• Sonuç bulunamadı

Fen Lisesi yönetim hizmetleri genel ortaöğretim kurumları yönetmeliği ile belirlenmiştir. Okul müdürünün Fen Lisesi’ne özgü görevleri dışında diğer görevleri genel lise müdürleri ile aynıdır. Yönetim yapısı içinde müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcıları ve okulun yatılı olmasından dolayı pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı vardır.

2.10.1.Okul Müdürü

Fen Lisesi’nde 1964’ten 2004’e kadar 5 müdür görev yapmıştır. Kuruluştan 1999’a kadar öğretmen seçim esaslarına göre müdürler atanmıştır. Kapsamlı 1999 yönetmeliği ile fen lisesine öğretmen ve idareci atanması yeni şartlara bağlanmıştır. Başlangıçtan bugüne Fen Lisesi müdürlerinin fen bilimleri ya da matematik öğretmeni olma zorunluluğu vardır. Ancak fen lisesinde görev yapan 5 müdürden birinin branşı Türkçe(Uslu 1985-1987) birinin branşı ise Türk Dili Edebiyatı (Aksoy 1987-2004) dır.

Fen Lisesi’nde Görev Yapan Müdürler

Necdet Onur Matematik 1964-1970 Ahmet Özer Matematik 1970- 1973 Faruk Tekin Aysu Biyoloji 1973-1985

Alaaddin Uslu Türkçe 1985- 1987 Süleyman Aksoy Edebiyat 1987-2004 Metin Öztürk Fizik 2004-

Okul müdürünün görevleri

Fen Lisesi birçok yönü ile özel amaçlı bir okul olmakla birlikte genel ortaöğretim sistemimiz içinde genel liseler içerisinde bulunduğundan idari bakımdan genel liseler yönetmeliğine tabidir. 7. 12. 1964 tarih ve 1333 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan ve Şubat 2007’ye kadar bazı değişikliler yapılan (Resmi Gazete, 03.02.2007, 26423) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre Fen Lisesi A tipi bir genel lisedir. Okul müdürünün görevleri şunlardır:

1- Okulu müdür yönetir. Müdürden arkadaşlarına ve öğrencilere örnek olacak şekilde hareket etmesi ve okulun elemanları ile işbirliği yapması istenir.

2- Müdür, kanun, yönetmelik ve emirlerin sınırı içinde okulun bütün işlerini düzene koymak ve denetlemekle sorumludur. Bundan başka müdür, okulun bina ve eşyasının korunmasının, iyi kullanılmasının ve temizliğinin sağlanması ile sorumludur.

3- Müdür öğretim işlerini herhangi bir aksamaya meydan vermeden yürütür. Müdürün bu konudaki ödevleri şunlardır: Ders yılı başında öğretmenlerle ilgili planlamaları yapmak, derslerin birbirleri ile ahenkli bir surette okutulmasını aynı ders zümresi öğretmenlerinin işbirliğini sağlamak, derslerin verimini arttıracak maddi olanakları sağlamak, müdür yardımcısı ile işbirliği içerisinde haftalık ders çizelgelerini, nöbet çizelgelerini hazırlamak, uygulamak, ders içi ve dışı çalışmalarda gördüğü eksiklikleri giderecek tedbirler almak, ders yılının çeşitli zamanlarında öğretmenlerin derslerini ve öğrencileri yakından izlemektir.

4- Müdür okulun eğitim ve disiplin işlerini düzenler.

5- Müdürün genel yönetim işleri memur ve öğretmenlerle ilgili ödevleri şunlardır: Müdür diplomaları, tasdikname defterlerini, sınıf geçme ve diploma defterlerini ilgili müdür yardımcı ile birlikte düzenler onaylar. Müdür okulun gider gerçekleştirme memurudur. Bu sıfatla harcama kâğıtlarını ve bordroları onaylar. Yönetmelik çerçevesinde ayniyat ve demirbaş işlerini yönetip denetler. Müdür görevini yapmayan sorumlular ilgili “Disiplin Amirleri Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine göre işlem yapar.

