• Sonuç bulunamadı

3. ÂŞIKLIK VE ÂŞIK EDEBİYATI

3.6. Âşık Şeref Taşlıova’nın Eserleri

Âşık Şeref Taşlıova şiir, kitap, türkü gibi birçok eser vermiş ayrıca birçok âşıkla karşılaşma yapmıştır. Aşağıda bu eserlere kısaca değinilmiştir:

3.6.1.Şiirleri

Taşlıova’nın 1000’in üzeride şiiri vardır. Şiirlerini 8’li, 11’li ve 15’li hece ölçüleriyle yazmıştır. Taşlıova’nın 60 kadar şiiri ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kültürü Araştırma Dairesince ‘Gönül Bahçesi’ adıyla 1990 yılında yayımlanmıştır. Oğlu Doç. Dr. Mete Taşlıova (2010) tarafından hazırlanan ‘Âşık Şeref Taşlıova Hayatı ve Şiirleri’ adlı kitapta ise 1000’e yakın şiiri yer almıştır.

Taşlıova’nın kaleme aldığı şiirlerin bazıları şunlardır: Ali Ekber Çiçek, Anam, Ana Zübeyde, Ayaktan Bir Güler Yüz Bir Tatlı Söz, Ben, Şanı Türk’ün, Gelir, Cumhuriyet’in Eseri, Nedendir, Güzel Görünür, İsterim, İçinde, Kimse Duymasın, Kızdı Bana, Neslin Batsın, İçme Namerdin Yanında, Olduğum, Türk Kadını, Yaylalar, Türk Gençliği, Türk’ün Şanlı Mehmetçiği, Yazılı, Allah’ım, Aşıp Gidelim, Biri Anadolu Biri Atatürk, Bozuk, Dedi Bana, Bulamam Gayrı, Fayda Getirmez, Gel, Gözlerin, Gurbet Ellerin, Hayal Şehri, Gül Yanakları, Karşılığıdır, Kaldı, Hey, Mahsun, Milli Egemenlik Türk Milletinin, Sevda, Yaram Gayet Derin Yoktur Çaresi, Yazmam Bitmedi, Yeşil Olur, Asalet Marifet Terbiye Akıl, Farkında Değil, Güzel Yetiş İyi Öğren Adam Ol, Ovayım, Han Köşesinde, Vatan Derim

25

Bayrak Derim Yurt Derim, Bayram Eder, Taş Olan Gelin, Dünyada, Şükretmeli, Yürümeli, Güzel, Ömür Dediğin, Oku Yaz, Mehmetçikten, Âşık Şenlik, Bellidir, Kayıp Eder, Muhtacıyım, Ümitliyim, Canım Benim, Gönül Dağı Hoş Değil, Güvenme Sen, Seni Kıskanır (Taşlıova, 2012: 2-19).

3.6.2. Hikâyeleri

Âşık Şeref Taşlıova, şairliğinin yanında iyi bir halk hikâyesi anlatıcısıdır. Taşlıova hem hikâye tasnif etmiş hem de halk edebiyatına yeni hikâyeler kazandırmıştır. Halk hikâyecileri içinde makam bilgisi en fazla olanlardandır. Taşlıova’nın iki yüzün üzerinde âşık makamı bildiği söylenmektedir (Güzel ve Torun, 2014: 344).

Taşlıova'nın halk hikâyesi öğrendiği âşıklar şunlardır: İshak Kemalî, Âşık Gülistan, Âşık Kasım, Âşık Abbas, Sosgertli Mehmet Hicrani, Erzurumlu Topal Latif, Posoflu Sabit Müdâmî Ataman. Bunların dışında yöresindeki âşıklardan Dursun Cevlanî, İslam Erdener, Mevlüt İhsanî, Behçet Mahir ve Âşık Merdan'dan da hikâye dinlemiştir (Tan, 2005: 657).

Fikret Türkmen, Mete Taşlıova ve Nail Tan (2008) tarafından hazırlanmış olan ve Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan “Âşık Şeref Taşlıova’dan Derlenen Halk Hikâyeleri” adlı eserde Şeref Taşlıova’nın anlattığı halk hikâyesi metinleri “Usta Malı Halk Hikâyeleri”, “Kendi Tasnifi Halk Hikâyeleri” ve “Serencam Tipinde Halk Hikâyeleri” olmak üzere üç başlık altında ele alınmıştır. Eserde yirmi iki halk hikâyesi metnine yer verilmiştir. Bu hikâyeler şunlardır:

Usta malı hikâyeler: Kenan ile Hanzade, Kirman Şah, Köroğlu Oltu Kolu, İrfânî Hoca ile Türkmen Kızı, Erzincan Bağları, Âşık sümmânî ile Gülperi.

