• Sonuç bulunamadı

C. ALAN ARAŞTIRMASINDA ELDE EDİLEN BULGULAR

1. Eğitimciler ve TKY Paradigması

basit tablolar oluşturulmuştur. Bu tablolar alan araştırmasının temel analiz yöntemi olmayıp yalnızca anlaşılırlığı arttırmak amacını taşımaktadır.

etmekte, bu noktada orataya çıkan bir boşluğun TKY’nin gerek özelde gerekse kamuda uygulanmasını en başından engelemektedir. Bu soruya verilen cevaplar aşağıdaki tabloda görüldüğü şekildedir:

Tablo 10: Eğitimciler, TKY ve TKY’nin Uygulanma Alanları (%) AAAL İMKB

EVET 85 75

HAYIR 15

n=20

25 n=20 Soru:TKY Ve Uygulama Alanları Hakkında Bilginiz Var Mı?

Kaynak: Mülakatlar

Tablo 10’dan da görüldüğü üzere “TKY hakkında bilginiz var mı” sorusunun genel itbarıyla yanıtı evet gibi görünmekle beraber mülakatlar sırasında eğitimcilerin bilgilerinin yalnızca TKY diye bir kavramın varlığını duymakla sınırlı kaldığı anlaşılmıştır. Zira her iki okulun da TKY konusunda çalışan ekipleri ve TKY’nin okullarında etkin bir şekilde uygulanmaya çalışıldığını belirten idarecileri olmasına rağmen, halen tüm öğretmenlere TKY’nin ne olduğu ve nasıl uygulandığı anlatılamamıştır. Öğretmenlerin genel olarak belirttiği nokta TKY’nin ne olduğunu duydukları ancak bu konuda detaylı bir bilgiye sahip olmadıkları yönündedir.

TKY’nin ne olduğunu bilmeyen öğretmenler ise en azından “TKY’nin açılımını biliyor musunuz?” sorusuna dahi zor ve kendilerinden emin olmadan cevap vermektedirler. Söz konusu durum Türkiye genelinde uygulanması planlanan TKY sisteminin henüz uygulamayı başlatan okullarda dahi tam olarak yaygınlaştırılamadığının en açık örneği olarak kabul edilebilir. Ayrıca Ankara’nın merkezinde yer alan okulların her türlü yeniliğe ve uygulamaya daha çabuk ulaşabildiği düşünülecek olunursa, Türkiye’nin diğer şehirlerinde yer alan, özellikle de birçok imkandan yoksun kırsaldaki okullar için TKY’nin anlatılması ve benimsetilmesi çok uzak görünmektedir.

TKY’nin ne olduğunu bildiğini belirten öğretmenlerin ise tam olarak TKY’nin nasıl ortaya çıktığı ve uygulama alanlarının ne olduğu konusunda doğru ve

tam bir bilgiye sahip olmadığı gözlemlenmiştir. Eğitim alanında yararlanılan bir sistem olduğunu belirten eğitimciler isminden de anlaşıldığı şekilde eğitimde kalitenin artmasının bu sistemle gerçekleşebileceğini duyduklarını söylemişlerdir.

Eğitimde TKY uygulamalarının nasıl bir faydası olduğuna dair sorulan soruya ise verilen yanıtların bir bölümü şöyledir:

Fiziki şartlardaki eksikliklerin tamamlanması ve bu şekilde ders için gerekli olan altyapının oluşturulması TKY ile mümkün olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca TKY öğrencilere de uygulanabilir ve onların ortak davranış özellikleri kazanması sağlanırsa bana göre o zaman

amacına ulaşmış olur.

(AAAL, Kadın, 35, Biyoloji)

Ben TKY ekibinde yer alıyorum ve bu konuda bazı eğitimlere de devam ettim bu nedenle bana göre gerektiği şekilde uygulanabildiği takdirde TKY eğitimcilere oldukça faydalı olacaktır. Örneğin benim çalışmalarıma TKY oldukça kolaylık sağladı çünkü almış olduğum eğitimlerden sonra daha planlı çalışmaya, kendime hedef koymaya ve koyduğum hedeflere ulaşmak için çabalamaya başladım. Bu şekilde kişisel gelişimimi de sağladığımı düşünüyorum.

(İMKB, Kadın, 45, Türk Dili ve Edebiyatı) TKY ile ilgili detaylı bir bilgim olmadığı için eğitim sistemine nasıl bir faydası olacağını ben bilemiyorum ama herhalde isminden anlaşıldığı şekilde eğitimde kalitenin artmasını sağlayacaktır. Yine de bunun kısa vadede olabileceğine inanmıyorum çünkü bizim okulumuzda kalite ekibi oluşturulmasına rağmen henüz bize verilen bir eğitim yok ve ben derslerimde bu yönde bir uygulama kullanmıyorum.

