• Sonuç bulunamadı

4.4. Bulgular

4.4.2. Finansal Performans Sıralaması

123

Şekil 4.10: DEMATEL Yöntemi İle Elde Edilen Ağırlıklar

Şekil 4.2 incelendiğinde; DEMATEL yönteminden elde edilen önemli ağırlığın Ortalama Özkaynak Kârlılığı (%12,2) kriterine ait olduğu görülmektedir. İkinci kriter ise Takipteki Krediler/Toplam Krediler (%12) kriteridir. Diğer kriterler önem değerlerine göre;

Ortalama Aktif Kârlılığı, Özkaynaklar /Toplam Aktifler, Sermaye Yeterliliği Oranı, Toplam Krediler/ Toplam Varlıklar, Özel Karşılıklar Sonrası.Net Faiz Geliri/Toplam Varlıklar, Özel Karşılıklar Sonrası Net Faiz Geliri/ Faaliyet. Brüt Karı, Likit Aktifler /Toplam Aktifler, Likit Aktifler / KSV Yükümlülükler olmak üzere sıralanmaktadır.

124 4.4.2.1. TOPSIS Yöntemi Sonuçları

Yıllar için bulunan TOPSIS skorlarına ait tablolar EK 2 bölümünde (DEMATEL ağırlıklandırma yöntemi için Tablo Ek 2.1,2,3 ve CRITIC ağırlıklandırma yöntemi için Tablo Ek 2.4,5,6) yer almaktadır.

Tablo 4.5’de bankaların incelenen üç yıl için DEMATEL temelli TOPSIS yöntemi ile elde edilen performans sıralamaları yer almaktadır.

Tablo 4.5: DEMATEL Temelli TOPSIS Yöntemi İle Bankaların Yıllara Göre Performans Sıraları

Tablo 4.5 incelendiğinde, COVID-19 Pandemi öncesi dönemde belirlenen kriterler çerçevesinde en iyi performansı gösteren ilk iki banka kalkınma bankaları olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş olmuştur.

Ardından üçüncü sırada ise yabancı sermayeli ICBC Turkey Bank A.Ş. yer almıştır.

PANDEMİ öncesi dönemde, 2019 yılı için bankalar Türkiye Garanti Bankası A.Ş., QNB Finansbank. A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası. A.Ş. ve Şekerbank. T.A.Ş.

şeklinde sıralanmıştır. Pandemi dönemi olan 2020 yılında ilk iki sırada Türkiye Kalkınma. ve Yatırım Bankası. A.Ş. ve QNB Finansbank yer almıştır ve bu sırayı Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası. A.Ş., Akbank. T.A.Ş., Türkiye İş Bankası. A.Ş., ICBC.

Turkey Bank A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., Türkiye Garanti. Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası. A.Ş., Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası takip etmiştir.

DEMATEL TOPSİS 2019 2020 2021

Türkiye Halk Bankası A.Ş. 10 10 10

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. 9 11 11

Akbank T.A.Ş. 8 4 7

Şekerbank T.A.Ş. 11 7 4

Türkiye İş Bankası A.Ş. 6 5 5

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. 7 9 6

ICBC Turkey Bank A.Ş. 3 6 9

QNB Finansbank A.Ş. 5 2 3

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 4 8 8

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 1 1 1

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 2 3 2

125

PANDEMİ dönemi 2021 yılında da pandemi öncesi ile aynı bankalar ilk iki sırada yer almıştır. Bunlar; Kalkınma bankaları olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş’ dir. Diğerleri ise QNB Finansbank, Şekerbank, Türkiye İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası. A.Ş., Akbank T.A.Ş., Türkiye. Garanti Bankası, ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası olarak sıralanmıştır.

Tablo 4.6’da bankaların incelenen üç yıl için CRITIC temelli TOPSIS yöntemi ile elde edilen performans sıralamaları yer almaktadır.

Tablo 4.6: CRITIC Temelli TOPSIS Yöntemi İle Bankaların Yıllara Göre Performans Sıraları

Tablo 4.6 incelediğinde, COVID-19 Pandemi öncesinde belirlenen kriterler çerçevesinde en iyi performansı gösteren ilk iki banka DEMATEL’ de olduğu gibi Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş olmuştur. Ardından üçüncü sırada ise yabancı sermayeli ICBC Turkey Bank yer almıştır. Pandemi öncesi 2019 yılında diğer bankalar Türkiye Garanti Bankası A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası., Türkiye Halk Bankası ve Şekerbank T.A.Ş. şeklinde sıralanmıştır. Pandemi öncesi her iki ağırlıklandırma yöntemi ile de aynı sonuçlar elde edilmiştir.

