• Sonuç bulunamadı

6. SET ġEKLĠNDE TESLĠMAT SĠSTEMĠNĠN BĠR AYDINLATMA

6.2 GeliĢtirilen Set ġeklinde Teslimat Sistemi

6.2.5 Set Ġçerisine Alınamayan Parçaların Hatta Sevkiyatı

Kablolar, askı sacı, askı aparatı, koli, strafor, balast kapağı ve cam set içerisine alınacak parçaların dıĢında bırakılmıĢtır. Askı sacı ve kablo dıĢında bu parçalar tedarikçiden direk hatta sevk edilmektedir.

Balast kapağı mevcut durumda balast kapağı arabasında verilmektedir. Balast kapağının hatta yine aynı Ģekilde verilmesi uygun görülmüĢtür. Ancak balast kapağının balast kapağı hazırlama operatörüne örümcek insan tarafından verilmesi gerekir. Bu nedenle balast kapağı arabasına görsel yeniden sipariĢ noktası konması uygun görülmüĢtür. Balast kapağı hazırlanırken balast kapakları dizilir 1/3 oranında dizilen balast kapaklarının üzerine kırmızı bir karton konur ve geriye kalan 2/3 lük kısmı doldurulur. Bu kartonun üzerinde “balast kapağı arabasını hazırlayınız” yazmaktadır. Örümcek insan 90 dakikalık hat dolaĢmalarında bu yazıyı gördüğü an balast kapağı arabasını hazırlaması gerektiğini anlar. Hattaki sipariĢ takip panosundan hangi ürün sipariĢinde olduklarını anlar ve o ürünün balast kapaklarını arabaya dizerek hatta teslim eder. Böylece hat kenarında fazla balast kapağı birikmemiĢ ve hat operatörü balast kapağı temin etmek için hattan ayrılmamıĢ olur. Bu kaizen çalıĢması değer akıĢı haritasında kazein 4 numarası ile gösterilmiĢtir. Mevcut durumda revo montaj hattına ait kablo makinesi yakınında kablo stoğu bulunmamaktadır. Kablolar tedarikçiden üst kattaki kablo makinesi yakınındaki kablo stok alanına bırakılmaktadır. Revo kablo operatörü buraya gelerek gerekli kabloları temin etmektedir. Bunun yerine revo kablo makinesi yakınında kablo için küçük bir yerel depo olması gerektiği düĢünülmüĢtür. Burada yerel depo ile anlatılmak istenen kabloların stoklanabileceği bir raf düzenedir. Bu raf sisteminde her kolon bir kablo tipine aittir ve her kablo tipi için kullanım miktarlarına göre belirlenmiĢ yeniden sipariĢ noktası bulunur. Her kablonun yeniden sipariĢ noktası

farklı renkle boyanmıĢtır. Ayrıca her renk üzerinde hangi kabloya ait olduğu da yazmaktadır. AĢağıda bahsedilen sistem resmedilmiĢtir. Kablo stok noktası renkli kısma ulaĢtığında tedarikçiye yeniden sipariĢ verilir. Aynı sistem üst kattaki kablo makinesi yanındaki kablo stok alanı içinde uygulamalıdır. Her renk üzerinde o kabloya ait kanban kartı yer almalıdır. Renkli bölmeler görsel sipariĢ noktalarını göstermektedir. Kablo operatörü stok noktasının renkli bölgeye indiğini gördüğünde üzerindeki kanban kartını ayırarak kablo makinesi masası üzerinde duran kanban kutusuna koyar böylece örümcek insan setlerin dağıtımı sırasında kablo ihtiyacına gerek olup olmadığını denetler. Kablo kanban kartı üzerinde kablonun stok kodu, tedarikçi ismi ve tedarik miktarı yer alır. Örümcek insan kanban kartlarını alarak planlamaya karttaki bilgileri bildirir. Böylece sistemde ihtiyaç kadar kablo tutulmuĢ olur. Ortalama talep, tedarikçi firmaya kanban taĢıma süresi, gecikme payı, kablo güvenlik stoğu miktarı tedarikçi fabrikada kamyon bekleme süresi ve malzemenin depoya taĢınma süresi ve bir rulo kablonun ne kadar metre olduğu dikkate alınarak her bir kablo çeĢidi için kanban sayısı belirlenmelidir. Kanban sayısı belirlenirken 1 raf gözü güvenlik stoğu olarak belirlenmelidir. Böylece diğer parçalar gelene kadar kablo operatörü yeterli kablo miktarına sahip olacaktır. Kabloda yapılan kaizen çalıĢması değer akıĢında kaizen 5 numarası ile gösterilmiĢtir.

Beyaz Kablo Kanbanı

Sarı kablo kanbanı

Kırmızı kablo kanbanı

Mavi kablo kanbanı

Yeşil kablo kanbanı

Parça Stok kodu: Parça Adı: Tedarikçi Firma: Miktar:

ġekil 6.23: Kablo stok alanı

Set içerisine alınmayan diğer bir parçada askı sacıdır. Askı sacı sadece askı hazırlama operatörü tarafından kullanılmaktadır ve sipariĢe göre üretilmektedir. Bu nedenle askı saclarının revo deposuna alınarak set içerisine konması askı sacında elleçleme sayısını artıracaktır. Bunun yerine askı sacları mekanik atölyede sipariĢe göre üretildikten sonra direk askı hazırlama operatörünün yanındaki raflarda

stoklanacaktır. Bu raflarda set Ģeklinde tedarik öncesinde askı takımı hazırlamak için gerekli parçalar bulunmaktadır.

