• Sonuç bulunamadı

Jojo‟nun Sirki (Jojo Circus) stop-motion animasyonundan bir görüntü . 110

(http://www.disneyjunior.ca/en/files/678.png)

Tüm bu animasyon örneklerinden yola çıkarak, hedef kitlenin çeĢitli animasyon tekniklerine, birbirinden farklı çizim örneklerine ve son olarak çok farklı hikâye yapılarına aĢina oldukları söylenebilinir.

Karakter tasarımlarıyla eĢ zamanlı olarak animasyonun metninin

hazırlanmasına da baĢlanmıĢtır. Mayer‟in gereksizlik, kiĢiselleĢtirme, günlük dil kullanımı gibi ilkeleri göz önüne alınarak oldukça sade bir metin oluĢturulmaya çalıĢılmıĢtır. Prof. Dr. YaĢar Sevim‟in kitapları ve diğer önemli kaynaklardan bir harmanlama yapılarak animasyon metni oluĢturulmuĢtur. Olabildiğinde kısa ve öz bilgiler verilmeye çalıĢılmıĢ, izleyiciyi sıkmaması için sadece temel ve önemli kurallar anlatılmıĢtır.

Animasyon metni oluĢturulduktan sonra, Türkiye Hentbol Federasyonu

hakemlerinden Nedim GüneĢ‟ten yardım alınmıĢ, metinde ne gibi değiĢikliklere gidilmesi gerektiği yönünde görüĢüne baĢvurulmuĢtur. Nedim GüneĢ‟in önerileri doğrultusunda bazı bilgiler çıkartılmıĢ, bazı bilgiler ise animasyon metnine eklenmiĢtir. OluĢturulan metnin son hali Ģu Ģekildedir:

Hentbol oldukça hızlı oynanan, çeviklik ve güç gerektiren, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur. Bir takım karĢılaĢmaya 16 oyuncu ile katılır. Maç esnasında 9 yedek oyuncu yedek bankosunda oturur. Salon hentbolunda oyun alanının ölçüleri 40 metreye, 20 metredir. Kalelerin ölçüsü ise 2 metreye, 3 metredir. Müsabakalar 30 dakikalık 2 devre üzerinden oynanır. Kaleden 6 metre uzaklıkta olan "D" harfi biçimindeki kale alanı çizgisi içinde yalnızca kaleci durabilir ve kaleci bu alanda dilediği gibi hareket etme hakkına sahiptir; kural gereği hücum ve savunma oyuncuları bu alanı ihlal edemezler. Kale alanı içerisinde duran ve yerde yuvarlanan topa sadece kalecinin müdahale etme hakkı vardır. 9 metre uzaklıkta olan serbest atıĢ çizgisi ise kesik bir çizgidir ve serbest atıĢlarda hücum eden takımlar bu çizginin gerisinde durmak zorundadır. Takımlar sınırsız oyuncu değiĢtirme hakkına sahiptir. DeğiĢecek oyuncunun, oyun alanını tamamen terk etmiĢ olması koĢulu ile bütün oyuncular kendilerine ait değiĢme çizgisinden her an oyuna girebilir ve çıkabilir. Hatalı değiĢim yapan oyuncu 2 dakika cezası alır ve takımı 2 dakika eksik oynar.

Oyun, sahanın ortasından hakemin düdüğüyle birlikte baĢlama atıĢı ile baĢlar.

BaĢlayacak takım, kura sonucu tespit edilir. Her takım, topu rakip takımın kalesine gol atmaya ve kendi kalesini rakibin hücumlarından korumaya çalıĢır. Oyun elle oynanır. Topu çift elle tutan oyuncunun elindeki topa hiçbir Ģekilde vurulamaz, çelinemez, alınamaz. Diz altı ve ayaklar hariç vücudun diğer uzuvları ile topa temas edilebilir. Yalnız kaleci ayakları ile savunma yapma yani gelen Ģutu kurtarmak için ayaklarını kullanma hakkına sahiptir. Eğer bir oyuncu ve takım arkadaĢları kural ihlal etmeden topun tamamını rakip kaleye sokabilirse bu bir “gol” olarak sayılır.

