• Sonuç bulunamadı

Rekreasyona Duyulan Ġhtiyacın Nedenleri

2. GENEL BĠLGĠLER

2.3. Rekreasyon

2.3.5. Rekreasyona Duyulan Ġhtiyacın Nedenleri

Rekreasyon duyulan ihtiyaç kiĢiden kiĢiye değiĢtiği için ihtiyaçlar aynı tipte değildir. Yoğunlukları kiĢiden kiĢiye değiĢir. Ġnsanların ihtiyaçlarını değiĢik Ģekillerde sınıflandırmak mümkündür. Bu sınıflandırma; birincil ihtiyaçlar ve ikincil ihtiyaçlar olarak yapılabilir (4).

Rekreasyonun literatürde sabit bir görüĢ olmasından dolayı toplumun ihtiyaç duyduğu ve kiĢilerin boĢ zamanlarını değerlendirerek, kiĢilere sağladığı faydalar yönüyle insanların bu tür aktivitelere ihtiyaç duyduğu düĢünülmektedir. Bu yönden değerlendirecek olursak kiĢisel ve toplumsal kazanımlarını Ģu Ģekilde açıklayabiliriz.

KılbaĢ bireyin Rekreasyon faaliyetleri ne katılımında etkili olan temel ihtiyaçları Ģu Ģekilde sıralanmıĢtır (12);

 Gruba ait olma ihtiyacı

 BütünleĢme ihtiyacı

 ĠletiĢim kurma ihtiyacı

 Gözlem yapabilme ihtiyacı

 Eğitim ihtiyacı

 Ödüllendirme ihtiyacı

 Kendi yenileme ihtiyacı

Karaküçük ve BaĢaran insanların regresyona duydukları ihtiyaç nedenlerine iki Ģekilde açıklamıĢlardır (6,43);

 KiĢisel yönden regresyona duyulan ihtiyacın nedenleri;

 KiĢinin çalıĢma hayatındaki baĢarısını ve verimini arttırır

 Ekonomik canlılığı geliĢtirir

 Birey yaĢamında sosyalleĢtirir

 Bireyin yaratıcı gücünü geliĢtirir ve zenginleĢtirir

 Fiziki sağlık geliĢimi olumlu etkiler

 Ruh sağlığını geliĢtirir

 Toplumsal yönden regresyon duyulan ihtiyacın nedenleri;

 Bireyin yaĢantısında toplumsal dayanıĢma ve bütünleĢmesini sağlar

 Demokratik bir toplumun oluĢmasına olanak sağlar

21 2.3.6. Rekreasyon Yararları

Rekreasyon aktiviteleri bireylerin yaĢam standartlarını arttırır. Rekreasyon gerek birey gerekse toplum açısından olumlu yönde etkilerinin olduğu birçok insan tarafından kabul edilmektedir. Rekreasyonun sağladığı yararlar çok yönlüdür. Bir etkinlik bireyde tek yönde yarar sağlamaz aynı anda fiziksel zihinsel psikolojik veya toplumsal yarar sağlayabilir. Multidisiplinerdir, birbirinden ayrılmaz ancak rekreasyonun yararları daha iyi ve net Ģekilde anlaĢılabilmesi için ayrı ayrı incelenmelidir (44) .Yapılan alanyazın taraması taramasından edilen bilgilere göre rekreasyonun yararları Ģöyle sıralanabilir:

Fiziksel Yararları:

Spor, rekreasyon faaliyetleri içerisinde sağlık açısından düĢünüldüğünde en önemlisi faaliyetlerdir. Sporun fiziksel sağlık açısından düĢündüğümüzde niye çok faydası bulunmaktadır (44). Bunlardan baĢlıcalarına aĢağıda değinilmiĢtir.

