• Sonuç bulunamadı

4.2.3.4.1.1 Şifrelenmiş ağ trafiği

4. Görevi etkinleştirmek isterseniz Etkin düğmesini açık konuma getirin (zamanlanan görevler listesinden onay kutusunu işaretleyerek/işaretini kaldırarak bu işlemi daha sonra yapabilirsiniz), İleri öğesini tıklatın ve

4.4.1.9 ESET LiveGrid®

ESET LiveGrid® (ESET ThreatSense.Net gelişmiş erken uyarı sistemi üzerine kurulmuştur), dünya genelindeki ESET kullanıcılarının gönderdiği verilerden yararlanır ve bunları ESET Araştırma Laboratuvarı'na gönderir. Güncel şüpheli örnekleri ve meta verileri sağlayan ESET LiveGrid®, müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hemen harekete geçmemizi ve en son tehditler hakkında ESET'in tepki verebilmesini sağlar. Sözlükten ESET LiveGrid® hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bir kullanıcı, doğrudan programın arabiriminden veya ESET LiveGrid® ürünündeki ek bilgileri içeren bağlam menüsünden çalışan işlemlerin ve dosyaların bilinirliğini denetleyebilir. İki seçenek vardır:

1. ESET LiveGrid® uygulamasını etkinleştirmemeyi seçebilirsiniz. Yazılımda herhangi bir işlevsellik kaybı olmaz, ancak bazı durumlarda ESET NOD32 Antivirus ürünü, ESET Live Grid etkinleştirildiğinde yeni tehditlere algılama altyapısı güncellemesine göre daha hızlı bir şekilde yanıt verebilir.

2. ESET LiveGrid® ürününü, yeni tehditler ve bu yeni tehdit kodunun nerede bulunduğu hakkındaki bilgileri anonim olarak gönderecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Bu dosya ayrıntılı analiz için ESET'e gönderilebilir. Bu tehditlerin incelenmesi, ESET'in kendi tehdit algılama becerilerini güncellemesine yardımcı olacaktır.

ESET LiveGrid® yeni algılanan tehditlerle ilişkili olarak bilgisayarınız hakkında bilgi toplar. Bu bilgiler, tehdidin görüldüğü dosyanın bir örneğini veya kopyasını, o dosyanın yolunu, dosya adını, tarih ve saatini, tehdidin

bilgisayarınızda hangi işlem yoluyla göründüğünü ve bilgisayarınızın işletim sistemi hakkındaki bilgileri içerebilir.

Varsayılan olarak ESET NOD32 Antivirus, şüpheli dosyaların ayrıntılı analiz için ESET Virüs Laboratuvarına gönderilmesi için yapılandırılmıştır. .doc veya .xls gibi uzantılara sahip dosyalar daima hariç tutulur. Sizin veya şirketinizin

göndermek istemediği belirli dosyalar varsa, onların uzantılarını da ekleyebilirsiniz.

ESET LiveGrid® ayarlar menüsü, şüpheli dosyaların ve anonim istatistiksel bilgilerin ESET laboratuvarlarına gönderilmesini sağlayan ESET LiveGrid® ürününün etkinleştirilmesi / devre dışı bırakılması için çeşitli seçenekler sunar. Bu seçeneklere, Gelişmiş ayarlar ağacından Araçlar > ESET LiveGrid® öğesi tıklatılarak ulaşılabilir.

ESET LiveGrid® bilinirlik sistemini etkinleştir (önerilir) – ESET LiveGrid® bilinirlik sistemi, taranan dosyaları buluttaki beyaz ve kara listelerde yer alan öğelerden oluşan veri tabanıyla karşılaştırarak ESET anti-malware çözümlerinin etkisini artırır.

Anonim istatistikleri gönder – ESET'in yeni tespit edilen tehditler hakkında tehdit adı, algılama tarihi ve saati, algılama yöntemi ve ilgili meta veriler, ürün sürümü ve yapılandırması gibi bilgilerin yanı sıra sisteminiz hakkındaki bilgileri toplamasına izin verir.

Dosyaları gönder – Tehditlere benzeyen şüpheli dosyalar ve/veya sıradışı özellikleri ya da davranışları olan dosyalar inceleme amacıyla ESET'e gönderilir.

Dosya ve istatistiksel bilgi gönderimlerini kaydetmek üzere bir olay günlüğü oluşturmak için Günlüğe yazmayı etkinleştir seçeneğini belirleyin. Bu, dosyalar veya istatistikler gönderildiğinde Olay günlüğü'ne yazmayı etkinleştirir.

İletişim e-posta adresi (isteğe bağlı) – Şüpheli dosyalar içine iletişim e-posta adresiniz de dahil edilebilir ve analiz için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulursa sizinle iletişim kurmak için kullanılabilir. Daha fazla bilgi gerekmedikçe ESET'ten herhangi bir yanıt almayacağınızı unutmayın.

Tarama dışı öğeler – Tarama dışı öğe filtresi, belirli dosyaları/klasörleri gönderimden hariç tutmanıza olanak tanır (örneğin belgeler veya elektronik tablolar gibi gizli bilgiler içerebilecek dosyaları hariç tutmak için faydalı olabilir).

Listelenen dosyalar, şüpheli kod içerse bile hiçbir zaman analiz için ESET laboratuvarına gönderilmez. En yaygın kullanılan dosya türleri (.doc, vs.) varsayılan olarak tarama dışı bırakılır. İstendiğinde tarama dışında bırakılan dosyalar listesine ekleyebilirsiniz.

