• Sonuç bulunamadı

4. ESET Smart Security ile çalışma

4.1 Virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma

Virüsten koruma, dosyayı, e-postayı ve Internet iletişimini denetleyerek kötü amaçlı sistem saldırılarına karşı koruma sağlar. Kötü amaçlı kod içeren bir tehdit algılanırsa, Virüsten koruma modülü öncelikle bu tehdidi engelleyerek, sonra da temizleyerek, silerek veya karantinaya taşıyarak yok edebilir.

4.1.1 Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması

Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması sistemdeki virüsten korumayla ilgili tüm olayları denetler. Bilgisayarda açılan, oluşturulan ve çalıştırılan tüm dosyalar, bu işlemler sırasında kötü amaçlı kod açısından taranır.

Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması sistem başlatma işlemi sırasında başlatılır.

4.1.1.1 Denetim ayarları

Gerçek-zamanlı dosya sistemi koruması tüm medya türlerini denetler ve denetim çeşitli olaylar tarafından tetiklenir. Denetim ThreatSense teknolojisi algılama yöntemlerini kullanır (ThreatSense altyapısı parametre ayarları'nda açıklandığı gibi). Yeni oluşturulan dosyalardakiyle var olan dosyalardaki denetim davranışı farklı olabilir. Yeni oluşturulan dosyalarda daha derine inen bir denetim uygulanabilir.

4.1.1.1.1 Taranacak medya

Varsayılan olarak tüm medya türlerinde olası tehditler taranır.

Yerel sürücüler – Tüm sistem sabit sürücülerini denetler Çıkarılabilir medya – Disketler, USB depolama aygıtları, vb.

Ağ sürücüleri – Tüm eşlenen sürücüleri tarar

Varsayılan ayarları değiştirmemenizi, yalnızca belirli durumlarda değiştirmenizi öneririz; örneğin belirli medya türlerini denetlerken veri aktarımı önemli ölçüde yavaşlar.

4.1.1.1.2 Tarama (Olay tarafından tetiklenen tarama) Varsayılan olarak, tüm dosyalar açma, yürütme veya oluşturma işlemlerinde taranır. Bilgisayarınız için en üst düzeyde gerçek zamanlı koruma sağlayan varsayılan ayarları korumanızı öneririz.

Disket erişimi seçeneği, bu sürücüye erişildiğinde disket önyükleme kesiminin denetlenmesini sağlar. Bilgisayar kapatma işlemi seçeneği, bilgisayar kapatılırken sabit diskin önyükleme kesimlerinin denetlen-mesini sağlar. Her ne kadar bugünlerde önyükleme kesimi virüslerine az rastlanıyorsa da, yine de farklı kaynaklardan gelen önyükleme kesimi virüsleri tarafından etkilenme olasılığı olduğundan, bu seçeneği etkin bırakmanızı öneririz.

4.1.1.1.3 Yeni oluşturulan dosyalar için ek ThreatSense parametreleri

Yeni oluşturulan dosyaların etkilenme olasılığı mevcut

dosyalara oranla daha yüksektir. Programın bu dosyaları ek tarama parametreleriyle denetlemesinin nedeni de budur. Genel imza tabanlı tarama yöntemlerinin yanı sıra, algılama oranlarını büyük ölçüde geliştiren gelişmiş sezgisel tarama kullanılır. Buna ek olarak, tarama, yeni oluşturulan dosyaların yanı sıra, kendiliğinden açılan dosyalarda (SFX) ve çalışma zamanı paketleyicilerinde de (iç kullanımda sıkıştırılan yürütülebilir dosyalar) gerçekleştirilir.

4.1.1.1.4 Gelişmiş ayarlar

Gerçek zamanlı korumayı kullanırken en az düzeyde sistem alanı kullanmak için önceden taranmış olan dosyalar yeniden taranmaz (değiştirilmedikleri sürece). Dosyalar, her virüs imza veritabanı güncellemesinden sonra hemen yeniden taranır. Bu davranış, En iyi duruma getirilmiş tarama seçeneği kullanılarak yapılandırılır.

