• Sonuç bulunamadı

Yıllara göre not verme sistemi farklılıklar göstermiştir. 1975 yönetmeliğine göre kanaat ve sınav notları 10 üzerinden verilir. Öğrenciye kesirli not verilmez. Notların ortalamaları yarım veya yarımdan büyük olanlar tamamlanır. Yarımdan küçük olan kesirler dikkate alınmaz. Notların dereceleri şu şekildedir(TTKK, 1969 sayı:49):

10-9 Pekiyi 8-7 İyi 6-5 Orta 4-3 Zayıf 2-3 Pek Zayıf 0 Boş

Türk Dili Edebiyatı ve Türkçe-Kompozisyon derslerinde yazılı-sözlü ve öğrencinin sınıftaki durumu bir bütün olarak ele alınır. Seçmeli derslerin her biri için ayrı değerlendirme yapılır. Rehberlik ve eğitsel kol çalışmaları notla değerlendirilmez. Milli

Güvenlik Bilgisi dersleri de aynı kurallara tabidir. Herhangi bir nedenle Beden Eğitimi, Resim, Müzik ya da diğer uygulamalı derslere katılamayacak öğrencilerin durumları, özürleri okul doktoru ya da gerektiği hallerde resmi bir hastaneden alınacak raporla tespit edilir ve öğrenciler bu derslerden muaf tutulur ve not hanesinde raporlu olduğu belirtilir.

Öğrenci başarısının beşli not sistemi ile değerlendirildiği dönemlerde öğrencinin başarısı dört, başarısızlığı iki notla değerlendirilmiştir.

Sınav ödev ve projelerle ilgili uygulamalar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanların not değeri ve derecesi aşağıdaki gibidir(Tebliğler Dergisi, 2004: 2567):

Puan Not Derece

85–100 5 Pekiyi 70–84 4 İyi 55–69 3 Orta 45–54 2 Geçer 25–44 1 Geçmez 0–24 0 Etkisiz

1999 yılındaki düzenlemede öğrenci başarısının değerlendirilmesinin temel esaslarından birisi olarak fen liselerinin 9, 10 ve 11. sınıflarında ağırlıklı yıl sonu notu başarı ortalaması ile sınıf geçilebilmesi için Türk Dili Edebiyatı, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin yıl sonu başarı notu ortalamalarının 3.50 olması gerektiği belirtilmiştir(Tebliğler Dergisi, 1999: 2497).

2004 yılındaki düzenlemeye göre ise öğrencinin ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılması için ikinci dönem notunun en az geçer ancak birinci dönem notu etkisiz ise ikinci dönem notunun en az orta olması gerekir. Fen Lisesi’nde kurul tarafından belirlenen dersler dışındaki derslerden başarısızlığı bulunan öğrencilerden yılsonu başarı ortalaması 3.50 olanlar ortalama ile sınıflarını geçerler.

Doğrudan veya yılsonu başarı ortalaması ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dâhil başarısız olduğu ders sayısı en fazla iki olanlar bir üst sınıfa devam ederler. Alt sınıftaki dersler de dâhil ikiden fazla sorumlu dersi bulunanlar başarısız sayılırlar. Sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması halinde kalkar. (Tebliğler Dergisi, 2004: 1119)

-Kanaat Notu

Öğrencilerin derslerinden aldıkları notların yanında, okul içi ve dışı tavır ve hareketleri, arkadaşları ile ilişkileri, okul-ders araç ve gereçlerini temiz tutma ve korumada gösterdikleri özen, derslere karşı ilgi ve gayret, uyarmalardan sonra davranışlarındaki değişiklik ve gelişmeler ve buna benzer bütün hususlarda sınıf öğretmenlerinin gözlemleri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeler öğrencilerin karnelerinde belirtilir ayrıca yazılı olarak da duyurulur(Resmi Gazete, 1975, 15209).

-Bütünleme Kursları

İkinci dönem sonunda bütünlemeye kalan öğrencilerin başarısız oldukları derslerden ek bir çalışma ile eksiklerini tamamlamada yardım etmek üzere derslerin kesilmesinden sonra 20 gün süren yoğunlaştırılmış bütünleme kursları düzenlenir. Bütünleme kurslarında bir derse ayrılacak haftalık ders saati sayısı haftalık ders dağılım çizelgesinde o derse ait ders saatinden az olmamak kaydıyla okul ve çevre şartları, kursa katılacak öğrenci sayısı ve okulun diğer imkanları göz önünde bulundurularak okul müdürü tarafından belirlenir.

Bütünleme kurslarına devam eden öğrenciler için ders saatlerinde ve günlük çalışma saatleri içinde öğrencilerin ders tekrarı, ödev ve uygulamalı çalışmaları için etüd saatleri düzenlenir. Öğrencilerin bütünleme kurslarında derslere ve etüd çalışmalarına katılma zorunlulukları vardır. Bütünleme kursları için öğrencilerden herhangi bir ücret alınamaz(TTKK, 1969:49).

