• Sonuç bulunamadı

Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması

Belgede ESET ENDPOINT SECURITY 6 (sayfa 45-48)

ACTIVATION_DLG_SUPPRESS=1

E- posta istemci koruması – POP3 ve IMAP protokolü üzerinden alınan iletişimi izler

3.9.1.3 Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması

Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması sistemdeki antivirüsle ilgili tüm olayları denetler. Tüm dosyalar

bilgisayarınızda açıkken, oluşturulurken veya çalışırken kötü amaçlı yazılım kodu için taranır. Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması sistem başlatma işlemi sırasında başlatılır.

Varsayılan olarak, Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması sistem başlatılırken başlatılır ve kesintisiz tarama sağlar.

Özel durumlarda (örneğin, başka bir gerçek zamanlı tarayıcıyla bir çakışma varsa) Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması> Temel altındaki Gelişmiş ayarlar'dan Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını otomatik başlat devre dışı bırakılarak gerçek zamanlı koruma uygulanmayabilir.

Taranacak medya

Varsayılan olarak tüm medya türleri olası tehditlere karşı denetlenir:

Yerel sürücüler – Tüm sistem sabit sürücülerini denetler.

Çıkarılabilir medya – CD/DVD'leri, USB depolamayı, Bluetooth aygıtlarını vb. denetler.

Ağ sürücüleri – Tüm eşlenen sürücüleri tarar.

Varsayılan ayarları kullanmanızı ve yalnızca belirli durumlarda (örneğin belirli medya türlerini denetlerken veri aktarımı önemli ölçüde yavaşladığında) değiştirmenizi öneririz.

Şu durumda tara

Varsayılan olarak tüm dosyalar açılırken, oluşturulurken veya yürütülürken taranır. Bilgisayarınız için en üst düzeyde gerçek zamanlı koruma sağladığından, şu varsayılan ayarları korumanızı öneririz:

Dosya açıldığında – Açılan dosyaları taramayı etkinleştirir veya devre dışı bırakır.

Dosya oluşturma – Oluşturulan dosyaları taramayı etkinleştirir veya devre dışı bırakır.

Dosya yürütme – Yürütülen dosyaları taramayı etkinleştirir veya devre dışı bırakır.

Çıkarılabilir medya erişimi – Depolama alanına sahip belirli çıkarılabilir medyaya erişimle tetiklenen taramayı etkinleştirir veya devre dışı bırakır.

Bilgisayarın kapatılması - Bilgisayarın kapatılmasıyla tetiklenen taramayı etkinleştirir veya devre dışı bırakır.

Gerçek zamanlı sistem koruması her medya türünü kontrol eder ve bir dosyaya erişme gibi çeşitli sistem olayları tarafından tetiklenir. ThreatSense teknolojisi algılama yöntemleri kullanıldığında (ThreatSense motoru parametre ayarları bölümünde açıklandığı gibi), Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması, yeni oluşturulmuş dosyalarda, mevcut olanlardan daha farklı işlem uygulayacak şekilde yapılandırılabilir. Örneğin, Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını yeni oluşturulmuş dosyaları daha yakından izleyecek şekilde yapılandırabilirsiniz.

Gerçek zamanlı koruma kullanılırken sistem kaynaklarının minimum düzeyde kullanılmasını sağlamak için, zaten taranmış olan dosyalar sürekli olarak taranmaz (değiştirilmedikleri sürece). Her algılama altyapısı güncellemesinden sonra dosyalar hemen tekrar taranır. Bu davranış Smart optimizasyon kullanılarak denetlenir. Bu Smart optimizasyon devre dışı bırakılırsa tüm dosyalar her erişildiklerinde taranır. Bu seçeneği değiştirmek isterseniz, F5 tuşuna basarak Gelişmiş ayarları açın ve Antivirus > Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması seçeneğini genişletin. ThreatSense parametresi > Diğer öğesini tıklatın ve Smart optimizasyonu etkinleştir seçeneğinin işaretini seçin veya seçimini kaldırın.

3.9.1.3.1 Ek ThreatSense parametreleri

Yeni oluşturulan ve değiştirilen dosyalar için ek ThreatSense parametreleri – Yeni oluşturulmuş veya değiştirilmiş dosyaların etkilenme olasılığı, mevcut dosyalarla kıyaslandığında daha yüksektir. Bundan dolayı, program bu dosyaları ilave tarama parametreleriyle kontrol eder. Yaygın imza tabanlı tarama yöntemlerinin yanı sıra algılama altyapısı güncellemesi yayınlanmadan önce yeni tehditleri algılayabilen gelişmiş sezgisel tarama kullanılır. Yeni oluşturulmuş dosyaların yanı sıra, kendiliğinden açılan dosyalarda (.sfx) ve çalışma zamanı paketleyicilerinde (dahili kullanımda sıkıştırılan yürütülebilir dosyalar) tarama yapılır. Varsayılan olarak, arşivler 10. iç içe geçme düzeyine kadar taranır ve gerçek boyutlarına bakılmaksızın denetlenir. Arşiv tarama ayarlarını değiştirmek için Varsayılan arşiv tarama ayarları öğesini devre dışı bırakın.

Çalışma zamanı paketleyicileri, Kendiliğinden açılan arşiv dosyaları ve Gelişmiş sezgisel tarama hakkında daha fazla bilgi için bkz. ThreatSense altyapısı parametre ayarları.

Yürütülen dosyalar için ek ThreatSense parametreleri – Dosyalar yürütüldüğünde varsayılan olarak Gelişmiş sezgisel tarama kullanılır. Etkinleştirildiğinde, sistem performansı üzerindeki etkiyi azaltmak için Smart optimizasyon ve ESET LiveGrid® uygulamasının etkin olmasını kesinlikle öneririz.