Bu özellik devre dışı bırakılırsa, tüm dosyalar her erişimde taranır.

Gerçek zamanlı koruma, işletim sistemini başlatma sırasında varsayılan olarak açılır ve kesintisiz tarama işlemi sağlar. Özel durumlarda (örneğin başka bir gerçek zamanlı tarayıcıyla bir çakışma varsa), Otomatik gerçek zamanlı dosya sistemi koruması başlatması seçeneği devre dışı bırakılarak gerçek zamanlı koruma sonlandırılabilir.

4.1.1.2 Temizleme düzeyleri

Gerçek zamanlı korumada üç temizleme düzeyi bulunur (erişmek için Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması bölümündeki Ayarlar...

düğmesini ve sonra Temizleme dalını tıklatın).

Birinci düzey, bulunan her sızıntı için kullanılabilecek seçeneklerle

birlikte bir uyarı penceresi görüntüler. Kullanıcının tüm sızıntılar için tek tek eylem seçmesi gerekir. Bu düzey, sızıntı durumunda gerçekleştirilecek adımları bilen daha ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmıştır.

Varsayılan düzey, önceden tanımlanmış bir eylemi (sızıntı

türüne göre) otomatik olarak seçer ve yürütür. Etkilenen dosyanın algılanması ve silinmesi, ekranın sağ alt köşesinde bulunan bir bilgi iletisi ile belirtilir. Bununla birlikte, otomatik eylem, sızıntının temiz dosyaların da olduğu bir arşiv dosyasında bulunması durumunda ve önceden tanımlanmış eylemi olmayan nesneler üzerinde gerçekleştirilmez.

Üçüncü düzey en “zorlayıcı“ düzeydir; etkilenen tüm dosyalar

temizlenir. Bu düzeyde geçerli dosyaların kaybedilme riski vardır;

bu nedenle yalnızca belirli durumlarda kullanılmasını öneririz.

4.1.1.3 Gerçek zamanlı koruma yapılandırması ne zaman değiştirilmeli

Gerçek zamanlı koruma, güvenli bir sistem sağlamanın en temel bileşenidir. Bu nedenle, parametrelerini değiştirirken lütfen dikkatli olun. Bu parametrelerin yalnızca özel durumlarda değiştirilmesi önerilir. Örneğin, belirli bir uygulamayla veya başka bir virüsten koruma programının gerçek zamanlı tarayıcısıyla bir çakışma varsa.

ESET Smart Security yüklendikten sonra, kullanıcılara en üst düzeyde sistem güvenliği sağlamak için tüm ayarlar en iyi duruma getirilir.

Varsayılan ayarları geri yüklemek için Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması penceresinin (Gelişmiş Ayarlar > Virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma > Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması) sağ alt kısmında bulunan Varsayılan düğmesini tıklatın.

4.1.1.4 Gerçek zamanlı korumayı denetleme

Gerçek zamanlı korumanın çalıştığını ve virüsleri algıladığını doğrulamak için eicar.com tarafından sağlanan sınama dosyasını kullanın. Bu sınama dosyası tüm virüsten koruma programları tarafından algılanabilen, zararsız, özel bir dosyadır. Dosya, EICAR şirketi tarafından (Avrupa Bilgisayarları Virüsten Koruma Araştırmaları Enstitüsü) virüsten koruma programlarının işlevselliğini sınamak için oluşturulmuştur. eicar.com tarafından sağlanan dosya http://www.eicar.org/download/eicar.com adresinden yüklenebilir.

NOT: Gerçek zamanlı koruma denetimi gerçekleştirmeden önce, güvenlik duvarını devre dışı bırakmak gerekir. Güvenlik duvarı etkinleştirilirse, dosyayı algılayacak ve sınama dosyalarının karşıdan yüklenmesini engelleyecektir.

