• Sonuç bulunamadı

• Yapılan analiz sonucunda; Bilgisayar oyuncularının bilgisayar oyunu oynamayanlara göre işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el ve görsel sol el reaksiyon zamanı değerlerinde istatiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptanmıştır (p<0.01). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile bilgisayar oyunu oynamayanların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark vardır.’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; takım sporu yapan sporcular ile bilgisayar oyuncuları arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el ve görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile takım sporları oyuncularının sağ-sol el işitsel-görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur. ‘’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bireysel spor yapan sporcular ile bilgisayar oyuncuları arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el ve görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile bireysel spor yapanların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur. ‘’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; raket sporu yapanlar ile bilgisayar oyuncuları arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el ve görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile raket sporu yapanların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur. ‘’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bilgisayar oyuncularının spor yapmayanlara göre görsel-işitsel sağ el (p<0.001) ve görsel-işitsel-görsel sol el (p<0.01) reaksiyon zamanları arasında istatiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptanmıştır. Buna göre; ‘’ 13-14 yaş grubu

bilgisayar oyuncuları ile spor yapmayanların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark vardır’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bilgisayar oyuncularının futbol oynayanlara göre görsel sol el reaksiyon zamanları arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanırken (p < 0,05), işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el reaksiyon zamanı değerleri bakımından bilgisayar oyuncuları ile futbol oynayanlar arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’ 13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile futbolcuların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark vardır’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılam analiz sonucunda; bilgisayar oyuncularının kort tenisi oynayanlara göre işitsel sağ el, görsel sağ el reaksiyon zamanları arasında istatiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptanmışken (p<0.05), işitsel sol el ve görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile kort tenisi oynayanların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark vardır’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bilgisayar oyuncuları ile hentbol oynayanlar arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el, görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile hentbolcuların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bilgisayar oyuncuları ile voleybol oynayanlar arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el, görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile voleybolcuların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bilgisayar oyuncuları ile yüzücüler arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el, görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile yüzücülerin sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bilgisayar oyuncuları ile kısa mesafe koşucular arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el, görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile kısa mesafe koşucuların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bilgisayar oyuncuları ile masa tenisi oynayanlar arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el, görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile masa tenisçilerin sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur’’ hipotez kabul edilmiştir.

• Yapılan analiz sonucunda; bilgisayar oyuncuları ile badminton oynayanlar arasında işitsel sağ el, görsel sağ el, işitsel sol el, görsel sol el reaksiyon zamanı bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Buna göre; ‘’13-14 yaş grubu BO’ lar ile badmintoncuların sağ-sol el işitsel- görsel reaksiyon zamanı değerleri arasında fark yoktur’’ hipotez kabul edilmiştir.

Sonuç olarak bilgisayar oyunu oynamak; özellikle görsel ve işitsel uyaranların işlemlenmesi, yorumlanması ve kassal faaliyete dönüşümü sürecini etkilemektedir. Bu da bireyin RZ’si üzerinde hızlandırıcı bir etki yaratır. Spor, reaksiyon zamanı üzerinde doğrudan etkilidir. Spor yapmak gibi bilgisayar oyunu oynamak da reaksiyon zamanı değerlerini geliştirmesi açısından benzerlik taşımaktadır. Sadece bilgisayar oyunu oynayan bireylerde de

tıpkı spor yapanlara benzer reaksiyon zamanı değerleri olduğu sunulan çalışmada belirlenmiştir. Reaksiyon zamanı değerlerindeki bu benzerlik spor yapmayı ve bilgisayar oyunu oynamayı ortak paydada birleştirerek sportif performans üzerinde olumlu yansımaları yönüyle değerlendirilmelidir. Reaksiyon zamanı açısından bilgisayar oyunu oynamak önemliyken vücut yağ yüzdesi ve vücut kütle indeksi açısından olumsuz etkiye sahip olduğu da belirlenmiştir.

Benzer Belgeler