• Sonuç bulunamadı

Etkinlik Raporlar›n›n Portala Yüklenmesi

Belgede Ö RETMENL K UYGULAMASI-I (sayfa 57-60)

Etkinlik raporlar› bilgisayar ortam›nda Microsoft Office Word Program› kullan›-larak haz›rlanacak; ancak ç›kt›lar› al›narak dosyalanmadan, ders için haz›rlanan portal arac›l›¤› ile direkt olarak internet ortam›ndan Aç›kö¤retim Fakültesine ulafl-t›r›lacakt›r. “Etkinlik Raporlar›n›n Haz›rlanmas›” aflamas›nda ifade edildi¤i gibi Mic-rosoft Office Wordprogram›nda haz›rlanan ve bilgisayara kaydedilen raporlar›n portala yüklenmesi için öncelikle internet ba¤lant›s› gerekmektedir. Daha sonra portalda oturum açt›ktan sonra bilgisayara kaydedilmifl olan Word Belgesini por-tala yüklemelidir. E-portfolyo uygulamas›nda ö¤renciler uygulama ö¤ret-menlerine ayr›ca elden dosya teslimi yapmayacaklard›r.

Ö¤retmen aday›, k›lavuzda belirtilen flekilde raporlar›n› haz›rlar. Bu süreçte uy-gulama ö¤retmeni ö¤retmen aday›na rehberlik eder. Ö¤retmen aday› raporlar›n›

düzenli olarak e-portfolyo portal›na yükler. Etkinlik raporlar›n›n portala yüklen-mesi için izlenyüklen-mesi gereken aflamalar flu flekildedir.

1. Kullan›c› ad› ve flifreniz ile e-portfolyo portal›nda oturum açt›ktan sonra, ön-celikle “Derslerim” sekmesi alt›nda “Ö¤retmenlik Uygulamas› I” dersine t›k-lay›n›z. Daha sonra aç›lan sayfada rapor yüklemek istedi¤iniz etkinlik ismi-ne t›klay›n›z. ‹lgili etkinli¤in sayfas› aç›lacakt›r.

2. Aç›lan sayfada yukar›da k›rm›z› renk ile vurg›lanm›fl olan “Etkinlik Gönder”

ba¤lant›s›na t›klay›n›z. Bu aflama tüm etkinlikler için ayn›d›r. Etkinliklerin tümünde raporunuzu yüklemek için ilgili etkinli¤in sayfas›nda “Etkinlik Gönder” ba¤lant›s›na t›klaman›z gerekmektedir. ‹fllemler ile ilgili görüntü fiekil 5.3’te verilmifltir.

51

5. Ünite - Ö¤retmenlik Uygulamas›-I Dersi E-Portfolyo Uygulamas›

S O R U

SIRA S‹ZDE SIRA S‹ZDE

AMAÇLARIMIZ

3. Aç›lan pencerede yapman›z gereken iflleme ve etkinlik gönderme il ilgili dikkat edilmesi gereken aç›klamalara yer verilmifltir. fiekil 5.4’te k›rm›z› renk ile vurgulanm›fl olan “Dosya Seç” ba¤lant›s›na t›klay›n›z. Ekranda dosyan›z›

seçmeniz gereken pencere aç›lacakt›r. Daha önceden haz›rlay›p, bilgisayar›-n›za kaydetmifl oldu¤unuz belgeyi fiekil 5.5’teki örnekte oldu¤u gibi fleçiniz.

4. Bu aflamada daha önceden haz›rlay›p, bilgisayar›n›za kaydetmifl oldu¤unuz belgeyi seçerek, dosya yükleme ifllemini gerçeklefltirmeniz gerekmektedir.

fiekil 5.5’teki örnekte oldu¤u gibi etkinlik raporunuza ait Word belgesini se-çerek “Aç” ba¤lant›s›na t›klay›n›z.

fiekil 5.3 Etkinlik Gönderme Ekran›

fiekil 5.4 Etkinlik Gönderme Ekran› - 2

fiekil 5.5 Etkinlik Gönderme Ekran› - 3

5. Seçti¤iniz dosyan›n portala yüklenmesi tamamlan›nca fiekil 5.6’da vurgulan-d›¤› gibi etkinli¤iniz gönderdi¤iniz tarih ve saat ekranda görülecektir. E¤er bu alanda herhangi bir fley yazm›yor ya da “Bu etkinli¤i göndermediniz” ya-z›yor ise, dosya yükleme ifllemi tamamlanmam›flt›r. Bu durumda fiekil 5.3’ten itibaren tüm aflamalar› yeniden uygulay›n›z.

6. Raporlar›n›z› portala yükledikten sonra uygulama ö¤retmeninizin verece¤i geribildirimleri fiekil 5.6’da yer alan “Yorumlar” bölümünden takip edebi-lirsiniz. Sizde etkinlik raporunuza, uygulama sürecinize ya da devam duru-munuza iliflkin bir aç›klama yapmak istedi¤inizde, “Yorumlar” bölümünü kullanabilirsiniz.

Sa¤l›k sorunlar›ndan dolay› uygulamaya gidemedi¤iniz haftalarda portala yüklemeniz ge-reken etkinlik raporu yerine sa¤l›k raporunuzu yükledi¤inizde, fiekil 5.6’daki “Yorumlar”

bölümüne “Sa¤l›k sorunlar›mdan dolay› bu hafta uygulamaya kat›lamad›m. Sa¤l›k raporumu Ek’te görebilirsiniz. Etkinli¤in telafisinin ??/??/??? tarihinde yap›lmas›

planlanmaktad›r.” fleklinde not düflebilirsiniz.