Askı hazırlama operatörünün kullandığı parçalar set içerisinde operatöre teslim edildiğinden bu raflar boĢalmıĢtır. BoĢalan raflara askı sacları konarak askı saclarının hat kenarında yığılması önlenmiĢtir. Ayrıca yeni sistemde parça eksikliği nedeniyle sipariĢ erteleme olmayacağından askı sacları fazla beklemeden askı takımı hazırlama sürecine girecektir. Yine aynı sebepten ötürü askı aparatı da revo deposuna alınmadan bu raflarda stoklanacaktır. Askı aparatı için kablo stok rafında olduğu gibi, bir göz ayrılması ve bu gözdeki askı aparatı stok miktarı belli bir noktaya indiğinde askı hazırlama operatörü tarafından kanban kartı ayrılarak askı hazırlama masası üzerindeki kanban kutusuna bırakır. Böylece örümcek insan bu operasyona set teslim ederken kanban kartını alarak gerekli miktarı planlamaya bildirir. Askı aparatı kanban kartı üzerinde askı aparatının stok kodu, tedarikçi ismi ve tedarik miktarı yer alır. Örümcek insan kanban kartlarını alarak planlamaya karttaki bilgileri bildirir. Böylece sistemde ihtiyaç kadar askı aparatı tutulmuĢ olur. Ortalama talep, tedarikçi firmaya kanban taĢıma süresi, gecikme payı, kablo güvenlik stoğu miktarı tedarikçi fabrikada kamyon bekleme süresi ve malzemeyi depoya taĢıma süresi ve bir kutudaki askı aparatı sayısı dikkate alınarak askı aparatı kanban sayısı belirlenmelidir.

Set içerisine alınmayan diğer bir parçada askı sacıdır. Askı sacı sadece askı hazırlama operatörü tarafından kullanılmaktadır ve sipariĢe göre üretilmektedir. Bu nedenle askı saclarının revo deposuna alınarak set içerisine konması askı sacında elleçleme sayısını artıracaktır. Bunun yerine askı sacları mekanik atölyede sipariĢe göre üretildikten sonra direk askı hazırlama operatörünün yanındaki raflarda stoklanacaktır. Bu raflarda set Ģeklinde tedarik öncesinde askı takımı hazırlamak için gerekli parçalar bulunmaktadır. Askı hazırlama operatörünün kullandığı parçalar set içerisinde operatöre teslim edildiğinden bu raflar boĢalmıĢtır. BoĢalan raflara askı sacları konarak askı saclarının hat kenarında yığılması önlenmiĢtir. Ayrıca yeni sistemde parça eksikliği nedeniyle sipariĢ erteleme olmayacağından askı sacları fazla beklemeden askı takımı hazırlama sürecine girecektir. Yine aynı sebepten ötürü askı aparatı da revo deposuna alınmadan bu raflarda stoklanacaktır. Askı aparatı için kablo stok rafında olduğu gibi, bir göz ayrılması ve bu gözdeki askı aparatı stok miktarı belli bir noktaya indiğinde askı hazırlama operatörü tarafından kanban kartı

ayrılarak askı hazırlama masası üzerindeki kanban kutusuna bırakır. Böylece örümcek insan bu operasyona set teslim ederken kanban kartını alarak gerekli miktarı planlamaya bildirir. Askı aparatı kanban kartı üzerinde askı aparatının stok kodu, tedarikçi ismi ve tedarik miktarı yer alır. Örümcek insan kanban kartlarını alarak planlamaya karttaki bilgileri bildirir. Böylece sistemde ihtiyaç kadar askı aparatı tutulmuĢ olur. Ortalama talep, tedarikçi firmaya kanban taĢıma süresi, gecikme payı, kablo güvenlik stoğu miktarı tedarikçi fabrikada kamyon bekleme süresi ve malzemeyi depoya taĢıma süresi ve bir kutudaki askı aparatı sayısı dikkate alınarak askı aparatı kanban sayısı belirlenmelidir.

Askı aparatı kanbanı

Parça Stok kodu: Parça Adı: Tedarikçi Firma: Miktar:

ġekil 6.24: Askı aparatı stok alanı

Cam çizilebilen bir malzeme olduğundan fazla elleçlenmemesi gerekir. Bu durumda camın revo deposuna alınarak sete konması uygun görülmemiĢtir. Bu nedenle camın 100 lük partiler halinde hat yakınındaki cam stok alanından cam hazırlama operatörü yanındaki tekerlekli cam arabasına konması uygun görülmüĢtür. Sistemde cam çeĢidinin fazla olduğu gözlenmiĢtir. Bu nedenle her çeĢitten büyük miktarlarda elde tutulması hem maliyet hem de alan açısından uygun değildir. Bu nedenle camda tedarikçi kanbanı uygulaması yapılması uygun görülmüĢtür.

6.2.6 Set ġeklinde Teslimat Sonrası Parçaların Elleçleme Durumu ve Spagetti

Benzer Belgeler