PANDEMİ dönemi 2020 yılında, ilk iki banka Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. ve QNB Finansbank A.Ş olmuştur. Pandemi dönemi 2020 yılı sıralamasında Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş, Akbank T.A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., ICBC

CRİTİC TOPSİS 2019 2020 2021

Türkiye Halk Bankası A.Ş. 10 10 10

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. 9 11 11

Akbank T.A.Ş. 8 4 7

Şekerbank T.A.Ş. 11 7 4

Türkiye İş Bankası A.Ş. 6 5 5

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. 7 9 6

ICBC Turkey Bank A.Ş. 3 6 9

QNB Finansbank A.Ş. 5 2 3

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 4 8 8

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 1 1 1

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 2 3 2

126

Turkey Bank A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Türkiye Vakıflar Bankası A.Ş. bankaları yer almaktadır.

PANDEMİ dönemi 2021 yılında da, pandemi öncesi ile aynı bankalar ilk iki sırada yer almıştır. Bunlar; Kalkınma bankaları Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş’ dir. Pandemi dönemi 2020 yılı sıralamasında QNB Finansbank, Şekerbank T.A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası. A.Ş., Akbank. T.A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Halk Bankası. ve Türkiye Vakıflar Bankası yer almışlardır.

4.4.2.2. VİKOR Yöntemi Sonuçları

Yıllar için bulunan VIKOR skorlarına ait tablolar EK 2 bölümünde (DEMATEL yöntemi için Tablo EK 2.7,8,9 ve CRITIC yöntemi için Tablo EK 2.10,11,12 ) yer almaktadır.

Tablo 4.7’de bankaların yıllara göre DEMATEL temelli VIKOR yöntemi ile elde edilen performans sıralamaları yer almaktadır.

Tablo 4.7: DEMATEL Temelli VİKOR Yöntemi İle Bankaların Yıllara Göre Performans Sıraları

Tablo 4.7’de yer alan sıralamalar incelediğinde; COVID-19 Pandemi öncesi dönemde belirlenen kriterler çerçevesinde en iyi performansı gösteren ilk iki banka yine Kalkınma Bankaları Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası

DEMATEL -VİKOR 2019 2020 2021

Türkiye Halk Bankası A.Ş. 10 10 11

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. 9 8 9

Akbank T.A.Ş. 6 6 8

Şekerbank T.A.Ş. 11 11 7

Türkiye İş Bankası A.Ş. 3 3 2

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. 5 5 4

ICBC Turkey Bank A.Ş. 7 9 10

QNB Finansbank A.Ş. 8 4 5

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 4 7 6

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 1 1 3

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 2 2 1

127

olmuştur. Ardından üçüncü sırada ise özel sermayeli Türkiye İş Bankası yer almıştır.

Pandemi öncesi 2019 yılında bankalar Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Akbank. T.A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Şekerbank T.A.Ş. şeklinde sıralanmıştır. Pandemi öncesi her iki yöntemde de Şekerbank sonuncu sırada yer almıştır.

PANDEMİ dönemi 2020 yılında ilk iki banka Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türkiye Sinai ve Kalkınma Bankası A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2020 yılında banka sıralaması; Türkiye İş Bankası A.Ş., QNB Finansbank, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Halk Bankası. ve Şekerbank T.A.Ş. şeklinde olmuştur.

PANDEMİ dönemi 2021 yılında en iyi performans gösteren ilk iki banka; Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş ve Türkiye İş Bankası. A.Ş. olmuştur. Bu dönemde sırası ile;

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş., Yapı Kredi Bankası A.Ş., QNB Finansbank.

A.Ş., Türkiye Garanti Bankası. A.Ş., Şekerbank. T.A.Ş., Akbank. T.A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası. A.Ş. bankaları yer almıştır.

Tablo 4.8’de bankaların yıllara göre CRITIC temelli VİKOR yöntemi ile elde edilen performans sıralamaları yer almaktadır.