Bütünleme Sınavları

Bütünleme sınavları bütünleme kurslarının bitimini izleyen hafta yapılır. Sınavları süresi gerektiğinde 10 gün uzatılabilir. Sınavların nasıl yapılacağı okulun imkân ve şartlarına göre yeniden düzenlenebilir.

Bütünleme sınavları genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak derslerin özelliğine göre, yabancı dil, resim, müzik, beden eğitimi ya da uygulamalı diğer derslerde yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavların her biri ayrı ayrı ya da birlikte yapılabilir. Sınavlar ders öğretmeni, okul müdürü ve yine müdürün seçeceği en az bir üyenin de bulunduğu bir komisyon tarafından yapılır.

Bütünleme sınavında bir dersten 5 ya da daha yüksek not alan öğrenci o dersten başarılı sayılır. Başarısız derslerinin tamamından 5 ya da daha yüksek not alan öğrenci bir üst sınıfa geçer. Bu öğrencilerin kayıtlarına “bütünleme ile sınıf geçti”ği not düşülür. Bütünleme sınavları sonunda kaç dersten olursa olsun, başarısız not alan her öğrencinin durumu hakkında öğretmenler kurulu karar verir. Başarısız öğrencilerin durumu ve sınıf öğretmenleri kurulu

kararına göre son sınıf öğrencileri de dâhil, bütün öğrencilerin durumları ayrı ayrı görüşülür. Sınıf öğretmeler kurulu bu toplantıda sınıf öğretmenleri tarafından tutulan öğrenci dosyasındaki bilgilere göre her öğrencinin diğer dersleri ve geçen yıllardaki başarıları ile devam ve disiplin durumlarını inceler. Eğitsel kol çalışmalarına katılmasını ve bu çalışmalardaki başarısını gözden geçirir. Yıllık başarı durumu bütün olarak gözden geçirilerek temel alan dersleri (Matematik, fizik, kimya, biyoloji) doğrudan doğruya ya da sorumlu olarak bir üst sınıfa geçirilirler. Tek dersten başarısız olup kurul tarafından bir üst sınıfa geçmesine karar verilmeyen öğrenciler o dersten sorumlu olarak üst sınıfa fen lisesinde devam edebilirler.

Birinci ve ikinci sınıfta birden fazla dersten kalan ve durumlarında öğretmeler kurulu kararı ile herhangi bir değişiklik yapılmayan öğrenciler ve yıllık başarı ortalaması 5’in altında olan öğrenciler, velileri ile yapılacak görüşmenin ardından şu tavsiyelerle:

- öğrenci başka okulda dışarıdan beklemek suretiyle gelecek öğretim yılında başarısız olduğu derslerden sınava girmelidir.

- Öğrenci başka okulda başarısız olduğu derslere devam etmelidir. tasdiknameleri verilmek suretiyle fen lisesinden uzaklaştırılır.

Öğretmenler kurulu kararı ile öğrenci notu değiştirilmez. Okul kayıtlarında ve karnede “öğretmenler kurulu kararı ile geçti” ifadesi yer alır(Resmi Gazete, 1975: 15209).

Sorumluluğun Kalkması

Öğretim yılı başında bir dersten sorumlu olarak üst sınıfa geçen öğrenci yıl sonunda bütünleme sınavları ile birlikte sorumluluk sınavına girer. Bütünleme sınavında başarılı olan öğrencinin sorumluluğu kalkar. Aksi halde ya devam ettiği üst sınıfta varsa aynı dersten başarılı olması gerekir ya da bu üst sınıfta öğretmenler kurulu kararı ile doğrudan doğruya geçmesi gerekir. Öğrenci sorumlu olduğu dersi varken mezun olamaz(Resmi Gazete, 1975,15209).

Yıllık Genel Başarı Ortalaması

Bütün derslerden yıllık genel başarı ortalaması o ders yılında okutulan derslerin yıl sonu başarı notunun ağırlıkları ile belirlenir. Ağırlıklı ortalama ise şöyle bulunur:

a) Bir dersin ağırlığı o dersin haftalık ders saatidir.

b) Bir dersten alınan yıl sonu başarı notu ile haftalık ders saati sayısı çarpılır. Elde edilen sonuç o dersin “ağırlıklı başarı ortalaması”dır.

c) Aynı yılda okunan bütün derslerin ağırlıklı başarı notlarının haftalık ders saatleri toplamına bölünmesinden ise yıllık genel başarı ortalaması hesaplanır.

Yıllık genel başarı ortalaması öğrencinin dosyasında, sınıf geçme ve diploma