• Sonuç bulunamadı

Teklif 1/1000 Planın Plan Notları Açısından İncelenmesi:

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 32-43)

KOMİSYON RAPORLARI

1/1000 PLAN ALANI (ha)

4- Teklif 1/1000 Planın Plan Notları Açısından İncelenmesi:

Teklif 1/1000 plan notlarının Genel Hükümler başlığı altında meri 1/5000 plandan farklı olarak yeni plan notları getirilmiş olup bunlar;

 “6-Yerinde ahşap veya 19.yüzyıl mimari özelliği taşıyan ancak henüz İstanbul I Numaralı K.T.V.K Kurulu tarafından tescil edilmemiş olan parsellerde kurul görüşü alınmadan uygulama yapılamaz.”

 “12-İ.S.K.İ’ye ait veya D.S.İ tarafından, İ.S.K.İ’ye devredilmiş isale hatlarının koruma bantlarındaki servis yolları, imar yolu olarak kullanılmayacaktır. Ancak isale hatları üzerindeki enine geçişler için, İ.S.K.İ görüşüne göre uygulama yapılacaktır.”

Teklif 1/1000 plan sınırı içinde yer alan ve plan notuna konu olan isale hattı paftalara işlenmediğinden, söz konusu plan notu plan kararları ile örtüşmemektedir.

 “17- Deprem yönetmeliğine tabidir.”

 “18-2 etap halinde hazırlanan 01.10.2001-22.10.2001 tarihlerinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulunarak onanan jelojik-jeofizik-jeoteknik etütler sonucu yerleşime uygunluk değerlendirilmesi ve hakkındaki rapora göre:

-UA ile gösterilen alanlar yerleşime uygun olan alanlardır. Parsel bazında; parselin bulunduğu alanı kapsayan zemin etütleri ilgili mühendislerce yapılacaktır.

-ÖA1, ÖA2, ÖA3 ile gösterilen önlemli alanlarda; yerinde ve/veya laboratuarlarda yapılacak ayrıntılı jeolojik-jeofizik-jeoteknik araştırmalar sonucu zemin etütlerinin ilgili mühendisler tarafından hazırlanması gereklidir.

- UOA ile gösterilen yerleşime uygun olmayan alanlarda; zorunluluk halinde ada ve adalar bazında hazırlanacak jeolojik-jeofizik-jeoteknik araştırmalar sonucu zemin etütlerinin ilgili mühendisler tarafından hazırlanması gereklidir.”

 “19-Yapılacak tüm yapılarda afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik ve gayri sıhhi müesseseler yönetmeliği ile 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında planlama ve yapılanmayla ilgili tüm kanun, kararname, genelge hükümleri geçerlidir.”

 “20-Çatı kat-çekme kat yapılamaz.”

 “21-İnşaat emsali uygulaması,konut alanlarında net parsel alanı üzerinden yapılacaktır.

 “22-Tasdik hududu dahilinde ki yolların gerçekleşmesini sağlamak amacı ile kamu eline geçen yol alanları emsal hesabına dahil edilecektir.”

“Tasdik hududu” ifadesi lejantta “plan onama sınırı” olarak ifade edilmiş olup plan notu ile lejandı arasında uyumsuzluk bulunmaktadır..

 “23-Binalara kot verilmesi, İstanbul İmar Yönetmeliğine göre yapılacaktır.”

 “24-Blok önerilmiş imar adalarında yer alan, parsellerde irtifaları ve toplam inşaat hakları değişmemek üzere, münferiden veya tevhiden ilçesince hazırlanacak blok etüdüne göre uygulama yapılacaktır.”

 “25-Planlarda otopark olarak gösterilen mülkiyeti şahıslara ait olan alanlar için ilgililerin müracatı, ruhsat, mülkiyet ve giriş-çıkışlarına yönelik ilgili kurumların uygun görüşleri doğrultusunda “özel otopark alanı, (zeminaltı, zeminüstü, asansörlü) olarak uygulama yapılacaktır. Uygulama aşamasında otopark giriş-çıkışları konusunda Ulaşım Trafik ve Düzenleme Komisyonu (UTK) kararı alınacaktır.”

