• Sonuç bulunamadı

C. SONUÇLAR

2. Korelasyon Katsayısı

a.Hollanda

İşsizlikle bütçe Açığı/GSYİH Arasındaki Korelasyon

Hollanda için yapılan analizde, bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı ile işsizlik arasında kuvvetli bir korelasyon ortaya çıkmıştır. Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı -0,843 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında negatif kuvvetli ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlıdır. Yine yapılan analize göre bu değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 71‘inden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için bütçe açığı/GSYİH oranının modele dahil edilmesi doğru olabilir (Ek 6).

İşsizlikle Kamu Borcu/GSYİH Arasındaki Korelasyon

Hollanda’da bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak kuvvetli bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki pozitif yönlüdür. Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı 0,557 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında pozitif kuvvetli ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlıdır. Yine yapılan analize göre bu değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 31‘inden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için Kamu Borcu/GSYİH oranının modele dahil edilmesi doğru olabilir (Ek 6).

İşsizlikle Enflasyon Arasındaki Korelasyon

Şekil incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak zayıf bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki negatif yönlüdür. Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı - 0,009 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında negatif zayıf ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlı değildir. Yine yapılan analize göre enflasyon oranı değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 0,08'inden sorumludur. Bu

koşullar altında bu iki değişken için enflasyonun modele dahil edilmesi doğru olmayabilir (Ek 6).

İşsizlikle Faiz Oranı Arasındaki Korelasyon:

Şekil incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak zayıf bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki pozitif yönlüdür. Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı 0,330 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında pozitif zayıf ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlıdır. Yine yapılan analize göre faiz oranı değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 11‘inden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için uzun dönem devlet faiz oranının modele dahil edilmesi doğru olabilir (Ek 6)

İşsizlikle Parasal Büyüklük Arasındaki Korelasyon

Şekil incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak zayıf bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki negatif yönlüdür. Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı -0,336 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında negatif zayıf ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlıdır. Yine yapılan analize göre parasal büyüklük değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 11,2'sinden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için parasal büyüklüğün modele dahil edilmesi doğru olabilir (Ek 6)

İşsizlikle Nominal Döviz Kuru Arasındaki Korelasyon:

Sonuçlar incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olmadığı, olsa bile çok zayıf olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki pozitif yönlüdür Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı 0,178 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında pozitif zayıf ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlı değildir Yine yapılan analize göre nominal döviz kuru değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 3‘ünden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için nominal döviz kurunun modele dahil edilmesi doğru olmayabilir (Ek 6).

b. İspanya

İşsizlikle bütçe Açığı/GSYİH Arasındaki Korelasyon

Korelasyon sonuçları incelendiğinde bu iki değişkene ait ilişkinin kuvvetli bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki negatif yönlüdür.

Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı -0,848 olarak bulunmuştur.

Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında negatif kuvvetli ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlıdır. Yine yapılan analize göre bu değerler işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 72‘sinden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için bütçe açığı/GSYİH oranının modele dahil edilmesi doğru olabilir (Ek7).

İşsizlikle Kamu Borcu/GSYİH Arasındaki Korelasyon

Sonuçlar incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak kuvvetli bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki pozitif yönlüdür.

Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı 0,765 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında pozitif kuvvetli ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlıdır. Yine yapılan analize göre bu değerler işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 58,5‘inden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için kamu borcu/GSYİH oranı modele dahil edilmesi doğru olabilir (Ek7).

İşsizlikle Nominal Döviz Kuru Arasındaki Korelasyon

Sonuçlar incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak kuvvetli zayıf bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki negatif yönlüdür.

Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı -0,806 olarak bulunmuştur.

Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında negatif kuvvetli ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlıdır. Yine yapılan analize göre nominal döviz kuru değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 65'inden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için nominal döviz kurunun modele dahil edilmesi

İşsizlikle Para Arzı Arasındaki Korelasyon

Sonuçlar incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak zayıf bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki negatif yönlüdür Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı -0,038 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında negatif zayıf ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlı değildir. Yine yapılan analize göre parasal büyüklük değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 1'inden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için para arzı büyüklüğünün modele dahil edilmesi doğru olmayabilir (Ek7).

İşsizlikle Faiz Oranı Arasındaki Korelasyon:

Sonuçlar incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak zayıf bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki negatif yönlüdür. Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı -0,158 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında negatif zayıf ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlı değildir. Yine yapılan analize göre faiz oranı değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 2'sinden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için uzun dönem devlet faiz oranının modele dahil edilmesi doğru olmayabilir (Ek7).

İşsizlikle Enflasyon Arasındaki Korelasyon

Sonuçlar incelendiğinde bu iki değişkene ait bir ilişkinin olduğu, ancak kuvvetli bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca var olan ilişki pozitif yönlüdür.

Yapılan korelasyon analizlerinde korelasyon katsayısı 0,603 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre; bu iki değişken arasında pozitif kuvvetli ilişki vardır. Ayrıca bulunan korelasyon katsayısı anlamlıdır. Yine yapılan analize göre enflasyon oranı değerleri işsizlik değerlerindeki değişmenin sadece % 36,3'ünden sorumludur. Bu koşullar altında bu iki değişken için enflasyonun modele dahil edilmesi doğru olabilir (Ek7).