesi)

Çıkış gecikmesi, kısmi devreye almada (A ve B tuşları ile) aynı şekilde tuş takımı ve dahili siren sesli uyarılarıyla (bip sesi) belirtilir. Sesli uyarılar son 5 saniye hızlanır. Bu özellik, 331 parametre ayarlarına linklenmiştir.

3 4 1

sesli uyarı açık

3 4 0

sesli uyarı kapalı Fabrika ayarı: sesli uyarı kapalı

6.17 Giriş gecikme sesli uyarısı (bip sesi)

Giriş gecikmesi tuş takımı ve eğer varsa dahili siren tarafından sesli sinyal ile verilir:

3 5 1

sesli uyarı açık

3 5 0

sesli uyarı kapalı Fabrika ayarı: sesli uyarı açık

6.18 Kablolu siren sesi ile “devreye alma” bildirimi

Kontrol paneli içindeki IW terminaline bağlı kablolu siren, sistemin devreye alındığını düşük sesli bir sinyal ile bildirir. Sistemin devre dışı bırakılması iki defa, alarm durumunu müteakip sistemin devre dışı bırakılması durumunda ise 3 defa sesli sinyal ile bildirilir. 4 kez sesli uyarı ise geçersiz bir devreye alma girişimi neticesinde duyulur.

3 6 1

sesli uyarı açık

3 6 0

sesli uyarı kapalı

Not: JA80-L kablosuz sirenlerin içinde, bu özellik her bir siren için münferiden aktive edilebilir (bkz siren kılavuzu).

Fabrika ayarı: Kablolu siren uyarısı kapalı

JA-82K kontrol paneli kurulum kılavuzu - 9 - MKH51102-TR.v1

6.19 Sirenlerin sesli alarm süresince daima çalması

Eğer sistemin herhangi bir bölümü devrede değilse, örneğin evde biri var ve bazı bölümler için alarmı kurmuş, bazı bölümler için kurmamışsa, yanlışlıkla sistemi alarma geçirmesi durumunda dahili ve harici sirenlerin (IW ve EW çıkışları) çalmasını istemiyorsa, bu parametreyi kullanarak iptal edebilir.

3 7 1

Sirenler sesli alarm süresince daima çalar

3 7 0

Sirenler, bütün bölümler devrede ise, sesli alarm süresince çalar (örn:evde hiç kimsenin olmaması hali)

Fabrika ayarı: Sirenler sesli alarm süresince daima çalar

6.20 Kablosuz sirenlerin kontrolü (IW ve EW)

Bu parametre dahili ve harici kablosuz sirenlerin alarm anındaki davranışını belirler.

3 8 1

kablosuz sirenler devrede (enabled)

3 8 0

kablosuz sirenler devre dışı (disabled) Fabrika ayarı: kablosuz sirenler devrede

6.21 Kullanıcı onayı ile bay-pas

Bu ayarlar, sistem devreye alındığı zaman ve aynı zamanda aşağıdakilerden biri mevcut ise, sistemin fonksiyonlarını değiştirebilir.

• Tetiklenmiş bir dedektör

• Herhangi bir sabotaj alarmı

• Güç kaynağında herhangi bir sorun

• Kablosuz bir cihaz ile panel arasında iletişimin kesilmesi (20 dakikadan fazla)

• Tetiklenmiş bir panik buton

Eğer bay-pas kullanıcı onayı aktif edilmiş ise (391), devreye alınma esnasında, sistem, tuş takımı üzerindeki ekranda, yukarıdaki sorunlardan hangisinin mevcut olduğunu belirtir ve kullanıcı 6 saniye içinde * tuşuna basarak durumu göz ardı edebilir (bay-pas edebilir).

Sistem halihazırda oto-bay-pas özelliğine sahiptir (390) ve eğer devreye alınma esnasında dedektörlerden bir ya da daha fazlasından bir tetikleme gelse dahi, sistem tarafından görmezden gelinir ve kullanıcıya sormadan sistem devreye alınır.

3 9 1

Onay için kullanıcının * tuşuna basması talep edilir.