Obeziteyi azaltmak; BaĢlı baĢına bir sağlık problemi olan obezite fiziksel hareketsizlik ile doğrudan iliĢkilidir. Obezite aynı zamanda kroner kalp hastalıkları diyabet hipertansiyon solunum sistemi hastalıkları gibi hastalıklarla da alakalıdır. Bu yüzden obezitenin azalması risklerin minimum seviyeye inmesini sağlar. Kronik hastalık riskini azaltmak; Rekreasyon aktiviteleri insan hayatına birçok hastalık riskini önemli derecede azaltmaktadır. Bunlar; kalp hastalıkları, diyabet, kanser, osteoporoz.

BağıĢık sistemini güçlendirmek; Rekreasyon etkinlikleri düzenli bir Ģekilde egzersiz yapıldığında bağıĢıklık sistemini güçlendirir aynı zamanda bağıĢıklık sistemini de etkiler yaratır. Aktif olan insanlarda enfeksiyon riski sedanter olan insanlara oranla daha azdır. YaĢam beklentisi yükseltmek; Düzenli aktivite ve katılan bireylerin yaĢam beklentileri diğer insanlara göre daha yüksektir düzenli fiziksel etkinlik yapan bireylerde ölüm riski azalmaktadır(45).

Psikolojik Yararları:

Rekreasyon etkinliklerinde katılan bireyler stres ve depresyona karĢı daha mücadeleci davranırlar (45). Sadece sportif etkinlikler değil serbest zaman etkinlikleri ve bireylerin zihinsel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmelerini ve psikolojik sağlığına olumlu katkı sağlamaktadır (46). Rekreasyonun psikolojik olarak olumlu etkilerine depresyona azaltmak, stresi hafifletmek, yaĢam kalitesini arttırmak gibi pozitif etkilerine örnek verebiliriz.

22 BiliĢsel Yararları:

Rekreasyon etkinlikleri bireylerin biliĢsel kapasitelerinin artmasını pozitif yönde etkilemektedir bundan dolayı yaĢlı bir toplumun giderek arttığı dünyada rekreasyon faaliyetleri yaĢlı bireylerin biliĢsel kapasitesini arttırmak amacıyla bir araç olarak kullanılabilir (47).

Sosyal Yararları:

Rekreasyonun birçok sosyal yararlı bulunmaktadır bunlar (44);

- Bireylerin Topluluklar arasındaki bağı güçlendirir - KiĢileri gönüllü olmaya teĢvik eder

- Yönetimi destekleme

- KiĢiler arasında Sosyal bağları güçlendirir - Engelleri ortadan kaldırır

- YaĢlıları desteklememizi sağlar - Gençleri desteklememizi sağlar - Eğitimin geliĢmesine yardımcı olur

- Olumsuz davranıĢlardan uzaklaĢmamızı sağlar - Ekonomiyi desteklememizi sağlar

- Çevre bilincini geliĢmesini sağlar - Suç önleme ve azalmasını sağlar

23

3. MATERYAL METOT

3.1. AraĢtırma Modeli

Rekreatif etkinliklere katılan toplulukların serbest zaman tatmin ölçeğine yönelik düzeylerinin belirlenmesinde ve çeĢitli değiĢkenler açısından karĢılaĢtırılmasında nicel verilerden yararlanılmıĢken bu nicel düzeylerin incelenmesi ve açıklanmasında nitel verilerden yararlanılmıĢtır. Bu iki verinin güçlü yanlarını güçlü bir Ģekilde ortaya koymak için karma yöntem araĢtırmalarından faydalanılmıĢtır. Karma yöntem araĢtırma kapsamında ise onun bir deseni olan yakınsayan paralel desen iĢe koĢulmuĢtur.

Yakınsayan desenin amacı, aynı konu üzerinde birbirinden farklı ama aynı zamanda birbirini tamamlayıcı veriyi araĢtırma problemini en iyi Ģekilde anlamak için kullanılan desendir. Bu desen sayesinde nicel yöntemlerle nitel yöntemlerin farklılaĢan güçleri ve örtüĢmeyen zayıflıklarım bir araya getirmektir. Bu desen araĢtırmacının nicel istatistik sonuçlarının nitel bulgularla doğrudan karĢılaĢtırmak istediği zaman kullanılır.

