• Sonuç bulunamadı

Güncelleme ayarları

Belgede ESET NOD32 ANTIVIRUS 8 (sayfa 53-56)

4.2.3.4.1.3 Şifrelenmiş SSL iletişimi

4.3 Programı güncelleme

4.3.1 Güncelleme ayarları

Güncelleme ayarları seçenekleri, Gelişmiş ayarlar ağacında (F5 tuşu) Güncelle > Ayarlar tıklatılarak kullanılabilir. Bu bölüm, güncelleme sunucuları ve bu sunucuların kimlik doğrulama verileri gibi güncelleme kaynağı bilgilerini belirtir. ESET ürünlerinin ev sürümlerinde kendi güncelleme sunucunuzu seçemezsiniz. Güncelleme dosyaları en az ağ trafiğiyle ESET sunucusundan otomatik olarak indirilir. Güncelleme sunucusu açılır menüsü yalnızca ESET Endpoint Antivirus veya ESET Endpoint Security uygulamasında kullanılabilir.

Güncellemelerin karşıdan düzgün bir şekilde yüklenebilmesi için tüm güncelleme bilgilerini doğru bir şekilde girilmesi önemlidir. Güvenlik duvarı kullanıyorsanız, programın Internet iletişimi kurmasına izin verildiğinden (HTTP iletişiminin etkin olduğundan) emin olun.

Geçerli olarak kullanılan güncelleme profili Seçili profil açılır menüsünde görüntülenir. Yeni profil oluşturmak için Profiller... seçeneğini tıklatın.

Güncelleme sunucuları için kimlik doğrulama, oluşturulan Kullanıcı Adı ve Parola'yı temel alır ve satın alma işleminden sonra size gönderilir. Varsayılan olarak doğrulama gerekmez ve Kullanıcı adı ve Parola alanları boş bırakılır.

Sınama modu güncellemeleri (Sınama modu güncellemesi seçeneği), dahili sınamadan geçen ve kısa bir süre sonra genel olarak kullanılabilir duruma gelecek güncellemelerdir. En son algılama yöntemlerine ve düzeltmelere erişim elde ederek sınama modu güncellemelerini etkinleştirme avantajından faydalanabilirsiniz. Ancak, sınama modu güncellemeleri her zaman yeterince kararlı olmayabilir ve maksimum kullanılabilirlik ve kararlılık gerektiren üretim sunucularında ve iş istasyonlarında KULLANILMAMALIDIR. Geçerli modüllerin listesi Yardım ve destek > ESET NOD32 Antivirus Hakkında kısmında bulunabilir. Temel kullanıcıların varsayılan olarak Düzenli güncelleme seçeneğini seçili bırakması önerilir.

Gelişmiş güncelleme seçeneklerini içeren bir pencere görüntülemek için Gelişmiş güncelleme ayarları öğesinin yanındaki Ayarlar... seçeneğini tıklatın.

Bir güncellemeyle ilgili sorun yaşarsanız, geçici güncelleme dosyalarını silmek için Temizle'yi tıklatın.

Başarılı güncellemeler hakkında bildirim görüntüleme - Ekranın sağ alt köşesindeki sistem tepsisi bildirimini kapatır.

Tam ekran bir uygulama veya oyun çalıştırılıyorsa bu seçeneğin belirlenmesi yararlı olacaktır. Oyun modunun tüm bildirimleri devre dışı bırakacağını lütfen unutmayın.

4.3.1.1 Güncelleme profilleri

Çeşitli güncelleme yapılandırmaları ve görevleri için güncelleme profilleri oluşturulabilir. Güncelleme profilleri oluşturmak, özellikle düzenli olarak değişen Internet bağlantısı özellikleri için alternatif bir profile ihtiyaç duyan mobil kullanıcılar için kullanışlıdır.

Seçili profil açılır menüsü, o anda seçili olan profili görüntüler ve varsayılan olarak Profilim'e ayarlıdır. Yeni profil oluşturmak için, Profiller... seçeneğini tıklatın ve ardından Ekle... seçeneğini tıklatıp kendi Profil adınızı girin. Yeni profil oluştururken, Ayarları profilden kopyala açılır menüsünden bir profil seçerek, ayarları var olan bir profilden kopyalayabilirsiniz.

4.3.1.2 Gelişmiş güncelleme ayarları

Gelişmiş güncelleme ayarlarını görüntülemek için Ayarlar... seçeneğini tıklatın. Gelişmiş güncelleme ayarları seçenekleri, Güncelleme modu, HTTP Proxy ve Yerel Ağ yapılandırmalarını içerir.