 “26- Kamu malı yerlerde (yeşil alanlarda) trafo, İGDAŞ kontrol noktaları, muhtarlık binaları, otobüs durağı, wc binaları gibi kamu hizmetlerinin görülebilmesi için tarihi ve doğal dokuyu bozmayacak şekilde avan projeye göre uygulama yapılabilir.”

Teklif 1/1000 plan notlarının Genel Hükümler başlığı altında; meri 1/5000 planda olan ancak değişiklik yapılan plan notları bulunmaktadır.

 “8-Planlama alanının tamamında eğimden dolayı açığa çıkan 2 bodrum kat iskan edilebilir. İkiden fazla bodrum kat açığa çıkması halinde, açığa çıkan her bodrum kat; ortak alan (sığınak, kömürlük, tesisat, otopark v.s.) olarak kullanılacaktır. KAKS verilen alanlarda; iskan edilen bodrum katlar ile ilgili KAKS değerine dahil edilecektir.”

Meri 1/5000 planda “…1 bodrum kat iskan edilebilir. Birden fazla bodrum kat…” denilmekte olup teklif 1/1000 planda “…2 bodrum kat iskan edilebilir. İkiden fazla bodrum kat…”olarak değiştirilmiştir. Söz konusu plan notu meri 1/5000 plan kararları ile örtüşmemektedir.

 “15-Yapı ve diğer altyapı inşaatlarının İGDAŞ altyapı hatlarına yaklaşma mesafesi 1.00 metredir.”

Meri 1/5000 planda İGDAŞ altyapı alanlarına yaklaşma mesafesi “…en az 1.00 metredir.” Denilerek ifade edilmiş olup, teklif 1/1000 planda İGDAŞ altyapı alanlarına yaklaşma mesafesi “…1.00 metredir.” denilmektedir, bu bakımdan söz konusu plan notu meri 1/5000 plan kararları ile örtüşmemektedir.

 “16-Planlama alanında orman alanları plan onama sınırları dışında belirlenmiştir. Ancak orman alanı ile teşkil eden alanlarda uygulama aşamasında; Orman Genel Müdürlüğü görüşü ile orman alanı olduğu belirlenen ve planda herhangi bir fonksiyona konu edilmiş alanlarda 6831 sayılı Orman Kanunu hükümleri geçerlidir.”

Meri 1/5000 planda “…orman alanı ile sınır teşkil eden alanlarda…” denilmekte olup teklif 1/1000 planda “orman alanı ile teşkil eden alanlarda” olarak değiştirilmiştir. Söz konusu plan notu meri 1/5000 plan kararları ile örtüşmemektedir.

 “28- Kentsel Hizmet Alanlarında; belediyeye ait idari birim binaları, kültürel tesisler, semt konakları, tiyatrolar, kütüphane, bilgi beceri meslek edindirme kursları, kreş, sağlık birimleri yer alabilir.

Belediye Hizmet Alanlarında; ilçe belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre uygulama

yapılacaktır. Bu alanlarda ilçe belediyesine ait kültürel, sosyal, teknik altyapı alanları ve belediye hizmetleri ile ilgili idari birimler yer alabilir.”

Teklif 1/1000 planda Genel Hükümler 28. Maddede yer alan “…Belediye Hizmet Alanlarında; ilçe belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Bu alanlarda ilçe belediyesine ait kültürel, sosyal, teknik altyapı alanları ve belediye hizmetleri ile ilgili idari birimler yer alabilir.” ifadesi, Genel Hükümler 29. madde ile aynı olup, plan notunun tekrarı söz konusudur.

Teklif 1/1000 plan notlarının Uygulama Hükümleri başlığı altında yeni plan notları getirilmiştir.

 “1-Blok öngörülen yerlerde; planda işlenmiş olan blok nizam, bitişik nizam bina kitleleri, kat adetleri ve bahçe mesafelerine ait ölçüler plan üzerinden alınacaktır.”

 “6- 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında imar adasında yeralan yeşil alanlar m² leri değişmemek kaydıyla avan proje aşamasında yerleri değiştirilebilir.”

 “6- Planda konut alanlarında (E=1.40-2.10) yapı emsali verilen parsellerde, - Çekme mesafeleri içinde kalmak kaydıyla min TAKS:0.25- max TAKS:0.35’dir.

- Ön bahçe mesafesi 5.00 metre, yan ve arka bahçe mesafesi 3.00 metredir.

