• Sonuç bulunamadı

2. İLGİLİ ALANYAZIN

2.1. Kuramsal Çerçeve

2.1.5. Elektronik Vergi Denetiminde Mükellef Seçimine İlişkin Uygulamalar . 46

2.1.5.3. Vergi Denetim Kurulu Risk Analiz Merkezi ve Risk Analiz Sistemi

Etkin bir vergi denetimi, denetimde kullanılacak kaynakların ve denetlenecek mükelleflerin doğru kombinasyonda seçilmesiyle mümkün olabilecektir. Çünkü düşük riskli, uyumlu vergi mükelleflerini incelemek için kıt uygulama kaynaklarını boşa harcamak faydasızdır (Khwaja, 2011, s. 3). İncelenecek mükelleflerin seçiminde vergi kayıp ve kaçağına sebep olma riski yüksek olan mükellefler üzerine yoğunlaşması vergi idaresi ve mükellef açısından etkin bir vergi denetimi sağlama noktasında önemli bir adımdır. Ancak riskli mükellefler üzerine yoğunlaşması klasik denetim anlayışıyla oldukça zor görünmektedir. Çünkü çok sayıda mükellef, sektör, veri, bilgi ve istatistik arasında en riskli olanı tespit etmek vergi denetim birimleri için oldukça zahmetli bir iştir. Bilişim teknolojileri bu konuda bir çözüm yolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle çok miktardaki verinin elektronik ortama aktarılabilmesi, geliştirilen yazılımlarla oluşturulan risk analiz sistemleri aracılığıyla mükelleflerin seçilmesi ve seçilen mükelleflerin elektronik ortamda analiz edilebilmesi imkânı doğmuştur. Bu kapsamda risk analizi etkin vergi denetimi sağlama amacı doğrultusunda ortaya çıkmış bir husustur.

Mükellef seçimi yoluyla vergi denetiminde etkinliğin arttırılması risk analizine dayalı denetim stratejisinin kullanılması ve böylece riski yüksek mükelleflerin denetlenmesiyle mümkündür (Arslan ve Biniş, 2016, s. 444). Risk analizi “toplanan her türlü veri, bilgi ve istatistiği içeren risk analiz sistemi üzerinden mükelleflerin gruplar, sektörler bakımından analiz edilmesi, mukayeseler yapılması ve böylelikle risk alanlarının belirlenmesi faaliyeti” olarak tanımlanmaktadır (Uğur, 2016, s. 243). Vergi idarelerinde etkin bir vergi denetimi sağlamak üzere kullanılan risk analizi; “riskli sektör, dönem ve mükellefleri” tespit etme ve denetimleri bunlar üzerine yoğunlaştırma bakımından önemlidir (Bakar ve Gerçek, 2016, s. 48). Denetimde risk analizinin önemi yalnızca bununla sınırlı değildir. Denetimde risk analizinin önemi aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir (GİB, 2011a, s. 85):

 Denetim politikalarının oluşturulmasında yönetime karar desteği sağlamak ve denetimin planlamasında doğru hedefleri belirlemeyi ve hedeflere ulaşmayı kolaylaştırmak,

51

 Mükelleflerin sektörler itibariyle büyüklükleri tespit edilerek, sektörel analiz imkânı sağlamak,

 Yeni mükellefiyetlerin tespit edilmesine yol göstermek,

 Tahakkuk ve tahsilat analizleri ile ödemelerde uyum göstermeyen mükelleflerin tespitinin ve haklarında yapılacak tahsilatın hızlandırılmasını sağlamak,

 Mükelleflerin vergiye olan dirençlerini belirleyebilmek,

 Vergi denetimlerinin daha hızlı tamamlanması ve yıl içindeki işlemlerin kolaylıkla izlenmesini sağlamak,

Denetime alınacak mükelleflerin seçiminde risk analizi yukarıda ifade edilen güçlü yanları içinde barındıran önemli bir modern vergi denetim tekniğidir.

Türkiye’de risk analizi Gelir İdaresi Başkanlığı, VDK ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de “mükelleflerin faaliyetlerinin analiz edilerek risk alanlarının tespit edilmesi” görevini üstlenen birimlerden biri de Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’dır (VDK, 2012, s. 1). VDK bu görevini VDK bünyesinde oluşturulan VDK-RAMER ve VDK-RAS vasıtasıyla yerine getirmektedir. Risk analiz merkezi kapsamında riskli mükellefler tespit edilmektedir.

