• Sonuç bulunamadı

savaşının sonuçlarını da değerlendirdik

Ambar Yıkama sistemi CLIIN’de denizcilik sektörüne kazandırdığımız teknolojik çözümlerden biri. İşgücünden ve su harcamasından tasarruf, manuel yıkamaya göre yarı zamanda aynı büyüklükteki ambarı temizleme, kaza riskini sıfıra indirme, temizlik garantili bir ürün kullanma, ambarların her zaman yüke hazır hale getirilmesi gibi birçok avantajı bir arada sunan bir ürünümüz.

Dikkat çeken alanlarınızdan biri de gemilerin güvenliğini sağlayacak çalışmalar yapmak... Biraz bundan bahseder misiniz? Ayrıca Çin’de değişik bir tersane havuz bakım hizmetiniz var?

Türk sahipli filonun yaklaşık %90’ına korsan bölgelerinde güvenlik hizmeti veriyoruz. Azimle çalışarak ve alanında en iyi firmalarla işbirliğine giderek, bu seviyeye emin adımlarla ulaştık.

Müşterilerimize, gemisinin riskli

bölgelerden geçeceği tarihte en uygun ve en iyi hizmeti verecek şirketimiz hangisi ise onu sunuyoruz. Dünyanın en büyük, en güvenilir ve en kaliteli şirketlerini temsil ediyoruz. Türkiye’nin de en büyük şirketlerine hizmet veriyoruz. Güvenlik konusu oldukça hassas, firma seçimi yaparken sadece “en ucuz” olanı seçmek, tek başına bir kriter de değil. Örneğin bir firma Hint Okyanusu’nda güçlüyken, Batı Afrika’daki gücü aynı seviyede olmayabilir.

Biz müşterilerimize teklif sunarken, birçok faktörü göz önünde bulunduruyor, hatta

birkaç acente var, ama EskoMarine burada farklılık yaratıyor. Biz tersane acentesi değiliz, tersanenin kendisiyiz.

Çin’deki 11-14 tersaneye JOINTTOP aracılığıyla yılda 150-200 gemi havuzlayan bir armatör firma gücü sağlıyoruz.

Bölgesine göre seçilen 2-4 tersane için tek fiyat veriliyor.11-14 tersaneyi tek firma altında toplayıp, tek fiyat üzerinden en avantajlısını sunuyor olmamız mevcut durumda armatörlerimiz için eşi benzeri olmayan bir fırsat.

Ayrıca projenin büyüklüğüne göre 2-3 enspektör de armatör adına

görevlendiriliyor ve bu hizmetten herhangi bir ücret talep edilmiyor. Kısaca Çin’deki havuz periyodunuz JOINTTOP gücü ve prestijini kullanarak en kaliteli şekilde, en uygun rakamlarla ve en kısa sürede tamamlanıyor.

Sektörde farklı alanlarda, farklı hizmetler veriyorsunuz. Alpha Marine Consulting Türkiye, Nexus Maritime ve Eskomarine’yi de içine alan bu hizmet yelpazenizden bahsedelim…

ALPHA MARINE Consulting Türkiye ve Nexus Maritime Istanbul, dünyanın uzak ara en büyük filosuna sahip Yunan armatörlerin birinci tercihi olan, alanlarında dünya lideri olan iki Yunan firma ile ortak olduğumuz firmalar. Alpha Marine Consulting’de şu anda projeleri takip eden 80 gemi inşa mühendisi, kaptan, başmühendis çalışıyor. Yeni inşa

Claim ile ilgili tüm hak ve kazançlarınızı elde etmenizi, sözleşmelerinizin ince satırlarını okuyarak sizin tamamen o Claim’den hakkınızı almanızı sağlıyoruz.

Şu ana kadar 2000’den fazla Claim’i

%100 başarı ile çözmüş durumdayız.

Türkiye’de de hizmetimizi kullanıp, kazançlı çıkan işbirliği ortaklarımız oldu ve farkımızı bizzat yaşayarak deneyimlediler.

Birçok şirket, değişen ve gelişen dünyanın hızına dijitalleşme ve

teknolojinin nimetlerinden faydalanarak büyüme sağlıyor. Siz bu anlamda neler yapıyorsunuz?

