• Sonuç bulunamadı

66

67

Bazı araştırmalara göre, tuzluluğun en çok düzeyde (100 mmol/L sodyum klorit) olması bütün çeşitlerde yumru gelişimesini tamamen engellerken, stolonların büyümesini durdurmaz (Turhan 2005). Tuzluluk stresine yanıt olarak yaprak sayısını ve yaprak alanını azaltan bitkide yaprakların klorofil içeriği ve fotosentezlenme miktarı azalır.

Dayanıksız ve orta dayanıklı genotiplerin elenmesi için ölçülebilir parametrelerden biri klorofil içeriğidir (Gururani 2013).

Tuzluluk stresi araştırılan bütün çeşitlerde klorofil-a, klorofil-b ve genel klorofil içeriklerini azaltdı. Bu bulgular, araştırmacıların domates, soya ve patates çeşitleriyle ilgili olarak bildirdikleri sonuçlarla uyumludur (Woodward vd. 2005, Juan vd. 2007).

Tuzluluk ve kuraklık gibi streslerle başa çıkma yollarının biri de, aralarında perolinin de bulunduğu, uygunlaştırıcı ve ozmotikleştiren bileşimler sentezlemektir. Bu araştırmada, tuzluluk stresinin etkisiyle, araştırılan bütün çeşitlerde perolin içeriği arttı. Tuzluluğa duyarlı ve dayanıklı çeşitlerde perolin içeriği ve onun tuzluluğa karşı dayanıklılığı artdırabilmesi ile ilgili çok sayılı ve farklı sonuçlar bildirilmiştir (Woodward vd. 2005, Karimi vd. 2014).

Bu araştırmanın İn vitro deneylerinden edinilen sonuçlara göre, patatesin değişik çeşitlerinin yetiştirilmesinde tuz yoğunluğu doğrudan bitki büyümesi sürecinde etkide bulunur ve ozmotiği ve difüzyonu engeller (Farhatullah ve Raziuddin 2002). Dahası, tuzluluğun patatesin mini-yumru üretmesini olumsuz etkilemesi ozmotik potansiyelin azalması sonucu olabilir. Ozmotik potansiyel, hücrelerde ve genel olarak stolon ve mini-yumrularda tuz miktarının artması sonucu azalır ve mini-yumruların kuru ağırlığının artma nedenini açıklamak için yeter (Silva 2001). Kısacası, anılan araştırmacıların “patatesin ticari çeşitlerinin başta tuzluluk olmak üzere cansız streslere az dayanıklıdırlar” diye bildirdikleri sonuca bu araştırmada da varılmıştır (Darabi 2007).

Tuzluluk stresine maruz kalan bitkilerin büyüme ve gelişimi: hücre bölünmesinin engellenmesi veya hücre ölümü, yaprak alanının azalması ve sonucunda ışık alınma

68

alanının azalması, fotosentez sisteminin etkilenmesi, stoma iletkenliğinin değişmesi, fotosentez pigmentleri miktarının değişmesi, susuzlaşma veya sodyum ve klor gibi iyonların aşırı özümsenmesi, mineral maddelerin dengesizliği ve potasium ve kalsium gibi iyonların özümsenmesi ve aktarılmasında bozukluk, başta fotosentez ve solunum olmak üzere enerji üreten doğal bitkisel süreçlerin bozulması gibi nedenlerden dolayı azalabilir (Shibli vd. 2007, Patade vd. 2008).

