• Sonuç bulunamadı

V. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1 Sonuçlar

İlköğretim 6. sınıf matematik dersi kesirler konusunda uygulanan, Excel programında hazırlanan öğretim materyallerinin, öğrencilerin bu dersteki başarıları ve derse yönelik tutumları üzerindeki etkisinin incelenmesini amaçlayan bu araştırma, 2012-2013 eğitim- öğretim yılının ikinci yarısında, üç hafta süreyle Elazığ ili Merkez Tevfik Yaramanoğlu Ortaokulu’nda, sınıf mevcutları eşit ve birbirine denk oldukları belirlenen 6-A ve 6-C şubelerinde bulunan toplam 62 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Bu iki sınıftan 6-A şubesi yani deney grubu Excel programında hazırlanan öğretim materyalleri yardımıyla öğrenim görürken, eş zamanlı olarak 6-C şubesi yani kontrol grubu ise programda var olan öğretim etkinlikleri ile öğrenim görmüştür.

Araştırmada, “Matematik Başarı Testi” ve “Matematik Tutum Ölçeği” öğrencilere, ön test ve son test olacak şekilde uygulama öncesi ve sonrasında iki kez uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde bağımlı örneklemler için t testi ve bağımsız örneklemler için t testi kullanılmıştır. Genel problem temel alınarak oluşturulmuş alt problemlere ilişkin elde edilen verilerin analizi sonucunda ortaya çıkan bulgular göz önüne alındığında şu sonuçlara ulaşılmıştır.

67

5.1.1 Excel Programında Hazırlanan Öğretim Etkinliklerinin Akademik Başarı Üzerindeki Etkisi

Bilgisayar destekli öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencileri ile programın öngördüğü öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin matematik başarı testi ön test ve son test puan ortalamaları ve bunların değişimi Şekil 5.1’de verilmiştir.

Şekil 5.1: Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin Başarı Testi Ön Test ve Son Test Puan Ortalamaları

Grafik incelendiğinde deney grubu öğrencilerinin matematik başarı testinden uygulama öncesi almış oldukları puanların ortalaması 4,93; uygulama sonrasında almış oldukları puanların ortalaması ise 11,06 iken kontrol grubu öğrencilerinin aynı testten uygulama öncesi almış oldukları puanların ortalamasının 5,16; uygulama sonrasında almış oldukları puanların ortalamasının da 7,96 olduğu görülmektedir.

Araştırma kapsamında yapılan uygulama başlangıcında deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin kesirler konusuna yönelik ön bilgilerini ölçmek amacıyla matematik başarı testi ön test olarak uygulanmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre konunun işlenmesine geçilmeden önce her iki gruptaki öğrencilerin başarı düzeyi bakımından birbirine denk

4,93

11,06

5,16

7,96

ön test son test

Akademik Başarı

deney kontrol

68

oldukları sonucuna ulaşılmıştır(Tablo 4.1). Bu durum, uygulama süresince kullanılan öğretim yöntemlerinin etkililiğinin karşılaştırılmasında ve grupların başarı testi son test puanlarının yorumlanmasında kolaylık sağlayacaktır.

Deney ve kontrol gruplarının denk olduğu sonucuna varıldıktan sonra deney grubunda bilgisayar destekli öğretim yöntemine uygun olarak hazırlanmış öğretim etkinlikleri ile kontrol grubunda ise programda öngörülen öğretim etkinlikleri ile ders işlenmiştir. Kullanılan öğretim etkinliklerinin öğrencilerin başarıları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla başarı testi son test olarak uygulanmıştır.

Excel programının bilgisayar destekli öğretim uygulamasında kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin kesirler konusundaki başarı testinden uygulama öncesi aldıkları puan ortalamaları ile uygulama sonrası puan ortalamaları arasında son test lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür(Tablo 4.3). Bu sonuç gerçekleştirilen bilgisayar destekli öğretim uygulamasının öğrencilerin akademik başarılarında olumlu bir etkiye neden olduğunun göstergesidir.

Deney grubu öğrencileri gibi programın öngördüğü öğretim yöntemi doğrultusunda matematik öğretimin gerçekleştirildiği kontrol grubu öğrencilerinin kesirler konusundaki başarı testinden uygulama öncesi aldıkları puan ortalamaları ile uygulama sonrası puan ortalamaları arasında son test lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür(Tablo 4.5). Bu sonuç bilgisayar destekli öğretimde olduğu gibi programın öngördüğü öğretim etkinliklerini kullanmanın da öğrenci başarısını arttırdığını göstermektedir.

Ortaya çıkan sonuçlar, hem mevcut öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu, hem de bilgisayar destekli öğretim yönteminin uygulandığı deney grubunun uygulama sonrasında akademik başarılarının arttığını göstermektedir. Gerçekleştirilen uygulamalar değişiklik gösterse de öğrenmenin gerçekleştiği aşikârdır. Ancak her iki gruptaki öğrencilerin akademik başarıları artış göstermiş olsa da, deney grubu öğrencilerinin daha fazla gelişim gösterdiği ortadadır(Şekil 5.1). Kontrol grubu öğrencilerinin başarı testi son test puanlarının ortalaması 7.96’da kalırken, deney grubu öğrencilerinin puanlarının ortalaması 11.06’ya çıkmıştır. Bu durum, deney grubu öğrencilerine uygulanan bilgisayar destekli öğretim yönteminin mevcut öğretim yöntemine göre, öğrenci başarısını arttırmada daha etkili bir öğretim yöntemi olduğunun göstermektedir. Deney ve kontrol gruplarının son test puan ortalamaları arasında yapılan analizde, deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunması da bu sonucu destekler niteliktedir(Tablo 4.7).