Ö¤retmen adaylar›n›n haz›rlad›klar› raporlar› her hafta düzenli olarak portala yüklemesi gerekmektedir. Etkinlikler ara s›nav ve dönem sonu etkinlikleri fleklin-de s›n›fland›r›lm›flt›r. Ara s›nav için sorumlu olunan tüm etkinlikler aras›nav dö-nemine kadar aç›k kalacakt›r. Aras›nav dönemi geldi¤inde aras›nav etkinlikleri yükleme ve düzeltmeler için kapat›lacakt›r. Dönem sonu etkinlikleri ise, aras›nav döneminden sonra aktif hale gelecektir ve dönem sonuna kadar aç›k olacakt›r.

Her hafta düzenli olarak Portala yüklenen etkinlik raporlar›, uygulama ö¤retmen-leri ve dan›flmanlar taraf›ndan de¤erlendirilecektir. Ö¤retmen adaylar›, uygulama ö¤retmenlerinin verdi¤i geribildirimlere göre etkinlik raporlar›n› bir hafta içinde yeniden düzeltip Portala yükleyebileceklerdir. Düzeltme yap›lan rapor e-Port-folyo sistemine tekrar yüklendi¤inde daha önce yükledi¤iniz rapor silin-mifl olacakt›r.Uygulama ö¤retmenlerinin geribildirimleri do¤rultusunda yap›lan düzeltmeler, ö¤retmen adaylar›n›n gelen uyar› ve önerileri ne derece dikkate al-m›fl oldu¤u ile ilgili uygulama ö¤retmeni ve dan›flmanlara fikir verecektir. Ö¤ret-men aday›n›n uygulama için sarf etti¤i çaba da nesnel bir flekilde de¤erlendiril-mifl olacakt›r.

53

5. Ünite - Ö¤retmenlik Uygulamas›-I Dersi E-Portfolyo Uygulamas›

fiekil 5.6 Etkinlik Gönderme Ekran› - 4

S O R U

D ‹ K K A T SIRA S‹ZDE

DÜfiÜNEL‹M

SIRA S‹ZDE

S O R U

DÜfiÜNEL‹M

D ‹ K K A T

SIRA S‹ZDE SIRA S‹ZDE

AMAÇLARIMIZ

AMAÇLARIMIZ

N N

K ‹ T A P

T E L E V ‹ Z Y O N

K ‹ T A P

T E L E V ‹ Z Y O N

‹ N T E R N E T ‹ N T E R N E T

‹lk yükleme ve düzeltme haftas›n› kapsayan iki haftal›k sürecin sonucunda raporlar uygu-lama ö¤retmenleri ve dan›flmanlar taraf›ndan de¤erlendirilip notland›r›laca¤›ndan, eksik de¤erlendirme olmamas› için etkinlik raporlar›n›n zaman›nda portal yüklenmesi gerek-mektedir. De¤erlendirme döneminde geç yüklenen raporlar›n de¤erlendirlmeye al›nma-mas› ile ilgili sorumluluk ö¤retmen adaylar›n›n kendilerine aittir.

E-portfolyo uygulamas›nda raporlar›n portala yüklenmesinde dikkate edilmesi gereken noktalar flunlard›r:

• Raporlar›n portala yüklenmesi ile ilgili olarak ö¤retmen adaylar›n›n ön-celikle “Portal Kullan›m K›lavuzu”nu dikkatli bir flekilde incelemeleri gerekmektedir.

• Raporlar›n do¤ru flekilde portala yüklendi¤inden emin olunmas› için, ö¤rmen adaylar›n›n yükleme sonras›nda yükledikleri belgeyi açarak kontrol et-meleri önem tafl›maktad›r.

• Yüklenen raporlar sadece raporu yükleyen ö¤retmen aday›, kendisinden sorumlu uygulama ö¤retmeni ve dan›flman taraf›ndan görüntülenebilmekte-dir. Bunun için raporlar›n ö¤retmen adaylar›na ait alanlarda ilgili etkinlik bafll›¤› alt›na yüklenmesi gerekmektedir.

• Kiflisel çal›flma alanlar›nda “Yorumlar” bölümüne b›rak›lan mesajlarda etik kurallara dikkat edilmesi ve kat›l›mc›lar›n ö¤retmenlik mesle¤ine yak›fl›r flekilde iletiflim ve etkileflim kurmalar› son derece önemlidir.

Ö¤retmen adaylar›n›n devam durumlar› da portal üzerinden takip edilmektedir.

Her etkinlik için tan›nan ‹ki haftal›k sürenin sonuna kadar Portala herhangi bir etkinlik raporu yüklenmemifl ise, ö¤retmen aday› o hafta devams›z ka-bul edilecektir. Sa¤l›k nedenlerinden dolay› o hafta uygulamaya kat›lamayan ve Portala etkinlik raporunu yükleyemeyen ö¤renci o hafta için ald›¤› sa¤l›k raporu-nu elektronik ortama aktararak Portala yüklemelidir. Raporlu olunan hafta için te-lafinin ne zaman yap›laca¤› uygulama ö¤retmeni ve ö¤retmen aday› taraf›ndan ka-rarlaflt›r›lmal› ve Portalda belirtilmelidir.

Belgede Ö RETMENL K UYGULAMASI-I (sayfa 57-60)

Benzer Belgeler