3 9 0

Kullanıcı onayına gerek olmaksızın otomatik bay-pas eder

Yukarıda belirtilen sorunlar ya da sistemin tetiklenmiş dedektörler ile devreye alınması ile ilgilii notlar:

• ? tuşuna basmak suretiyle detaylar görülebilir.(örneğin, açık kapı veya pencere), dedektörün tekrar normal hale getirilmesiyle (pencerenin tekrar kapatılması ile) sona erer ve artık sorun görünmez.

• Eğer otomatik bay-pas kullanıcı onayı aktif durumda ve servis modundan çıkılırken bir dedektör tetiklenirse, kurucu, bay-pas hakkında bilgilendirilir.

• EN-50131-1, 3 standartlarına uygunluk için 391seçili olmalıdır..

Fabrika ayarı: 390 . Kullanıcı onayına gerek olmaksızın

6.22 Son-kapı dedektörleri

Bu modda, 5 adede kadar dedektör, son-kapı dedektörü olarak tanımlanabilir ve 01-05 arası veya 46-50 arası adreslere atanabilir (bu işlem, özellikle garajı olan yapılarda sistemin kullanımına esneklik ve kolaylık getirir): olacağından (bkz 6.2) giriş gecikme süresi daha da fazla arttırılmış olur.

• Bir son-kapı dedektörü, natürel reaksiyonda programlanmalıdır. Aksi takdirde devreye alınmış gibi çalışır (örneğin: ani reaksiyon).

• Bu parametre ile adresleri atanan kapı/pencere dedektörleri, kablolu kontrol paneli girişleri veya kablosuz tuş takımındaki kablolu girişleri son kapı dedektörü olarak kullanılabilirler.

• Eğer bir son-kapı dedektörü bir garaj kapısı için kullanılırsa, garaj içinde ani tip (reaksiyon veren) dedektör olmamalıdır. Takipçi tip dedektörler kabul edilebilir.

• Sistemin devreye alınması için kod girişi yapıldıktan sonra 30 ile 270 saniye arası bir çıkış gecikmesi başlayacak ve uyarı olarak gösterilecektir.

• Çıkış gecikmesi sırasında bir son-kapı dedektörü tetiklenirse, çıkış gecikmesi, dedektörün tetiklenmesi sona erene kadar sürer. Örneğin;

sürekli açık kalmış bir kapı varsa, çıkış gecikmesi asla bitmeyecektir.

• Bir son kapı dedektörünün tetiklenmesi iptal edildiğinde (giderildiğinde), biplerin sıklaştığı 5 sn.lik süreyi 5 sn. daha uzatır ve bu kısa süre içinde kapı yeniden açılmamışsa, çıkış gecikmesi sonlanacak ve sistem devreye alınacaktır.

• Bu yüzden, çıkış gecikmesinin süresi son kapının açık bırakıldığı süreye bağlıdır. Örneğin, kışın garaj kapısının önünde biriken karların temizlenmesi için çokça zaman gerekirken, yazın garajlardan kolaylıkla ve dolayısıyla çabukça çıkılabildiği için, çıkış gecikmesi fazlasıyla kısalacaktır. Çıkış gecikmesi yalnızca garaj kapısının açık bırakıldığı süreye bağlıdır.

• Eğer son kapı dedektörleri çıkış gecikmesi esnasında tetiklenmez ise sistem çıkış gecikmesi sağlar ve devreye alınır.

• Eğer son kapı dedektörü sürekli tetiklenmiş durumda kalırsa, sonsuz çıkış gecikmesi olacak ve sistem hiçbir zaman devreye alınmayacaktır. Bu, tüm gecikmeli ve takipçi dedektörlerin devreye alınmayacağı anlamına gelir.

• Sistemde birden fazla son kapı detektörü varsa, bunlardan herhangi birinin tetiklenmesi durumunda çıkış gecikmesi süresi uzar ve tüm son kapı detektörlerinin tetiklenmesi durunca sona erer.