4.1.1.5 Gerçek zamanlı koruma çalışmıyorsa neler yapılabilir Sonraki bölümde, gerçek zamanlı koruma kullanılırken oluşabilecek sorun durumlarını ve bu sorunları nasıl gidereceğinizi açıklıyoruz.

Gerçek zamanlı koruma devre dışı bırakılabilir

Gerçek zamanlı koruma kullanıcı tarafından yanlışlıkla devre dışı bırakıldıysa, yeniden etkinleştirilmesi gerekir. Gerçek zamanlı korumayı yeniden etkinleştirmek için Ayarlar > Virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma öğesine gidin ve ana program penceresinin Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması bölümünde Etkinleştir'i tıklatın.

Gerçek zamanlı koruma sistemi başlatma işlemi sırasında başlamazsa, bunun nedeni büyük olasılıkla Otomatik gerçek zamanlı dosya sistemi koruması başlatması seçeneğinin devre dışı bırakılmış olmasıdır. Bu seçeneği etkinleştirmek için Gelişmiş Ayarlar (F5) öğesine gidin ve Gelişmiş Ayarlar ağacında Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması'nı tıklatın. Pencerenin alt kısmındaki Gelişmiş ayarlar bölümünde, Otomatik gerçek zamanlı dosya sistemi koruması başlatması onay kutusunun seçili olduğundan emin olun.

Gerçek zamanlı koruma sızıntıları algılamıyor ve temizlemiyor Bilgisayarınızda başka virüsten koruma programları yüklü olmadığından emin olun. İki gerçek zamanlı koruma kalkanı aynı anda etkinleştirilirse, birbirleriyle çakışabilirler. Sisteminizdeki diğer virüsten koruma programlarını kaldırmanızı öneririz.

Gerçek zamanlı koruma başlamıyor

Gerçek zamanlı koruma, sistem başlatılırken başlamıyorsa (ve Otomatik gerçek-zamanlı dosya sistemi koruması başlatması seçeneği etkinse), bunun nedeni diğer programlarla oluşan çakışmalar olabilir. Durum buysa, lütfen ESET Müşteri Hizmetleri uzmanlarına danışın.

4.1.2 E-posta koruması

E-posta koruması, POP3 protokolü aracılığıyla alınan e-posta iletişimini denetlemeyi sağlar. ESET Smart Security, Microsoft Outlook için olan eklenti programını kullanarak e-posta istemcisinden yapılan tüm iletişimi denetler (POP3, MAPI, IMAP, HTTP). Program, gelen iletileri incelerken ThreatSense tarama altyapısı tarafından sağlanan tüm gelişmiş tarama yöntemlerini kullanır. Bu, kötü amaçlı programların virüs imza veritabanıyla eşleştirilmeden önce algılanması demektir.

POP3 protokolü iletişimlerini tarama işlemi kullanılan e-posta istemcisinden bağımsızdır.

4.1.2.1 POP3 denetimi

POP3 protokolü, e-posta istemcisi uygulamasında e-posta iletişimi almak için en yaygın biçimde kullanılan protokoldür. ESET Smart Security, kullanılan e-posta istemcisinden bağımsız olarak bu protokol için koruma sağlar.

Bu denetimi sağlayan modül, işletim sisteminin başlatılması sırasında otomatik olarak başlatılır ve bellekte etkin olarak kalır. Modülün doğru çalışması için etkinleştirildiğindan emin olun – POP3 denetimi e-posta istemcisinin yeniden yapılandırılması gerekmeden otomatik olarak gerçekleştirilir. Varsayılan olarak, 110 numaralı bağlantı noktasındaki tüm iletişim taranır, ancak gerekirse başka iletişim bağlantı noktaları eklenebilir. Bağlantı noktası numaraları virgülle ayrılmalıdır.

Şifreli iletişim denetlenmez.