Bu desenin diğer amacı nicel sonuçlarla nitel bulguları açıklamaktır (48).

3.2. AraĢtırma Grubu

AraĢtırmanın evrenini Ġnönü Üniversitesindeki Rekreatif faaliyet gösteren topluluklar oluĢturmaktadır. Bu topluluklarda aktif faaliyet gösteren 2071 öğrenci bulunmaktadır. Bu çalıĢma ise Ġnönü Üniversitesindeki Bisiklet Topluluğu, Dağcılık Topluluğu, Dans Topluluğu, Fotoğrafçılık Topluluğu, Halk Oyunları Topluluğu, Ġzcilik Topluluğu, Oryantiring Topluluğu, Sualtı Topluluğu, Uzakdoğu Spor Severler Topluluğu üzerinde çalıĢma yapıldı. Nicel kısım için evren örneklem tablosu ile örneklem belirlendi. ÇalıĢmamızın örneklemini topluluk aktivitelerine aktif olarak katılan 485 gönüllü katılımcı öğrenci oluĢturmaktadır. Nicel verilerin daha destekli bir Ģekilde ifade edilmesi açıklanması doğrultusunda aynı nicel evren örneklem grubunda nitel kısım için benzeĢik örnekleme yöntemi kullanıldı ve bu kısım için toplam 36 kiĢi ile görüĢme yapıldı.

3.3. Verilerin Toplanması

Bu araĢtırmada demografik verilerin saptanması için araĢtırmacının geliĢtirdiği beĢ sorudan oluĢan kiĢisel bilgi formu kullanılmıĢtır.

AraĢtırmaya katılan bireylerin serbest zaman tatmin düzeylerini belirlemek amacıyla Beard ve Ragheb‟ in geliĢtirdikleri (49) Karlı ve arkadaĢlarının (50) geçerlilik

24 güvenilirlik çalıĢmasını yaparak Türkçe literatüre kazandırdıkları 39 sorudan ve altı alt boyuttan oluĢan örneklem yeterlilik ölçümü, 92 ve Barlett Küresellik testi sonucunda anlamlılık değeri p<.05 olan ve iç tutarlılık (Chronbach Alfa) katsayısı ,92 bulunan Serbest Zaman Tatmin Ölçeği (Leisure Satisfaction Scale/LSS) kullanıldı. Bu araĢtırma için yapılan güvenilirlik analizi sonucunda ölçeğin toplam iç tutarlılık katsayısı, 93 iken, ölçeğin alt boyutlarına iliĢkin iç tutarlılık katsayıları; Cronbach (α) katsayıları Eğitim, Fizyolojik, Psikolojik ve Sosyal alt boyutlar için, 85 Estetik ve Rahatlama alt boyutu için ,86 olarak bulunmuĢtur.

Ölçeğin alt boyutlarına bakacak olursak, sırasıyla; psikolojik alt boyut 8 madde, Eğitim alt boyutu 9 madde, Sosyal alt boyut 8 madde, Rahatlama boyutu 4 madde, Fizyolojik alt boyut 6 madde, Estetik alt boyut 4 maddeden toplam 39 sorudan oluĢan ölçek 5‟li Likert tipi bir ölçektir.

Nitel yöntemde ise açıklayıcı karma yöntem çalıĢmasının nicel bulguları ile ilgili olan teorik açıklamalar için ve derinlemesine keĢfetmek için, bu aĢamada takip nitel bir araĢtırma yapılmıĢtır. Soruların geçerlilik ve güvenirliliğinde uzman görüĢüne baĢvuruldu, son sorular formda son Ģeklini aldı. Bu sorular aĢağıdaki Ģekide ifade edile bilinir. Aktivitelere katılan bireylere “Aktiviteler sonrasında duygu ve düĢüncelerinizi detaylı bir Ģekilde açıklar mısınız? Olumlu deneyimleriniz neler?” alt soru olarak da

“Bu aktivitelerin kazanımları nelerdir? ” sorusu soruldu ve ses kayıt cihazı ile görüĢmeler kayıt altına alındı.