- 5 kattan sonraki her kat için (yüksek yapılar dahil); yan ve arka bahçe mesafelerine 0,30 metre ilave edilecektir.”

 “9-K sembolü ile belirlenen alanlar; 3194 sayılı imar kanununun 18. maddesi hükümlerine tabiidir.”

 Konut+Ticaret Alanlarında;

“5-Sağlıklı bir kentsel mekan oluşturmak amacıyla konut+ticaret alanlarında, sadece konut fonksiyonları yer aldığında zemin katta ticaret yapılabilir. Donatı alanlarının dışındaki alanlarda, konut alanlarındaki parsellerin veya yapı adalarının birleşmesinden oluşacak yapılaşma hakkı % oranlarındaki artıştan faydalanılabilir.”

Ayrıca; Teklif 1/1000 plan notlarının Uygulama Hükümleri başlığı altında;

 “2-Konut alanlarında; yoğunluklar net alan üzerinden aşağıda belirtildiği şekilde uygulanacaktır.

BÖLGELER YOĞUNLUKLAR (K/HA) K1 400 (E:1.40) K2 600 (E:2.10)”

denilmekte olup; “K” sembolü ile ifade edilen “18. Madde Uygulamasına Tabi Konut Alanları” ve “Kütle Tasarımı Yapılan Konut Alanları” için Emsal belirtilmemiştir.

Teklif 1/1000 plan notlarının Uygulama Hükümleri başlığı altında; meri 1/5000 planda olan ancak değişiklik yapılan plan notları bulunmaktadır.

 “4- Birden fazla yapı adasının, 4000 m2 üzerinde olmak koşulu ile birleşmesine yönelik uygulamada, kapanan kadastral yol alanlarının eşdeğeri büyüklüğündeki alan ve birleşmeye konu parsellerin %20’si büyüklüğündeki alanlar inşaat hakkı artışı ile gelen ek nüfusun ihtiyacı olan, donatı alanları; park, otopark, yaya yolları ilköğretim –ortaöğretim tesisi, idari tesis alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, kentsel hizmet alanı, sağlık tesisi ve dini tesis alanları olmak üzere kamuya ayrılacaktır.”

Meri 1/5000 planda “…gelen ek nüfusun ihtiyacı olan, ilköğretim-ortaöğretim tesisi, idari tesis alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, kentsel hizmet alanı, sağlık tesisi ve dini tesis alanları olmak üzere kamuya terk edilecektir. Söz konusu uygulama ilçe belediyesince onaylanacak avan projede belirlenecektir. Bu uygulamada yapılaşma hakkı; kapanan kadastral yol alanlarının haricindeki birleşmeye konu toplam parsel alanları üzerinden hesaplanır. Adaların birleşmesine yönelik uygulama İSKİ, TEİAŞ İGDAŞ ve ilgili kurum görüşleri doğrultusunda yapılacaktır.” denilmekte olup, söz konusu plan notu meri 1/5000 plan kararları ile örtüşmemektedir.

 “5- 2001- 4000 m² arasında parsel veya yapı adası bütünündeki birleşmelerde inşaat hakkı artışı ile gelen ek nüfusun ihtiyacı olan donatı alanları; park, otopark,yaya yolları, ilköğretim-ortaöğretim tesisi, idari tesis alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, kültürel hizmet alanı, sağlık tesisi ve dini tesis olmak üzere parsel büyüklüğünün %15’inden az olmamak ve kamuya terk edilmek üzere ilçe belediyesince onaylanacak avan projede ayrılacaktır. Bu yapılaşma hakkı kamuya ayrılmadan önceki parsel büyüklüğü üzerinden hesaplanır.”

Meri 1/5000 planda “…donatı alanları; çocuk oyun alanı, otopark olmak üzere parsel büyüklüğünün

%15’inden az olmamak ve mülkiyet hakkı parsel maliklerinde kalmak üzere ilçe belediyesince

onaylanacak avan projede ayrılacaktır.” denilmekte olup, söz konusu plan notu meri 1/5000 plan kararları ile örtüşmemektedir.

