• Sonuç bulunamadı

ETK‹NL‹K PLANI Etkinlik Çeflidi : Küçük grup matematik etkinli¤i

Belgede Ö RETMENL K UYGULAMASI-I (sayfa 39-43)

Etkinlik Planlar›n›n Haz›rlanmas›

ETK‹NL‹K PLANI Etkinlik Çeflidi : Küçük grup matematik etkinli¤i

Yafl Grubu :60-69 ay

33

3. Ünite - Ö¤retmenlik Uygulamas›-I Dersi Ö¤retmen Aday› K›lavuzu

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELER‹

Biliflsel Geliflim

Kazan›m 2. Nesne/durum/olayla ilgili tah-minde bulunur.(Göstergeleri: Nesne / durum / olayla ilgili tahminini söyler. Tahmini ile ilgili ipuçlar›n› aç›klar. Gerçek durumu inceler. Tah-mini ile gerçek durumu karfl›laflt›r›r).

Kazan›m 4. Nesneleri sayar. (Göstergeleri:

‹leriye do¤ru birer ritmik sayar. Sayd›¤› nesnele-rin kaç tane oldu¤unu söyler).

Kazan›m 7. Nesne veya varl›klar› özellikle-rine göre gruplar.(Göstergeleri: Nesne / var-l›klar› rengine, büyüklü¤üne göre gruplar).

Kazan›m 20. Nesne / sembollerle grafik ha-z›rlar.(Göstergeleri: Nesneleri kullanarak gra-fik oluflturur. Nesneleri sembollerle göstererek grafik oluflturur. Grafi¤i oluflturan nesneleri ve-ya sembolleri save-yar. Grafi¤i inceleyerek sonuç-lar› aç›klar).

Sosyal ve Duygusal Geliflim

Kazan›m 10. Sorumluluklar›n› yerine geti-rir.(Göstergeleri: Sorumluluk almaya istekli ol-du¤unu gösterir. Üstlendi¤i sorumlulu¤u yerine getirir).

Motor Geliflim

Kazan›m 4. Küçük kas kullan›m› gerektiren hareketleri yapar.(Göstergeleri: Kalemi do¤-ru tutar. Kalem kontrolünü sa¤lar).

Ö⁄RENME SÜREC‹

Ö¤retmen çocuklar›n ilgisini çekmek ve etkin-li¤e girifl yapabilmek amac›yla hepsini s›n›f›n ortas›nda toplar ve hep birlikte “büyü büyü – küçül küçül” oyununu bir-iki kez oynarlar. Da-ha sonra dört farkl› renkte (sar›, mavi, yeflil ve k›rm›z›), farkl› say›da ve her renkten iki farkl›

boyutta (küçük ve büyük) çok say›da dü¤me-yi çocuklar›n hepsinin görebilece¤i bir biçim-de yere dökerek incelemelerini ister. (Her bir renkten en fazla on tane dü¤me bulunmakta-d›r). Daha sonra çocuklara; “sizce burada kaç farkl› renkte dü¤me olabilir?” “En çok hangi renkten olabilir?” gibi sorular yönelterek tah-minde bulunmalar›n› ister. Tahminleri dinle-dikten sonra çocuklar› geliflim düzeylerini göz önünde bulundurarak dört gruba ay›r›r. Her gruba dü¤melerin renklerinden birinin ad›n›

ve ayn› renkte küçük bir sepet vererek dü¤me y›¤›n› içerisinden kendi gruplar›n›n renkleri ile ayn› olan dü¤meleri toplamalar›n› ister. Bun-dan sonra çocuklar çal›flmalar›na küçük grup-lar halinde devam ederler. Ö¤retmen her gru-ba grafik yap›m› için haz›rlanm›fl (bkz. mater-yaller bölümü) birer tane beyaz fon kartonu ile renkli boya kalemleri verir. Çocuklardan her grubun sepetindeki dü¤meleri önce say-mas›n› sonra fon kartonunun birinci bölümü-ne kendi renklerindeki boya kalemi ile her ku-tuda bir daire olacak biçimde dü¤melerinin sa-y›s› kadar daire çizerek grafiklerini oluflturma-lar›n› ister. Daha sonra çocuklara dü¤melerin büyüklüklerine dikkat ederek incelemelerini ve gruplamalar›n› (büyük-küçük) söyler. Grup-lama ifllemini tamamlayan gruplardan fon kar-tonunun ikinci bölümüne ellerindeki büyük dü¤me say›s› kadar büyük daire, küçük dü¤-me say›s› kadar küçük daire çizerek grafik olufl-turmalar›n› ve saymalar›n› ister. Çocuklar çal›fl-malar›n› yaparken ö¤retmen onlara k›lavuzluk ederken ayn› zamanda kazan›mlar› ile ilgili gözlem yapar.

