• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde araştırma konusu ile ilgili olarak daha önce yapılmış yurt içi ve yurt dışı çalışmalar incelenmiş ve aşağıdaki araştırma sonuçlarına ulaşılmıştır.

Demir (1998), "Öğrenime Hazır Oluşluğun İlkokulda Türkçe ve Matematik Derslerindeki Başarı ile İlişkisi Üzerine Bir Araştırma" adlı bir çalışma yapmış ve bu çalışma sonunda şehir ve köy okullarındaki öğrencilerin hazır oluş düzeyleri arasında şehir okullarında okuyan birinci sınıf öğrencileri lehine anlamlı farklar olduğu bulgusuna ulaşmıştır. Aynı çalışmada hazır oluş düzeyleri yüksek olan öğrencilerin ders başarılarının yüksek, hazır oluş düzeyleri düşük olan öğrencilerin ders başarılarının düşük olduğu sunucuna ulaşmıştır.

Dımışkı (1999), "Orta Öğretim Fen Programlarında Ekoloji ve Çevre Konularının Öğrenci ve Öğretmen Hazır Bulunuşluğu Açısından Değerlendirilmesi" adı altında bir araştırma yapmış ve öğrencilerin orta öğretime ekoloji konularında hazırlıksız geldikleri, çevre ve insan dersinin müfredatının dersin verimli bir şekilde işlenmesini engelleyecek yapısal sorunlar içerdiği aynı zamanda öğretmenlerin ekoloji ve çevre konularında yeterli eğitim almadıkları, hazır oluş düzeylerinin düşük olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Efe (2002), "Üniversite 1. Sınıf Öğrencilerinin Hücre Bölünmeleri İle İlgili Temel ve Yan Kavramları Öğrenmelerinde Hazır bulunuşluk Düzeylerinin Rolü" adlı araştırmada öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini belirlemek için ilk test, konu ile ilgili öğrenmeleri belirlemek amacı ile son test uygulaması yapmış ve sonuç olarak iki test arasında pozitif yönde bir korelasyon olduğu bulgusuna ulaşmıştır.

Unutkan (2007), “Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Matematik Becerileri Açısından İlköğretime Hazır Bulunuşluğunun İncelenmesi” adlı çalışmasında veri toplamak üzere kendisi tarafından 2003 yılında geliştirilen ve standardizasyonu yapılan “Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği”’nin Matematik Çalışmaları alt boyutunu kullanmıştır. Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği, matematik, fen, ses, çizgi ve labirent çalışmaları olmak üzere beş alt boyuttan, toplam 74 maddeden, oluşmaktadır. Araç çocuklara bireysel olarak araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Uygulama formu için test tekrar test güvenirliği .93, iç tutarlılık katsayısı da yine .93 olarak hesaplanmıştır.

Yenilmez ve Kakmacı’nın (2008) “İlköğretim 7. Sınıftaki Öğrencilerin Matematikteki Hazır Bulunuşluk Düzeyi” adlı çalışmasında öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyinin belirlenmesi amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen 25 çoktan seçmeli maddeden oluşan ölçme aracı kullanılmıştır. Ölçme aracının kapsam geçerliğinin belirlenmesinde matematik 7. sınıf programının içeriğinin örneklendirilmesine özen gösterilmiş ve uzman görüşlerine başvurulmuştur. Aracın güvenirliğini belirlemek amacıyla, 33 kişilik 7. sınıf öğrencilerinden oluşan gruba ön uygulama yapılmış ve Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı .84 olarak hesaplanmıştır.

Duncan ve diğerleri (2007), “Okul Hazır Bulunuşluğu Ve Sonraki Başarı” adlı araştırmalarında, okul hazır bulunuşluğunun üç ana unsuru ve daha sonraki matematik ve okuma becerisi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya çalışmışlardır. Araştırma verileri kullanılarak yapılan meta analiz çalışması sonucunda okul yıllarındaki başarının en iyi yordayıcıları okula başlamadan önceki matematik, okuma ve dikkat becerileridir. Bu yordayıcılardan en kuvvetlisi ise matematik becerileridir. İçsel ve dışsal problemler, sosyal becerileri içeren sosyal ve duygusal davranışlar, daha sonraki başarının anlamlı bir yordayıcısı olarak görülmemiştir.