3.9.1.3.2 Temizleme düzeyleri

Gerçek zamanlı korumanın üç temizleme düzeyi vardır (temizleme düzeyi ayarlarına erişmek için Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması bölümünden ThreatSense altyapısı parametre ayarları öğesini ve ardından Temizleme seçeneğini tıklatın).

Temizleme yok – Etkilenen dosyalar otomatik olarak temizlenmez. Program uyarı penceresi görüntüler ve kullanıcının bir eylem seçmesine olanak verir. Bu düzey, sızıntı durumunda hangi adımların gerçekleştirilmesi gerektiğini bilen daha ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmıştır.

Normal temizleme – Program, etkilenen dosyayı önceden tanımlanan bir eylemi temel alarak (sızıntı türüne göre) otomatik olarak temizlemeye veya silmeye çalışır. Etkilenen dosyanın algılanması ve silinmesi, ekranın sağ alt köşesindeki bir bildirim ile belirtilir. Doğru eylem otomatik olarak seçilemiyorsa, program başka izleme eylemleri sağlar. Önceden tanımlanan bir eylem tamamlanamadığında da bu yapılır.

Katı kurallı temizleme – Program etkilenen tüm dosyaları temizler veya siler. Yalnızca sistem dosyaları bu işlemin dışında tutulur. Dosyalar temizlenemiyorsa, uyarı penceresi aracılığıyla kullanıcıdan bir eylem seçmesi istenir.

UYARI

Bir arşivde virüsten etkilenmiş dosya veya dosyalar varsa, arşivde iki türlü işlem yapılabilir. Standart modda (Standart temizleme), arşivde bulunan tüm dosyaların etkilenmesi durumunda arşiv tümüyle silinir. Katı kurallı temizleme modunda, arşivde virüsten etkilenmiş en az bir dosya bile olsa, arşivdeki diğer dosyaların durumuna bakılmaksızın arşiv silinir.

3.9.1.3.3 Gerçek zamanlı korumayı denetleme

Gerçek zamanlı korumanın çalıştığını ve virüsleri algıladığını doğrulamak için eicar.com tarafından sağlanan sınama dosyasını kullanın. Bu sınama dosyası tüm antivirüs programları tarafından algılanabilen, zararsız bir dosyadır. Dosya, EICAR şirketi tarafından (Avrupa Bilgisayarları Antivirüs Araştırmaları Enstitüsü) antivirüs programlarının işlevselliğini sınamak için oluşturulmuştur. Dosya http://www.eicar.org/download/eicar.com adresinden yüklenebilir

NOT

Gerçek zamanlı koruma denetimi gerçekleştirmeden önce, güvenlik duvarını devre dışı bırakmak gerekir.

Güvenlik duvarı etkinse, dosyayı algılayacak ve sınama dosyalarının karşıdan yüklenmesini engelleyecektir.

Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını denetledikten hemen sonra güvenlik duvarını yeniden etkinleştirdiğinizden emin olun.

3.9.1.3.4 Gerçek zamanlı koruma yapılandırması ne zaman değiştirilir

Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması, güvenli bir sistem sağlamanın en temel bileşenidir. Parametrelerini değiştirirken dikkatli olun. Bu parametrelerin yalnızca özel durumlarda değiştirilmesi önerilir.

ESET Endpoint Security yüklendikten sonra, kullanıcılara en üst düzeyde sistem güvenliği sağlamak için tüm ayarlar en iyi duruma getirilir. Varsayılan ayarları geri yüklemek için penceredeki her sekmenin yanında bulunan öğesini tıklatın (Gelişmiş ayarlar > Antivirus > Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması).

3.9.1.3.5 Gerçek zamanlı koruma çalışmıyorsa neler yapılabilir

Bu bölümde, gerçek zamanlı koruma kullanılırken oluşabilecek sorunları ve bu sorunları nasıl gidereceğinizi açıklıyoruz.

Gerçek zamanlı koruma devre dışı bırakılmış

Gerçek zamanlı koruma kullanıcı tarafından yanlışlıkla devre dışı bırakıldıysa, yeniden etkinleştirilmesi gerekir.

Gerçek zamanlı korumayı yeniden etkinleştirmek için ana program penceresinde Ayarlar'a gidin ve Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması öğesini tıklatın.

Gerçek zamanlı koruma sistem başlangıcında başlatılmıyorsa, bunun nedeni genellikle Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını otomatik başlat seçeneğinin seçiminin kaldırılmış olmasıdır. Bu seçeneği etkinleştirmek için Gelişmiş ayarlar'a (F5) gidin ve Antivirus > Gerçek zamanlı dosya sistem koruması > Temel öğesini tıklatın. Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını otomatik başlat anahtarının açık olduğundan emin olun.

Gerçek zamanlı koruma sızıntıları algılamıyor ve temizlemiyorsa

Bilgisayarınızda başka antivirüs programları yüklü olmadığından emin olun. İki gerçek zamanlı koruma kalkanı aynı anda etkinleştirilirse, birbirleriyle çakışabilirler. ESET'i kurmadan önce sisteminizdeki diğer antivirüs programlarını kaldırmanızı öneririz.

Gerçek zamanlı koruma başlamıyor

Gerçek zamanlı koruma, sistem başlatılırken başlamıyorsa, (ve Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını otomatik başlat seçeneği etkinse), bunun nedeni diğer programlarla çakışmalar olabilir. Bu sorunun çözülmesine ilişkin yardım almak için lütfen ESET Müşteri Destek birimi ile iletişim kurun.

Belgede ESET ENDPOINT SECURITY 6 (sayfa 45-48)