(AAAL, Kadın, 36, Türk Dili ve Edebiyatı)

Örnek olarak alıntılanan yanıtlardan da anlaşılabileceği üzere TKY konusundaki görüşler konunun içinde olan, tam olarak dahil olmayarak kulaktan duyma genel bilgiye sahip olan ve konuyla ilgili bilgisi olmayanlar şeklinde özetlenebilecek bir durum arz etmektedir. Söz konusu gruplandırmayı derinlemesine mülakat yapılan öğretmenlerin sayısı üzerinden somutlaştırmak gerekirse; mülakat yapılan 40 öğretmenden 8 tanesi TKY hakkında bilgisi olmadığını, 23 tanesi TKY’nin ne olduğunu bildiğini ancak somut olarak uygulamaya koymadığını ya da birebir bu süreçten etkilenmediğini söylemiş, 9 öğretmen ise kalite ekibi içinde yer aldıklarını ve TKY konusunda aldıkları eğitimlerle konu hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtmişlerdir.

TKY’nin eğitim sistemi içinde uygulanma çalışmalarının içinde olan grup bu konuyu oldukça içselleştirmekte ve eleştirel olarak ele alamamaktadır. TKY’nin eğitim sisteminde uygulanmasının götürülerinin olup olmadığına ilişkin sorulara söz konusu grup “yararı var ancak zorluğu ya da götürüsü olduğunu düşünmedikleri”ni belirtirken diğer iki grup henüz konuyu içselleştirmedikleri için daha eleştirel yaklaşabilmişlerdir. Ancak onların da eksik olan noktası, konuyu tam olarak bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Duyumlarına göre yapmış oldukları eleştiriler sağlam temellere dayanmamaktadır. Aşağıda bu durumla ilgili birkaç mülakat alıntısına yer verilmektedir:

Bana göre TKY’nin en önemli götürüsü öğrenciyi ön plana çıkararak öğretmeni zayıflatmasıdır. TKY ile ilgili öyle şeyler söylüyorlar ki derslerde öğretmenin hiçbir ağırlığı kalmaz bu sistemde…

(AAAL, Erkek, 50, Kimya)

TKY esasen bir ekip çalışması, veli-öğretmen-öğrenci işbirliği gerektiriyor ancak böyle bir işbirliğini sağlamak tahmin edersiniz ki çok zor bir şey ayrıca bu konuda taraflara herhangi bir motivasyon sağlayıcı şey yapılmamaktadır. Bu nedenle de bana göre TKY kağıt üzerinde kalmaktadır.

(İMKB, Kadın, 35, Turizm)

TKY uygulamada zorluklar yaratan bir sistem bana göre çünkü kalite ekibinde olan arkadaşlarımızı görüyoruz ders dışı zamanlarda da TKY ile ilgili olarak çalışıyorlar ve emek harcıyorlar ama yaptıklarının karşılığında bir şey almadıklarını görüyoruz. Bu nedenle böyle bir sistemin çok uzun bir süre devam edebileceğini düşünmüyorum.

(İMKB, Erkek, 43, Tarih)

TKY’nin götürüsü ve olumsuzlukları konusunda en fazla üzerinde durulan noktalar ekip çalışmasının kağıt üzerinde olduğu gibi pratikte kolay gerçekleştirilememesi, konu üzerinde çalışan eğitimcilerin özellikle maddi olarak herhangi bir motivasyonunun olmaması, öğretmen öğrenci ilişkisini zedeleyici bir yanı bulunması ve teknik ekipman eksikliği nedeniyle de TKY’nin öngörülerinin hepsinin pratikte uygulanamadığı noktasında yoğunlaşmıştır.

Ders işleyiş şekline ve öğrencinin öğrenme sürecine yönelik TKY’nin etkileri hakkında yapılan yorumlar yine üç gruba ayrılan bakış açılarının farklılığını yansıtır şekildedir. TKY’yi içselleştiren grup teknolojinin derslerde kullanımının arttığını, bazı bürokratik engellerin ortadan kalktığını, derslerin karşılıklı paylaşım içinde

geçtiğini belirtirken, diğer iki grup TKY’nin ders işlenişine ve öğrenme sürecine TKY’yi yansıtmadıklarını, zira konu hakkında kendilerinin de tam bir bilgi sahibi olmadıkları için bunun mümkün olmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca teknolojinin derslerde kullanımının teoride düşünüldüğü kadar mümkün olmadığını, çünkü bütün öğretmenlere bilgisayar ya da diğer teknolojik malzemelerin kullanımının öğretilemediği ve her sınıfın eşit teknolojik donanıma sahip olmadığı belirtilmiştir.

Konuyla hakkında bir bilgisi olmayanlar ise derslerinde herhangi bir yeni yöntem kullanmadıklarını bu nedenle de yorum yapamayacaklarını söylemişlerdir.