1/5000 ölçekli plan notlarında yer alan;

 Genel Hükümler; “Yapı Yaklaşma Sınırına komşu/yakın imar parseli “ niteliğinde değerlendirilen alanlarda yapılacak yapılarda, iskan edilen katın taban kotu ile bina, otopark vs.giriş kotları su seviyesine esas dere duvar üst kotunun (kret kotu) 1,50 m. üzerinde olacaktır. Bu seviye altında kapı, pencere vb.gibi herhangi bir boşluk açılamaz. Olası taşkın durumunda hak sahipleri gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Aksi takdirde doğacak zararlardan bizzat sorumludurlar.” hükmü teklif 1/1000 planda yer almamaktadır.

Sonuç olarak; 1/1000 ölçekli Ayazağa Uygulama İmar Planı (II. Etap) teklifi, 18.10.2011 onanlı 1/5000 Ölçekli Şişli Ayazağa Nazım İmar Planına uygunluğu açısından incelendiğinde;

1.Kurum Görüşleri açısından; eksiklerin olduğu,

2.Plan Yapım Yönetmeliği açısından; genel olarak uygun olduğu, kısmen eksikliklerin bulunduğu,

3.Plan Kararları açısından; donatı alanlarının büyüklüğü açısından uygun olduğu, ulaşım kararları açısından kısmen aykırılık bulunduğu, konut+ticaret alanları yapılaşma şartları açısından uygun olduğu, konut alanları yapılaşma şartları ve nüfus büyüklüğü açısından 1/5000 ölçekli plana aykırılık teşkil ettiği, Teklif 1/1000 Planda konut alanlarında bireysel imara izin verilmemesi ve zorunlu birleşme şartı getirilmesi 1/5000 ölçekli planın genel kurgusuna ve plan yaklaşımına aykırı olduğu,

4.Plan Notları açısından; uyumsuzlukların olduğu tespit edilmiştir. " denilerek

İlgi (a) yazı ile tarafımıza iletilen Şişli Belediye Meclisi’nin 08.03.2013 tarihli ve 80 sayılı Kararı ve eki Ayazağa 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı (II. Etap) teklifine ilişkin plan paftaları, plan raporu ve ekleri yazımız ekinde olup, 1/1000 ölçekli plan teklifinin 18.10.2011 onanlı 1/5000 Ölçekli Şişli Ayazağa Nazım İmar Planına, 3194 sayılı İmar Kanunu, 5216 sayılı Kanun ve yürürlükteki diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre incelenmek, değerlendirilmek ve karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Şişli İlçesi, Ayazağa 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı (2. Etap) teklifi incelenmiş olup 1/1000 ölçekli planla oluşturulan imar adalarının yapılaşma haklarını kısıtlayıcı, bölgedeki binaların yenilenmesini zorlaştırıcı nitelik taşıdığı görüldüğünden bu doğrultuda yeniden değerlendirme yapılması için ilçesine iadesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.

Meclisimizin Onayına Arz Olunur.

Sefer KOCABAŞ Timur SOYSAL Mustafa DEMİRKAN İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör

Komisyonu Başkanı

İrfan MERT Oktay BİRİNCİ Hayri KIR Üye Üye Üye

Ömer Lütfü SOMUN M. Sedat ÖZKAN Nevzat ŞELİMEN Üye Üye Üye

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

Rapor No:

131 Tarih:

11.07.2013 Dosya No:

2013/1505 İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

KONUNUN ÖZÜ: Büyükçekmece İlçesi, Türkoba Mah.,107 ada 1 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli U.İ.Plan

tadilatı teklifi.

KOMİSYON İNCELEMESİ:Planlama Müdürlüğünün 08/ 07/2013 gün ve 2013-8695 sayılı yazısında

"İlgi: a)21.06.2013 tarih, M.34.3.BÜY.0.013/310.00.00- 576166 Büyükçekmece Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yazısı ve ekleri ile 07.06.2013 tarih, 55 sayılı Meclis Kararı.

b)18.10.2012 gün ve 14249 sayı ile kayıtlı ilgilisinin Planlama Müdürlüğü’nde dilekçesi ve ekleri.

c)12.11.2012 tarih, 2012/14249-14262-11327 sayılı Başkanlık Makamına yazımız.

d)03.01.2013 tarih, 2012/16539-16638/74 sayılı Başkanlık Makamına yazımız.

e)29.01.2013 tarih, Karar-2013/126-BN:327-328 sayılı Meclis Müdürlüğü’nün yazısı ve eki Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17.01.2013 tarih, 126 sayılı kararı.

f)01.02.2013 tarih, 2013/1080-22185 sayılı dağıtımlı yazımız.

g)21.02.2013 tarih, 22879 sayılı İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısı ve ekleri.

h)04.02.2013 tarih, 530312 sayılı Büyükçekmece Belediye Başkanlığı’nın yazısı ve ekleri.