A‹LE KATILIMI

Ailelere k›sa bir bilgi notu gönderilerek s›n›fta yap›lan grafik çal›flmas› hakk›nda bilgi verilir.

Evde çocu¤un oyuncaklar› ya da giysilerini kul-lanarak bu tür basit grafik haz›rlama çal›flmalar›

yapabilecekleri konusunda öneride bulunulur.

MATERYALLER

• Dört farkl› renkte (sar›, mavi, yeflil ve k›rm›z›), farkl›

say›da ve her renkten iki farkl› boyutta (küçük ve bü-yük) dü¤meler

• Beyaz fon kartonu

• Boya kalemleri

Çal›flmalar tamamland›ktan sonra her bir grup haz›rlad›¤› grafi¤i kullanarak hangi renkten kaç tane dü¤meleri ol-du¤unu ve bunlar›n kaç tanesinin bü-yük, kaç tanesinin küçük oldu¤unu ar-kadafllar›na anlat›r ve grafikler s›n›fa as›l›r. Daha sonra ö¤retmen çocuklara afla¤›daki sorular› yönelterek etkinli¤i bir kez daha gözden geçirmelerini sa¤-lar:

• Etkinli¤imizin bafl›nda dü¤melerin say›lar› konusunda nas›l bir tahmin-de bulunmufltunuz?

• Tahminlerimizle grafikleri karfl›lafl-t›r›rsak ne söyleyebiliriz?

o En çok hangi renkte dü¤me var-m›fl?

o En az hangi renkte dü¤me var-m›fl?

o (Her bir renk için) büyük meler mi daha çok küçük dü¤-meler mi?

• Arkadafllar›n›zla grup çal›flmas› yap-mak hoflunuza gitti mi? Zor muydu?

• S›n›f›m›zda baflka grafikler var m›?

• Baflka neler için grafik haz›rlayabi-liriz?

UYARLAMA

(‹flitme yetersizli¤i olan bir çocuk için)

‹flitme yetersizli¤i olan çocuklar nesneleri efllefltirme, grup-lama gibi sözel olmayan zihinsel etkinliklerde normal ifli-ten yafl›tlar›na benzer performans gösterdikleri için etkin-li¤in içeri¤inde herhangi bir de¤ifliklik yap›lmas›na gerek yoktur. Ancak etkinlikle ilgili soru ve yönergeleri iflitme yetersizli¤i olan çocu¤un anlayabilmesi için ö¤retmene ya-k›n, onu rahatça görebilece¤i bir durumda olmas›na dik-kat edilmeli ayr›ca yönergeler verilirken görsel destek sa¤-lanmal›d›r. Çocu¤un grup çal›flmas›nda etkin rol almas›

desteklenmelidir.

Etkinli¤in Genel De¤erlendirilmesi

• Çocuklar›n kazan›mlar› ve kat›l›mlar›,

• Uygulama sürecinde materyal, yöntem ve e¤itim ortam›,

• Süreç hakk›ndaki düflünceler ile ilgili de¤erlendirmeler program, çocuk ve ö¤retmen aç›s›ndan ayr› ayr› yaz›l›r.