Fen lisesi müdürünün 1969’dan 2004’ e bütün yönetmeliklerde görevlerinden birisi de okulun özel amaçlarından birisi olan seminer ve proje çalışmaları için gerekli imkan ve şartları hazırlamaktır.

2.10.2.Müdür Başyardımcısının Görevleri

Müdür Başyardımcısı okulun yazı ve kayıt işlerini düzenler. Öğrenci karnelerini ve diğer belgeleri inceleyerek müdürle birlikte onaylar. Okul müdürü görev verdiği taktirde gider gerçekleştirme memurluğu yapar. Müdür başyardımcı okulun eğitim ve disiplin işleri ile ilgili olarak eğitim ve kılavuzluk işlerini düzenler, disiplin işlerini düzen koyar. Başyardımcı okulun disiplin kurulu başkanıdır. Öğretmeler ve diğer görevlilerle ilgili özür, hastalık, rapor işlerini düzenler. Öğrencilerin devam işlerini izler, devamsız öğrencilerin durumunu ailelerine haber verir.

Başyardımcı okulun muayene, demirbaş eşya ve ayniyat sayım komisyonuna başkanlık eder. Ayrıca askerlik yaşında olup erteleme hakkını kaybeden öğrencileri ilgili askerlik şubesine bildirir (Tebliğler Dergisi, 7.12. 1964:1333 ve Resmi Gazete 03.02.2007, 26423 tarihli değişiklik)

2.10.3.Müdür Yardımcısının Görevleri

Müdür yardımcısının görevleri şunlardır: Müdür yardımcıları müdür ve müdür

başyardımcısının yardımcılarıdır. Müdür ve başyardımcı tarafından verilen emirleri yerine getirirler. Okulun eğitim, yönetim ve yazı işlerinden müdür yardımcılarına verilecek ödevler ders yılı başında müdür tarafından belirlenerek yazı ile kendilerine bildirilir.

Müdür yardımcıları bu ödevlerin eksiksiz olarak yapılmasından birinci derecede sorumlu olmakla beraber kendilerine ayrılan ödevler ne olursa olsun okulun disiplin ve düzeninden, okul bina ve eşyasının korunmasından ve temizliğinden ortak olarak ikinci derecede sorumludur. Müdür yardımcıları bu işleri izleyerek, düzenleyerek yetkileri içinde gördükleri eksikleri giderir. Yetkileri dışında kalanları başyardımcı ya da müdüre bildirirler(Tebliğler Dergisi, 7.12. 1964:1333 ve Resmi Gazete 03.02.2007, 26423 tarihli değişiklik)

Fen Lisesi başlangıçtan bugüne yatılı bir okul olduğu için okulun pansiyon hizmetleri ve bu doğrultudaki idari işlerin yürütülmesi için sorumlu bir müdür yardımcısı

görevlidir. Pansiyondaki öğrenci işleri, öğrencilerin takibi ve denetlenmesi işleri ile belletici öğretmenler sorumludur.

2.10.4.Pansiyondan Sorumlu Müdür Yardımcısının Görevleri

Müdür yardımcı pansiyonla ilgili işlerin yürütülmesinde müdüre karşı soruludur. Pansiyonla ilgili müdür yardımcısının başlıca görevleri şunlardır(Resmi Gazete, 1983: 18206):

1- Yatılı öğrencilerin disiplin düzen ve temizliğini sağlamak 2- Evci çıkacak öğrencilerin işlemlerini yapmak

3- Etütlerin zamanında ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak 4- Yatılı öğrencilerin ziyaretçi kabul yer ve saatlerini düzenlemek

5- Banyo, çamaşırhane, yatakhane, tuvalet, lavaboların temiz ve tertipli tutulmasını sağlamak