Bu süreçte VDK-RAS aracılığıyla her türlü bilgi, veri ve istatistiği toplamak suretiyle mükelleflerin faaliyetleri gruplar ve sektörler itibarıyla analiz edilmekte, mukayeseler yapılmakta ve risk alanları tespit edilmektedir (VDK, 2012, s. 4-35;

VDK, 2013, s. 15). Bu süreçte, mükellefler tarafından sunulan bilgi ve belgelerin yanında finans kuruluşlarından, mükellefle iş ilişkisi olanlardan, kamu kurum ve kuruluşlarından ve diğer her türlü kaynaktan elde edilen veriler derlenerek nitelikli veri haline getirilmekte ve risk analiz programları kullanılarak analize tabi tutulmaktadır (VDK, 2014, s. 27). Mükelleflerin risk unsurlarının belirlenmesi sonucunda yüksek riskli mükellefler denetime alınmaktadır. Ancak vergi denetimi sadece yüksek riskli çıkan mükelleflerin denetime alınması anlamına gelmemektedir.

Yapılan risk analizi sonucunda mükelleflerin riskli bulunmaması denetime alınmalarına engel değildir (Arslan ve Biniş, 2016, s. 458).

Risk analizi kapsamında yapılan denetimlerde risk grupları tespit edilirken risk analiz sisteminde kullanılan veriler büyük önem taşımaktadır. Risk analiz

52

sisteminde kullanılan verilerin çoğu mükellefler tarafından verilen bilgiler, beyannameler ve mali tablolardan derlenmektedir. Risk analiz modeli tek düzen hesap planına dayalı bilanço esasına göre defter tutan kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerinin model kapsamında kullanılan veri kümeleri, veri ambarında bulunan veri ve kriterlerden türetilmiş birçok faktörden oluşmaktadır.

Risk analizleri gerçekleştirilirken ilgili mükelleflere ait veriler önceden belirlenmiş kriterlere uygunluğu kapsamında analiz edilmekte ve riskli mükellefler tespit edilmektedir. VDK tarafından meydana getirilen risk analiz sisteminde kullanılan bazı verilere Tablo 1’de yer verilmektedir. Söz konusu veriler bu kadarla sınırlı kalmayıp yapılan risk analizinin kapsamına göre genişletilebilmektedir (Uğur, 2016, s. 254-255; Günay, 2017, s. 26). Risk analizi kapsamında elde edilen veri kaynaklarından ve kullanılan kriterlerden bazılarına aşağıda Tablo 1’de yer verilmektedir.

Tablo 1. Risk Analizi Kapsamında Kullanılan Veriler ve Kriterler

VERİLER KRİTERLER

Elektronik Beyanname Verileri Sektör Ortalamasından Sapma Kesin Mizan Verileri Gider Fazlalığı Analizleri Bilanço ve Gider Tablosu Verileri Satışlar Kaynaklı Analizler

Sicil Bilgileri Örtülü Kazanç Analizleri

Ba-Bs Bildirimleri Örtülü Sermaye Analizleri

Gümrük Beyan ve Bildirimleri Yanıltıcı ve Hatalı Beyan ve Bildirim Analizleri Mal Varlığı Bilgileri Karşılaştırmalı Beyan ve Bildirim Analizleri

Denetim Sonuçları Yanıltıcı ve Hatalı Değerleme

Ödeme ve Tahsilat Bilgileri Davranış Takibi

İlişkili Kişi Bilgi Bildirim ve Beyanları Muhasebe Hesap Analizleri Diğer Kurul ve Kurum Bilgileri (SGK, UYAP,

banka ve finans kurumları vs.)

Kaynak: Günay, S. (2017). Vergi denetiminde risk analizi ve mükellef haklarına yansımaları. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Uğur, A.A. (2016). Vergi denetimi etkinliğinde risk analizi sisteminin uygulanabilirliği (Gaziantep halı sektörü üzerine örnek bir uygulama). International Journal of Public Finance, 1(2), 122-145.