4.1.2.1.1 Uyumluluk

En yüksek verim etkinse, sızıntılar etkilenen iletilerden kaldırılır ve sızıntıyla ilgili bilgiler özgün e-posta konusunun başına eklenir (Sil veya Temizle seçenekleri etkinleştirilmelidir veya Katı kurallı ya da Varsayılan temizleme düzeyi etkinleştirilmelidir)

Orta düzey uyumluluk iletilerin alınma yöntemini değiştirir. İletiler e-posta istemcisine aşamalı olarak gönderilir; ileti, son bölümü aktarıldıktan sonra sızıntılar açısından taranır. Bununla birlikte, bu denetim düzeyinde virüsten etkilenme riski artar. Etiket iletilerini (konu satırına ve e-posta içeriğine eklenen bildirim uyarıları) temizleme ve işleme düzeyi, en yüksek verim ayarıyla aynıdır.

En yüksek uyumluluk düzeyinde, kullanıcı etkilenen iletinin alındığını bildiren bir uyarı penceresiyle uyarılır. Teslim edilen iletilerin konu satırına veya e-posta içeriğine etkilenen dosyalarla ilgili bilgi eklenmez ve sızıntılar otomatik olarak kaldırılmaz. Sızıntıları silme işleminin, kullanıcı tarafından e-posta istemcisinden gerçekleştirilmesi gerekir.

4.1.2.2 Microsoft Outlook, Outlook Express ve Windows Mail ile tümleştirme

ESET Smart Security uygulamasının e-posta istemcileriyle tümleştirilmesi, e-posta iletilerindeki kötü amaçlı kodlara karşı gerçekleştirilen etkin koruma düzeyini artırır. E-posta istemciniz destekliyorsa, bu tümleştirme ESET Smart Security içinde etkinleştirilebilir. Tümleştirme etkinleştirilirse, daha etkin bir e-posta iletişimi koruması yapılmasını sağlamak için ESET Smart Security İstenmeyen postaları engelleme araç çubuğu e-posta istemcisine doğrudan eklenir. Tümleştirme ayarları, Ayarlar >

Tüm gelişmiş ayarlar ağacını girin... > Diğer > E-posta istemcisiyle tümleştirme aracılığıyla kullanılabilir. Bu iletişim penceresi, desteklenen e-posta istemcileriyle tümleştirmeyi etkinleşmenize olanak verir. Şu anda desteklenen e-posta istemcileri Microsoft Outlook, Outlook Express ve Windows Mail'dir.

E-posta koruması, Gelişmiş ayarlar (F5) > Virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma > E-posta koruması içindeki E-posta korumasını etkinleştir seçeneği etkinleştirilerek başlatılabilir.

4.1.2.2.1 E-posta içeriğinin sonuna etiket iletileri ekleme ESET Smart Security tarafından denetlenen her e-posta, e-posta konusuna veya içeriğine etiket iletisi eklenerek işaretlenebilir.

Bu özellik gönderenin güvenilirlik düzeyini artırır ve bir sızıntı algılandığında e-postanın/gönderenin tehdit düzeyiyle ilgili değerli bilgiler sağlar.

Bu işlevsellikle ilgili seçenekler, Gelişmiş ayarlar > Virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma > E-posta koruması aracılığıyla kullanılabilir. Program, Alınan ve okunan postalara etiket iletileri ekleyebilir ve bunun yanı sıra Gönderilen postaya etiket iletileri ekleyebilir. Ayrıca kullanıcıların, etiket iletilerinin tüm e-postalara mı yoksa yalnızca etkilenen e-postaya mı ekleneceğine, ya da hiç bir e-posta iletisine eklenmeyeceğine karar vermesine de olanak sağlar.

ESET Smart Security, ayrıca kullanıcının etkilenen iletilerin özgün konusuna ileti eklemesine de olanak sağlar. Konuya ileti eklenmesini sağlamak için Alınan ve okunan etkilenen e-postanın konusuna not ekle ve Gönderilen etkilenen e-postanın konusuna not ekle seçeneklerini belirleyin.

Bildirimlerin içeriği, etkilenen e-postanın konusuna eklenen Şablon alanında değiştirilebilir. Yukarıda söz edilen değişiklikler, belirli bir konuya sahip e-postaları filtreleyerek ayrı bir klasöre almanıza olanak tanıdığından (e-posta istemcinizde destekleniyorsa), etkilenen e-postaya filtre uygulama işlemini otomatikleştirmeye yardımcı olabilir.