ı)06.03.2013 tarih 167385 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığının yazısı ve ekleri.

i)11.03.2013 tarih, 2013/1450-2946-2524 sayılı Başkanlık Makamı yazımız.

j)18.04.2013 tarih, Karar-2013/783 BN:1122 sayılı Meclis Müdürlüğü’nün yazısı ve eki Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11.04.2013 tarih, 783 sayılı kararı.

k)Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 20.8.2004 gün, S/89 sayılı genelgesi ve 20.8.2004 gün, S/90 sayılı Başkanlık Oluru.

TALEP

Büyükçekmece İlçesi, Türkoba Mahallesi, 107 ada 1 parselin meri planda “Temel Eğitim Tesis Alanı” ndan kalmakta iken “Yükseköğretim Tesis Alanı ve Kampüs Alanı(Üniversite Alanı)” olarak planlanmasına ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar plan tadilat teklifi ile teklife ilişkin alınan 07.06.2013 tarih, 55 sayılı Büyükçekmece Belediye Meclis kararı 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 14.

maddesi gereği ilgi (a) yazı ile tarafımıza iletilmiştir.

MÜLKİYET

İlgi (a) yazı eki teklif dosyasında yer alan Tapu Sicil Müdürlüğü’nün 18.05.2012 günlü taşınmaz bilgilerine göre Büyükçekmece İlçesi, Türkoba Mahallesi, 18.654,00m2 yüzölçümlü 107 ada, 1 parselin 20.08.2007 edinim tarihi ile İstanbul Arel Üniversitesi mülkiyetinde olduğu, taşınmaz üzerinde Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. lehine 99 yıl müddetle kira şerhi yer aldığı görülmüştür.

PLANLARDAKİ DURUM:

Büyükçekmece İlçesi, Türkoba Mahallesi, 107 ada 1 parsel sayılı mer’i 01.04.1996 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli Büyükçekmece, Türkoba Köyü Konut Alanı Nazım İmar Planında Büyükçekmece Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde “Temel Eğitim Tesis Alanı” olarak planlanmış iken, 13.04.2013 tarihinde onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği ile “Yükseköğretim Tesis Alanı ve Kampüs Alanı (Üniversite Alanı)” (E:1.75, hmaks:5 kat) olarak planlanmıştır.

01.04.1996 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Tepecik Türkoba Köyü Uygulama İmar Planında Büyükçekmece Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde “Temel Eğitim Tesis Alanı”

lejantında kalmakta ve 15m.’lik yoldan cephe almaktadır.

İLÇE MECLİS KARARI

İlgi (a) yazı eki Büyükçekmece Belediye Meclisinin 07.06.2013 tarih, 55 sayılı kararında;

“…KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Büyükçekmece İlçesi, Türkoba Mahallesi, 107 ada 1parsele ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planında değişiklik yapılması hususu Müdürlüğünden geldiği şekliyle komisyonumuzca uygun görülmüştür…” ,“Şeklinde hazırlanmış bulunan İmar Komisyonunun raporu oya

sunulmuş olup; yapılan oylama sonucu, hazırlanan imar komisyon raporunun hazırlandığı şekliyle aynen kabulüne, (11) ret oyuna karşılık (16) kabul oyu olmak üzere oy çokluğu ile karar verilmiştir.”

denilmektedir.

KURUM VE KURULUŞ GÖRÜŞLERİ:

İlgi (a) yazı eki Büyükçekmece İlçesi, Türkoba Mahallesi, 107 ada 1 parsel sayılı taşınmazın

“Yüksek Öğretim ve Kampüs Alanı (Üniversite Alanı)” olarak düzenlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar plan tadilat teklifine ilişkin; İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü Kumburgaz İşletme Müdürlüğünün, Ulaşım Planlama Müdürlüğü, İSKİ Genel Müdürlüğünün kurum görüşlerinin bulunduğu görülmüştür.