Bu araştırmada, kuraklık stresinin artması değişik floresans miktarlarını büyük ölçüde azalmış ve kuraklık düzeyi 2.5 bar PEG-yi bulduğunda floresansı Fv/m yaklaşık %35 ulaştığı belirlenmiştir. Taşınımın strese karşı kısmen duyarsız olması sonucu olarak bitkiler stresin yoğun olduğu durumda bile depolanmış maddeleri hareketlendirebilmekte ve istenen yerlerde (örneğin tohum büyümesi zamanında) tüketebilirler. Fotosentez ürünlerinin taşınımını sürdürebilmek bitki dayanıklığının hemen hemen bütün yönleri için önemli bir etken sayılmaktadır (Taiz ve Zeiger 2010, Ashraf 2013). Kuraklık stresi de yaprakların klorofil içeriğini, değişik genotiplerde farklı yoğunlukla, azalmaktadır. Kuraklığa dayanıklı bitkilerde klorofillerin azalma miktarı daha az olur. Kuraklık stresinin klorofil-b’yi klorofil-a’dan daha çok azaltması bilinmektedir. Dolayısıyla, toplam klorofil oranı da duyarlı çeşitlere göre dayanıklı çeşitlerde daha az olmaktadır. Bu fark, fotosistem I ve fotosistem II-nın yavaş olması nedeniyle fotosentezin zayıf olmasından kaynaklanmaktadır.

Kuraklık stresi bitkilerde su kullanım etkinliğini azaltır, iyon içeriğini artırır; sıcaklık stresini tetikler, gövde ve yaprak gelişimini ve bitki verimini azaltır. Yaprak gelişiminin büyük derecede hücre gelişime bağlı olduğu nedeniyle, her iki sürece ait ilkeler aynı olacaktır. Su kıtlığnın ilk aşamalarında hücre gelişiminin engellenmesi yaprak gelişimini azaltır. Küçük yapraklar terleme yoluyla daha az su kaybederler ve sonucunda, uzun vadede toprakta biraz su depolanabilir. Dolayısıyla, yaprak sayısının azalmasını kuraklık karşısında ilk savunma hattı olarak nitelendirebiliriz. Kuraklık stresi sırasında yaprak dökülmesi büyük derecede, içsel hormonlardan olan etilenin daha çok sentezlenmesi ve bitkinin ona karşı daha çok duyarlılık göstermesi nedeniyle meydana

69

gelir (Manoj vd. 2011). Başka bir araştırmada da, kuraklık stresinin %70 ve %60 düzeylerde uygulandığında yaprak alanının sırasıyla %17.3 ve %26.8 azaldığı bildirilmiştir (Shahnazari vd. 2007).

Kuraklık stresi de yaprakların klorofil içeriğini, değişik genetiplerde farklı yoğunlukla, azaltır. Kuraklığa dayanıklı bitkilerde klorofillerin azalma miktarı daha az olur.

Kuraklık stresinin klorofil-b’yi klorofil a’dan daha çok azaltması bilinmektedir (Taiz ve Zeiger 2010, Ashraf 2013). Kuraklık stresinin klorofil a’nın floresansını değiştirmesi de kanıtlanmıştır (Ashraf ve Harriis 2013). Sonuçlara göre, kuraklık stresi yaprakta klorofil içeriğini %1 olasılık düzeyinde anlamlı miktarla artırır (Shahnazari vd. 2007).

Perolin içeriği ve şeker içeriğiyle ilgili olarak da, kuraklık stresinin artması perolin ve şeker içeriklerini anlamlı miktarda artdırdı. Bu araştırma sonuçları Whitmore vd. (2009) ve Garg vd. (2010) tarafından bildirilenlerle uyumludur. Kuraklık stresi araştırılan bütün çeşitlerde klorofil a, klorofil b ve genel klorofil içeriklerini azaltdı. Bu bulgular, araştırmacıların domates, soya ve patates çeşitleriyle ilgili olarak bildirdikleri sonuçlarla uyumludur.