Önceden ESET LiveGrid® ürününü kullandıysanız ve devre dışı bıraktıysanız hala gönderilecek veri paketleri olabilir.

Devre dışı bıraktıktan sonra bile bu paketler ESET'e gönderilir. Mevcut tüm bilgiler gönderildikten sonra başka paket oluşturulmaz.

4.4.1.9.1 Şüpheli dosyalar

Şüpheli bir dosya bulursanız incelenmesi için söz konusu dosyayı ESET Araştırma Laboratuvarı'na gönderebilirsiniz.

Kötü amaçlı bir uygulama olması halinde, algılanması bir sonraki virüs imzası güncellemesine eklenir.

Tarama dışı öğe filtresi - Tarama dışı öğe filtresi, belirli dosyaların/klasörlerin gönderimini engelleyebilmenizi sağlar.

Listelenen dosyalar, şüpheli kod içerse bile hiçbir zaman analiz için ESET laboratuvarına gönderilmez. Örneğin, belgeler veya elektronik tablolar gibi, gizli bilgiler içerebilecek dosyaları tarama dışında bırakmak yararlıdır. En yaygın kullanılan dosya türleri (.doc, vs.) varsayılan olarak tarama dışı bırakılır. İstenildiğinde tarama dışında bırakılan

dosyalar listesine ek yapabilirsiniz.

İletişim e-posta adresi (isteğe bağlı) – Şüpheli dosyalar içine iletişim e-posta adresiniz de dahil edilebilir ve analiz için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulursa sizinle iletişim kurmak için kullanılabilir. Daha fazla bilgi gerekmedikçe ESET'ten bir yanıt almayacağınıza lütfen dikkat edin.

Dosya ve istatistik bilgi gönderimlerini kaydetmek üzere bir olay günlüğü oluşturmak için Günlüğe yazmayı etkinleştir seçeneğini belirleyin. Bu, dosyalar veya istatistikler gönderildiğinde Olay günlüğü'ne yazmayı etkinleştirir.

4.4.1.10 Karantina

Karantinanın ana işlevi etkilenen dosyaları güvenli bir şekilde saklamaktır. Dosyalar temizlenemiyorsa, silinmeleri güvenli değilse ya da önerilmiyorsa ya da ESET NOD32 Antivirus tarafından hatalı bir şekilde algılanıyorsa,

karantinaya alınmaları gerekir.

Herhangi bir dosyayı karantinaya almayı seçebilirsiniz. Bir dosya şüpheli davranıyorsa ancak antivirüs tarayıcısı tarafından algılanmıyorsa, bu önerilebilir. Karantinaya taşınan dosyalar ESET Araştırma Laboratuvarı'na analiz için gönderilebilir.

Karantina klasörüne depolanmış dosyalar karantinanın tarih ve saatini, etkilenen dosyanın özgün konumunun yolunu, bayt olarak boyutunu, nedenini (örneğin, kullanıcı tarafından eklenen nesne) ve tehdit sayısını (örneğin, birden çok sızmayı içeren bir arşiv olup olmadığını) görüntüleyen bir tabloda görülebilir.

Dosyaları karantinaya alma

ESET NOD32 Antivirus silinen dosyaları otomatik olarak karantinaya alır (bu seçeneği uyarı penceresinde iptal etmediyseniz). İstiyorsanız, herhangi bir şüpheli dosyayı Karantina... düğmesini tıklatarak el ile karantinaya alabilirsiniz. Bu durumda, özgün dosya özgün konumundan kaldırılmaz. İçerik menüsü de bu amaçla kullanılabilir;

Karantina penceresinde sağ tıklatın ve Karantina... seçeneğini belirleyin.

Karantinadan geri yükleme

Karantinaya alınan dosyalar ayrıca özgün konumlarına geri yüklenebilir. Bunun için Geri Yükle özelliğini kullanın; bu seçenek, Karantina penceresinde ilgili dosya sağ tıklatıldığında açılan içerik menüsünden kullanılabilir. Bir dosya istenmeyen türden olabilecek uygulama olarak işaretlenirse Geri yükle ve tarama dışında bırak seçeneği

etkinleştirilir. Bu uygulama türüyle ilgili daha fazla bilgi sözlükten edinilebilir. İçerik menüsü aynı zamanda dosyayı silinmiş olduğu konumdan farklı bir konuma geri yüklemenize olanak tanıyan Geri yükleme konumu... seçeneğini de sunar.

Karantinadan silmek için – Belirli bir öğeyi sağ tıklatıp Karantinadan Sil'i seçin veya silmek istediğiniz öğeyi seçip klavyenizdeki Delete düğmesine basın. Ayrıca birden fazla öğe de seçebilir ve hepsini birden silebilirsiniz.

NOT

Program yanlışlıkla zararsız bir dosyayı karantinaya almışsa, geri yükledikten sonra lütfen dosyayı tarama dışında bırakın ve ESET Müşteri Destek birimine gönderin.

Karantinadaki bir dosyayı gönderme

Program tarafından algılanmayan şüpheli bir dosyayı karantinaya aldıysanız veya bir dosya yanlışlıkla etkilenmiş olarak değerlendirilmiş (örneğin, kodun sezgisel tarama analizi tarafından) ve sonra da karantinaya alınmışsa, lütfen dosyayı ESET Virüs Laboratuvarına gönderin. Dosyayı karantinadan göndermek için, dosyayı sağ tıklatın ve içerik menüsünden Analiz için gönder'i seçin.