Birçok armatör şu anda Fuel-oil’den başka alternatif yakıtlar ve alternatif itme güçleri aramaya başladı. Biz de teknolojik bir çözüm sunan NORSE POWER rüzgar tork sistemlerini Türkiye'ye getirdik. Tork sistemleri ile rüzgarın itme enerjisinden ana makineye destek sağlayarak hem yakıt tüketimini azaltıyor, hem de her tütlü salınımı minimuma indirmiş oluyoruz.

Gemi yakıt sistemlerinde gündemde şu anda herkesin dilinde karbondioksit salınımı var. Salınımda sülfür için Scrubber CR OCEAN ürünümüz yeniden sorulmaya sorgulanmaya başladı. Yakıt fiyatlarının artması, geleneksel yakıtlarla VLSFO arasındaki fiyat farkının artması, VLSFO’un makinalarda neden olduğu arızaların ve yedek parça gereksinimin artması scrubberları yeniden mantıklı bir çözüm haline getirdi.

DENİZ TİCARETİ / TEMMUZ 2022

masada en çok hangi konular için çalışmalar yapılıyor?

Şu anda şahsi olarak ilgilendiğim konu ROV. Geleneksel sualtı dalgıç vs. sörveyleri, drone ile çok rahat yapabiliyorsunuz. Hatta sac kalınlık ölçümü yapmak bile mümkün. Bu alanda da en iyiyi bulma çalışmalarımız araştırmalarımız devam ediyor. Ayrıca yeni, “yeşil” yakıt sistemleri başka bir ilgi konum… Sürekli global literatürü takip ederek ve gidebildiğimiz tüm uluslararası fuarlara katılarak, yeni teknolojileri Türk denizcilik sektörünün kullanıma sunmayı hedefliyoruz. 22 Haziran’da katıldığım IBIA Yeni Bölgesel Dinamikler & Yeşil bir Gemicilik Geleceği Konferansı bu çabamıza bir örnek. Bu alanda özellikle Methanol ve Hidrojen teknolojilerini takip etmeye çalışıyoruz.

İleriye dönük hedefleriniz arasında neler var? Yeni projeler, yeni ürünler duyacak mıyız?

Şuanda takip ettiğimiz, yazıştığımız 30’a yakın değişik ürün/firma var, biz evet desek hemen distribütörlüğünü alabileceğimiz. Ancak biz her gelene hemen evet demiyoruz, çünkü

sektörümüzde bir adımız, güvenilirliğimiz, bir kalitemiz var. Şirket mottomuz gibi “Kalite Asla Tesadüf Değildir”.

Dolayısıyla belli incelemelerden, kalite standartlarından elendikten sonra bize en uygun ürün ve hizmetleri/firmaları bünyemize katıyoruz. Daha çok yeni, dünyanın en büyük HVAC sistemleri sağlayıcılarından biri olan İtalyan TECNAVI firması ile anlaşma imzaladık ve ilk projelerimizi aldık. Yine ROBOT teknolojisi ile su raspası gerçekleştiren ve birçok referansı olan ROBOT++ firması ile çok yakınlarda anlaşma imzaladık, çok yakında ilk siparişimizi alacağız. Bu ve benzeri birçok teknolojik ürün, firmamızın değerlendirme aşamasında.

Rusya Ukrayna savaşı sektörü nasıl etkiledi? Sizin için özelde bir sıkıntı oluşturuyor mu?

Anlamsız ve kimlerin çıkarı olduğu belli, stresli bir aşamadan geçiyoruz. Filler çimenler misali masum insanlar mağdur

değerlendirmeyi operasyondaki gemiler ve tersanelerimiz açısından iki ayrı pencereden yapabiliriz. Tabi ki yükle ve yükleme için limanlarda yakalanan hiçbir gemi sahibinin yerinde olmak istemeyiz.

Çok stresli bir süreç bu arkadaşlarımız için. Ayrıca ambargo nedeniyle bu limanlarda standart olarak iş yapan armatörlerimiz için de kötü bir süreç.

Tersanelerimiz ise, tersine doluluklarıyla süreçten olumsuz etkilenmemiş durumdalar. Yurtdışı armatör/işletmeci arkadaşlarımızdan bize gelen tersane/

havuz isteklerini sorduğumuzda “ekime kadar havuzlarda yer yok” deniyor ki, bu sektörün kapasitesini 100% kullandığını gösteriyor. Yeni inşalarda, bünyemizdeki ürünlerimiz için sürekli teklif istekleri geliyor ki, bu da çok olumlu.