69

Araştırma sonunda elde edilen bu sonuçlar, matematik öğretiminde bilgisayar destekli öğretim yöntemi uygulanmasının öğrenci başarısına etkisini araştıran daha önceki araştırmaların sonuçlarını destekler niteliktedir(Budak,2000; Christensen & Stephens, 2003; Neurath & Stephens,2006; Nwabueze,2006;Birgin vd.,2008; Helvacı, 2010; Bayturan, 2011; Tayan, 2011; Aksoy vd., 2012; Başaran Şimşek, 2012; Babapour Golezani, 2012; Yahşi Sarı,2012).

5.1.2 Excel Programında Hazırlanan Öğretim Etkinliklerinin Tutum Üzerindeki Etkisi

Bilgisayar destekli öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencileri ile programın öngördüğü öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin matematik tutum ölçeği ön test ve son test puan ortalamaları ve bunların değişimi Şekil 5.2’de verilmiştir.

Şekil 5.2: Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin Tutum Ölçeği Ön Test ve Son Test Puan Ortalamaları

80,35

88,96

80,67

87,51

ön test son test

Tutum

deney kontrol

70

Grafik incelendiğinde deney grubu öğrencilerinin matematik tutum ölçeğinden uygulama öncesi almış oldukları puanların ortalaması 80,35; uygulama sonrasında almış oldukları puanların ortalaması ise 88,96 iken kontrol grubu öğrencilerinin aynı ölçekten uygulama öncesi almış oldukları puanların ortalamasının 80,67; uygulama sonrasında almış oldukları puanların ortalamasının da 87,51 olduğu görülmektedir.

Araştırma kapsamında yapılan uygulama başlangıcında deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla matematik tutum ölçeği ön test olarak uygulanmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre konunun işlenmesine geçilmeden önce her iki gruptaki öğrencilerin derse karşı tutumları bakımından birbirine denk oldukları sonucuna ulaşılmıştır(Tablo 4.2). Bu durum, uygulama süresince kullanılan öğretim yöntemlerinin etkililiğinin karşılaştırılmasında ve grupların tutum ölçeği son test puanlarının yorumlanmasında kolaylık sağlayacaktır.

Deney ve kontrol gruplarının denk olduğu sonucuna varıldıktan sonra deney grubunda bilgisayar destekli öğretim yöntemine uygun olarak hazırlanmış öğretim etkinlikleri ile kontrol grubunda ise programda öngörülen öğretim etkinlikleri ile ders işlenmiştir. Kullanılan öğretim etkinliklerinin öğrencilerin derse karşı tutumları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla tutum ölçeği son test olarak uygulanmıştır.

Excel programının bilgisayar destekli öğretim uygulamasında kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin tutum ölçeğinden uygulama öncesi aldıkları puan ortalamaları ile uygulama sonrası puan ortalamaları arasında son test lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür(Tablo 4.4). Bu sonuç, gerçekleştirilen bilgisayar destekli öğretim uygulamasının öğrencilerin derse karşı tutumlarında artışa neden olduğunun göstergesidir. Deney grubu öğrencileri gibi programın öngördüğü öğretim yöntemi doğrultusunda matematik öğretimin gerçekleştirildiği kontrol grubu öğrencilerinin tutum ölçeğinden uygulama öncesi aldıkları puan ortalamaları ile uygulama sonrası puan ortalamaları arasında son test lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür(Tablo 4.6). Bu sonuç, bilgisayar destekli öğretimde olduğu gibi programın öngördüğü öğretim etkinliklerini kullanmanın da öğrencilerin derse karşı tutumlarını arttırdığını göstermektedir.

Ortaya çıkan sonuçlar, hem mevcut öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu, hem de bilgisayar destekli öğretim yönteminin uygulandığı deney grubunun uygulama sonrasında derse karşı tutumlarının arttığını göstermektedir. Gerçekleştirilen uygulamalar değişiklik gösterse de öğrenci tutumlarındaki iyileşme aşikârdır.

71

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası tutum ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları arasında yapılan analizde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır(Tablo 4.8). Her ne kadar elde edilen verilere göre bilgisayar destekli öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin tutumlarında, mevcut öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin tutumlarına göre daha fazla gelişim gözlense de(Şekil 5.2).istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamaması, iki yöntemin tutumlar üzerindeki etki oranının farklı olmadığını göstermektedir. Elde edilen bu sonuç öğrencilerin bireysel farklılıklarından, öğretimi gerçekleştirilen konudan ve fiziki olanaklardan kaynaklanabildiği gibi deneysel çalışmanın yapıldığı kısa süre içerisinde öğrencilerin derse karşı tutumlarının değişmesinin güçlülüğünden de kaynaklanıyor olabilir.

Elde edilen bu sonuçlar daha önce bilgisayar destekli öğretim yönteminin matematiğe karşı tutuma etkisini araştıran bazı çalışmaların sonuçlarını destekler niteliktedir(Ganguli,1990; Buran, 2005; Tutak, 2008; Çankaya & Karamete, 2008; Bayturan, 2011).

Benzer Belgeler