Kendisinin tasnif ettiği hikâyeler: Bağdat Hanım ile Hafız, Seyyad Bey ile Gül Kız, Gülistan ile Süleyman, Gelin Taşı, Emir Han ile Sümbül Hanım, Celal Bey ile İpek Sultan.

Serencam tipinde hikâyeler: Âşık Şenlik ile Kılıççı Mustafa Karşılaşması, Âşık Şenlik ve Kars’ın İşgali, Çıldırlı Âşık Şenlik’in Revan Seyahati ve Ölümü, Bala Mehmet, Âşık Kahraman’ın Kars’ın Kurtuluş Destanları, Mansur, Posoflu Âşık Müdâmî’nin Hastalanması, Posoflu Âşık Zülâlî’nin Memleketine Dönüşü, Âşık Şeref

26

Taşlıova Gurbet Ellerde, Âşık Şeref Taşlıova’nın Kırgızistan Seyahati (Tan vd, 2014: 5-6).

3.6.3. Derlediği Türküler

Şeref Taşlıova, halk hikâyelerinin yanı sıra türküler de derlemiştir. Taşlıova’nın derlediği türküler şunlardır: Ne Bahırsan Yan Bacadan, İsabalı Dinle Sözümü, Gelin Gelir Karşıya, Vurun Evlatlarım, Kağızman’da Tuz Taşı, El Çek Tabip Dertli Sinemden (Karadeniz, 2006: 111-115).

3.6.4. Karşılaşmaları

Âşık Şeref Taşlıova ülkemizde düzenlenen çeşitli âşık bayramlarına, şölenlerine katılmıştır. Katıldığı çeşitli yarışma ve programlarda karşılaşmalar yapmıştır. Mete Taşlıova’nın (2010) hazırlamış olduğu ‘Âşık Şeref Taşlıova Hayatı ve Şiirleri’ adlı kitapta Taşlıova’nın çeşitli âşıklarla yaptığı 199 karşılaşmaya yer verilmiştir. Karşılaşmalar yaptığı âşıklardan bazıları şunlardır: Murat Çobanoğlu, Rüstem Alyansoğlu, Hikmet Ataman, Günay Yıldız, Tanrıkulu, Kemâlî Bülbül, Âşık İlhami Demir, Âşık Yaşar Reyhanî, Gözübenli, Sükûtî Baba, Gurbetî, Kul Nuri, Musa Tektaş, Yavuz Bildik, Dilaver Cebeci, Nazım İrfan Tanrıkulu (Taşlıova, 2012: 19-25).

3.6.5. Kitapları

Şeref Taşlıova’nın şiirlerinin bazıları ilk olarak 1983 yılında, ABD Indiana Üniversitesi tarafından, derlenmiş ve kitap olarak basılmıştır. 1987 yılında ise Almanya’da Berlin Üniversitesi tarafından türküleri derlenip kitap hâline getirilmiştir. Bunların dışında Taşlıova hakkında 1990 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan “Gönül Bahçesi”, 2008 yılında Prof. Dr. Fikret Türkmen, Nail Tan ve Doç. Dr. M. Mete Taşlıova tarafından hazırlanan ve Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan “Âşık Şeref Taşlıova’dan Derlenen Halk Hikâyeleri”, 2010 yılında Doç. Dr. M. Mete Taşlıova tarafından hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan “Âşık Şeref Taşlıova Hayatı ve Şiirleri”, 2012 yılında ise Armağan Coşkun Elçi tarafından hazırlanan ve Gazi Kitapevi tarafından yayımlanan “Âşık Şeref Taşlıova’nın Ezgi Repertuarı” adlı dört tane kitap mevcuttur (Türker: 2014: 253-254).

27

3.6.6. Plak, Kaset ve CD Çalışmaları

Âşık Şeref Taşlıova’nın ilk plağı, 1969 yılında ‘Yârim Gelsin Sese Dağlar’ ismi ile Türküola Plak firmasından piyasaya çıkmıştır. Taşlıova, ikinci plağını ise 1971 yılında Almanya’da çıkarmıştır. Şeref Taşlıova’nın farklı tarihlerde plak ve kasetleri hazırlanmıştır. Plak ve kasetlerinin hazırlandığı firmalar şunlardır: Atlas Plak, Odeon Plak, Harika Plak ve Kasetçilik, Uzelli Plak ve Kasetçilik, Minareci Plak ve Kasetçilik, Netfon Plak, Türküola Plak. Taşlıova’nın 25 adet plak ve kasedi yapılmıştır (Taşlıova, 2012: 60-61).

28

DÖRDÜNCÜBÖLÜM

4. YÖNTEM

Bu bölümde araştırma yöntemi, araştırmadaki evren ve örneklem, verilerin toplanması ve çözümlenmesi ortaya konmuştur.

Benzer Belgeler