• Sonuç bulunamadı

GENEL DEĞERLENDİRME VE ÖNERİLER

Belgede ANKARA ÜNİVERSİTESİ (sayfa 55-66)

50

51

artışına gerekçe olan unsurların bilimsel dayanağının olmadığı ve aynı unsurların değişik ifadelerle mükerrer olarak ele alınması ile taşınmazın olması gereken bedelinden daha yüksek kamulaştırma parasının takdir edildiği ve adeta kamulaştırmanın haksız bir edinime dönüştüğü dikkati çekmektedir. Bunlara ilave olarak yapı değerlemede envanter ve yaş analizi yapmadan birim fiyat ve maliyet analizinin yapılması da başlı başına hatalı bulunmaktadır. İnceleme sonuçlarına göre kamulaştırılan parselin davaya konu olması halinde bilirkişi raporlarında tespit edilen değerinin, idarece kıymet takdir raporlarında tespit edilen değerden yaklaşık üç katı kadar daha fazla bulunduğu dikkat çekmektedir.

Araştırma sonuçlarına göre incelenen karayolu projesi için toplam yapım maliyeti içinde kamulaştırma bedelinin payının % 30,79 olduğu ve özellikle yargılama masrafları ile tapu devir aşamasındaki giderlerin de eklenmesi halinde kamulaştırma giderlerinin payının % 35 dolayında olabileceği tahmin edilmiştir. İncelenen kesimde olduğu gibi, yatırım güzergahının kırsal alana isabet eden kısmında kamulaştırma giderlerinin payının % 30 ile % 40 arasında olduğu, kent geçişlerinde bu oranın ikiye katlanarak % 40 ile % 80 aralığına çıktığı tespit edilmiştir. Kamu yatırımları için arazi edinim maliyetinin rasyonelleştirilebilmesi için yeniden yapılanmanın sağlanması ve özellikle kamulaştırma yapma yetkisi olan kamu idarelerinde taşınmaz değerleme konusunda uzman kişilerin istihdamı ve değerleme çalışmalarının rasyonel yapıya oturtulmasının zorunlu olduğu ortaya konulmuştur.

Karayolu şehir geçişlerinde ve çevre yollarında kamulaştırma maliyetlerinin, yol yapım maliyetleri düzeyine çıkması nedeni ile kent geçişlerinin ve çevre yollarının yapımı gün geçtikçe daha da zorlaşmaktadır. Şehir geçişlerinde kamulaştırma yerine İmar Kanunu 18’inci maddesinin uygulanması ile kamulaştırma maliyetlerinin ortadan kaldırılması ya da çok düşük düzeyde tutulması mümkün olacak ve yol koridorunun bedelsiz olarak (sadece proje maliyetinin karşılanması) ya da çok düşük bir kamulaştırma bedeli ile sağlanması mümkün olabilecektir. İmar uygulaması sonucunda; kamulaştırma yapılmaksızın yol koridorunun terkini sağlanabilecek, taşınmazı kamulaştırılacak olanların mağdur edilmesi önlenebilecek, karayolu çevresinde oluşacak olan yapılaşmanın bir plan dahilinde gelişmesi sağlanabilecektir. Şehir geçişlerinde imar

52

uygulamasının yapılabilmesi için belediyenin yol ve çevresinde imar uygulamasına gitmesi, belediye imar uygulamasına gidemiyorsa, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından imar uygulamasına gidebilmesi için gerekli teknik ve ekonomik katkıda bulunabilmesinin sağlanması yönünde gerekli idari ve yasal düzenlemelere gidilmesi, çözüm önerisi de dikkate değer bulunmaktadır (Karaismail 1991).