3.4. Veri Analizleri

Verilerin analizi iki yönlüdür bunlardan ilki Nicel veriler için SPSS 21.0 istatistik paket programından yararlanılmıĢtır. Bu doğrultuda, niceliksel verilerin frekansları, yüzdeleri, dağılımları, aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları belirlenmiĢtir. Dağılımların normalliği ve varyansların homojenliği değerlendirilerek dağılımların parametrik özellik sergilediği sonucuna varılmıĢtır. Katılımcıların serbest zaman tatmin düzeylerinin değiĢkenler ile aralarındaki farklar tek yönlü varyans analizi (OneWay ANOVA) yöntemi kullanılarak test edilmiĢ, anlamlı farklara ait grup içi ikili karĢılaĢtırmalar Bonforonni testi ile yapılmıĢtır. Katılımcıların cinsiyet ve gelir düzeyine ait değiĢkenleri bağımsız tek örneklem testi (t-test) ile karĢılaĢtırılmıĢtır.

Ġstatistiksel anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiĢtir. Nitel verilerde fenomolojik desen belirlenmiĢ bu desen kapsamında içerik analizi görüĢme dökümlerine ise, Nvivo

25 11 yazılım paketinden yararlanılarak söylemlerine tematik analiz uygulanmıĢtır.

Böylelikle, nitel verilerden elde edilen kodların temalara, temalarında araĢtırma sorularına yönelik yanıtlara ulaĢtırmıĢtır.

26

4. BULGULAR

4.1. Nicel Bulgular

Bu araĢtırmadan elde edilen demografik özellikler ve serbest zaman tatmin ölçeği kullanılarak elde edilen bulgular aĢağıdaki tablolarda verilmiĢtir.

Tablo 4.1.1. Katılımcılara iliĢkin demografik değiĢkenlerin sıklık ve yüzdelik dağılımları.

DeğiĢken f % Toplam

Bisiklet Topluluğu 74 15,3

Uzak-Doğu Topluluğu 50 10,3

Dağcılık Topluluğu 63 13,0

Dans Topluluğu 34 7,0

Halkoyunları Topluluğu 40 8,2

Su altı Topluluğu 46 9,5

Oryantiring Topluluğu 41 8,5

Tablo 4.1.1‟de araĢtırmaya katılan bireylerin cinsiyet, yaĢ grubu, aktiviteye katıldıkları topluluklar, gelir dağılımı durumlarına dair bilgiler yer almaktadır. Elde edilen verilere göre katılımcıların %74,8‟inin erkek, %25,2‟sinin kadın katılımcılardan oluĢtuğu, katılımcıların ağırlıklı yaĢ grubunu %47,16 ile 18-22 yaĢ grubunun oluĢturduğu görülmektedir. Gelir düzeylerinde ise katılımcıların %79,2‟sının 500 ve altı düĢük gelir grubunda olduğu tespit edilmiĢtir. Katılımcıların üye oldukları topluluklara ile ilgili bilgilere bakıldığında Fotoğrafçılık Topluluğu %12,8‟sini, Ġzcilik Topluluğu

%15,5‟sini, Bisiklet Topluluğu %15,13‟ünü, Uzak-Doğu Topluluğu %10,3‟ünü, Dağcılık Topluluğu %13,0‟ını, Dans Topluluğu %7,0‟ını, Halkoyunları Topluluğu

27

%8,2‟ini, Su Altı Topluluğu %9,5‟ini, Oryantring Topluluğu %8,5‟lik bir oranda olduğu gözlemlenmektedir.

Tablo 4.1.2. SZTÖ alt boyutlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri.

N Min. Max. SS

Tablo 4.1.2‟ de SZTÖ‟nün alt boyutlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri verilmiĢtir. Tablo incelendiğinde katılımcıların en yüksek aritmetik ortalama değerinin rahatlama alt boyutunda (X=4,27- X=0,28) , en düĢük aritmetik ortalamanın ise fizyolojik alt boyutta ( X=2,80- X=0,31) olduğu belirlenmiĢtir.