Bu araştırmanın In vitro deneylerinden edinilen sonuçlara göre, patatesin değişik çeşitlerinin yetiştirilmesinde tuz yoğunluğu doğrudan bitki büyümesi sürecinde etkide bulunur ve ozmotiği ve difüzyonu engeller. Kuraklık gibi streslerle başa çıkma yollarının biri de, aralarında perolinin de bulunduğu, uygunlaştırıcı ve ozmotikleştiren bileşimler sentezlemektir. Bu araştırmada, kuraklık stresinin etkisiyle, araştırılan bütün çeşitlerde perolin içeriği arttı. Kuraklığa duyarlı ve dayanıklı çeşitlerde perolin içeriği ve onun tuzluluğa karşı dayanıklılığı artdırabilmesi ile ilgili çok sayılı ve farklı sonuçlar bildirilmiştir (Woodward vd. 2005, Karimi vd. 2014). Bundan başka, perolin ve genel olarak bütün organik asitler, amino asitler, şekerler ve şekerli alkoller gibi yaprak metabolitleri üzerine uzun süreli kuraklık stresinin etkileri araştırılmıştır. Dahası,

70

kuraklık stresi koşullarında transporter ve oksidant genlerin ifadeleri de bildirilmiştir (Cecilia vd. 2008).

Shalhevet (1973), Parra ve Romero (1980) ve Ashraf vd. (2007) su kıtlığı ve tuzluluk stresi etkenlerinin tarımsal ürünlerin büyüme ve verimini azaltması konusunu araştırmışlardır. Bu araştırmalarda, tuzluluk stresine göre su kıtlığının bitki büyümesini ve verimini daha çok azalttığı bildirilmişlerdir.

Fotosentez verimliliğini (Fv/Fm) patates çeşitleri için hesapladığımızda genotiplerin bu bakımdan %1 olasılık düzeyinde farklılık gösterdikleri ve kuraklık stresi koşullarında Fv/Fm oranının azaldığı sonuçlarına vardık. Dahası, genotiplerin ortalama Fv/Fm oranı kuraklık stresi koşullarında daha azdı. Fv/Fm oranının fotosentezin kuantum verimiyle yüksek korelasyon taşıdığını göz önünde bulundurarak, Fv/Fm oranları daha az olan genotiplerin fotosentez sisteminin kuraklığa daha duyarlı olduğunu öğrenebiliriz. Fv/Fm

ile kök verimi arasındakı korelasyon olumlu ancak statistik olarak %5 olasılık düzeyinde anlamlı değildi. Kimi araştırmacılar kuraklık stresinin patatesin verim ve büyüme özelliklerini gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak büyük ölçüde etkilediğini bildirmişlerdir (Mohammadkhani vd. 2008, Garg vd. 2010). Bu araştırmacılar, 1.2 bar EPF’nin mini-yumru sayısı, ana kök büyümesi, ikincil kök büyümesi ve genel klorofil üzerine yoğun eşik düzeyli etkilerini öğrenmişlerdir (Gopal vd. 2007). Bu araştırmanın ve diger araştırmaların sonuçlarına göre, stres düzeyinin 1.5 bar EPF’den başlayarak yükseldiğinde bütün özelliklerin verimliliği büyük ölçüde azalır. Bu düzeyden daha düşük kuraklık stresi düzeyinde de değişik özelliklerin verimliliği kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı miktarda etkilenmişlerdir.

Bu araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre savalan çeşidi tuzluluk ve kuraklık stereslerine dayanıklı olduğunu göstermektedir. Ayrıca Savalan çeşidi bir yerel çeşit olarak üstün verime sahip olup, büyük önem taşımaktadır. Bu çeşid Azerbaycan bölgesinin iklimi koşullarına uyum sağlamaktadır ve bu nedenle yapılan araştırmada diğer çeşidlere göre tuzluluk ve kuraklık stereslerine dayanıklı olduğu belirlenmiştir.

71 KAYNAKLAR

Alizadeh, A. ve Koucheki, A. 2001. Su, Toprak ve Bitki Bağlantısı. Rıza Üniversitesi.

Maşhed. Yayılan No: 8. Iran.

Anithakumari, A.M., Dolstra, O. and Gerard, V.D.L.C. 2011. In vitro screening and QTL analysis for drought tolerance in diploid potato. Euphytica. 181: 357-369.

Anonymous. 2006. Innovative methods for propagating potatoes. Report of the 28th planning conference. International potato center (CIP), Lima.

Anonymous. 2011. Homepage in internet. Available on the: http://www.Fao.org.

