• Sonuç bulunamadı

4.3. Kadın Girişimciliği

4.3.3. Türkiye’de Girişimciliği Teşvik Eden Kuruluşlar

Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve farkındalığının artırılması medya, yazılı kaynaklar, üniversiteler, girişimciliği destekleyen sivil ve kamu kurumları, özel girişimcilik eğitimleri, ulusal çapta ya da uluslararası girişimcilik konferansları ve ödül programları aracılığıyla mümkün olmaktadır. Özellikle, okullarda ve üniversitelerde girişimcilik eğitimi verilerek girişimcilik kültürü oluşturulabilmektedir (Aslan 2009).

Girişimciliği destekleyen kuruluşların bulunması, girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve girişimcilik farkındalığının oluşması bakımından son derece önem taşımaktadır. Bu kurumlarda, girişimcilik faaliyetlerinin yaygınlaşması, girişimcilik eğitimi, girişimcinin finansmana ulaşabilmesi, teknogirişimlerin desteklenmesi, kadın ve genç girişimci destekleme hizmetleri sağlanmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye'de bu tür kuruluşların bulunması ya da bulunmaması teşvik politikasının hangi düzeyde olduğunu göstermektedir. Bu kuruluşlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır (Aslan 2009).

­ KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı): 1990 yılında kurulmuştur. KOSGEB, AR-GE faaliyetlerini sanayi ve üniversite işbirliğini kuvvetlendirilmesini, ülkedeki teknoloji seviyesinin arttırılması, yeni işlerin kurulurken son derece planlı ve modern bir şekilde kuruluşlarının sağlanması (teknik yardım ve destek projeleri ile), işletmeler kurulurken ve kurulduktan sonra gerekli desteği sağlamakta. Ayrıca; KOSGEB bünyesinde yer alan "Genç Girişimci Geliştirme Programı", "Genel Girişimcilik Eğitimi", "Yeni Girişimci Desteği" ve "İş Geliştirme Desteği" programları iş kurmak isteyen bireylere eğitim, iş planı, finansman

71

ve krediye ulaşım gibi her konuda desteklemektedir. Ayrıca, KOSGEB "Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Destekleri" programı içinde "Teknoloji Araştırma Destekleri", "Sınai Mülkiyet Hakları Desteği" ve "Tekno-girişim Sermayesi Desteği" projeleri bulunmaktadır.

­ TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği); TOBB, odalar ve borsalar arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, ticaret ve sanayinin genel faydalara uygun olarak gelişmesini sağlamak, üyelerinin mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, üyelerin birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni oluşturmak üzere meslek disiplinini ve ahlakı korumak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. TOBB, Türk girişimcisinin çalışmalarını desteklemeyi ve yenilikçi girişimciliğin temeli olan teknoloji merkezlerinin kurulmasını teşvik etmektedir. TOBB kurumunun "TOBB-CISCO Girişimcilik Programı" adında girişimcilik eğitimi de vermektedir.

­ TOBB Kadın Girişimciler Kurulu: Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB bünyesinde kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan bir kuruldur. Kurul, kadın girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak amacıyla kurulmuştur.

­ TESK (Türkiye Esnaf ve Sanaatkarları Konfederasyonu): TESK, genel olarak esnaf ve sanatkarların çalışmalarını mesleki yönden ve kamu yararına uygun olacak şekilde düzenlemek ve bu hususta gerekli görülecek her türlü tedbiri almak ve gerekli mesleki eğitimleri, yeni iş kuranları destekleyen "İş Geliştirme Programı Projesi' vb. geliştirmek amacıyla kurulmuş bir kurumdur.

­ İŞGEM (İş Geliştirme Merkezleri): İŞGEM, küçük girişimlerin iş kurmasını destekleyen, kolaylaştıran ve yeni başlangıçların hayatta kalmasını destekleyen organizasyonlardır. Bir iş yaratma ve istihdam modelidir. 'işletme kuluçkaları' veya 'KOBİ fidanlığı' olarak da adlandırılmaktadırlar. İŞGEM'ler yeni girişimcilere, danışmanlık hizmetleri, finansal kaynaklara nasıl ulaşacağı konusunda bilgilendirme, iş yeri mekanı seçimi konularında hizmetler sağlamaktadır.

­ TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu): 1963'de kurulmuştur. En temel görevleri, özellikle doğa bilimlerinde temel ve uygulamalı akademik araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmek ve özendirmektir. Kurumun girişimcilik açısından en önemli özelliği ise yenilikçi ve teknolojik girişimcilik faaliyetlerinin oluşabilmesi için gerekli altyapıyı sağlamasıdır. Bu açıdan, Bilişim

72

Enstitüleri Teknolojisi, AR-GE birimleri ve teknoparklarıyla yenilikçi girişimciliğin önünü açmaktadır.

­ TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı): 2004 yılında kamu politika önerileri geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Uygulanmakta olan kamu politikalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmalarında bulunarak, bu çalışmalarını destekleyecek eğitim programları ve toplantılar organize etmektedir. Bunlardan biri de bünyesinde kurulmuş olan "Girişimcilik Enstitüsü" ile Türkiye ekonomisinin girişimciliği daha etkin kullanabilmesi yönünde atılabilecek adımları saptama sürecinde yol gösterici olacak politika-eksenli araştırmalar yaparak sonuçlarını karar alıcılar ve kamuoyuyla paylaşmak, mevcut ve potansiyel girişimcilere yönelik eğitim programları düzenlemek ve girişimciliğin önemi konusunda farkındalığı artırmayı destekleyen çalışmaları yürütmektedir.

­ TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı): 1991 yılında kurulmuş olup, ülkedeki teknolojik-inovasyon faaliyetlerini destekleyerek, bu tür faaliyetlerin teşvik edilmesi amacıyla oluşmuştur. "AR-GE Proje Destekleri", "Teknoloji Girişimcilik Destekleri" yenilikçi girişimciliği teşvik eden önde gelen projelerini oluşturmaktadır.

­ DPT (Devlet Planlama Teşkilatı): Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), 1960 yılında Türkiye'de beşer yıllık kalkınma planları, hükümet programlarını oluşturmak amacıyla kurulmuş olup, plan ve program hazırlamaktan ve bunlar için gerekli araştırmaları yürütmekten, oluşturdukları politikaları izlemekten sorumlu bir kurumdur.

­ Üniversiteler ve Diğer Eğitim Kurumları: Türkiye'de ayrıca Sabancı Üniversitesi en başta gelmek üzere, çeşitli üniversiteler bünyelerinde girişimciliği destekleme programlarını barındırmaktadır. Özellikle Sabancı üniversitesi İsrail'de uygulanan girişimcilik eğitimini Türkiye'ye ilk getiren ve Türkiye'de ilk uygulayan üniversite olmaktadır (Aslan 2009, ggp-sabancuniv, 2008). Ancak günümüzde pek çok üniversitelerde yaygın bir şekilde girişimcilik eğitimleri, seminerler, ders müfredatı uygulamaları ve konferansları düzenlenerek girişimciliğin farkındalığı yaratılmaya çalışılmaktadır.

­ KSGM (Başbakanlık, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü) Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, kadın erkek eşitliğinin sağlanması, toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi için gerekli politikaları üretmek, stratejileri geliştirmek amacıyla 1990

73

yılında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak oluşturulmuştur. 1991 yılında devlet bakanlığına bağlanmıştır.

­ KTOGM (Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü) Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir kurumdur. Kuruluşundaki amaç ise, kadınların istihdama katılmalarını artırmak amacıyla kadınlara verilecek mesleki eğitim hizmetlerine yönelik araştırmanın ve planlamanın gerçekleştirilmesidir. ­ KAGlDER (Kadın Girişimciler Derneği): Kadın Girişimciler Derneği, 2002'de

İstanbul'da kurulmuştur. Amacı, kadın girişimciliğini geliştirmek ve böylece ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmektir. "Su Damlası Projesi", "Avrupa Birliği Yolunda Kadın Projesi", Genç Kadınlar Staj Projesi", "Kadından Kadına Köprü Projesi" ve "Kadın Fonu" ve "KAGİMER" (Kadın Girişimci Geliştirme Merkezi) projeleriyle kadın girişimciliğini finansal ve eğitim olmak üzere her açıdan desteklemektedirler.

­ ÇKGV (Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı): ÇKGV, 1994 yılında kurulmuş olup kadınlara ve gençlere yönelik hükümet dışı bir kurumdur. Kurumun kadın girişimciliği ile 'Kadınlar İçin Kadın Projesi' 2004 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Kadınlara eğitim vererek onları iş gücü piyasasına ve sosyal hayata katmak, kadınlar için iş danışmanlığı sistemi kurmak ve kadınların işgücüne katılımlarını kolaylaştıracak kurumsal yapıyı desteklemek amaçları arasında yer almaktadır.

­ KAMER Vakfı (Kadın Merkezi): KAMER, 1997 yılında kadınları her yönden korumak, desteklemek ve meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun 23 ilinde halen faaliyetlerine devam etmektedir. Kadın girişimciliği geliştirmek amacıyla "Kadın Girişimciliği Projesi" ile iş kurmak isteyen kadınların bilgi ve finansmana ulaşmalarının sağlanmasına katkıda bulunulmaktadır.

Türkiye'de teşvik politikasının durumunu incelediğimizde, KOSGEB, İŞGEM, TEPAV, KAGİDER, TTGV ve üniversiteler gibi özel ve kamu kurumları tarafından girişimciler için eğitim, iş hazırlama planı, finansman, kadın girişimcilere özel destekler, teknogirişim destekleri sağlanmaktadır. Bu kurumlar tarafından verilen girişimcilik eğitimi programlarıyla girişimcilik kültürü oluşturulmaya çalışılmaktadır. Ancak, Türkiye'de planları hazırlayan kurum olan DPT'nin (Devlet Planlama Teşkilatı) hazırladığı kalkınma planlarında, henüz girişimcilik başlıkları bulunmamakta, sadece istihdam ve ilgili konuların alt başlıklarında girişimcikten çok az bahsedilmekte ya da bazı planlarda hiç

74

bahsedilmemektedir. Türkiye'nin ihtiyacı olan yenilikçi ve teknoloji eksenli girişimcilik politikası bakımından, DPT kapsamlı bir girişimcilik politikası oluşturmalıdır.

Türkiye'de girişimciliğin farkındalığı oluşmuştur ve girişimcilik kültürünü oluşumu giderek artmaktadır. Ancak, girişimciliği teşvik politikasının tek başına yeterli olması mümkün değildir. Potansiyel girişimcilerin, yeni bir iş kurabilmeleri için özellikle finansman ihtiyaçları karşılanmalı, girişimciliğe uygun çevre şartları sağlanmalı ve iyi bir girişimcilik eğitiminin verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, teşvik politikasının yanında diğer politikalarda son derece önemli olmaktadır. Aksi taktirde, teşvik politikası ne kadar iyi olursa olsun, girişimcinin iş kurarken diğer ihtiyaç duyduğu alanlarda sorunlar giderilmemişse teşvik politikasının hiçbir önemi kalmamaktadır (Aslan 2009).

Benzer Belgeler