4.1.2.3 Sızıntıları kaldırma

Etkilenen bir e-posta iletisi alınırsa, uyarı penceresi görüntülenir.

Uyarı penceresi gönderenin adını, e-postayı ve sızıntının adını gösterir.

Pencerenin alt kısmında algılanan nesne için kullanılabilecek Temizle, Sil veya Olduğu gibi bırak seçenekleri bulunur. Pek çok durumda Temizle veya Sil seçeneğini kullanmanızı öneririz. Etkilenen dosyayı almak istediğiniz özel durumlarda Olduğu gibi bırak'ı seçin. Katı kurallı temzileme etkinse, etkilenen nesneler için seçenek içermeyen bir bilgi penceresi görüntülenir.

4.1.3 Web erişimi koruması

Internet'e bağlanabilirlik bir kişisel bilgiayardaki standart özelliktir.

Ne yazık ki, kötü amaçlı kodların yayılması için başlıca ortam haline de gelmiştir. Bu nedenle, Web erişimi korumanızı dikkatle planlamanız şarttır. Web erişimi korumasını etkinleştir seçeneğinin mutlaka etkinleştirilmesini öneriyoruz. Bu seçenek Gelişmiş ayarlar (F5) >

Virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma > Web erişimi koruması altında bulunur.

4.1.3.1 HTTP

Web erişimi korumasının öncelikli işlevi Internet tarayıcıları ile uzak sunucular arasındaki iletişimi HTTP protokolü (Köprü Metni Aktarım Protokolü) kurallarına göre izlemeye dayanır. ESET Smart Security varsayılan olarak Internet tarayıcılarının çoğunu HTTP standartlarını kullanacak şekilde yapılandırır. Bununla birlikte, HTTP denetimi ayarları seçenekleri Web erişimi koruması > HTTP bölümünde kısmen değiştirilebilir HTTP filtresi Ayarları penceresindeki HTTP denetimini etkinleştir seçeneğini kullanarak, HTTP denetimini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca sistem tarafından HTTP iletişimi için kullanılan bağlantı noktası numaralarını da tanımlayabilirsiniz. Varsayılan olarak 80, 8080 ve 3128 bağlantı noktası numaraları kullanılır. Virgülle ayrılmış başka bağlantı noktası numaraları eklenerek, herhangi bir bağlantı noktasındaki HTTP trafiği otomatik olarak algılanabilir ve taranabilir.

4.1.3.1.1 Engellenen/dışarıda bırakılan adresler

HTTP denetimi ayarları, kullanıcı tanımlı Engellenen ve Dışarıda Bırakılan URL (Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisi) adresleri listesi oluşturmanıza olanak verir.

Her iki iletişim penceresinde de, belirtilen adres listelerini kolay bir şekilde yönetmenizi ve bakımını yapmanızı sağlayan Ekle, Düzenle, Kaldır ve Ver düğmeleri bulunur. Kullanıcı tarafından istenen bir adres engellenen adresler listesindeyse, söz konusu adrese erişilemez. Diğer yandan, dışarıda bırakılan adresler listesindeki adreslere kötü amaçlı kod denetimi yapılmadan erişilir. Her iki listede de, * (yıldız) ve ? (soru işareti) özel simgeleri kullanılabilir. Yıldız işareti herhangi bir karakter dizesinin, soru işaretiyse herhangi bir simgenin yerine geçer. Dışarıda bırakılan adresler listesinin yalnızca güvenilen ve güvenli adresleri içermesi gerektiğinden, buradaki adresleri belirlerken çok dikkatli olmak gerekir. Benzer şekilde, * ve ? simgelerinin de bu listede doğru kullanıldığından emin olunmalıdır.