12/7/2011

Anonymous. 2016. Data of crops production. Iran Ministry of Agriculture publications.

401s. Iran, 22/06/2016

Arnon, D. 1949. Copper enzymes isolated chloroplasts, polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology. 24: 1-15.

Ashraf, M. and Foolad, M.R. 2007. Roles of glycine betaine and proline in improving plant abiotic stress resistance. Environ. Exp. Bot. 59:205-212.

Ashraf, M. and Harris, P.J.C. 2013. Photosynthesis under stressful environments: An overview Photosynthetica. 51 (2): 163-190.

Bates, L. S., Waldren, R.P. and Teare, I.D. 1973. Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant soil 39: 205-207.

Batool, N. and Shahzad N.L. 2014. Plant and salt stress. international journal of Agriculture and crop sciences. 7(14)1439-1446.

Bradshaw, J.E. and Mackay, G.R. 1994. Breeding strategies for clonally propagated potatoes. In: Bradshaw, J. E. & G. R. Mackay (eds). Potato Genetics. CAB.

International, Wallingford, UK.

Cecilia, V.R., Shrinivasrao, P.M., Alexander, V.U. and Jonathan, I.W. 2008.

Physiological and molecular adaptations to drought in Andean potato genotypes.

J. of. EXP. Bot. 59 (8): 2109-2123.

Darabi, A. and Eftekhari, A. 2014. Patatesin Fenoloji ve buyumesi. Tarım dergisi.

Yayılan No: 3 (37). Iran.

Dehdar, B. 2007. Ardebil ilinde Agria çeşidinden elde edilen mikro yumruların incelenmesi. Ardebil Tarla Araştırma Enstitusu. Ardebil, Iran. p.77.

72

Dick, V. 2010. Potato biology and biotechnology advance and perspectives. Elsevier publication, Amesterdam. 856.

Fales, F.W. 1951. The asseimlation and degradation of carbohydrates of yeast cells.

Journal of Biological Chemistry. 193: 113-116

Farhatullah, R. and Raziuddin, M. 2002. In vitro effect of salt on the vigor of potato (Solanum tuberosum L.) plantlet. J. of. Biotechnology. 1: 73-77.

Garg, G. 2010.. Response in germination and seedling growth in Phaseolus mungo under salt and drought stress. J Environ Biol. 31(3):261-4.

Gopal, J. and Iwama, K. 2007. In vitro screening of potato against water-stress mediated through sorbitol and polyethylene glycol. Plant Cell Rep. 26(5): 693-700. Epub 2007 Jan 5.

Gururani, M.A. 2013. Evaluation of a Biotic Stress Tolerance in Transgenic Potato Plants with Reduced Expression of PSII Manganese Stabilizing Protein. Plant science. 198: 7-16.

Hamzei, J. 2005. Farkılı Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşıdlerini Su Ttresine Tepkileri. Tarım bilgi gergidsi. 15(2), 65-75.

Hassanpanah, D. 2009. In vitro and in vivo Screening of Potato Cultivars Against Water Stress by Polyethylene Glycol and Potassium Humate. Biotechnology, 8: 132-137.

Hassanpanah, D. 2010. Evaluation of Potato Cultivars for Resistance Against Water Deficit Stress Under in Vivo Conditions. Potato Research. 53: 383-392.

Hassanpanah, D. ve Hasanabadi, H. 2006. Patatesin Farkılı Çeşidlerinin Bahar Yetiştirmesinde Incelenmesi. Karaj Tarla Araştırma Enstitusunun Final Raporu.

Karaj, Iran.

Hassanpanah, D. ve Hasanabadi, H. 2008. Patateste Farkılı Çeşidlerin özelliklerinin Incelenmesi. Karaj Tarla Araştırma Enstitusunun Final Raporu. Karaj, Iran.

Hawkes, J. 1994. Origins of cultivated potatoes and species relationships. In: Potato Genetics, Edited by J. E. Bradshow and G. R. Mackay CAB. Int., Wallingford, UK, PP. 3-34.

