• Sonuç bulunamadı

3.6 YILLARA GÖRE ÖĞRENCİ BAŞARI DURUMLARI Öğrenci Başarısının Tespit

1975(Resmi Gazete, 15209) yılında hazırlanan ilk yönetmelikte öğrenci başarısına ilişkin esaslar şu şekilde belirtilmiştir:

a) Her öğrencinin başarısı öğretmen tarafından yapılacak sürekli bir kontrol ile edilen kanaatle;

b) Yapılan ödevler, araştırma projeleri, yazılı ve sözlü yoklamaların sonucuna göre verilecek ortak notla saptanır

Gerek sürekli kontrollerde, gerek yoklama ve sınavlarda öğrencinin edindiği bilgileri benimseyip benimsemediği, bunları uygulama gücünde olup olmadığı aranır. Bu hususlar saptanırken öğrencinin ezbere düşmemesine dikkat edilir. Uygulamalı çalışmalarda ve bunlara ait sınavlarda ise öğrenciye verilen işin gerektiği kadar hızlı, tekniğine uygun olarak yapılıp yapılmadığına ve istenilen nitelikte olup olmadığına bakılır.

Bir öğretim yılında iki kanaat dönemi vardır. Öğrenciler bir kanaat döneminde gördükleri derslerden:

a) Öğrencilere duyurulmak suretiyle en az üç yazılı sınava b) Dersin özelliğine göre sözlü yoklamalara

c) Ödev-uygulama vb. çalışmalara tabi tutulurlar

Fen Lisesi’nde öğrencilerin bir dersten başarılı ya da başarısız olduğunun nasıl değerlendirileceğinin esasları öncelikle 1968 yılındaki Talim Terbiye Dairesi kararı ile daha sonra okulun ilk kapsamlı yönetmeliği olan 1975(Resmi Gazete, 15209) yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Buna göre

Öğretim yılı sonunda öğrenci bütün derslerdeki başarısına göre

- Doğrudan geçer

- Bütünleme sınavına girer - Bütünleme kursuna kalır

Öğrencinin doğrudan sınıf geçebilmesi için, her dersin iki dönem kanaat notu ortalamasının 5 ayrıca ikinci dönem kanaat notunun da 5 olması gerekir. Bir dersten iki kanaat notu ortalaması 5’den az ya da ilk dönem kanaat notu ne olursa olsun ikinci dönem kanaat notu 5’den az olan öğrenci bütünlemeye kalır.

- Sınavlar

Fen lisesinde öğrenci başarısının ölçülmesinin esas alınacağı sınavlara ilişkin ayrıntılar 1975 tarihli ilk yönetmelikte(Resmi Gazete, 15209) şu çerçevede belirlenmiştir:

Yazılı sınavlar kısa cevaplı, çok sorulu ölçme araçlarıyla yapılmalıdır. Bu tür araçlarla ölçülmesi güç olan, kompozisyon yazabilme, tartışma, yaratıcı güç gibi yeteneklerin ölçülmesinde kompozisyon türü sınavlar da yapılabilir.

Yabancı dil, resim, müzik, beden eğitimi ile uygulamalı nitelikteki seçmeli derslerin sınavları yine her kanaat döneminde üç defadan az olmamak üzere ve dersin özelliğine göre hem yazılı hem sözlü hem uygulamalı ya da hem yazılı hem uygulamalı veya bunlardan sadece biri ile yapılabilir.

Notların saptanmasında öğrencilerin o yıl içinde ulaşmaları hedef seçilen genel başarı seviyesi de dikkate alınmalıdır. Kanaat notu öğrencinin bir dönemde aldığı notların bileşkesi olarak takdir edilmeli ve bu notlarla birlikte açıklanmalıdır.

Yapılacak ödevlerin öğrencilerin bilgi ve yetenekleri bakımından güçlerini aşmayacak ölçüde düzenlenmesi, öğrencilerin çalışmalarına esas uygulamaları yapabilmeleri için günlerin ayarlanmasında sınıf öğretmeni ile işbirliği yapması gerekir

Her iki kanaat döneminde de sınavlarda kopya yapan ya da yapılmasına yardım eden öğrenciler sınavdan çıkartılarak o derse ait sınavdan başarısız sayılır. 0 notu verilerek durumu idareye bildirilir. Kopya yapan ya da yapılmasına yardım eden hakkında disiplin yönetmeliğinin ilgili kuralları uygulanır

- Öğretmenler Kurulu Kararı

Sınıf öğretmenleri kurulu ara sınıflarda bütün öğrencilerin durumlarını görüşmek üzere ikinci kanaat dönemi sonunda toplanır. Sınıf öğretmenleri kurulu son sınıf öğrencilerinin sınıf geçme durumlarını tespit edemez. Toplantıları okul müdürü, müdür yardımcılarından birisi ya da okul müdürünün seçeceği sınıf öğretmenlerinden birisi başkanlık eder. Kurul her öğrencinin durumunu derslerden aldığı ayrı ayrı notları ile birlikte değerlendirir. Öğrencinin gösterdiği başarı, disiplin ve devam durumu göz önünde bulundurularak ve ders öğretmenin de olumlu görüşü alınarak bir üst sınıfa devam etmesine karar verilir. Ancak birinci ve ikinci sınıflarda Türkçe, Kompozisyon, Milli Güvenlik Bilgisi, Temel Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinden kurul kararı ile sınıf geçilemez. Kurul kararı ile ders geçirilen öğrenciler ortalamaları yükselmesi nedeniyle ortalama ile sınıf geçmiş sayılmazlar. Başarısız oldukları diğer derslerden bütünleme sınavlarına girmek zorundadırlar.