Gol sonrası, golü yiyen takım yarı sahadaki baĢlama çizgisinden yeniden oyuna baĢlar.

Oyuncular topu yere vurarak sürer ve hızlı Ģekilde paslaĢarak savunmanın açığını ararlar. Oyuncular istediği gibi top sürme hakkına sahiptir; ancak top sürmeyi bırakıp topu çift el ile tutan oyuncunun tekrar top sürme hakkı yoktur. Tekrar sürmesi durumunda rakip takım lehine serbest atıĢ verilir. Oyuncular, topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. 3 adım sonrası ya pas vermeli ya da uygun pozisyonda Ģut atmalıdır. Aksi durumda, rakip lehine serbest atıĢ kararı verilir.

Top eller açık olarak vurmadan ve zorlamadan rakip oyuncudan alınır. Rakibi bedeniyle engellemek serbesttir. Oyun içerisinde vücut temaslarına izin verilir. Ama asılma, çekme, yüklenme yasaktır. Bu tür fauller kural dıĢı kabul edilir ve serbest atıĢ ile cezalandırılır. Eğer bariz bir gol Ģansı engellenirse hakemler 7 metre atıĢına karar verir. 7 metre atıĢı da hakemin düdüğünden sonra 3 saniye içinde kullanılır, atıĢı kullanacak oyuncu sabit olan ayağını kaldıramaz, çizgiye basamaz ve 7 metre çizgisini geçemez.

Hakemler faullerin Ģiddetine göre arttırmalı cezalara baĢvururlar. Arttırmalı cezalar sözlü uyarı ile baĢlar; devamında sarı kart ve 2 dakika zaman cezası olarak devam eder. 2 dakika zaman cezası alan oyuncu, 2 dakika boyunca yedek bankosunda oturur ve yerine bir oyuncu giremez. Yani süre tamamlanıncaya kadar takımı bir kiĢi eksik oynar. Bir oyuncunun, maç içerisinde 3 defa 2 dakika cezası alması diskalifiye, oyundan kırmızı kartla atılması anlamına gelir. Ağır sportmenlik dıĢı davranıĢlarda, rakibin sağlığını tehlikeye sokacak faullerde, oyuncu direkt olarak kırmızı kart ile diskalifiye edilebilir ve bu oyuncunun o maç için oynama hakkı yoktur.

Eğer bir takım belirgin Ģekilde gol atma teĢebbüsünde bulunmazsa ve zaman geçirmeye yönelik davranıĢlarda bulunurlarsa hakemler tarafından “pasif oyun”

uyarısı alır, uyarıya rağmen “pasif oyuna” devam edilirse hakemin kararıyla top rakip takıma verilir.

Birinci devrenin bitiminden sonra oyun sahaları ve oyuna baĢlama hakkı değiĢir.

Maç sonunda hangi takım daha fazla gol atmıĢsa o takım galip gelir. Eğer gol sayıları eĢitse veya her iki taraf da gol atmamıĢsa sonuç berabere kabul edilir. Lig karĢılaĢmalarında galibiyete 2 beraberliğe 1 puan verilir. Oyun iki hakemle yönetilir.

Kenarda yardımcı olarak bir yazı ve bir saat hakemi bulunur. Hakemler oyun kurallarının düzenli uygulanmasından, oyuncular ise hakemlerin kararlarına uymak ile yükümlüdürler.

Kısaca, hentbolun temel kuralları böyledir.

Metin, son haline getirildikten sonra, Mayer‟in ortaya koyduğu prensiplerden biri olan animasyonun seslendirme ile birlikte verilmesi kuralına uyularak

seslendirmen arayıĢına girilmiĢtir. Bu aĢamada, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu seslendirmen ve spikerlerinden Cüneyt Gündoğdu ile temasa geçilmiĢ ve seslendirmenin profesyonel bir ortamda alınması sağlanmıĢtır.

Ses alımı sırasında oluĢan küçük ses hataları ve cümle kopuklukları Adobe Audition programı vasıtasıyla düzeltilmiĢtir. Dosya boyutunun azaltılması için seslendirme mp3 formatına dönüĢtürülmüĢ ve animasyonda kullanılacak son hale getirilmiĢtir (bkz. görüntü 64).