6- Ambardan tabelaya göre erzak çıkarılmasını ve yemeğin hazırlanmasını sağlamak

7- Belletici öğretmelerin nöbet çizelgelerini hazırlamak, çalışmaları denetlemek

2.10.5.Belletici Öğretmenlerin Görevleri

Belletici öğretmenlerin nöbetçi oldukları günlerdeki başlıca görevleri ise şunlardır(Resmi Gazete, 1983: 18206):

1- Pansiyonda kalan öğrencilerin ders saatleri dışında kalan zamanlardaki eğitimleri ile ilgilenmek

2- Öğrencilerin çalışma zaman ve yerlerinde etütlerde sessizce ders çalışmalarını

sağlamak ve gerektiğinde onların gerektiğinde çalışma sırasında karşılaştıkları güçlüklere yardımcı olmak

3- Öğrencilerin günlük vakit çizelgelerini uygulamak, gece bekçilerini kontrol

ederek gerekli direktifleri vermek

4- Yemekhane ve yatakhanelerde öğrencilerin başlarında bulunarak vaktinde

yatıp kalkmalarını ve düzenli bir şekilde yemek yemelerini sağlamak

5- Çamaşır, banyo işlerinin zamanında ve düzenli olarak yürütülmesini sağlamak 6- Etüt aralarında öğrencileri gözetim altında tutmak

7- Etütlerde yoklama yapmak, yoklama pusulalarını ilgili müdür yardımcısında

vermek

8- Hastalanan öğrencilerin durumunu okul idaresine haber vermek

9- Pansiyona gelen gidenlerin kimler olduğunu öğrenip durumları ile ilgilenmek 10- Pansiyon nöbet defterine nöbet ile ilgili hususları yazmak

11- Önemli disiplin olaylarında durumu okul idaresine bildirerek kendisine verilen

diğer görevleri yapmak

2.10.6.Zümre Başkanı Öğretmenin Görevleri

2004 tarihli yönergeye kadar bölüm başkanı olarak ifade edilen aynı branş öğretmenlerinin oluşturduğu kurulun başkanına zümre başkanı denilmesi kararlaştırılmıştır.

Aynı branştan üç veya daha fazla öğretmen olması halinde, koordinasyon yeteneği, verimliliği, öğrenim durumu ve kıdemini dikkate almak suretiyle zümre öğretmenlerinin kendi aralarından seçecekleri bir öğretmen, okul müdürü tarafından bölüm başkanı olarak görevlendirilir. Bölüm başkanı, zümre öğretmenleri başkanlığı görevinin yanı sıra eğitimin niteliğinin geliştirilmesi yönünde aşağıda belirtilen görevleri de yapar:

1. Yönetim, Bilim Danışma Grubu ve ders öğretmenleri arasında eşgüdüm sağlar 2. Öğretimin daha iyi yapılabilmesi için zümre öğretmenleri ile yıllık çalışma

planları hazırlar ve uygulamasını gerçekleştirir.

3. Ders programlarının dersin amaç ve ilkelerini gerçekleştirecek şekilde uygulanmasını sağlayarak ders öğretmenleri arasında işbirliğinin gelişmesinin sağlar

4. Öğretimde verimliliğin arttırılması amacıyla ders öğretmenlerince gerekli araştırmaların yapılmasını sağlar ve benzeri sonuçların değerlendirilmelerini izler

5. Laboratuar, proje ve seminer çalışmalarının düzenli yürütülmesini sağlayıcı işlevleri üstlenir.

6. Diğer derslerin zümre öğretmenleri başkanı ile yakın işbirliği yaparak öğrencilerin daha iyi yetişmelerine yardımcı olur.

7. Ders öğretmenleri ile birlikte çevredeki eğitim kurumları ile işbirliği yapılmasını sağlar. Eğitim programlarının uygulanması ve geliştirilmesi yönünde oluşan görüşleri okul yönetimine bildirir.

8. Diğer zümre başkanları ile yapılan toplantılarda alınan kararları ders öğretmenlerine iletir. Programların ve çalışmaların aynı doğrultuda yürütülmesi için gerekli önlemleri alır.

9. Okul müdürünce verilecek diğer görevleri yapar.