Ünal (2005), eğitim fakültelerinde ortak ders olarak okutulan yabancı dil derslerinde, öğrencilerin yabancı dil bilişsel hazır bulunuşluk düzeylerinin akademik başarıya etkisini araştırmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen “Yabancı Dil Bilişsel Hazır bulunuşluk Testi” kullanılarak elde edilmiştir. Testin deneme formu bilgi ve kavrama düzeyindeki 50 çoktan seçmeli maddeden oluşturulmuştur. Deneme formu 50 kişilik birinci sınıf öğrencisinden oluşan gruba uygulanmış ve yapılan analizler sonucunda 30 maddelik asıl form oluşturulmuştur. Araştırma 176 kişilik öğrenci grubu ile yapılmış ve 30 maddelik ölçme aracının Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı .87 olarak hesaplanmıştır.Araştırma sonucunda, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri ile cinsiyetleri arasında, kız öğrenciler lehine, anlamlı bir fark olduğu görülürken, öğrencilerin üniversitede okudukları anabilim dalı ile hazır bulunuşluk düzeyleri arasında da anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Bu farkın ise Fen bilgisi öğretmenliği anabilim dalı lehine olduğu saptanmıştır. Ayrıca yapılan araştırmanın bir diğer sonucuna göre öğrencilerin ortak zorunlu ders olarak okuduğu yabancı dil derslerindeki hazır bulunuşluk düzeyleri ile yabancı dil başarıları arasında anlamlı bir ilişki vardır. Yabancı dil hazır bulunuşlukları yüksek olan öğrenciler akademik açıdan daha başarılıdırlar.

Süer (2010), “6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Coğrafi Kavramlar Bakımından Öğrencilerin Hazır Bulunuşluk Düzeyleri ve Bu Kavramların Geliştirilmesi” adlı araştırmasında 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde geçen coğrafi kavramların hazır bulunuşluluk düzeylerini tespit etmeye çalışarak, söz konusu kavramların çeşitli yöntem ve tekniklerle öğretilmesi ve kavratılmasını amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda, 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersi “Ülkemiz ve Dünya” adlı ünitede yer alan 18 kavram seçilmiştir. Bu kavramlarla ilgili olarak, öğrencilere uygulanmak üzere 20 soruluk bir başarı testi hazırlanmıştır. Bu test; ön – son ve kalıcılık testi olmak üzere, çalışmadan önce ve sonra uygulanmıştır. Yapılan analizleri sonucunda ön test- son test ve hatırlatma testinin karşılaştırılmasıyla ilgili olarak, aralarındaki anlamlılığın son test ve hatırlatma testi yönünde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca uygulanan coğrafi konulara yönelik tutum ölçeğinde, ön tutum ve son tutum arasında “Peared Simple T Test” ile elde edilen anlamlılık değeri 0,000 olarak bulunmuştur. Bu değer 0,05 düzeyinden düşük olduğundan, iki tutum arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda ön bilgileri yeterli düzeyde olan öğrencilerin yeni kavramları daha iyi öğrendiği sonucuna varılmıştır.

Talay (2008), araştırmasında “İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersindeki Atatürkçülükle İlgili Konulara Hazır Bulunuşlukları Yeterli Düzeyde midir?” sorusuna cevap aramıştır. Geliştirilen başarı testi, örneklem seçilen ilköğretim okullarında 588 öğrenciye uygulanmış, araştırma güvenilir ve geçerli kabul edilen 486 veri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucuna göre ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin “Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” dersindeki Atatürkçülükle ilgili konulara hazır bulunuşluklarının olduğu fakat beklenilen düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Bununla ilgili olarak söz konusu dersin işlenişinde öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin belirlenerek dikkate alınması, mevcut öğretim programı ile hazır bulunuşluk düzeyi arasındaki ilişkinin öğretmen tarafından gözetilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Öcal (2011), “İlköğretim 6. Sınıf Matematik Dersi Sayılar Öğrenme Alanı İçin Bilişsel Hazır Bulunuşluk Testinin Geliştirilmesi” adlı çalışmasında 6. sınıf matematik dersi sayılar öğrenme alanı kazanımlarına temel oluşturacak bir önceki sınıflara ait kritik kazanımlar, uzman görüşleri doğrultusunda belirlenmiş, belirlenen kritik kazanımlara yönelik yazılan maddeler uzman görüşlerine sunulmuş ve 29’ar maddeden oluşan iki eşdeğer deneme formu oluşturulmuştur. Testin deneme uygulamasının ilk formu ve ikinci formu aynı ilköğretim okulunun 5. sınıfında okuyan 162 öğrenciye birer gün ara ile uygulanmıştır. Deneme uygulamasından elde edilen veriler üzerinde yapılan analizler sonucunda aynı kazanımı ölçmeye yönelik iki maddeden daha nitelikli olan bir tanesi seçilerek 30 maddelik asıl form oluşturulmuştur. Asıl uygulama, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde bulunan dört resmi ilköğretim okulunun 5. sınıfında okuyan 339 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerle madde istatistikleri hesaplanmış, asıl formda ayırıcılık gücü düşük maddeye rastlanmamıştır. Asıl formda yer alan maddelerin ayırıcılık gücü indeksleri .49 - .92 arasında değerler alırken, güçlük indeksleri, .24 - .75 arasında değerler almıştır. Ölçme aracının yapı geçerliğini incelemek amacıyla asıl form 5. sınıf öğrencilerinin yanında 221, 4. sınıf ve 203, 6. sınıf öğrencisine de uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda üç grubun test puanları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Ölçme aracının güvenirliğini belirlemek için testi yarılama yöntemi kullanılmış ve testin iki yarısı arasındaki korelasyon .87 olarak hesaplanmıştır. Testin tümüne ait güvenirlik katsayısı ise .93 bulunmuştur. Aynı zamanda testin KR 20 güvenirlik katsayısı .92 olarak hesaplanmıştır. Araştırma bulguları aracın geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir.

