• Sonuç bulunamadı

Antivirus öğesini tıklatın ve tercihlerinize göre İstenmeyen türden olabilecek uygulamaların algılanmasını etkinleştir, Tehlikeli olabilecek uygulamaların algılanmasını etkinleştir ve Şüpheli uygulamaların algılanmasını

Belgede ESET ENDPOINT ANTIVIRUS 6 (sayfa 53-57)

CFG_EPFW_MODE=0/1/2/3

E- posta dosyaları - Program aşağıdaki uzantıları destekler: DBX (Outlook Express) ve EML

3. Antivirus öğesini tıklatın ve tercihlerinize göre İstenmeyen türden olabilecek uygulamaların algılanmasını etkinleştir, Tehlikeli olabilecek uygulamaların algılanmasını etkinleştir ve Şüpheli uygulamaların algılanmasını

etkinleştir seçeneklerini etkinleştirin veya devre dışı bırakın. Tamam'ı tıklatarak onaylayın.

54

İstenmeyen türden olabilecek uygulamalar - Yazılım örtüleri

Yazılım örtüsü, bazı dosya barındırma web siteleri tarafından kullanılan özel bir tür uygulama değişikliğidir. Yüklemek istediğiniz programı kuran, ancak araç çubuğu veya reklam yazılımı gibi ek yazılımlar ekleyen bir üçüncü taraf aracıdır.

Ek yazılım da web tarayıcınızın ana sayfasına ve arama ayarlarınıza değişiklikler yapabilir. Ayrıca dosya barındırma web siteleri çoğu zaman, yazılım satıcısını veya yükleme alıcısını değişiklikler yapıldığı yönünde bilgilendirmez ve

değişiklikten vazgeçmenize kolay kolay izin vermez. Bu nedenlerden ötürü ESET, kullanıcıların yüklemeyi kabul edip etmemelerine izin vermek için yazılım örtülerini istenmeyen türden olabilecek uygulama türü olarak sınıflandırır.

Bu yardım sayfasının güncellenmiş bir sürümü için lütfen ESET Bilgi Bankası makalesine bakın.

Tehlikeli olabilecek uygulamalar - Tehlikeli olabilecek uygulamalar; uzaktan erişim araçları, parola kırma uygulamaları ve tuş kaydeden uygulamalar (bir kullanıcı yazarken her tuş vuruşunu kaydeden programlar) gibi ticari, yasal programlar için kullanılan bir sınıflandırmadır. Bu seçenek varsayılan olarak devre dışıdır.

Temizleme

Temizleme ayarları, etkilenen dosyaları temizlerken tarayıcı davranışını belirler. 3 temizleme düzeyi vardır:

Temizleme yok - Etkilenen dosyalar otomatik olarak temizlenmez. Program uyarı penceresi görüntüler ve kullanıcının bir eylem seçmesine olanak verir. Bu düzey, sızıntı durumunda hangi adımların gerçekleştirilmesi gerektiğini bilen daha ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmıştır.

Normal temizleme - Program etkilenen dosyayı önceden tanımlanan bir eylemi temel alarak (sızıntı türüne göre) otomatik olarak temizlemeye veya silmeye çalışır. Etkilenen dosyanın algılanması ve silinmesi, ekranın sağ alt köşesindeki bir bildirim ile belirtilir. Doğru eylem otomatik olarak seçilemiyorsa, program başka izleme eylemleri sağlar. Önceden tanımlanan bir eylem tamamlanamadığında da bu yapılır.

Katı kurallı temizleme - Program etkilenen tüm dosyaları temizler veya siler. Yalnızca sistem dosyaları bu işlemin dışında tutulur. Dosyalar temizlenemiyorsa, uyarı penceresi aracılığıyla kullanıcıdan bir eylem seçmesi istenir.

Uyarı: Bir arşivde virüsten etkilenmiş dosya veya dosyalar varsa, arşivde iki türlü işlem yapılabilir. Standart modda (Standart temizleme), arşivde bulunan tüm dosyaların etkilenmesi durumunda arşiv tümüyle silinir. Katı kurallı temizleme modunda, arşivde virüsten etkilenmiş en az bir dosya bile olsa, arşivdeki diğer dosyaların durumuna bakılmaksızın arşiv silinir.

Tarama Dışı Öğeler

Uzantı, dosya adının nokta ile ayrılmış olan parçasıdır. Uzantı bir dosyanın türünü ve içeriğini tanımlar. ThreatSense parametre ayarlarının bu bölümü, taranacak dosyaların türlerini tanımlamanızı sağlar.

Diğer

İsteğe bağlı bilgisayar taraması için ThreatSense altyapısı parametre ayarlarını yapılandırırken Diğer bölümünde bulunan aşağıdaki seçenekler de kullanılabilir:

Alternatif veri akışlarını (ADS) tara - NTFS dosya sistemi tarafından kullanılan alternatif veri akışları (ADS), normal tarama teknikleriyle görülemeyen dosya ve klasör ilişkilendirmeleridir. Pek çok sızıntı, kendisini alternatif veri akışları olarak göstererek algılanmamaya çalışır.

Arka plan taramalarını düşük öncelikle çalıştır - Her tarama dizisi belirli miktarda sistem kaynağı tüketir. Sistem kaynaklarını aşırı yükleyen programlarla çalışıyorsanız, düşük öncelikli arka plan taramasını etkinleştirebilir ve uygulamalarınız için kaynak tasarrufu yapabilirsiniz.