Değerleme mevzuatının gözden geçirilmesi güçlü, yasal ve kurumsal düzenlemeler yapılması, değerleme uzmanları ve bu amaçla oluşturulan kamu ve özel kuruluşların çalışma esaslarının belirlenmesi, yetkili kişi ve kuruluşların, ilgili idarelerce belirli objektif ilke ve kriterlere göre listeye alınması ve bunların yaptıkları çalışmaların izlenmesi, görevini etik kurallar, yasal düzenlemeler ve bilimsel esaslara uygun olarak yapmayanların cezalandırılması, bu işi yapacak kişilere konu ile ilgili yeterli eğitim imkanının sağlanması ile kurumsallaşma sağlanmalıdır. Buna ilave olarak belirtilen alanda yapılabilecek temel ve uygulamalı araştırmalar için altyapı oluşturulmasını sağlamak, idarede taşınmaz değerleme konusunda belirli bir standardın oluşturulması, ulusal yaklaşımların uluslararası düzeylerdeki yaklaşım ve gelişmelerle karşılaştırılması, analizlerin yapılması, bu alanda çalışacak uzmanlarla farkındalık sağlanması, bilgilendirme yapılması, konu ile ilgili idari ve adli makamların karar ve görüşlerinin izlenmesi de sağlanmalıdır (Tanrıvermiş 2011).

Türkiye’de gayrimenkul değerlemesi ve kamulaştırma alanında yapılması gereken esas işlem bu alanda çalışabilecek nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesi ve fiilen bu alanda çalışan ve yeterli bilgi birikimi ile deneyime sahip olmayan uzmanların hizmet içi eğitimle niteliklerinin yükseltilmesi olmalıdır. Değerleme çalışmalarında görevlendirilecek olan bilirkişilerin mutlaka bu alanda eğitimli, sertifikalı olmalarının şart koşulması, her kurumda en iyi uygulama rehberinin hazırlanması ve uygulamanın iyileştirilmesi ile değerleme ve bilirkişilik sisteminin bir standarda bağlanması ile bu işi yapacak kişilerin daha donanımlı ve tatminkâr düzeyde bilgili kişiler ve uzmanlardan seçilmeleri sağlanmalıdır. İncelenen proje sonuçları ve önceki araştırmaların bulguları birlikte ele alındığı zaman kamulaştırma amaçlı değerleme işlemlerinde bedel takdiri ölçütlerinin yeniden düzenlenmesi, bilirkişi seçiminde mutlaka taşınmaz (gayrimenkul) geliştirme uzmanlarının yer almasına öncelik verilmesi ve idare bünyesinde bilirkişi

53

raporlarının denetimi ve gözden geçirilmesine yönelik yeniden yapılanmanın gerçekleştirilmesinde genel kamu menfaatinin korunması bakımından zorunluluk olduğu ortaya çıkmaktadır.

Kurum ve kuruluşların yeterli teknik ve uzman personelin olmaması halinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlardan personel bazında yararlanılarak kıymet takdir komisyonu ve uzlaşma komisyonlarının oluşturması da mümkündür. Buna ilave olarak idare bünyesinde yapılacak çalışmaların yoğunluğu ve uzman yetersizliği gerekçesi ile 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre kamulaştırma yetkisinin devri de tercih edilebilmelidir. Bu amaçla uzman akademik kurumlar ile profesyonel kişi ve kurumlardan da araştırma desteğinin alınması, uygulama başarısının artırılması zorunlu görülmektedir. Özellikle büyük ölçekli projelerde uluslararası düzeyde kabul edilebilir kurumlarca alan araştırması yolu ile etkin değerleme ve yeniden yerleşim çalışmalarının yapılması ve politika geliştirilmesi faydalı olacaktır.

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli değerlendirilmesini sağlayacak, güncel taşınmaz değerlerinin belirlenmesini ve kayıt altına alınması ile bir yandan vergi ve harç kayıplarını önleyecek ve diğer yandan da kalkınma politikalarına yardımcı olacak sistem içinde mevzuat bütünlüğü ile taşınmaz piyasalarında istikrar sağlanması mümkün kılınabilecektir.

Taşınmaz değerleri, statik olgular olmadığından, pazarın ve geniş anlamda ekonomideki koşulların değişim hızına bağlı olarak, değerleme işleminin belirli aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir. Taşınmaz değerlerinin coğrafi bilgi sistemleri ile bilimsel teknik verilere dayalı olarak analiz edilmesinin sağlanması, kamulaştırma ve vergileme gibi resmi işlemlerde değerlemenin adil ve mümkün olduğunca sorunsuz biçimde yapılmasına yönelik çalışmaların yapılması zorunlu görülmektedir. Taşınmaz mülkiyetinin kamu düzeni ile ilgili olması nedeni ile rasyonel değerleme sisteminin kurulmasının esasen bir kamu görevi olarak ele alınması zorunludur.