4.3.1.2.1 Güncelleme modu

Güncelleme modu sekmesi program bileşeni güncellemesiyle ilgili seçenekler içerir. Program, yeni bir program bileşeni güncellemesinin kullanılabilir olduğu durumdaki davranışını önceden tanımlamanıza olanak verir.

Program bileşeni güncellemeleri (PCU'lar) yeni özellikler içerir veya önceki sürümlerdeki özelliklerde değişiklik yapar. PCU'lar, kullanıcı müdahalesi olmadan otomatik olarak gerçekleştirilebilir veya PCU her çalıştırıldığında uyarıda bulunulmasını seçebilirsiniz. Program bileşeni güncellemesi yüklendikten sonra yeniden başlatma işlemi

gerekebilir. Program bileşeni güncellemesi bölümünde, üç seçenek kullanılabilir:

Program bileşenlerini hiçbir zaman güncelleme - Program bileşeni güncellemeleri hiçbir zaman gerçekleştirilmez.

Bu seçenek, sunucular genelde yalnızca bakım işlemleri sırasında yeniden başlatılabileceğinden, sunucu yüklemeleri için uygundur.

Her zaman program bileşenlerini güncelle - Program bileşeni güncellemesi otomatik olarak karşıdan yüklenir ve kurulur. Lütfen bilgisayarın yeniden başlatılması gerekebileceğinizi aklınızda bulundurun.

Program bileşenlerini karşıdan yüklemeden önce sor - Varsayılan seçenek. Kullanılabilir olduklarında program bileşeni güncellemelerini onaylamanız veya reddetmeniz istenir.

Bir program bileşeni güncellemesinin ardından, tüm modüllerin tam işlevleriyle çalışması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir. Program bileşeni yükseltmesinden sonra bilgisayarı yeniden başlat bölümü aşağıdaki seçeneklerden birini seçmenize olanak tanır:

Bilgisayarı hiçbir zaman yeniden başlatma - Gerekse bile, bilgisayarı yeniden başlatmanız istenmez. Bilgisayarınız sonraki yeniden başlatma işlemine kadar düzgün çalışmayabileceğinden, bu seçeneği kullanmanız önerilmez.

Gerekliyse, bilgisayarı yeniden başlatmayı öner - Varsayılan seçenek. Program bileşeni güncellemesinden sonra, bir iletişim penceresinde bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenir.

Gerekliyse, uyarmadan bilgisayarı yeniden başlat - Program bileşeni yükseltmesinden sonra bilgisayarınız yeniden başlatılır (gerekiyorsa).

NOT: En uygun seçeneğin belirlenmesi, ayarların uygulanacağı iş istasyonuna bağlıdır. İş istasyonları ve sunucular arasında farklar olduğunu lütfen unutmayın. Örneğin, program yükseltmesinden sonra sunucuyu otomatik olarak yeniden başlatmak ciddi zararlar verebilir.

Güncellemeyi karşıdan yüklemeden önce sor seçeneği belirlenmişse, yeni bir güncelleme kullanılabilir olduğunda bir bildirim görüntülenir.

Güncelleme dosyası boyutu Güncelleme dosyası şu boyuttan büyükse sor içinde belirtilen değerden büyükse, program bir bildirim görüntüler.

En son ürün sürümünü düzenli olarak denetle seçeneği En son ürün sürümü için düzenli denetleme zamanlanan görevini etkinleştirir (bkz. Zamanlayıcı).

4.3.1.2.2 Proxy sunucu

Belirli bir güncelleme profili için proxy sunucu ayarları seçeneklerine erişmek üzere Gelişmiş ayarlar ağacında (F5) Güncelle'yi tıklatın ve ardından Gelişmiş güncelleme ayarları öğesinin sağındaki Ayarlar... düğmesini tıklatın. HTTP Proxy'si sekmesini tıklatın ve aşağıdaki üç seçenekten birini seçin:

Genel proxy sunucu ayarlarını kullan Proxy sunucu kullanma

Proxy sunucuyla bağlan

Genel proxy sunucu ayarlarını kullan seçeneğinin belirlenmesi, Gelişmiş ayarlar ağacının Araçlar > Proxy sunucu dalı altında önceden belirtilmiş olan proxy sunucu yapılandırması seçeneklerini kullanacaktır.