Tüm nesneleri günlüğe kaydet - Bu seçenek belirlenirse, günlük dosyası, etkilenmeyen dosyaları da içerecek şekilde taranan tüm dosyaları gösterir. Örneğin, arşiv içinde sızıntı bulunması durumunda arşivde bulunan temiz dosyalar da günlükte listelenir.

Smart optimizasyonu etkinleştir - Smart Optimizasyon etkin durumdayken, en yüksek tarama hızları korunurken en etkili tarama düzeyinin sağlanması için en uygun ayarlar kullanılır. Çeşitli koruma modülleri, farklı tarama

yöntemlerinden faydalanarak ve bunları belirli dosya türlerine uygulayarak smart tarama yapabilir. Smart Optimizasyon devre dışı bırakılırsa, bir tarama gerçekleştirilirken yalnızca belirli modüllerin ThreatSense temelindeki kullanıcı tanımlı ayarlar uygulanır.

Son erişim zaman damgasını koru - Taranan dosyaların erişim zamanını güncellemek yerine özgün erişim zamanını tutmak için bu seçeneği belirleyin (örneğin, veri yedekleme sistemleri ile kullanmak için).

Sınırlar

Sınırlar bölümü, taranacak nesnelerin maksimum boyutunu ve taranacak arşivlerin iç içe geçme düzeylerini belirtmenize olanak sağlar:

Nesne ayarları

Maksimum nesne boyutu - Taranacak nesnelerin maksimum boyutunu tanımlar. Belirli bir antivirüs modülü yalnızca belirtilen boyuttan küçük olan nesneleri tarayacaktır. Bu seçenek yalnızca büyük nesneleri tarama dışında tutmaya yönelik belirli gerekçeleri olabilecek ileri düzey kullanıcılar tarafından değiştirilmelidir. Varsayılan değer:

sınırsız.

Nesne için maksimum tarama süresi (sn.) - Bir nesneyi taramaya yönelik maksimum zaman değerini tanımlar.

Buraya kullanıcı tanımlı bir değer girilirse, söz konusu süre geçtikten sonra antivirüs modülü, taramanın bitmiş olup olmadığına bakmaksızın nesneyi taramayı durdurur. Varsayılan değer: sınırsız.

Arşiv tarama ayarları

Arşiv iç içe geçme düzeyi - Arşiv taramanın maksimum derinliğini belirtir. Varsayılan değer: 10.

Arşivdeki maksimum dosya boyutu - Bu seçenek, taranacak arşivlerde bulunan dosyalar için (ayıklandıklarında) maksimum dosya boyutunu belirtmenize olanak sağlar. Varsayılan değer: sınırsız.

NOT: Varsayılan değerlerin değiştirilmesi önerilmez; normal koşullarda bunları değiştirmenize neden olacak bir durumla karşılaşmazsınız.

56

3.9.1.13.1 Tarama Dışı Bırakılanlar

Uzantı, dosya adının nokta ile ayrılmış olan parçasıdır. Uzantı bir dosyanın türünü ve içeriğini tanımlar. ThreatSense parametre ayarlarının bu bölümü, taranacak dosyaların türlerini tanımlamanızı sağlar.

Varsayılan olarak tüm dosyalar taranır. Tarama dışında bırakılan dosyaların listesine herhangi bir uzantı eklenebilir.

Belirli dosya türlerinin taranması, belirli uzantıları kullanan programın düzgün şekilde çalışmasını engelliyorsa, dosyaların bunun dışında tutulması gerekebilir. Örneğin MS Exchange sunucuları kullanılıyorsa .edb, .eml ve .tmp uzantılarının tarama dışında bırakılması önerilebilir.

Ekle ve Kaldır düğmelerini kullanarak, belirli dosya uzantılarının taranmasına izin verebilir veya bunu

yasaklayabilirsiniz. Listeye yeni bir uzantı eklemek için Ekle'yi tıklatın ve boş alana uzantıyı yazıp Tamam'ı tıklatın.

Birden fazla değer gir öğesini seçtiğinizde çizgiler, virgüller ve noktalı virgüller ile ayrılmış birden fazla dosya uzantısı ekleyebilirsiniz. Birden fazla seçim etkinleştirildiğinde uzantılar listede görünür. Listeden bir uzantı seçin ve

listeden bu uzantıyı kaldırmak için Kaldır seçeneğini tıklatın. Seçili uzantıyı düzenlemek isterseniz Düzenle öğesini tıklatın.

* (yıldız işareti) ve ? (soru işareti) özel simgeleri kullanılabilir. Yıldız işareti herhangi bir karakter dizesini, soru işareti ise simgeyi ifade eder.

NOT: Windows işletim sistemindeki bir dosyanın varsa tam uzantısını görmek için Denetim Masası > Klasör

Seçenekleri > Görünüm sekmesinde bulunan Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle seçeneğinin işaretini kaldırın ve bu değişikliği uygulayın.

3.9.2 Web ve e-posta

Web ve e-posta yapılandırması Ayarlar > Web ve e-posta alanında bulunabilir. Buradan daha ayrıntılı program ayarlarına erişebilirsiniz.

Internet'e bağlanabilirlik kişisel bilgisayarlardaki standart özelliktir. Ne yazık ki aynı zamanda kötü amaçlı kod aktarımının gerçekleştirildiği ana ortam haline gelmiştir. Bu nedenle, Web erişimi koruması konusunu ciddiye almanız büyük önem taşır.

Belgede ESET ENDPOINT ANTIVIRUS 6 (sayfa 53-57)