Jafari, M., Javadi, T. and Marandi, R.J. 2014. Effects of water stress on chlorophyll fluorescence, soluble protein, peroxidase and malodealdehyde content in sour cherry CV. Migres. p 174.

Juan, M., Rosa, M., Rivero, M.R., Romero, L. and Ruiz, J.M. 2005. Evalution of some nutritional and biochemical indications in selecting salt-resistant tomato cultivars. Environ. Exp. Bot. 54: 193-201.

73

Kappachery, S., Yu, J.W., Hiremath, G.B. and Park, S.W. 2013. Rapid identification of potential drought tolerance genes from Solanum tuberosum by using a yeast functional screening method. Comptes Rendus Biologies. 336. 530-545.

Karimi, H.R. and Hasanpuor, Z. 2014. Effects of Salinity and Water Stress on Growth and Macro Nutrients Concentration of Pomegranate (Punica granatum L.).

Journal of Plant Nutrition. Volume 37, Issue 12.

Khajehpour, M. 2004. Tarım Temelleri. Isfahan üniversitesi yayınlar. Iran. 398s.

Khajehpour, M. 2006. Endüstriyel Bitkileri. Isfahan üniversitesi yayınlar. Iran. 564s.

Lommen, W.J.M. and Struik P.C. 1992. Production of potato mini-tubers by repeated harvesting: Effects of crop husbandry on yield parameters. Potato Res. 35:419-432.

Martinez, C., Maesrrim, A. and Lani, E.G. 1996. In vitro salt tolerance and proline accumulation in Andean potato (Solanum Spp) differing in forest resistance.

Plant Sci. 116: 177-184.

Manoj, K.R., Rajwant, K.K., Rohtas, S., Manu, P.G. and Dhawan, A.K. 2011.

Developing stress tolerant plants in vitro selection-An Overview of the recent progress. Environmental and Experimental Botany. p 71.

Mohammadkhani, N. and Heidari, R. 2008. Water stress induced by polyethylene glycol 6000 and sodium chloride in two maize cultivars. Pak J Biol Sci. 1;11(1):92-7.

Murashige, T. and Skoog, F.A. 1962. Revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures physiol. Plant. 15: 473-497.

Nistor, A., Campeanu, G., Nicoleta, C. and Diana, K.C. 2009a. Effect of auxin and cytokinin on callus induction in potato (Solanum tuberosum L.) explants.

Agricultura Stintta si practica. Vol. 12 (69-70), pp: 47-50.

Pandey, R.P. 2001. The potato. Kaliani publisher. New Dehli. India. p 204.

Parra, M.A., Romero, G.C. 1980. On the dependence of salt tolerance of beans (Phaseolus vulgaris L.) on soil water matric potential. Plant and Soil. 56: 3-16.

Patade, V.Y., Suprasanna, P. and Bapat, V.A. 2008. Gamma irradiation of embryogenic callus cultures and in vitro selection for salt tolerance in sugarcane (Saccharum officinarum L.). Agricultural Sciences in China. 7:1147-1152.

Pei, Z.F., Ming, D.F., Liu, D., Wan, G.L., Geng, X.X., Gong, H.J. and Zhou, W.J. 2010.

Silicon improves the tolerance to water – deficit stress indused by polyethylene glycol in wheat seedlings. Plant Growth Regul. 29: 106-115.

74

Pertumbuhan, A.D.T. and Usman, K.J.S. 2007. Use of polyethylene glycol (PEG) 8000 for rapid screening of potato (Solanum tuberosum L.) genotypes for water stres tolerance: III. Root and shoot growth. Jurnal Akta Agrosia Edisi Khusus. No. 1:

11-18.

Pim, L.M. and Dennis, S.T.S. 2011. Towards F1 Hybrid Seed Potato breeding. Potato Research. 54:301-312.