Arazi yönetiminde yaşanan mevcut sorunlar yanında, uluslararası gelişmeler ve girişimlerde dikkate alınarak önemli taşınmaz pazar potansiyeline sahip olan ülkemizde iyi bir taşınmaz değerleme sisteminin tesisinde genel kamusal menfaat bulunmaktadır.

54

Ülkede etkin bir taşınmaz değerleme sistemi ile taşınmaz piyasası daha etkin hale gelerek, pazarda daha adil, şeffaf ve dinamik, ekonomik bir yapı sağlanarak, devletin vergi ve harç kaybı kamusal yatırımların kaynağı olan gelirlerde artış olacak, kamusal ve özel yatırımlar sonucu oluşan kentsel rantın sağlıklı bir şekilde vergilendirilmesi, paylaşımı ve yönetimi sağlanmalıdır.

55 KAYNAKLAR

Anonim. 2013. web sitesi:

http://www.hkmo.org.tr/resimler/ekler/2f5bb2d5ad23ded_ek.pdf.

ErişimTarihi:20.06.2014.

Anonim. 2014. web sitesi:

http://vergisorunlari.com.tr/makale_login.aspx?makaleno=2294 Erişim Tarihi:18.01.2015.

Anonim. 2014. web sitesi: http://www.3eelectrotech.com.tr/arsiv/yazi/enerji-piyasasy- duzenleme-kurumunca-yurutulen-kamulatyrma-calymalary-hakkynda-genel-bir-değerlendirme. Erişim Tarihi: 22.01.2015.

Anonim. 2014. web sitesi:

xa.yimg.com/kq/groups/22046065/468882610/name/gayrimenkul Erişim Tarihi: 21.01.2015.

Anonim. 2013. web sitesi:

http://www.yargitay.gov.tr/abproje/belge/sunum/conf5/KKirmaci_Kamulastirma .pdf Erişim Tarihi: 21.01.2015.

Anonim. 2014. web sitesi: www.hkmo.org.tr/...imler/ekler/bd1c782880cc597_ek.doc.

Erişim Tarihi: 20.06.2014 Anonim. 2014. web sitesi :

www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Projeler/KaradenizSahilYolu.aspx Erişim Tarihi: 15.01.2015.

Anonim. 2012. Arazi Yönetiminde Taşınmaz Değerleme ve Kadastro Sempozyumu, 22-23 Mayıs, HKMO, Ankara.

Aliefendioğlu, Y., Tanrıvermiş, H. 2015. Evaluation of Land Acquisition and Expropriation for Investment Projects in Turkey within the Framework of the Turkish Laws and the Principles of International Organizations: The Case of Baku-Tbilisi-Ceyhan Crude Oil Pipeline Project, Royal Agricultural University, Faculty of Real Estate & Land Management, Discussion Paper, UK.

Atik, A.Ç. 2013. Kamulaştırmada Yargısal Denetim. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku Anabilim Dalı, 433, Konya.

Berberoğlu, A. 2004. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Kamulaştırma Kavramı ve Türkiye Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı, Ankara.

56

Böke, V. 2003. 4650 Sayılı Kanunla Değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu ve Kamulaştırma Bedelinin Tespiti Davaları. Seçkin Yayınları, Ankara.

Çağdaş, V. 2013. Değerleme Yöntemleri (Kamulaştırma Kanununa Göre), Kamulaştırma Bilirkişiliği Eğitimi, 21-22 Mayıs, HKMO, İstanbul.

Değirmenciler, E. 2008. Kentsel Gelişim Sürecinde Türkiye’de Gayrimenkul Değerleme Sorunları ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Siyaset Yönetimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, 103, Kocaeli.

Demirci, R., Tanrıvermiş, H. ve Aliefendioğlu, Y. 2007. Türkiye’de Arazi Yönetimi ve Piyasası: Temel Özellikleri, Yasal ve Kurumsal Düzenlemeler, Sorunlar ve Değerleme Çalışmaları Üzerine Etkileri. Türk Kooperatifçilik Kurumu, Üçüncü Sektör Kooperatifçilik, Cilt 42 (4), 38-63 s., Ankara.

Dönmezer, S. 1941. İstimlak Hukuku. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt VII, 40-94 s., İstanbul.