Son kapı dedektörü içeren bir sistemin devreden çıkarılması:

• Eğer devreye alınmış bir sistemde bir son-kapı dedektörü tetiklenirse, 30 ile 270 sn. Arasında değişen bir giriş gecikmesi başlayacaktır.

• Kullanıcı yapıya girerken gecikmeli (normal) bir dedektör tetiklenirse, sistem standart 5 ile 45 sn. Arası gecikmeyi başlatır.

• Đlk olarak bir son-kapı dedektörü tetiklenirse, daha uzun bir giriş gecikmesi başlar. Bu gecikme sırasında standart gecikmeli dedektör tetiklenirse kalan süre, standart dedektörün gecikme süresi olacaktır.

Not: Son-kapı dedektörleri olarak sadece durum raporlamalı olan JA-81M, JA-82M, kablosuz tuş takımlarının kablolu girişleri veya kontrol panelinin kablolu girişlerini kullanın. Bu mod, JA-80P hareket dedektörleri veya JA-80E kablolu tuş takımlarının kablolu girişleri gibi pals (darbe) dedektörleri için uygun değildir.

Fabrika ayarı: Sistemde son-kapı dedektörü yok.

6.23 Kısmi devreye alma veya sistemi bölümleme

Kontrol paneli, aşağıdaki gibi üç şekilde yapılandırılabilir.:

• Tüm sistem birlikte devreye alınabilir ve devreden çıkarılabilir,

• Gün boyunca, mekanın devreye alınmayan bölümlerinde insanlar bulunurken, korunan belirli bölümler, kısmi olarak devreye alınır ve devreden çıkarılır,

• Sistem, iki ayrı kullanıcı için, birbirinden bağımsız devreye alınıp, devreden çıkarılabilinen iki bölüme ayrılabilir, hatta istenirse ortak bir bölüm de yapılabilir.

Sistemin arzu edilen yapılandırması aşağıdaki parametre ile programlanabilir.:

66x

x = 0 Bölümlenmemiş sistem (tüm sistemin devreden çıkarılıp, devreye alınması)

x = 1 kısmi devreye alma (A, AB, veya ABC için dev.alma) x = 2 Bölümlenmiş sistem (A ve B bölümleri, farklı kullanıcılar

tarafından devreye alınıp, devreden çıkarılabilirler – A ve B bölümleri manuel olarak devreye alındıkları zaman C bölümü de otomatik olarak devreye alınır)

Notlar:

• Bölümlenmemiş bir sistem devreye alınıp, devreden çıkarıldığı zaman tüm mütecaviz algılama dedektörleri de derhal devreye alınıp, devreden çıkarılabilir. Bu modda, sistemin çeşitli bölümlerine atanmış kablosuz cihazlar, giriş kodları ve uzaktan kumandalar etkili olamazlar.

• Kısmi devreye alma, gün boyunca, mekanın farklı kısımlarını korumak isteyen kullanıcılar, özellikle de müstakil evler ve apartman daireleri için uygundur. Dedektörler A, B ve C bölümlerinin üçüne birden atanabilirler. Tuş takımı üzerindeki A kullanarak A bölümünü devreye alabilirsiniz (örneğin: öğleden sonra garaj bölümünü devreye alma). B tuşunu kullanarak A ve B bölümlerini eşzamanlı olarak devreye alabilirsiniz (örneğin: Garaj – bölüm A – ve evin zemin katı – bölüm B --, gece yatmadan önce devreye alınabilir). ABC tam-devreye alma tuşu ise evi terk ederken tüm bölümleri tam-devreye almak için kullanılır. Eğer sistemi devreden çıkarma işlemi için geçerli bir kod veya magnetik kart kullanıyorsanız, tüm bölümler devreden çıkarılır. Bu modda, kod veya kartların bölümlere atanmasının etkisi yoktur. A ve B tuşları kısmi devreye alma için kullanılır.. Bu modda, kart ve kodların bölümlere atanmasının bir etkisi olmaz.

• Uzaktan kumandalar kısmi devreye alma için de kullanılabilir. ve

• Uzaktan kumandalar kısmi devreye alma için de kullanılabilir. ve

Benzer Belgeler