Öğretmeler kurulu birinci kanaat döneminde orta ve ortanın üstünde başarı göstererek ikinci kanaat döneminde yapılan sınavlarda bulunmamış, okul ve ev ödevlerini, projeleri, uygulamaları yapmamış ve çalışmayarak zayıf duruma düşmüş öğrencinin kanaat dönemleri not ortalaması geçmeye yeter derecede de olsa başarısız sayabilir(Resmi Gazete, 197515209).

-Ara sınıflarda bütünleme imtihanları

Ara sınıflarda en çok dört dersten bütünlemeye kalınır. Bütünleme sınavlarında başarılı sayılmak için ise her dersten en az 5 almak gerekir(Resmi Gazete, 197515209).

-Engel sınavları

Özürleri nedeniyle bütünleme sınavlarına girmemiş öğrenciler, sınavdan önce özürlerini okul idaresine yazılı olarak bildiriler. Özürleri okul idaresi tarafından kabul edilen öğrenciler engel imtihanlarına girerler. Engel sınavları öğretim yılı başı ile 10 Kasım tarihleri arasında ve bütünleme sınavları hükümlerine göre yapılır. Hastalık dışı olağanüstü hallerde Bakanlıkça verilen emirlere göre hareket edilir. Raporları okul idaresi tarafından kabul edilmiş olup hastalıkları devam eden öğrenciler raporda belirtilen sürenin hemen sonunda engel imtihanlarına alınırlar. Özürlerini vaktinde haber vermeyenler, özürleri kabul edilmeyenler, engel imtihanına girmeyenler veya girip başarısız olanlar sınıfta kalır(Resmi Gazete, 15209).

-Bitirme İmtihanları

Fen Lisesi’ni bitirme imtihanları yaz ve güz olmak üzere iki dönemde yapılır. Diploma almak için bu imtihanları girip başarılı olmak şarttır. Bitirme imtihanlarına giren öğrencilerden;

a) Her dersten iki kanaat notu ortalaması en az 5 olanlar

b) Birinci kanaat döneminde başarısız oldukları derslerden ikinci kanaat döneminde en az 7 almış olup da iki kanaat notu ortalaması 5 olmayanlar

c) Ortalama ile sınıf geçilemeyen dersler hariç olmak üzere bir ya da iki dersten iki kanaat notu ortalaması 4 tutan öğrencilerden sınıf geçme notlarının ortalaması 6, 5 olanlar yalnız aşağıdaki derslerden bitirme imtihanına girerler:

- Tarih

- Temel Matematik - Geometri

- İleri Fen ( Son sınıfta geçtiği derslerden biri: Fizik, Kimya, Biyoloji) Türkçe – Kompozisyon ile aşağıda adları belirtilen seçmeli derslerden birisi de seçilmek üzere öğrencinin sınava gireceği ders sayısı altıdır. Seçmeli dersler ise:

- Türk Dili ve Edebiyatı - Yabancı Dil

- Sosyoloji ve Ekonomi

Son sınıftaki öğrencilerle ikinci kanaat dönemi sonunda yukarıda anılan derslerden başarısız olan öğrenciler hem bu derslerden hem de başarısız oldukları diğer derslerden bitirme imtihanlarına girerler. Bu derslerden başarılı sayılmak için her dersten ayrı ayrı en az 5 almak gerekir. İki kanaat döneminde alınan ortalama notla bitirme sınavında alınan notun ortalamasının da en az 5 olması gerekir. Bu not bitirmeye esasa sayılacak ortalama not olarak belirlenir(TTKK, 1969 sayı:49)

Bitirme imtihanından 7 veya daha fazla not alınan her dersten ortalamaya bakılmaksızın sınıf geçilir ve iki kanaat notunun ortalaması ile bitirme sınavında alınan notun ortalaması sınıf geçmeye esas not olarak belirlenir.

Yaz dönemi bitirme imtihanlarında başarılı olamayan öğrenciler güz dönemi bitirme imtihanlarına girerler. Güz döneminde de her dersten az 5 puan alan başarılı sayılır. Güz döneminde de başarı sağlayamayan öğrenciler başaramadıkları derslerin sınavlarına müteakip dönemlerde herhangi bir sınırlama olmadan girmeye devam ederler. 5 puan aldıkları taktirde o dersten başarılı sayılırlar. İlk dört dönemdeki haklarında derslerini tamamlayamayan öğrencilerin askerlikten tecil ve öğrencilik hakları devam etmez(TTKK, 1969 sayı:49).