ESET NOD32 Antivirus uygulamasını güncellemek için proxy sunucusu kullanılmayacağını belirtmek üzere Proxy sunucu kullanma seçeneğini belirleyin.

Şu durumda Proxy sunucuyla bağlan seçeneği belirlenmelidir:

ESET NOD32 Antivirus uygulamasını güncellemek için genel ayarlarda (Araçlar > Proxy sunucu) belirtilen proxy sunucudan farklı bir proxy sunucu kullanılmalıdır. Böyle bir durumda burada şu ayarlar belirtilmelidir: Proxy sunucu adresi, iletişim Bağlantı Noktası ve gerekiyorsa proxy sunucu için Kullanıcı adı ve Parola.

Proxy sunucu ayarları genel olarak belirlenmedi, ancak ESET NOD32 Antivirus güncellemeler için bir proxy sunucuya bağlanacak.

Bilgisayarınız İnternet'e bir proxy sunucu üzerinden bağlanıyor. Ayarlar program yüklemesi sırasında Internet Explorer'dan alınır, ancak daha sonra değiştirilmeleri durumunda (örn. İSS'nizi değiştirirseniz) lütfen bu pencerede listelenen HTTP proxy ayarlarının doğru olup olmadığını denetleyin. Aksi takdirde, program güncelleme

sunucularına bağlanamaz.

Proxy sunucu için varsayılan ayar Genel proxy sunucu ayarlarını kullan'dır.

NOT: Kullanıcı Adı ve Parola gibi kimlik doğrulama verileri, proxy sunucuya erişme amaçlıdır. Bu alanları, yalnızca kullanıcı adı ve parola gerekiyorsa tamamlayın. Lütfen bu alanların ESET NOD32 Antivirus uygulamasına yönelik Kullanıcı Adınız/Parolanız olmadığını ve yalnızca Internet'e proxy sunucu aracılığıyla erişmek için parolaya gereksinim duyduğunuzu biliyorsanız doldurulması gerektiğini unutmayın.

4.3.1.2.3 Yerel ağa bağlanma

NT tabanlı işletim sistemine sahip yerel bir sunucudan güncellerken, varsayılan olarak her ağ bağlantısı için kimlik doğrulaması gerekir.

Bu tür bir hesabı yapılandırmak için Yerel Ağ sekmesini tıklatın. Yerel Ağ'a bağlanma yöntemi bölümü, Sistem hesabı (varsayılan), Geçerli kullanıcı, ve Belirtilen kullanıcı seçeneklerini sunar.

Sistem hesabını kimlik doğrulamasında kullanmak için Sistem hesabı (varsayılan) seçeneğini belirleyin. Normalde, ana güncelleme ayarları bölümünde sağlanmış kimlik doğrulama verisi yoksa, hiçbir kimlik doğrulama işlemi gerçekleşmez.

Programın oturum açmış olan kullanıcı hesabını kullanarak kimlik doğrulaması yapmasını sağlamak için, Geçerli kullanıcı'yı seçin. Bu seçeneğin sakıncası, oturum açmış kullanıcı olmadığında programın güncelleme sunucusuna bağlanamamasıdır.

Programın kimlik doğrulaması için belirli bir kullanıcı hesabını kullanmasını istiyorsanız, Belirtilen kullanıcı'yı seçin.

Varsayılan sistem hesabı bağlantısı başarısız olduğunda bu yöntemi kullanın. Belirtilen kullanıcı hesabının yerel sunucudaki güncelleme dosyaları dizinine erişimi olması gerekir. Aksi takdirde program bağlantı kuramaz ve güncellemeleri karşıdan yükleyemez.

Uyarı: Geçerli kullanıcı veya Belirtilen kullanıcı seçildiğinde, programın kimliğini istenen kullanıcıya değiştirirken bir hata oluşabilir. Yerel ağ kimlik doğrulama verilerinin ana güncelleme ayarları bölümüne girilmesini öneririz. Bu güncelleme ayarları bölümünde, kimlik doğrulama verileri şöyle girilmelidir: etki_alanı_adı\kullanıcı (bu bir çalışma grubuysa, çalışma_grubu_adı\ad girin) ve parola. Yerel sunucunun HTTP sürümünden güncellerken, kimlik

doğrulaması gerekmez.

Güncellemeler karşıdan yüklendikten sonra sunucu bağlantısı etkin kalmaya devam ediyorsa Güncellemeden sonra sunucu bağlantısını kes seçeneğini belirleyin.

Belgede ESET NOD32 ANTIVIRUS 8 (sayfa 53-56)