Rezaei, A. ve Soltani, A. 2001. Patates Tarımı. Isfahan üniversitesi yayınlar. S. 180 Sepaskhah, A.R. and Boersma, L. 1979. Shoot and root growth of wheat seedlings

exposed to several levels of matrix potential and NaCl- induced osmotic potential of soil water. Agronomy Journal. 71: 746-752.

Shahnazari, A., Liu, F., Andersen, M.N., Jacobsen, S.E. and Jensen, C.R. 2007. Effects of partial root-zone drying on yield, tuber size and water use efficiency in potato under field conditions. Field Crops Res 100:117–124.

doi:10.1016/j.fcr.2006.05.010.

Shalhevet, J. 1973. Effect of mineral type and soil moisture content on plant uptake of Cs-137. Radiat. Bot. 13: 165- 171.

Shekari, F. ve Masiha, S. 2006. Sebze Fizyolojisi. zanjan üniversitesi yayınlar. S. 394.

Shibli, R., Kushad, M., Yousef, G. and Lila, M. 2007. Physiological and biochemical responses of tomato microshoots to induced salinity stress with associated ethylene accumulation. Plant Grwth Reg. 51:159-169.

Silva, J.A.B., Otni, W.C., Martinez, C.A., Dias, L.M. and Silva, M.A.P. 2001.

Microtuberization of Andean Potato species (Solanum Spp.) as affected by salinity. 89: 91-101.

Struik, P.C. and Wiersema, S.G. 1999 Seed potato technology. Wageningen pers, Wageningen. pp 325.

Taiz, L. and Zeiger, E. 2010. Plant Physiology. 5th Ed. Sinaur Associates, Sunderland.

Taji, A., Kumar, P. and Lakshmanan, P. 2002. In vitro plant breeding. Food Products, New York, pp 167.

Turhan, H. 2005. Salinity Response of Transgenic potato genotypes expressing the oxalate oxidase gene. Turkish Journal of Agriculture 29: 187-195.

Upadhya, M.D. and Cabello, R. 1997. Simultaneous selection for yield and stability in hybrid true potato seed families in: Program Report 1995-1996. International potato center Lima, Peru. P. 214-220.

75

Uranbey, S. 2005. Thidiazuron induced adventitious shoot regeneration in henbane (Hyoscyamus niger L.). Biologia Plantarum. 49 (3): 427–430.

Vaferi, H. ve Akbarzadeh, Y. 1997. Patates Tarımı Hollandada. Tarım eğtimi yayınlar.

82s. Iran.

Valizadeh, G.B.A., Neamati, S.H., Tehranifar, A. and Emami, H. 2014. Evaluation of Chlorophyll Fluorescence and Biochemical Traits of Lettuce under Drought Stress and Super Absorbent or Bentonite Application. Journal of Stress Physiology and Biochemistry. Vol. 10 Issue 1, p 301.

Wang, W.X. and Yeo, P. 1983. Tuberization in potato. Planta. 118: 1-14.

Wang, W.X., Vinocur, B. and Altman, A. 2003. Plant responses to drought, salinity and extreme temperatures: Towards genetic engineering for stress tolerance. Planta.

218: 1-14.

Wiltshire, J.J.J. and Cobb, A.H. 1996. Areview of the Physiology of Potato Tuber Dormancy. Annals of Applied Biology. 129: 553-569.

Whitmore, A.P. and Whallery, W.R. 2009. Physical effects of soil drying on roots and crop growth. J Exp Bot. 60(10):2845-57. doi: 10.1093/jxb/erp200.

Woodward, A.J. and Bennett, I.J. 2005. The effect of salt stress and abscisic acid on proline production, chlorophyll content and growth of in vitro propagated shoots of Eucalyptus camaldulensis. Plant cell tiss. Org. cult. 82, 189-200.

Zhang, Y., Abdulnour, J.E., Donelly, D.J. and Barthakur, N.N. 2001. Effects of NaCl stress on yield of potato plants derived from previously saline conditions. Hort Science. 36: 770–771.