Şahsi görüşüm, pandeminin de sona ermesi ile oluşan bu olumlu havanın hem gemi işletme, hem de tersanelerimizde minimum iki sene daha süreceği. Özetle hizmet ve ürün tedariki yaptığımız her iki alt sektörün de olumlu olması tabii ki bizi de olumlu etkiliyor ve etkileyecek.

Aynı zamanda İMEAK DTO Hesapları İnceleme Komisyonu’ndasınız ve DTO’nun Denizcilik Sektör Envanter çalışmasının başındaydınız. Envanter konusu çok önemli, bu çalışmada ne kadar yol alındı?

İMEAK DTO Hesapları İnceleme Komisyonu başkan yardımcısıyım. Her ay toplanarak gelir-gider bütçe tablolarını komisyon olarak detaylı inceliyor, her ay yapılan Meclis Toplantısı’nda meclis üyelerimize sunum yapıyoruz. Gururla ve takdirle söylemem gerekir ki, yeni yönetim kurulu Tamer Başkan liderliğinde her sene bütçe gelir kaleminde artış, gider kalemlerinde de tasarruf gerçekleştiriyor.

Envanter Komisyonu başkanı olarak İMEAK DTO’nun kuruluşundan bu yana her yönetim tarafından niyet edilen, ancak bir türlü başarılamayanı başardık ve Türk denizcilik sektörünün tüm bileşenleriyle Türk ekonomisine ve istihdamına katkısını, Yönetim Kurulu’nın bize görev vermesiyle beraber, Sn. Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu hocam ile yürüttüğümüz titiz çalışma

rapor olarak sunduk. Raporumuz İMEAK DTO web sayfasında herkesin ulaşacağı şekilde yayındadır. Raporumuzdan çıkan 2019 verileri, kabul edilen rakamlarla kıyaslanamayacak kadar sektörümüzün Türk ekonomisi için değerinin ne kadar çok olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Katma değerli bir sektör olan denizciliğimizin değerinin ve öneminin rapordaki veriler kullanılarak ilgili makamlara daha iyi anlatılabileceğine inanıyoruz ki bu raporu 2022 verileriyle güncellersek, hem navlunların geldiği seviye, hem de tersanelerimizin doluluk oranları ile çok daha yüksek seviyelerde ciro rakamları ve istihdam olması sürpriz olmayacaktır.

Son olarak nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Son olarak, şahsen sektörümüz için çok olumluyum. Günümüz ve geleceğimiz parlak. Bu gelişmeye değişmeye kapalı olmamız anlamına gelmiyor tabi ki.

Ben değişimin gücüne inanıyorum, değişmeyen insan/firma gelişemez, kendimizi her zaman yeniliklere yeni fikirlere açmalıyız. Uzmanlığa daha çok önem vermeliyiz. Daha önce sizin derginizde de paylaştığım “Boya seçimi bir armatöre/tersaneye nasıl kazandırır/

(veya tersi nasıl kaybettirir!)” makalemde bahsettiğim gibi belli konuda kendini geliştirmiş emek vermiş insanların emeğine saygı duyarak uzmanlıklarından yararlanmak, danışmak gerekir.

Somut olan gerçekleri kabul etmek gerekir, örneğin Yunan sahipli filoya bakalım, bizim 10 katımızdan daha büyükler. Demek ki onlardan öğreneceğimiz bir şeyler var, bir şeyleri daha farklı daha doğru yapıyorlar,, komplekse kapılmaya gerek yok.

Benchmark yapmak, iyiyi başarılıyı örnek almakta şahsen benim için hiçbir sakınca yok. Herkese de öneririm kendilerini geliştirmeleri için.. yoksa olduğunuz yerde kalıyorsunuz. İçsel, kişisel her konuda tüm sektörümüz paydaşlarını Ataşehir ofisimize muhabbetle bekleriz. Herkese sağlıklı günler, başarılı, huzurlu, keyifli yarınlar diliyorum.

DENİZ TİCARETİ / TEMMUZ 2022

DENİZ TİCARETİ / TEMMUZ 2022