Tablo 4.1.3. Katılımcıların cinsiyeti ile SZTÖ alt boyutları arasındaki t testi sonuçları.

Cinsiyet N x SS t p sonuçları verilmiĢtir. Elde edilen bulgular incelendiğinde cinsiyet değiĢkenine göre katılımcıların serbest zaman tatmin düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıĢtır.

28 Tablo 4.1.4. Katılımcıların yaĢları ile SZTÖ alt boyutları arasındaki ANOVA testi sonuçları.

Ölçek ve Alt boyutları YaĢ n Ort. Ss. F p grup p yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıĢtır. YaĢ değiĢkenine göre Serbest Zaman Tatmin Ölçeği psikolojik alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuĢtur.

Elde edilen sonuçlara göre; psikolojik boyutuna bakıldığında 28 ve üstü yaĢ grubu ortalaması diğer yaĢ grubu ortalamalarından daha yüksektir. Diğer bütün alt boyutlarda yaĢ grupları ortalamaları arasında istatistiksel olarak fark yoktur.

Katılımcıların serbest zaman tatmin düzeylerinin yaĢ değiĢkenine göre anlamlı bir Ģekilde farklılaĢıp farklılaĢmadığını test etmek için tek yönlü varyans analizi kullanılmıĢtır. Varyans analiz sonucunda psikolojik boyutunda (p<0,05) istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuĢtur. Farklılığı test etmek için Post Hoc testlerinden bonferroni

29 düzeltme testi kullanılmıĢtır. Farklılığın yönü psikolojik olarak 28 ve üstü yaĢın 18-22 yaĢtan psikolojik olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir.

Tablo 4.1.5. Katılımcıların gelir düzeyi ile SZTÖ alt boyutları arasındaki t testi sonuçları.

Cinsiyet N x SS t p

*p<0,05 istatistiksel olarak anlamlıdır.

Tablo 4.1.5‟de katılımcıların gelir düzeyi incelendiğinde SZTÖ göre alt boyutların karĢılaĢtırılması gösterilmektedir. Gelir düzeyi ile SZTÖ‟ nün arasındaki farkı tespit etmek iki alt değiĢken olması nedeniyle t testi kullanılmıĢtır. Tabloyu incelediğimizde ölçeğin alt boyutlarından anlamlı bir fark bulunamamıĢtır (p>0.05).

Tablo 4.1.6. Katılımcıların üye oldukları topluluk SZTÖ alt boyutları arasındaki ANOVA

30

31

Tablo 4.1.6 da bireylerin aktif olarak etkinliklere katıldıkları toplulukların ölçeğin alt boyutları karĢılaĢtırıldığında psikolojik olarak bakıldığında en yüksek ortalamanın fotoğrafçılık topluluğuna (X=4,34) ait olduğu görülmektedir. En düĢük ortalama ise bisiklet topluluğuna (X=4,14) ait olduğu görülmektedir. Eğitim olarak bakıldığında en yüksek ortalamanın fotoğrafçılık topluluğuna (X=4,23) ait olduğu görülmektedir. En düĢük ortalama ise dağcılık topluluğuna (X=4,05) ait olduğu görülmektedir. Sosyal olarak bakıldığında en yüksek ortalamanın fotoğrafçılık topluluğuna (X=4,50) ait olduğu görülmektedir. En düĢük ortalama ise halk oyunları topluluğuna (X=4,12) ait olduğu görülmektedir. Rahatlama olarak bakıldığında en yüksek ortalamanın Su altı Topluluğuna (X=4,33) ait olduğu görülmektedir. En düĢük ortalama ise fotoğrafçılık topluluğuna (X=4,15) ait olduğu görülmektedir. Fizyolojik olarak bakıldığında en yüksek ortalamanın bisiklet Topluluğuna (X=4,35) ait olduğu

32 görülmektedir. En düĢük ortalama ise Su altı topluluğuna (X=2,69) ait olduğu görülmektedir.