4.1.3.1.2 Web tarayıcıları

ESET Smart Security‘te, kullanıcının belirli bir uygulamanın tarayıcı olup olmadığını tanımlamasına olanak veren Web tarayıcıları özelliği bulunur. Bir uygulama kullanıcı tarafından tarayıcı olarak işaretlenirse, bu uygulamadan yapılan tüm iletişim, iletişimde kullanılan bağlantı noktası numaralarına bakılmaksızın izlenir.

Web tarayıcıları özelliği, yalnızca önceden tanımlanan bağlantı noktalarını denetleyen HTTP denetimi özelliğini tamamlar. Bununla birlikte, pek çok Internet hizmeti dinamik olarak değişen veya bilinmeyen bağlantı noktası numaraları kullanır. Web tarayıcıları özelliği, bunu dikkate almak için bağlantı noktası iletişimlerini bağlantı parametrelerinden bağımsız olarak denetleyebilir.

Tarayıcı olarak işaretlenen uygulamaların listesine HTTP dalındaki Web tarayıcıları alt menüsünden doğrudan erişilebilir. Bu bölümde ayrıca Internet tarayıcılarını denetleme modunu tanımlayan Etkin mod alt menüsü de bulunur. Etkin mod, aktarılan verileri bir bütün olarak incelediği için yararlı bir moddur. Etkinleştirilmezse, uygulamaların iletişimi gruplar halinde aşamalı olarak izlenir. Bu, veri doğrulama işleminin etkinliğini azaltır, ancak listelenen uygulamalar için daha yüksek bir uyumluluk düzeyi sağlar. Bunu kullanırken herhangi bir sorun oluşmazsa, istenen uygulamanın yanındaki onay kutusunu seçerek etkin denetim modunu etkinleştirmenizi öneririz.

4.1.4 Bilgisayar taraması

Bilgisayarınızın etkilendiğinden şüpheleniyorsanız (normal olmayan bir şekilde davranıyorsa), bilgisayarınızı sızıntılar açısından incelemek için İsteğe bağlı bilgisayar taraması çalıştırın. Güvenlik açısından, bilgisayar taramalarının yalnızca etkilenmeden şüphelenildiğinde değil, rutin güvenlik önlemlerinin bir parçası olarak düzenli aralıklarla çalıştırılması önemlidir. Düzenli tarama, sızıntılar diske kaydedildiği sırada gerçek zamanlı tarayıcı tarafından algılanmayan sızıntıların algılanmasını sağlar. Sızıntı sırasında gerçek zamanlı tarayıcı devre dışıysa veya virüs imza veritabanı güncel değilse, bu durum oluşabilir.

Ayda en az bir veya iki defa isteğe bağlı tarama çalıştırmanızı öneririz.

Tarama, Araçlar > Zamanlayıcı kullanılarak zamanlanan görev olarak yapılandırılabilir.

4.1.4.1 Tarama türü

İki tür vardır. Standart tarama, tarama parametrelerinde ek bir yapılandırma işlemi gerektirmeden sistemi hızlı bir şekilde tarar.

Özel tarama…, kullanıcının önceden tanımlı tarama profillerinden birini veya ağaç yapısından tarama nesneleri seçmesini sağlar.

4.1.4.1.1 Standart tarama

Standart tarama, kullanıcının hızlı bir şekilde bilgisayar taraması başlatmasını ve etkilenen dosyaları kullanıcı müdahalesi gerekmeden temizlemesini sağlayan kullanımı kolay bir yöntemdir. En temel getirisi, ayrıntılı tarama yapılandırması gerektirmeden kolay işlem yapmayı sağlamasıdır. Standart tarama, yerel sürücülerdeki tüm dosyaları denetler ve algılanan sızıntıları otomatik olarak temizler veya siler.

Temizleme düzeyi otomatik olarak varsayılan değere ayarlanır. Temizleme türleri hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Temizleme (bkz. sayfa 18).

Standart tarama profili, bilgisayarlarını hızlı ve kolay bir şekilde taramak isteyen kullanıcılar için tasarlanmıştır. Kapsamlı yapılandırma işlemi gerektirmeyen etkin bir tarama ve temizleme çözümü sunar.

