• Sonuç bulunamadı

179 NUMARALI DEFTERİN TRANSKRİPSİYONU

C. Kethüdâzâde Mehmed Sadık Efendi ve Dönemindeki Mülâzemet Kayıtları

III. 179 NUMARALI DEFTERİN TRANSKRİPSİYONU

[1b]

İş bu sene selâse ve ‘ışrîn ve mieteyn ve elf cumâdelahiri gurresinden zabt etmek üzre ‘avâtıf-ı seniyye-i hüsrevâneden Rumeli Sadâreti devletlü ‘inâyetlü kerâmetlü velîni‘metimiz Efendimiz Derviş Mehmed Efendi ebkahullahu bi'l-‘ızzi's-sermedî Hazretleri'ne ‘inâyet ve ihsân buyurulmağla zaman-ı sadâretlerinde vâkı‘a olan mülâzimîn kuyûdu defteridir.

Mevlâ Hüseyin Necib b. Mustafa el-Kâdı ebuhu Saray Bosna'dan

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı istidâd'dan olmağla hâlâ zînet-efzâ-yı sadr-ı vâlâ-yı kadr fetvâ-yı derdü'n-nukat-râz erîke-i ‘ilm ve hilm ve takvâ-yı hallâl

el-müşkilatı'd- 181

diniyye Keşşâfü'l- mu‘addelâtü'l-yakınıyye ferîdü'l-asr bi'l-hikmeti ve'l-efdâl vahîdü'd-dehr bi’ş-şerefi ve'l-iclâl Cenâbı velî'n-ni‘am müşkilküşâ-yı kâffe-i imam şeyhü'l-islâm ibn şeyhü'l-şeyhü'l-islâm sâmi-makâm ‘alâmetü'l-enâm hasenetü’l-eyyâm sellemallahü'l-melikü’l-‘azizü’l-‘allâm ‘inâyetlü kerâmetlü Ahmed Ataullah Efendizâde Mehmed Arif Efendi ebkahullahu bi'l-‘ızzi's-sermedî Hazretleri’nin işâret-i ‘aliyye-i bâhirü'l-besâretleriyle müstakillen mülâzemete kabul buyurulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ es-Seyyid Mehmed Şeref b. es-Seyyid Mustafa el-İstanbulî

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti‘dâddan olmağla bâ işâret-i ‘aliyye müstakillen mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ Mehmed Sa‘id b. Ahıskalı Süleyman el-Müderris ebuhu el-İstanbulî Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti‘dâddan olmağla bâ işâret-i ‘aliyye müstakillen mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

[2a]

Mevlâ Ahmed Nazif b. Hasan el-Kâdı ebuhu el-İstanbulî

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti‘dâddan olmağla bâ işâret-i ‘aliyye müstakillen mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ Sa‘îd b. Zekeriyâ el-İstanbulî

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti‘dâddan olmağla iş bu sene selâse ve ‘ışrîn ve mieteyn ve elf cymâde’l-ahirisi gurresinden zabt etmek üzre avâtıf-ı ‘aliyye-i mülükâne ve ‘avârıf-ı behiyye-i hüsrevâneden Anadolu Sadâreti imam-ı evvel Hazret-i şehriyâr-i semâhatlû kerâmetlü refîku'ş-şefîkimiz Hafız Ahmed Kâmilî Efendi Hazretleri 'ne tevciye ve ihsân buyurulmağla bir kanun-ı kadîm Sadâret-i mezkûre teşrifâtından evvelki olmak üzre ‘arzları mûcebince bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

 182

Teşrifât-ı müşârun ileyhden ikinci olmak üzre bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ Bekir b. Halil el-İstanbulî

Teşrifât-ı müşârun ileyhden üçüncü olmak üzre bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ Ahmed b. İbrahim el-İstanbulî

Teşrifât-ı müşârun ileyhden dördüncü olmak üzre bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ Ahmed Raşid b. Hüseyin el-Müderris ebuhu Burusevî

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti’dâddan olmağla hâlâ zînet efzâ-yı sadr-ı vâlâ-yı kadr fetvâ-vâlâ-yı derdü'n-nukat-râz erîke-i ‘ilm ve hilm ve takvâ-vâlâ-yı hallâlü’l-müşkilâtı’d- diniyye Keşşâfü’l-muaddelâtü’l-yakınıyye ferîdü’l-asr bi’l-hikmeti ve’l-efdâl vahîdü’d-dehr bi’ş-şerefi ve’l-iclâl Cenâbı velî ‘n-ni‘am müşkil-küşâ-yı kaffe-i imam şeyhü’l-

[2b]

islâm ibn şeyhü’l-islâm sâmî-makâm alâmetü’l-enâm hasenetü’l-eyyâm sellemallahu’l-melik el’azizü’l-‘allâm ‘inâyetlü kerâmetlü Mehmed Salih Efendizâde Ahmed Es‘ad Efendi ebkahullahu bi’l-‘ızzi’s-sermedî Hazretleri’nin işâret-i ‘aliyye-i bahiru’l-besâretleriyle müstakillen mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ Mehmed Râif b. Osman Bosna'dan