Estetik olarak bakıldığında en yüksek ortalamanın dans Topluluğuna (X=3,34) ait olduğu görülmektedir. En düĢük ortalama ise oryantring topluluğuna (X=2,70) ait olduğu görülmektedir.

Genel olarak bireylerin serbest zaman tatmin düzeylerine bakıldığında ise yüksek ortalamanın halk oyunları topluluğuna (X=3,87) ait olduğu görülmektedir. Daha sonra sırasıyla Su altı topluluğu (X=3,77), oryantiring topluluğu (X=3,71), dans topluluğu (X=2,86), fotoğrafçılık topluluğu (X=2,83), bisiklet topluluğu Uzakdoğu spor severler topluluğu (X=2,80), izcilik topluluğuna (X=2,79) en düĢük ortalama ise dağcılık topluluğuna (X=2,3) ait olduğu görülmektedir.

Katılımcıların serbest zaman tatmin düzeylerinin anlamlı bir Ģekilde farklılaĢıp farklılaĢmadığını test etmek için tek yönlü varyans analizi kullanılmıĢtır. Varyans analiz sonucunda psikolojik ve rahatlama boyutu hariç diğer boyutlarda (p<0,05) istatiksel olarak anlamlı farklılık hesaplanmıĢtır. Farklılığı test etmek için Post Hoc testlerinden bonferroni testi kullanılmıĢtır.

Farklılığın yönü eğitim alt boyutunda fotoğrafçılık topluluğu (X=4,23), izcilik topluluğu (X=4,21), bisiklet topluluğu (X=4,18) ve su altı topluluğunun (X=4,19) oryantiring topluluğuna (X=4,14) göre daha yüksek iken Uzakdoğu sporseverler topluluğu (X=4,13), dans topluluğu (X=4,09), halk oyunları topluluğu (X=4,08) ve dağcılık topluluğunun (X=4,05) ise oryantiring topluluğuna göre daha düĢük bulunmuĢtur.

Sosyal alt boyutuna bakıldığında bisiklet topluluğu (X=4,37) izcilik topluluğuna (X=4,31) göre daha sosyal iken izcilik topluluğu(X=4,31) dağcılık topluluğundan (X=4,15) daha sosyaldir.

Fizyolojik alt boyutuna bakıldığında bisiklet topluluğu (X=4,35), uzakdoğu sporseverler topluluğu (X=4,27), dağcılık topluluğu (X=2,82) ve dans topluluğu (X=2,82) oryantiring topluluğuna (X=2,72) göre daha yüksek bulunmuĢtur.

Estetik alt boyutuna bakıldığında dans topluluğu (X=3,34), uzak doğu topluluğu (X=2,99), izcilik topluluğu (X=2,85), halk oyunları topluluğu (X=2,80), dağcılık topluluğu (X=2,80), su altı topluluğu (X=2,80), bisiklet topluluğu (X=2,79) ve oryantiring topluluğuna (X=2,70) göre daha düĢük bulunmuĢtur.

Toplam Serbest zaman tatmin düzeylerine bakıldığında halk oyunları topluluğu (X=3,87), su altı topluluğu (X=3,77) ve dans topluluğu (X=2,87) fotoğrafçılık

33 topluluğuna (X=2,83) göre daha yüksek bulunmuĢ iken uzak doğu sporseverler topluluğu (X=2,80), bisiklet topluluğu (X=2,80), izcilik topluluğu (X=2,79) ve dağcılık topluluğu (X=2,73) fotoğrafçılık topluluğuna (X=2,83) göre daha düĢük Ģeklinde bulunmuĢtur.