Gözlem ‹çin Belirlenen Çocu¤u Tan›maya Yönelik Gözlem Tekniklerinin Kullan›larak Gerekli Formun Doldurulmas›

Ö¤retmenlik Uygulamas› I dersi etkinlikleri kapsam›nda uygulama yapt›¤›n›z s›n›f içerisinde bir çocu¤u gözlemek üzere belirlemeniz gerekmektedir. Bu amaçla, uy-gulama ö¤retmeninizin de önerilerini alarak, ayn› s›n›fta uyuy-gulama yapan arkadafl-lar›n›zla birlikte birbirinizden farkl› birer çocuk belirleyiniz. Çocu¤a ait kiflisel bil-gileri (do¤um tarihi ve yeri, aile bilbil-gileri vb.) uygulama ö¤retmeninizden isteyerek çocukla ilgili haz›rlayaca¤›n›z belgelere ekleyiniz. Daha sonra çocu¤u tan›maya yönelik teknikleri kullanarak Geliflim Gözlem Formlar›n› doldurunuz. Formun te-mel özellikleri ve doldurulmas› s›ras›nda dikkat edilmesi gereken noktalar afla¤›da aç›klanm›flt›r.

M‹LL‹ E⁄‹T‹M BAKANLI⁄I OKUL ÖNCES‹ E⁄‹T‹M PROGRAMI GEL‹fi‹M GÖZLEM FORMU

Okul Ad› :. . . Ö¤retmenin Ad› ve Soyad› :. . . Çocu¤un Ad› ve Soyad› :. . . Çocu¤un Do¤um Tarihi :.... /.... / 20....

Çocu¤un Cinsiyet :...

*MEB (2013) Okulöncesi E¤itim Program›ndan al›nm›flt›r.

35

3. Ünite - Ö¤retmenlik Uygulamas›-I Dersi Ö¤retmen Aday› K›lavuzu

Geliflim Alanlar›

Gözlem Tarihi

Motor Geliflim

Biliflsel Geliflim

Dil Geliflimi

Sosyal ve Duygusal Geliflim

Özbak›m Becerileri

.... /.... / 20....

.... /.... / 20....

.... /.... / 20....

.... /.... / 20....

Görüfl ve Öneriler

Geliflim Gözlem Formu çocuklar›n geliflimlerine iliflkin gözlemlerin kaydedil-mesi amac›yla haz›rlanm›flt›r. Sizden gözledi¤iniz çocu¤un geliflimsel ilerlemeleri-ni ve desteklenmesi gereken geliflimsel özellikleriilerlemeleri-ni bu forma kaydetmeilerlemeleri-niz beklen-mektedir. Gözlem tarihleri artt›kça formun gözlem sat›r› ço¤alt›larak kullan›lmal›-d›r. Gözlem yap›lan gün içinde çocu¤un tüm geliflim alanlar›na yönelik kayda de¤er özellikler aç›klay›c› ifadelerle belirtilmelidir. Örne¤in “sorumluluklar›n›

yerine getirdi” ifadesi yerine, bunun nas›l bir ortamda ve hangi durumda gözlen-di¤i ile ilgili küçük ayr›nt›lara yer verilmelidir.

Ö¤retmen aday›; çal›flma plan› örne¤i, etkinlik planlar›, Geliflim Gözlem For-munu haz›rlad›ktan sonra kendisine verilen zaman dilimi içerisinde e-portfolyo portal›na yüklemelidir. Ö¤retmen aday›n›n portala yükledi¤i etkinlikler uygulama ö¤retmeni taraf›ndan de¤erlendirilerek en k›sa sürede dönüt verilir. Ö¤retmen aday› dönütler do¤rultusunda etkinlik raporlar›nda düzenleme yaparak kendisine verilen süre içerisinde tekrar portala yükler. Etkinliklerin de¤erlendirilmesinde e-portfolyo portal›na en son yüklenen etkinlik temel al›n›r. Portal›n kullan›m› ile il-gili aç›klamalara 5. ünitede yer verilmifltir.

Yararlan›lan Kaynaklar

MEB (2013). Okulöncesi E¤itim Program›. http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx/

program2.aspx?islem =1&kno=202

EK 1

ÇALIfiMA PLANI UYGULAMA OKULU:

Ö¤retmen Aday› Uygulama Ö¤retmeni

Ad› Soyad› / ‹mza Ad› Soyad› / ‹mza

HAFTA UYGULAMA TAR‹H‹ UYGULANACAK ETK‹NL‹K

1

37

Ö¤retmenlik

Uygulamas›-I Dersi

Belgede Ö RETMENL K UYGULAMASI-I (sayfa 39-43)

Benzer Belgeler