Erdin, E. O. 2010. Kamulaştırma Bilgi Sisteminin Oluşturulması: Musabeyli Barajı Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, 89, Kayseri.

Evren, N. 2012. Türkiye’ de Kamulaştırma Çalışmaları İçin Alternatif Yaklaşımlar.

Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, 297, Konya.

Gürsel, M. K. 2009. Kamulaştırma Hukuku. Seçkin Yayınevi, Ankara.

Karagözoğlu, H. F. 1978. Açıklamalı-İçtihatlı İstimlak Kanunu Uygulaması ve Uyuşmazlıkların Çözüm Yolları. Olgaç Matbaası, 671 s., Ankara.

Karaismail, B. 1991. Karayolu Şehir Geçişlerinde Kamulaştırma Yerine İmar Uygulaması Yapılması. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü, 47, Trabzon.

Kırmacı, K. 2011. Türk İdari Yargısında Kamulaştırma-Yasal Düzenlemeler ve İdari Yargı Uygulamaları, Kamulaştırma Konferansı, 06 Aralık, Danıştay Başkanlığı, Ankara.

Kocakaya, S. 2011. Kamulaştırmasız El Atma ve El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men’i). Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Özel Hukuk Anabilim Dalı, 120, İstanbul.

Köroğlu, Ö. 1995. Kamulaştırma. Seçkin Yayınevi, 218 s., Ankara.

57

Mülayim, Z.G. 2001. Tarımsal Değer Biçme ve Bilirkişilik. Baskı 2. Yetkin Yayınları, Ankara.

Özdemir, T. 2015. Sözlü görüşme. Doğuş + Polat Şirketler Grubu, Ankara.

Rehber, E. 1999. Tarımsal Kıymet Takdiri ve Bilirkişilik. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları, N.139, Bursa.

Tanrıvermiş, H. 1998. İrtifak Hakkı Kurulmasının Teorik Esasları ve Türkiye’deki Uygulamaları.Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Teknik Bülteni. Cilt 88, 37-51 s., Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2000. Tarım Arazilerinin Değerlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Kapitalizasyon Faiz Oranlarının Tespiti ve Türkiye’deki Uygulamaları. Türk Kooperatifçilik Kurumu, Üçüncü Sektör Kooperatifçilik.

Cilt 129, 76- 96 s., Ankara.

Tanrıvermiş, H.,Gündoğmuş E., Birinci A., Ceyhan V. 2002. Türkiye’de Tarım Arazilerinin Kamulaştırma Bedellerinin Tespitinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları. Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi, Eds: A. Keskin ve Y.

Topçu, 111-123, Erzurum.

Tanrıvermiş, H., Doğru N. 2004. Türkiye’de Yasalar ve Uluslararası Kuruluşların İlkeleri Çerçevesinde Kamulaştırma Süreci ve Bedel Takdiri: Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Projesi Örneği. Türkiye VI. Tarım Ekonomisi Kongresi, 183-196, Tokat.

Tanrıvermiş, H., Gündoğmuş E. 2004. Yamula Barajı Göl Alanı İçinde ve Mücavir Alandaki Arazilerin Değerlerinin Takdirinde Kullanılabilecek Arazi Net Gelirleri ve Kapitalizasyon Faiz Oranları İle Arazi Birim Değerleri. EDUSER Eğitim Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri Limited Şirketi, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Gündoğmuş E., Demirci R. 2004. Arazilerin Kamulaştırma Bedellerinin Takdiri Tarım Arazilerinin Kamulaştırma Bedellerinin Takdirinde Kullanılabilecek Kapitalizasyon Faiz Oranları, Arazi Gelirleri ve Arazi Birim Değerleri. EDUSER Eğitim Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri Limited Şirketi, Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2008. Taşınmaz Değerlemede Gelir Çarpanları Yaklaşımı ve Türkiye' de Kentsel ve Kırsal Taşınmaz Değerleme Uygulamalarında Kullanım Olanakları. Vergi Sorunları Dergisi, Cilt 1 (241),106-148 s., Ankara.