4.2. Nitel Bulgular

Açıklayıcı karma yöntem çalıĢmasının nicel bulguları ile ilgili olan teorik açıklamalar için, bu aĢamada takip nitel bir araĢtırma yapılmıĢtır. Semantik ağlarda, nicel bulgularla bağlantılı kategoriler oluĢturuldu, böylece incelenen katılımcıların düĢünceleri ayrıntılı olarak açıklanabilir. Aktivitelere katılan bireylere “Aktiviteler sonrasında duygu ve düĢüncelerinizi detaylı bir Ģekilde açıklar mısınız? Olumlu deneyimleriniz neler?” alt soru olarak ta “ Bu aktivitelerin kazanımları nelerdir? ” sorusu soruldu ve verilen cevaplar doğrultusunda temalar oluĢturuldu.

GörüĢülen kiĢilerin analizinde dört izleme teması ortaya çıkardı: (a) topluluğa üye olmasında ki sebep, (b)psikolojik ve fiziksel iyi oluĢ, (c) sosyal etkileĢim ve entegrasyon ve (d) kiĢisel geliĢim.

4.2.1. Tema 1: Topluluğa Üye Olmasındaki Sebep

Üniversite topluluklarında bu topluluğa üye olan bireylerin bu topluluklara katılmasında bir etmen olmasının yanında birçok etmende olduğunu söyleyebiliriz.

Nitel araĢtırmamız kısmında araĢtırmaya katılan bireylerin söylemleri analiz edildiğinde aĢağıdaki bulgular elde edilmiĢtir.

“ Öncelikle belirtmeliyim ki dans ve müziğin benim hayatımda yeri bambaşka.

Müziğe ve dansa olan ilgimi anlatmaya kalksam sanırım saatlerce konuşurum. Bu toplulukta bulunmamın en büyük etkisi aslında müzik ve dansa olan tutkumdur” (K, 22, Dans Topluluğu).

“İnsanların geneli belli amaç için geliyor bu topluluğa bunların başında psikolojik olarak bir de stres atmak için geliyorlar, bende bundan dolayı üye oldum bu topluluğa günlük sıkıntılardan uzaklaşmak için” (E, 21, Dans Topluluğu).

“Dans konusunda zaten bir merakım vardı ondan dolayı bu topluluğa üye oldum” (K, 24, Dans Topluluğu).

“Daha öncesinde bu konularda özgüveni olan bir insan değilim bu konuda kendime güvenim gelsin diye bu topluluğa üye oldum (E, 21, Dans Topluluğu).

34

“Her zaman güzel fotoğraflar çekebilmeyi hayal etmişimdir aynı zamanda fotoğrafa olan tutkum büyük bu yüzdende bu alanda kendimi geliştirmek için topluluğa üye oldum” (K, 21, Fotoğrafçılık Topluluğu).

“Topluluğa üye oldum çünkü aktif bir sosyal hayatım yoktu üniversiteyi kazanıp Malatya geldiğimde arkadaĢ çevremi memleketimde bırakmıĢtım bundan dolayı bu topluluğa üye oldum” (E, 21, Su Altı Topluluğu).

“Su ürünleri bölümünü okuyorum aslında ben bölümümden dolayı su altını ve su altı canlılarını bilmek zorundayım. Bu topluluğun bana faydası olacağını düşündüğüm için üye oldum” (K, 24, Su Altı Topluluğu).

“Suyun altındaki canlıları yaşamı her zaman merak ettim ve gerçekten yaşamlarını görme fırsatı elde etmek için bu topluluğa üye oldum” (E, 21, Su Altı Topluluğu).

“Okuldan kalan vakitlerimi beni rahatlatacak aktiviteler yaparak geçirmek istedim ve bundan dolayı izcilik topluluğuna üye oldum” (K, 21, Ġzcilik Topluluğu).

“Bu topluluğa üye olduğunda topluluk hakkında çok fazla bir bilgim yoktu.

Herkes gibi izcilik denince benim de aklıma doğa geliyordu ama daha birçok merak ettiğim konu vardı bunları öğrenmek için katıldım” (E, 23, Ġzcilik Topluluğu).

“Bu aktivite önceden hiç bilmediğim bir branştı merak ettim ve topluluğa üye oldum” (K, 22, Oryantiring Topluluğu).