Tablo 4.8: CRITIC Temelli VİKOR Yöntemi İle Bankaların Yıllara Göre Performans Sıraları

CRİTİC-VİKOR 2019 2020 2021

Türkiye Halk Bankası A.Ş. 8 11 10

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. 7 8 11

Akbank T.A.Ş. 5 4 6

Şekerbank T.A.Ş. 11 7 5

Türkiye İş Bankası A.Ş. 2 2 1

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. 3 5 4

ICBC Turkey Bank A.Ş. 10 10 8

QNB Finansbank A.Ş. 6 3 2

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 4 9 9

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 1 1 3

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 9 6 7

128

Tablo 4.8 incelediğinde, COVID-19 Pandemi öncesi dönemde belirlenen kriterler çerçevesinde en iyi performansı gösteren ilk iki banka, bir kalkınma bankası Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. ile özel sermayeli bir banka olan Türkiye İş Bankası.

A.Ş. olmuştur. Pandemi öncesi 2019 yılında bankalar Yapı ve Kredi Bankası. A.Ş., Türkiye Garanti Bankası. A.Ş., Akbank. T.A.Ş., QNB Finansbank. A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş. ve Şekerbank T.A.Ş şeklinde sıralanmıştır.

PANDEMİ dönemi 2020 yılında ilk sırada yer alan banka, pandemi öncesi ile aynı sırada yer alan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. olmuştur. İkinci banka ise özel sermayeli bir banka olan Türkiye İş Bankası A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2020 yılında diğer bankalar QNB Finansbank. A.Ş, Akbank T.A.Ş, Yapı ve Kredi Bankası. A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası. A.Ş. şeklinde sıralanmıştır.

PANDEMİ dönemi 2021 yılında en iyi performans gösteren ilk iki banka; özel sermayeli Türkiye İş Bankası. A.Ş. ve yabancı sermayeli QNB Finansbank. A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2021 yılı sıralamasında Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., Akbank. T.A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası. A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası yer almaktadır.

4.4.2.3.PROMETHEE II Yöntemi Sonuçları

Yıllar için bulunan PROMETHEE II skor değerlerine ait tablolar Ek 2 bölümünde (DEMATEL yöntemi için Tablo EK 2.13,14,15 ve CRITIC yöntemi için Tablo EK 2.16,17,18 ) yer almaktadır. Ayrıca, PROMETHEE II yöntemi sonuçlarının VİSUAL PROMETHEE yazılımı ile görselleştirilmesini içeren şekiller Ek 3’de, GAİA Düzlemi ile görselleştirilmesini içeren şekiller Ek 4’de, Ağ gösterimi ile görselleştirilmesini içeren şekiller Ek 5’de yer almaktadır.

129

Tablo 4.9’da bankaların yıllara göre DEMATEL temelli PROMETHEE II yöntemi ile elde edilen performans sıralamaları yer almaktadır.

Tablo 4.9: DEMATEL Temelli PROMETHEE II Yöntemi İle Bankaların Performans Sıraları

Tablo 4.9 incelendiğinde; COVID-19 Pandemi öncesi dönemde belirlenen kriterler çerçevesinde en iyi performansı gösteren ilk iki banka kalkınma bankaları Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. olmuştur.

Pandemi öncesi 2019 yılında sıralamada Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Şekerbank T.A.Ş. bankaları yer almaktadır.

PANDEMİ dönemi 2020 yılında, ilk iki banka pandemi öncesi ile aynı şekilde olup kalkınma bankaları olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2020 yılında bankalar sırası ile QNB Finansbank A.Ş., Akbank T.A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Şekerbank T.A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. sıralamada yer almaktadırlar.

DEMATEL -PROMETHEE II 2019 2020 2021

Türkiye Halk Bankası A.Ş. 10 11 11

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. 9 9 10

Akbank T.A.Ş. 5 4 6

Şekerbank T.A.Ş. 11 10 8

Türkiye İş Bankası A.Ş. 4 5 2

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. 7 6 5

ICBC Turkey Bank A.Ş. 8 8 9

QNB Finansbank A.Ş. 6 3 3

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 3 7 7

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 1 1 1

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 2 2 4

130

PANDEMİ dönemi 2021 yılında en iyi performans gösteren ilk iki banka; kalkınma bankası olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. ve özel sermayeli Türkiye İş Bankası A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2021 yılında sırası ile QNB Finansbank A.Ş. , Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. bankaları sıralamada yer almaktadır.

Tablo 4.10’da bankaların yıllara göre CRITIC temelli PROMETHEE II yöntemi ile elde edilen performans sıralamaları yer almaktadır.