4.1.4.1.2 Özel tarama

Tarama hedefleri ve tarama yöntemleri gibi tarama parametreleri belirtmek istiyorsanız, özel tarama en uygun çözümdür. Özel taramanın avantajı, parametreleri ayrıntılı biçimde yapılandırabilme özelliğidir. Yapılandırmalar, kullanıcı tanımlı tarama profillerine kaydedilebilir; bu, özellikle taramanın aynı parametreler kullanılarak tekrarlı bir şekilde gerçekleştirildiği durumlarda kullanışlı olabilir.

Tarama hedeflerini seçmek için hızlı hedef seçme özelliğinin açılan menüsünü kullanın veya hedefleri bilgisayarda kullanılabilen tüm aygıtları listeleyen ağaç yapısından seçin. Ek olarak, Ayarlar... >

Temizleme seçeneğiyle üç temizleme düzeyinden birini seçebilirsiniz.

Sistemi ek eylemler gerçekleştirmeden yalnızca taramak istiyorsanız, Temizlemeden tara onay kutusunu seçin.

Özel tarama modunu kullanarak bilgisayar taramaları gerçekleştirmek, önceden virüsten koruma programları kullanmış olan ileri düzey kullanıcılar için uygundur.

4.1.4.2 Tarama hedefleri

Tarama hedefleri açılan menüsü, virüs taraması yapılacak dosyaları, klasörleri ve aygıtları (diskleri) seçmenizi sağlar.

Hızlı tarama hedefleri menü seçeneğini kullanarak aşağıdaki hedefleri seçebilirsiniz:

Yerel sürücüler – tüm sistem sabit sürücülerini denetler Çıkarılabilir medya – disketler, USB depolama aygıtları, CD/DVD Ağ sürücüleri – tüm eşlenen sürücüler

Tarama hedefi, taramanın içermesini istediğiniz dosyanın (dosyaların) veya klasörün yolunu girerek daha kesin bir şekilde de belirtilebilir.

Hedefleri, bilgisayarda kullanılabilen tüm aygıtları listeleyen ağaç yapısından seçin.

4.1.4.3 Tarama profilleri

Tercih edilen bilgisayar tarama parametreleri profillere kaydedilebilir.

Tarama profilleri oluşturmanın getirisi, ileride tarama yaparken düzenli olarak kullanılabilmelidir. Kullanıcının düzenli olarak kullandığı, olabildiğince çok sayıda profil oluşturmanızı öneririz (çeşitli tarama hedefleriyle, tarama yöntemleriyle ve diğer parametrelerle).

İlerideki taramalarda tekrar tekrar kullanılabilecek yeni bir profil oluşturmak için Gelişmiş ayarlar (F5) > İsteğe bağlı bilgisayar taraması seçeneğine gidin. Var olan tarama profillerinin listesini ve yeni bir profil oluşturma seçeneğini görüntülemek için sağ taraftaki Profiller... düğmesini tıklatın. Aşağıdaki ThreatSense altyapısı parametre ayarları, tarama ayarlarındaki tüm parametreleri açıklar.

Bu, gereksinimlerinize uyan bir tarama profili oluşturmanıza yardımcı olur.

Diyelim ki,

kendi tarama profilinizi oluşturmak ve bunun Akıllı tarama profiline atanan yapılandırmayla kısmen uyumlu olmasını sağlamak istiyorsunuz.

Ancak çalışma zamanı paketleyicilerini veya tehlikeli olabilecek uygulamaları taramak istemiyor ve ayrıca Katı kurallı temizleme uygulamak istiyorsunuz. Yapılandırma profilleri penceresinde, Ekle...

Ancak çalışma zamanı paketleyicilerini veya tehlikeli olabilecek uygulamaları taramak istemiyor ve ayrıca Katı kurallı temizleme uygulamak istiyorsunuz. Yapılandırma profilleri penceresinde, Ekle...

Benzer Belgeler