Tablo 1’de örnek olarak gösterilen veriler ve kriterler sadece bu kalemlerden ibaret olmayıp belli zaman aralıklarında güncellenmektedir. Mükellefin riskli sayılmasında dikkate alınan kriterlerin varlığı ilgili mükellefin incelemeye alınmasına gerekçe oluşturabilir. Örneğin bir mükellefin yıllar itibariyle sürekli zarar beyan etmesi, şirket ortaklarına yüksek tutarlı borç para verilmesi veya borçlanılması, devreden KDV’nin yüksek olması ve bu durumun süreklilik göstermesi mükellefin risk skoruna etki etmektedir.

53

Risk kriterleri belirlendikten sonra risk analiz sistemi kendi içerisinde puanlama ve kontrol yaparak yüksek risk skorlu mükelleflerin seçimi gerçekleştirilmektedir. Akabinde denetim için seçilen mükelleflerin risk durumu raporlanmakta ve otomatik inceleme sevkinde sistemin olası hatalarını bertaraf edebilmek adına kontroller gerçekleştikten sonra mükellef incelemeye sevk edilmektedir. Risk analiz sisteminin işleyişi aşağıda Şekil 1’de yer aldığı şekilde gerçekleşmektedir (Bayram, 2019).

Şekil 1. Risk Analizine Bağlı İnceleme Süreçleri

Kaynak: Bayram, M. (2019). Vergi denetiminde risk analizi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yukarıda Şekil 1’den görüldüğü üzere risk analiz sisteminin işleyişine ilişkin ilk aşama risk kriterlerinin belirlenmesidir. Risk analiz sisteminden beklenen çıktıların elde edilmesinde hayati role sahip olan bu aşamada “risk analizi senaryoları” oluşturulmaktadır. Hali hazırda bu şekilde oluşturulan 1000’i aşkın senaryo bulunmaktadır. Merkeze gelen tüm denetim bilgileri bu senaryolar üzerinden geçirilerek mükelleflerin riskli olup olmama durumlarına göre mükellefler puanlanmaktadır (Bayram, 2019). Sistem üzerinden risk senaryolarına göre yüksek risk puanları belirlenen mükelleflerin vergi incelemesine sevki gerçekleşmektedir.

Risk analiz sistemi vergi denetimine alınacak mükelleflerin seçiminde avantajlar sunan bir sistem olmasının yanında birçok farklı potansiyeli de içeren bir

Risk Kriterlerinin Belirlenmesi

Puanlama

Kontrol

Mükellef Seçimi Risk

Durumu Raporu

Vergi İncelemesi

54

yapıya haiz olduğu ifade edilebilir. Bu avantajlardan bazılarına aşağıda maddeler halinde yer verilmiştir (Gill, 2003, s. 16):

 Vergi denetimine alınacak mükelleflerin belli risk unsurlarına dayalı olarak seçilmesinden dolayı rastlantısal yönteme kıyasla vergi kayıp ve kaçakçılığının tespit edilmesi daha olasıdır.

 Risk analizi, vergi idaresinin dosyaları incelemede daha seçici olmasını sağlar. Bu, çoğu vergi idaresinde her zaman yetersiz olan inceleme ve araştırmanın daha yoğun olmasına, inceleme ve denetim becerilerinin daha iyi kullanılmasına fırsat sunmaktadır.

 Risk analizi vergi idaresinin iç işleyişinin daha hızlı ve bilgisayar sistemleri aracılığıyla insan faktörüne ihtiyaç duymaksızın gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Vergi denetiminin risk analizine dayalı olarak yapılmasının yukarıda da belirtildiği üzere sağladığı pek çok avantaj yer almaktadır. Risk analizinin önemi ve sağladığı avantajların da etkisiyle risk analizine dayalı tekniklerin uygulamaya dâhil edilmesi noktasında çeşitli ülkelerde ve Türkiye’de çalışmalar yapılmıştır. Bunların içerisinde bilişim teknolojilerinin altyapısının kurulması ve çeşitli e-maliye uygulamalarının hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yer almaktadır (Uz, 2019, s.

66). Hayata geçirilen e-maliye uygulamaları arasında yer alan RAS ve VDK-RAMER dışında VDK-BİS ve çalışmanın ilerleyen kısımlarında ele alınacak KDV İadesi Risk Analiz Sistemi (KDVİRA), İade Takip Sistemi (İTS), Sahte Belge Risk Analiz Programı (SARP), Riskli İade Takip Programı (RİTAP) vb. uygulamalar da yer almaktadır.