76 ÖZGEÇMİŞ

Adı Soyadı : Ali NAZIRZADEH

Doğum Yeri : Doğu Azerbaycan- Khalkhal- Iran Doğum Tarihi : 25/06/1974

Medeni Hali : Evli

Yabancı Dili : Ingilizce,Türkçe, Farsçe

Eğitim Durumu / Mezuniyet Yılı

Lise : Tabatabai lisesi, Khalkhal, Doğu Azarbaycan, İran (1993)

Lisans: : Tabriz Üniversitesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Tabriz, Doğu azarbaycan, İran (1997 )

Yüksek Lisans: Azad Üniversitesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Ardabil, Doğu Azarbaycan, İran (Şubat 2002)

Doktora : Ankara Üniversitesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Mart 2018), Ankara, Türkiye

Çalıştığı Kurumlar

Azad Üniversitesi Kaleybar, Doğu Azarbaycan, İran (2006 - devam ediyor)

Hakemli dergiler

 Nazirzadeh, A., Hassanpanah, D., Yıldız, M. and Erkılıç, E.G. 2011. Investigation of different potato cultivars in terms of mini-tubers of potential and production under in vivo conditions. Transaction of the Institute of Microbiology of Azerbayjan National Acedemy of Sciences 9(2): 285-294.

 Nazirzadeh, A., ZARİFİ, E., MOKHTARZADEH,S. and Celal ER. 2009.

Caryologic Study and Caryotypic Analysis of Two Species (Artemisia fragrans

77

Willd., A. absinthium L.) Belonging to Genus Artemisia. Turkey, TARIM BILIMLER_ DERGisi, 15(1) 31-37.

 Mirzamasoumzadeh, B., Nazirzadeh, A. and Mehran Salaami. 2011. The Effect of Drought Stress at the Inheritance of Grain Yield in Wheat Bread. Middle-East Journal of Scientific Research 10 (2): 208-21.

Ulusal Kongre Sunum

 Sirousmehr, A., Shakiba, M. R. and Nazirzadeh, A. 2009. Effects of irrigation regimes and plant densities on some morphological traites in spring safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars. Turkey symposium on Agronomy, 19-22 February, Turkey, Hatay.

 Nazirzadeh, A., Valizadeh, M., Nuri, G. ve Hasanpanah, D. 2010. Patatesin gerçek tohumunun bazı fizyolojik karakterlerinin analizi azarbaycan ilinde .beheşti üniversitesi, 11.tarla bitkileri kongresi, 2-4 mayıs, Tahran , Iran.

 Nazirzadeh, A., Hasanpanah, D. ve Sirusmehr, A. 2012. Patatesde farklı çeşitlerinden elde edilen mini yumru üretiminin potansiyelinin Serada değerlendirmesi . 12.toprak bilimleri kongresi. Tabriz üniversitesi , Tabriz , İran.

 Mirza masumzadeh, B., Khayamim, S. ve Nazirzadeh, A. 2015. Monogerm ve poligerm şekerpancarı tohumlarının kurakıl ıstresinin, buyume karakterlerinin üzerinde etkisinin analizi. 4.organik tarım kongresi, Mohaggeg ardabil üniversitesi, Ardabil, İran.

 Tagizadeh, R.,Valizadeh, M. ve Nazirzadeh, A. 2003. Kuraklık ıstresinin farklı mercimek çeşitlerinin üzerinde etkisinin incelenmesi azarbaycan ilinde.7. tarla bitkileri kongresi, Karaj, İran.

Uluslararası Kongre Sunum

 Nazirzadeh, A., Hassanpanah, D., Yıldız, M. and Erkılıç, E.G. 2011. Investigation of different potato cultivars in terms of mini-tubers of potential and production under in vivo conditions. International Conference “Ecology and Microbiology:

Ways of integration, challenges and prospects”. 7-9 july, Azerbijan, Baku.

 Nazirzadeh, A., Hassanpanah, D., Yıldız, M. and Er, C. 2010. Analysis of quantitative and qualitative properties of base seeds from true potato seeds. Potato

Benzer Belgeler