İlgi (a) yazı ekinde tarafımıza iletilen Ulaşım Planlama Müdürlüğünün 04.06.2013 tarih, 21362969-310.01/577986-1957/105563sayılı yazısı ile; “ULAŞIM KARARI: Büyükçekmece İlçesi, Türkoba Mahallesi, 107 ada, 1 parselin, İlköğretim Tesis Alanı'ndan, E: 1.75, Hmax:5kat yapılaşma şartlarında, Yüksek Öğretim Tesisi ve Kampüs Alanı'na (Üniversite Alanı) alınması hususunda 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Plan Tadilatı teklifi; 107 ada, 1 parsel sayılı taşınmazlara ilişkin 11.04.2013 tarih ve 783 sayılı Meclis Kararı alındığı ve bu doğrultuda 1/5000 ölçekli planının onaylandığı belirlenmiş olup söz konusu teklifin ulaşım sistemine etkisinin minimuma indirilmesi için;

- Yüksek Öğretim Tesisi ve Kampüs Alanı'nda (Üniversite Alanı) cephe aldığı batı kısmındaki 15m'lik imar yolundan ve mevcuttaki diğer ulaşım akslarından minimum 5m çekme mesafesi bırakılacaktır."plan notunun eklenmesi,

- Teklif plan bütünündeki "Yüksek Öğretim Tesisi ve Kampüs Alanı(Üniversite Alanı)" fonksiyonunun yaratacağı otopark talebinin İstanbul Otopark Yönetmeliği doğrultusunda kendi planlama alanı içinde karşılanacaktır." plan notunun eklenmesi gerekmektedir...” denilmektedir.

İlgi (a) yazı ekinde tarafımıza iletilen İstanbul Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 24.05.2013 tarih, 62024621.754.04-61972 sayılı sayılı yazısında;“…Söz konusu 107 Ada 1 parsel sayılı 18.654,00m2 yüzölçümlü taşınmazın, 11.04.2013 tarih 783 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı sonucunda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifi onaylanarak "Yüksek Öğretim Tesisi ve Kampüs Alanı"

lejantına alındığından, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı tadilatı konusu incelenmiş olup, taşınmazın Eğitim alanı vasfının değiştirilmemesi ve imar planındaki amacı dışında kullanılmaması kaydıyla üniversite alanına dönüştürülmesi Valilimizce uygun görülmektedir...” denilmektedir.

İlgi (a) yazı ekinde tarafımıza iletilen Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü Kumburgaz İşletme Müdürlüğünün 23.05.2013 tarih, 1293 sayılı yazısında; “…İlgi yazıya istinaden yapılan incelemede, mevcut plan kapsamında trafoların ve hatların aynı kalması şartı ile ilgili yer düzenli bir konut alanı olduğundan Yönetiminde bilgilendirilmesi şartı ile yapılacak olan plan ile ilgili Kurumumuz açısından engel teşkil edecek her hangi bir durum şu an itibari ile söz konusu değildir. Daha önce aynı yer ile ilgili 1/5000 ölçekli nazım imar planı hakkında görüş istenmiş, Kurum görüşü yazılı olarak isteklilere bildirilmiştir.”

denilmektedir.

İlgi (a) yazı ekinde tarafımıza iletilen İSKİ Genel Müdürlüğünün 07.06.2013 tarih, M.34.1.İBB.5.01.11.01-310.01.04.01/285875 sayılı yazısında; “…Bahse konu plan taslağı ile ilgili İdaremiz havza görüsü aşağıdaki gibidir: Bahse konu plan sahası; Büyükçekmece Havzasının uzun mesafeli koruma alanında kalmaktadır. Ayrıca alan ilgi (f) İ.B.B Meclis Kararı ile onaylanan Tepekent 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan sahası içerisinde kalmaktadır. Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanan planlar ilgi (e) yönetmeliğin 6.3 maddesi; "İstanbul İl sınırları içinde mevcut Çevre Düzeni Planları, İSKİ görüşlü imar planları ve Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanan imar planları, İdare uygulamalarında esas alınır." Hükmü gereği İdaremiz uygulamalarında esas alınmaktadır. İlgi (h) yönergenin 10.5 maddesi; "İdare uygulamalarında esas alınan Planlarda, plan bütününde, yürürlükteki yönetmelikte ve/veya söz konusu planda verilen yoğunluk (yapı, nüfus vb) değerlerinin yüksek olanını aşan tadilat yapılamaz. Yoğunluk azaltıcı plan tadilatlarına izin verilir" hükmü gereği de meri plandaki yapı ve nüfus yoğunlukları arttırılmamak kaydıyla plan değişikliği yapılabilmektedir. İdaremize gönderilen tadilat taslak plan paftası, plan notları ve plan raporunda yapılan incelemede aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1-Bahse konu alan meri planda "Temel Eğitim Tesis Alanı" fonksiyonunda kalmaktadır.