58

Tanrıvermiş, H. 2008. Türkiye’de Tünel, Köprü ve Viyadükler İçin Kamulaştırma Tekniği ve Değerleme İlkeleri ve Uygulamaların Değerlendirilmesi.Ankara Üniversitesi Basımevi, 1 s., Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu, Y. 2008. Yapı Değerlemesinin Teorik Esasları ve Uygulamaları: Türkiye’de Kamulaştırma, Emlak Vergisi ve İmar Düzenlemeleri Yönünden Bir İnceleme.Türk Kooperatifçilik Kurumu, Üçüncü Sektör Kooperatifçilik, Cilt 43 (4), 88-111 s., Ankara.

Tanrıvermiş, H., Akipek, Ş., Bayramin, İ. Gün, A.S., Aliefendioğlu, Y. 2008. Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Kamulaştırma Alanındaki Arazilerin Gelirleri, Kapitalizasyon Oranları ve Birim Arazi Değerlerinin Araştırılması.

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No:1, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Akipek, Ş., Bayramin, İ. Gün, A.S., Aliefendioğlu, Y. 2008. Bağbaşı Barajı ve Hidroelektrik Santrali ve Mavi Tünel Projesi Kamulaştırma Alanındaki Arazilerin Gelirleri, Kapitalizasyon Oranları ve Birim Arazi Değerlerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No:2, Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2008. Türkiye’de Uzun Ömürlü Tesislerle Kaplı Arazilerin Değerleme İşlemlerinin Teorik Esasları ve Uygulamaları. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2008. Türkiye’de Tünel, Köprü ve Viyadükler İçin Kamulaştırma Tekniği ve Değerleme İlkeleri ve Uygulamaların Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu Y. 2011. Sayan Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali İle Enerji Nakil Hattı Projesi Kamulaştırma Alanında Arazi Değerleri Kamulaştırma ve İrtifak Bedellerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırılma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No:5, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu Y., Demirci R. 2011. Doğanözü Barajı Göl Alanı ve Mücavir Sahadaki Arazilerin Gelirleri ve Kapitalizasyon Oranları İle Birim Arazi Değerlerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No:6, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu, Y., Demirci R., İşlek B. G. 2011. Namazgah Barajı Göl Alanı ve Mücavir Alanda Arazi Gelirleri Kapitalizasyon Oranın Birim Arazi

59

Değerleri ve Kamulaştırma Bedellerinin Analizi.Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No: 7, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu, Y., İşlek B. G., Erdoğan M. K. 2011. Ballıkaya Barajı Kamulaştırma Alanında Arazi Gelirleri ve Kapitalizasyon Oranı İle Arazi Kamulaştırma Değerlerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No: 12, Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2011. Kamulaştırma Tekniği ve Yeniden İskan. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı, Cilt 1, (12-13- 14-15-17-19-21-119-189-190-229-230-241-243-293-296-299-313-317-319-321-328-346-349-350-353-354-364-375) s., Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2011. Kamulaştırma Tekniği ve Yeniden İskan. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı, Cilt 2, (3-5-12-13-23-46-86-119-121-122-287) s., Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2011, 2012. Gayrimenkul Değerleme İlkeleri ve Uygulamaları. Ankara ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı, Cilt 1, (40-44-50-62-64-68-70-93-131-136) s., Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu, Y. 2012. Bozkır Barajı Kamulaştırma Alanında Arazi Gelirleri ve Kapitalizasyon Oranı İle Arazi Değerlerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No: 10, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu Y., Arslan M. 2013. Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Kamulaştırma Alanında Arazi Gelirleri ve Kapitalizasyon Oranı İle Arazi Kamulaştırma Bedelleri Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No: 15, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu, Y. 2015. Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Kamulaştırma Alanında Arsa Vasfındaki Taşınmazların Tespiti ve Kamulaştırma Bedellerinin Analizi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No: 22, Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu, Y. 2016. Doğanpınar Barajı Kamulaştırma Alanında Arazi Gelirleri ile Kapitalizasyon Oranları ve Kamulaştırma Bedellerinin Tespiti. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Yayın No: 23, Ankara.

Yıldız, N. 2000. Kamulaştırma Tekniği. Güncelleştirilmiş 3. Baskı, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Ankara.

60

Yomralıoğlu, T. 2012. Türkiye’ de Taşınmaz Değerlemesi Konferansı, II. Arazi Yönetim Çalıştayı, 21-22 Mayıs, Okan Üniversitesi, AYÖP-Arazi Yönetimi Platformu, İstanbul.

61

Belgede ANKARA ÜNİVERSİTESİ (sayfa 55-66)

Benzer Belgeler