Tablo 4.10: CRITIC Temelli PROMETHEE II Yöntemi İle Bankaların Performans Sıraları

Tablo 4.10 incelediğinde; COVID-19 Pandemi öncesi dönemde, belirlenen kriterler çerçevesinde en iyi performansı gösteren banka bir kalkınma bankası olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. olmuştur. Ardından ikinci sırada ise Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. yer almıştır. Pandemi öncesi 2019 yılında sırası ile Türkiye Garanti Bankası. A.Ş., Türkiye İş Bankası. A.Ş., Yapı ve Kredi Bank A.Ş., Akbank T.A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Şekerbank. yer almaktadır.

CRİTİC -PROMETHEE II 2019 2020 2021

Türkiye Halk Bankası A.Ş. 10 11 10

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. 9 10 11

Akbank T.A.Ş. 6 5 8

Şekerbank T.A.Ş. 11 9 4

Türkiye İş Bankası A.Ş. 4 4 3

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. 5 6 6

ICBC Turkey Bank A.Ş. 7 8 9

QNB Finansbank A.Ş. 8 3 2

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 3 7 7

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 1 1 1

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 2 2 5

131

PANDEMİ dönemi 2020 yılında da Pandemi öncesi ile aynı şekilde en iyi performans gösteren ilk iki banka kalkınma bankaları olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2020 yılında sırasıyla, QNB Finansbank. A.Ş., Türkiye İş Bankası. A.Ş., Akbank. T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bank A.Ş., Türkiye Garanti Bank. A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Şekerbank.

T.A.Ş. Türkiye Vakıflar Bankası. T.A.O., ve Türkiye Halk Bankası. A.Ş. sıralamada yer almaktadır.

PANDEMİ dönemi 2021 yılında en iyi performans gösteren banka kalkınma bankası olan Türkiye Kalınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’dir. Ardından ikinci sırada ise yabancı sermayeli QNB Finansbank. A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2021 yılında bankalar sırasıyla Türkiye İş Bankası. A.Ş., Şekerbank. T.A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası.

A.Ş., Yapı ve Kredi Bank. A.Ş., Türkiye Garanti Bankası. A.Ş., Akbank. T.A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Halk Bank. A.Ş. ve Türkiye Vakıflar Bank T.A.O. şeklinde sıralanmaktadır.

4.4.2.4.BORDA Sayım Yöntemi Sonuçları

Yıllar için bulunan BORDA Sayım yöntemi skorlarına ait tablolar EK 2 bölümünde (DEMATEL yöntemi için Tablo EK 2.19,20,21 ve CRITIC yöntemi için Tablo EK 2.22,23,24 ) yer almaktadır.

Tablo 4.11’de bankaların yıllara göre DEMATEL temelli BORDA yöntemi ile elde edilen performans sıralamaları yer almaktadır.

132

Tablo 4.11: DEMATEL Temelli BORDA Sayım Yöntemi İle Bankaların Performans Sıraları

Tablo 4.11 incelediğinde, COVID-19 Pandemi öncesi dönemde belirlenen kriterler çerçevesinde en iyi performansı gösteren banka Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. olmuştur. Ardından ikinci sırada ise Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. yer almıştır. Pandemi öncesi dönemde 2019 yılında sırasıyla; Türkiye Garanti Bank A.Ş., Türkiye İş Bankası.A.Ş., Yapı ve Kredi Bank A.Ş., Akbank. T.A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., QNB Finansbank. A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası. T.A.O., Türkiye Halk Bankası.

A.Ş. ve Şekerbank. T.A.Ş. yer almaktadır.

PANDEMİ dönemi 2020 yılında da pandemi öncesi ile aynı şekilde en iyi performans gösteren ilk iki banka kalkınma bankaları olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2020 yılında sırasıyla; QNB Finansbank. A.Ş., Türkiye İş Bankası. A.Ş., Akbank T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası. A.Ş., Türkiye Garanti Bankası. A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Şekerbank.

T.A.Ş. Türkiye Vakıflar Bankası. T.A.O., ve Türkiye Halk Bank A.Ş. yer almaktadır.