2-Yapılmak istenen plan tadilatı ile söz konusu alan "Yüksek Öğretim Tesisi ve Kampüs Alanı"na alınmak istenmektedir.

3-Hukuk Müşavirliğinin konuyla alakalı ilgi (g) yazısında ".. Vakıf üniversitelerinin kamu hizmeti yaptığı, yasayla kurulduğu ve kullandıkları yapıların resmi bina olduğunun kabulünün gerekti hususu gerek Danıştay kararlarıyla gerek ise Anayasa Mahkemesi kararlarıyla kabul edilmiştir. Bu sebeple, hukuki görüşe konu vakıf tarafından kurulacak üniversiteye ait binaların da kamu hizmetine ayrılmış resmi bina mahiyetinde olduğu tartışmasızdır..." denilmektedir.

4-İlgi (e) yönetmeliğin konuyla ilgili 6.9.c maddesi ".. Kamu hizmeti için ayrılan sosyal ve teknik donatı yapıları hariç konut dışı yapılaşmalarda ise KAKS:0,25 değeri aşılamaz." Hükmünde olup, yukarıdaki hükümden anlaşılacağı üzere teklif planda kamu hizmeti için olan konut dışı yapılarda KAKS değeri İdaremizce aranmamaktadır.

5-Uzun mesafeli koruma alanında yer alamayacak olan fonksiyonlar teklif plan notlarının 4. Maddesinde belirtilmiştir.

6-Açıklanmayan hususlarda meri uygulama planı ve İstanbul İmar Yönetmeliği hükümlerinin geçerli olacağı belirtilmiştir.

Netice olarak; yapılmak istenen Büyükçekmece ilçesi, Türkoba Mahallesi, 107 ada, 1 parselde 1/5000 Nazım İmar Plan tadilat taslağının plan notlarına ilgi(e) Yönetmelik, ilgi (h) Yönerge ve ilgi (g) Hukuk Mütalaasına göre uygun bulunmuştur.

Bahse konu alan ile ilgili İdaremiz altyapı görüsü aşağıda sıralanmıştır;

1-İdaremize ait yazımız ekinde planları gönderilen her türlü mevcut tesislerimiz ile is sonu projesi tarafımıza ulaşmamış İSKİ'de kaydı bulunmayan, belediyesince veya halk tarafından yapılmış altyapı tesislerine zarar verilmemelidir.

2-Mevcut ve planlanan atıksu-yağmursuyu altyapı hatlarımızın geçtiği imar yolları ve yeşil alanlar, 0300 mm-0600 mm arası çaplar en az 5 m., 0700 mm- 01200 mm çaplar için en az 10 m. ve üstü çaplar için en az 15 m. genişlikte planlanmalıdır.

3-Yazımız ekinde gönderilen mevcut atıksu-yağmursuyu hatlarımız (300MBB, 500MBB, 800BA) dikkate alınarak geçtikleri güzergahlar imar yolu ya da yeşil alan olarak korunmalıdır.

4-İmar planlarında mevcut ve planlanan içmesuyu borularımızın geçtiği yol güzergahlarının 06OOmm- 01000 mm arası çaplar için minimum 10,00 m., 01200 mm- 01600 mm arası çaplar için minimum 15,00 m., 01800 mm ve üstü çaplar için minimum 20,00 m. olacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

4-İmar planlarında mevcut ve planlanan içmesuyu borularımızın geçtiği yol güzergahlarının 06OOmm- 01000 mm arası çaplar için minimum 10,00 m., 01200 mm- 01600 mm arası çaplar için minimum 15,00 m., 01800 mm ve üstü çaplar için minimum 20,00 m. olacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 32-43)

Benzer Belgeler