Önal (2009), “9. Sınıf Öğrencilerinin Fizik Dersindeki Bilişsel Hazır Bulunuşluk Düzeylerini Belirleyecek Ölçme Aracı Geliştirme” adlı çalışmasında fizik dersini ilk kez alacak öğrencilerin “kuvvet ve hareket” konusundaki bilişsel hazır bulunuşluk düzeylerini ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmeyi amaçlamıştır. Konu ile ilgili ilköğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf kazanımlarını inceleyerek 9. sınıf öğrenmeleri için ön koşul olanları belirlemiştir. İlköğretim ders kitapları, yaprak testler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı Seviye Belirleme Sınavları ve Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavlarında yer alan sorular incelenerek, belirlenen kazanımlara uygun olan çoktan seçmeli maddeler belirlenip, bir takım düzenlemeler yapılarak ölçme aracına dahil edilmiştir. Ölçme aracında yer alan üç madde ise araştırmacı tarafından

hazırlanmış ve kapsam geçerliğinin sağlanması için uzman görüşlerine başvurulmuştur. Ölçme aracının 31 maddelik deneme uygulaması, 76 kişilik 8. sınıf öğrencilerinden oluşan bir gruba yapılmıştır. Deneme uygulamasından elde edilen veriler üzerinden hesaplanan istatistiklere göre gerekli düzenlemeler yapılarak 30 maddelik asıl form oluşturulmuştur. Asıl uygulamada yer alan maddelerin ayırıcılık güçleri .20 - .76 arasında, madde güçlük indeksleri ise .20 - .80 arasında değerler almıştır. Ölçme aracının Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ise .83 olarak hesaplanmıştır.

BÖLÜM 3

YÖNTEM

3.1. Araştırma Modeli

Bu çalışmada; elektrik ve manyetizma konusu ile ilgili ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf kazanımlarının analizi yapılarak, öğrencilerin bu kazanımlara sahip oluş düzeylerini belirleyen ölçme aracı geliştirildiği için çalışmanın yöntemi, doküman analizi kullanarak “ölçek geliştirme ” dir.

Araştırma, 9. sınıf öğrencilerinden oluşan çalışma grubundan elde edilen veriler üzerinden, hazır bulunuşluk ile ilgili geliştirilen bir ölçme aracının teknik özelliklerini belirlemeye yönelik betimsel bir çalışmadır.

3.2. Evren ve Örneklem

Bu çalışmanın örneklemini, Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi okullarından Bolvadin Anadolu Lisesi, Bolvadin Mustafa Hüsnü Gemici Anadolu Öğretmen Lisesi ve Bolvadin Fatih Anadolu Lisesi ile Afyonkarahisar ili Çay İlçesi okullarından Çay Anadolu Öğretmen Lisesi’nde öğrenim gören 195 dokuzuncu sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.

Araştırmaya dahil edilen öğrenci grupları Tablo 2 ‘de verilmiştir.

Tablo 2

Araştırmaya Dahil Edilen Öğrenci Grupları

Bolvadin Anadolu Lisesi Bolvadin Fatih Anadolu Lisesi Bolvadin M.H.G. Anadolu Öğretmen Lisesi Çay Anadolu Öğretmen Lisesi Toplam Ön Deneme 26 17 27 25 95 Son Deneme 29 19 29 28 100 Toplam 55 36 56 53 195

Benzer Belgeler