“Topluluk hakkında çok bir bilgim yoktu. Aslında ilk başta topluluğun ismi ilgimi çekti oryantiring ben buna oryantal diye anlamıştım ve topluluk standında birçok erkek vardı ben de şaşkınlıkla yöneldim. oryantiring ne diye sorduğunda oradaki insanlar bana açıklama yaptı ve gerçekten be de müthiş bir ilgi uyandırdı merak uyandırdı ve topluluğa üye oldum” (E, 22, Oryantiring Topluluğu).

“Bu topluluğa bisiklete olan ilgimden dolayı katıldım ve gerçekten burada olmaktan çok mutluyum” (K, 18, Bisiklet Topluluğu).

35

“Bu topluluğa üye oldum çünkü yeni insanlar tanımak istedim ve aynı zamanda sevdiğim bir aktiviteyi yapmak istediğim için aktivitelere katılıyorum” (K, 22, Bisiklet Topluluğu).

“Başlangıçta böyle bir topluluğun olduğunu bilmiyordum tesadüfen karşılaştım ve uzak doğu sporlarını öğrenmek için üye oldum (K, 23, Uzak Doğu Spor Severler Topluluğu).

“Bu topluluğa üye oldum çünkü kendimi savunmayı öğrenmek istiyorum tabi aynı zamanda bu alan ilgimi de çekiyor” (K, 23, Uzak Doğu Spor Severler Topluluğu).

Nitel araĢtırmalardan toplanan veriler ıĢığında topluluklara üye olmak ve aktivitelere katılımın ilgi, merak, stres atmak ve kiĢisel geliĢim için olduğu görülmektedir.

4.2.2. Tema 2: Psikolojik ve Fiziksel Ġyi OluĢ

Ġyi oluĢ (well-being) kavramı Aristo‟ya kadar uzanmakta olup bu kavramı Aristo, insan bir iĢi kendi davranıĢı ile baĢarılabilen Ģeylerin en üst noktası yani zirvesi olarak tanımlıyor (51).

“Aktiviteler sonrasında rahatlıyorum psikolojik olarak tabi bunun yanında yorgunlukta oluyor sonuçta büyük bir efor harcıyorsunuz ama bu işi severek yapınca bunlar size tatlı yorgunluk geliyor. Bütün stresinizi bu aktivite sayesinde atabiliyorsunuz” (K, 22, Uzak Doğu Spor Severler Topluluğu).

„‟Zaten aktiviteler sırasında tamamen stresten uzaklaşıp sanki başka bir dünyada gibi hissediyorsunuz‟‟(K, 23, Uzak Doğu Spor Severler Topluluğu).

“ Her şey sizin kontrolünüz altında fotoğraf makinasını siz yönetiyorsunuz, çekmek istediğiniz kadraj sizin elinizde. İnsan mutlu olmadığı bir kareyi neden kadrajına alsın ki? Bende mutlu olduğum çekmek istediğim dünyayı kadrajıma sığdırıyorum. Buda bana mutluluk veriyor, rahatlatıyorum ve stresten tamamen uzaklaşıyorum. En önemlisi de kendime ayırdığım vakti en iyi şekilde değerlendiriyorum” (K, 21, Fotoğrafçılık Topluluğu).

“Müziğin ahengine kendimi bırakarak rahatlıyorum. Müzikle bedenim sanki bir bütün gibi hissediyorum, o an aklınıza hiçbir şey gelmiyor” (E, 21, Dans Topluluğu).

“Suyun altı gerçekten çok keyif verici ve aynı zamanda rahatlatıcı. Ben zaten küçüklüğümden beri ne zaman sıkılsam oturur bir sahile denizi izlerdim ve saatlerce

36 rahatlardım, sizde bide bunun su altındaki rahatlatıcı etkisini görseniz gerçekten müthiş

36 rahatlardım, sizde bide bunun su altındaki rahatlatıcı etkisini görseniz gerçekten müthiş

Benzer Belgeler