PANDEMİ dönemi 2021 yılında en iyi performans gösteren banka kalkınma bankası olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’dir. Ardından ikinci sırada ise yabancı sermayeli QNB Finansbank. A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2021 yılında sırasıyla Türkiye İş Bankası. A.Ş., Şekerbank. T.A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bank. A.Ş., Türkiye Garanti Bankası. A.Ş., Akbank. T.A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Halk Bank. A.Ş. ve Türkiye Vakıflar Bankası. T.A.O. yer almaktadır.

DEMATEL-BORDA 2019 2020 2021

Türkiye Halk Bankası A.Ş. 10 11 11

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. 9 10 10

Akbank T.A.Ş. 8 5 7

Şekerbank T.A.Ş. 11 9 6

Türkiye İş Bankası A.Ş. 4 4 3

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. 7 6 5

ICBC Turkey Bank A.Ş. 5 8 9

QNB Finansbank A.Ş. 6 3 4

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 3 7 8

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 1 1 1

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 2 2 2

133

Pandemi dönemi performansı kötü olan bankalar kamu bankaları, en iyi performansı gösteren bankalar ise kalkınma bankalarıdır. Pandemi dönemi öncesine göre özel sermayeli (Akbank, Şekerbank, İş Bankası, Yapı Kredi bankası) performansları artmıştır.

Yabancı sermayeli (ICBC Turkey ve Garanti Bankası) performansları düşmüştür.

Tablo 4.12’de bankaların yıllara göre CRITIC temelli BORDA yöntemi ile elde edilen performans sıralamaları yer almaktadır.

Tablo 4.12: CRITIC Temelli BORDA Sıralama Yöntemi İle Bankaların Performans Sıraları

Tablo 4.12’de yer alan sonuçlar incelediğinde, COVID-19 Pandemi öncesi dönemde belirlenen kriterler çerçevesinde en iyi performansı gösteren banka kalkınma bankası olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. olmuştur. Ardından ikinci sırada ise Türkiye Garanti Bankası. A.Ş. yer almıştır. Pandemi öncesi dönemde 2019 yılında sırasıyla;

Türkiye İş Bankası. A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., Akbank. T.A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Vakıflar.

Bankası T.A.O., Türkiye Halk Bank A.Ş. ve Şekerbank. TA.Ş. yer almaktadır.

PANDEMİ dönemi 2020 yılında da Pandemi öncesi ile aynı şekilde en iyi performans gösteren ilk banka bir kalkınma bankası olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.

olmuştur. Ardından 2. Sırada ise QNB Finansbank A.Ş. gelmektedir. Pandemi dönemi

CRİTİC -BORDA 2019 2020 2021

Türkiye Halk Bankası A.Ş. 10 11 10

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. 9 10 11

Akbank T.A.Ş. 7 5 7

Şekerbank T.A.Ş. 11 7 4

Türkiye İş Bankası A.Ş. 3 4 3

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. 5 6 6

ICBC Turkey Bank A.Ş. 8 9 9

QNB Finansbank A.Ş. 6 2 2

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 2 8 8

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 1 1 1

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 4 3 5

134

2020 yılında sırasıyla; Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası. A.Ş., Akbank. T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bank A.Ş., Şekerbank. T.A.Ş., Türkiye Garanti Bank A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası. T.A.O., ve Türkiye Halk Bank A.Ş. yer almaktadır.

PANDEMİ dönemi 2021 yılında en iyi performans gösteren diğer iki dönemle aynı şekilde olmuş ve bu banka Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası. A.Ş.’dir. Ardından ikinci sırada ise yabancı sermayeli QNB Finansbank. A.Ş. olmuştur. Pandemi dönemi 2021 yılında sırasıyla; Türkiye İş Bankası. A.Ş., Şekerbank. T.A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bank A.Ş., Akbank. T.A.Ş., Türkiye Garanti Bankası. A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Türkiye Halk Bank A.Ş. ve Türkiye Vakıflar Bankası. T.A.O. yer almaktadır.

Pandemi dönemi performansı kötü olan bankalar kamu bankaları, en iyi performansı gösteren bankalar ise Kalkınma ve Yatırım Bankası ve QNB Finansbank olmuştur.

Pandemi dönemi öncesine göre özel sermayeli bankalardan yalnızca Şekerbank’ da ciddi bir performans artışı olmuştur. Pandemi dönemi öncesine göre pandemi döneminde Yabancı sermayeli bankalardan QNB Finansbank performansı artmış ve buna bağlı sırası yükselmiştir. Yabancı sermayeli bankalardan Garanti Bankası’nın performansı ciddi oranda düşmüştür.

135