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti’dâddan olmağla iş bu sene selâse ve ışrîn ve mieteyn ve elf cumâde’l-ahirisi gurresinden zabt etmek üzre avâtıf-ı ‘aliyye-i hüsrevâne ve ‘avârıf-ı behiyye-i mülükâneden Rumeli Sadâreti bu dâ‘îlerine tevciye ve ihsân buyurulmağla ber u yedine-i kadîme-i Osmanî sadâret-i merkūme teşrifât-ı erbi‘asından evvelki olmak üzre arzımız mûcebince bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

 183

Mevlâ Mehmed Sâdık b. Edhem Yakova'dan

Teşrifât-ı merkūmeden ikinci olmak üzre bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ İbrahim Edhem b. Mehmed el-İstanbulî Mevlâ es-Seyyid Mehmed Necib b. Mehmed Şevki

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti’dâddan olmalarıyla iş bu sene selâse ve ışrîn ve mieteyn ve elf cumâdiye’l-ahirisinin dördüncü günü bâ işâret-i Padişâh-ı âlempenâh eyyedâllahu ve kavvahu şevketlû ‘azametlû kudretlû mehâbetlû Halife-i rûy-ı zemîn Sultan Mahmud Han Hazretleri’nin taht-ı âlîbaht-ı Süleymanî’ye bi’l-yümn ve’l-ikbâl cülûsu humâyun ferhande vuku‘unda Saltanat-ı ‘aliyye kadısı Edhem faziletlû semâhatlû Dürrîzâde Mehmed Hidayetullah Efendi Hazretleri’ne i‘ta buyurulan iki adet teşrifât-ı seniyyelerinden evvelki ve ikinci olmak üzre ‘ala’tertib arzları mûcebince bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyuruldukları defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

[3a]

Fi Recebi’l ferdi li’s-seneti’l-merkūme

Mevlâ Hafız Mehmed Emin b. Abdullah el-İstanbulî Mevlâ Mustafa Şakir b. EbuBekir “……” Narda’dan

Erbâb-ı isti’dâddan olmağla Rumeli Sadâreti teşrifâtı erbi‘asından mevlânâ-yı mezbûrdan üçüncü ve dördüncü olmak üzre arz-ı âlî leri mûcebince bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete buyuruldukları defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ es-Seyyid Abdü’l-Halim b. es-Seyyid Mehmed Fethi el-İstanbulî Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti’dâddan olmağla müderrisîn-i kirâmdan es-Seyyid Mehmed Fethi Efendi’nin bundan akdem mahrûse-i Burusa’da Kemâl Bey’in Medresesi’nde mu‘îdi olup bu def‘a bâ Sahn Veled Abdurrahman der Burusa

 184

Medresesi’ne hareketinde itmam-ı hizmet i‘âde eylediğin arz etmeleriyle mûcebince bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ es-Seyyid Ahmed Raşid b. es-Seyyid Ya‘kup el-İstanbulî Mevlâ Mehmed b. Mustafa el-İstanbulî

Mevlâ es-Seyyid Mustafa b. el-Hâc Mansur Müftizâde Eğirdir’den

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti’dâd’dan olmalarıyla iş bu bin iki yüz yirmi üç senesi cumâde’l-ahirisinin dördüncü günü şehinŞâh-ı İskender vakârr ve şehr-i yâr sipeh iktidâr şevketlû ‘azametlû kudretlû mehâbetlû Sultan Mahmud Han eyyedallahu’l-melikü’l-‘azizü’l-mennân Hazretleri’nin serîru şevketmasîr Saltanat-ı Osmanî’ye cülûsu Hümâyûn mehâbet makrûnları vuku‘unda teşrifât-ı seniyyelerinden hâlâ Nakîbu’l-Eşraf semâhatlû ‘atûfetlû Dürrizâde es-Seyyid Abdullah Efendi Hazretleri’ne ihsân olunan üç adet mülâzımînden arzı mûcebince evvelki ikinci ve üçüncü olmak üzre bâ işâret-i ‘aliyye mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ es-Seyyid Hafız Mehmed Arif b. Velî

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti’dâd’dan olmağla bâ işâret-i ‘aliyye müstakillen mülâzemete

[3b]

kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ es-Seyyid Mehmed Şemseddin b. es-Seyyid Feyzullah el-İstanbulî Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti’dâd’dan olmağla bâ işâret-i ‘aliyye müstakillen mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Mevlâ es-Seyyid Süleyman b. es-Seyyid Osman Ruscuk’dan

Mevlânâ-yı mezbûr erbâb-ı isti’dâd’dan olmağla bâ işâret-i ‘aliyye müstakillen mülâzemete kabul buyrulduğu defterimizde mestûr ve mukayyeddir.

Benzer Belgeler