• Sonuç bulunamadı

YUNANİSTAN

DANİMARKA

a- Danimarka’da eğitimden temelde sorumlu olan hükümetin bir üyesi olan Eğitim Bakanıdır. Danimarka kamu yönetiminde devamlılık geleneği vardır. Bu sebeple, yüksek düzeyli devlet memurlar nadiren politik olarak atanırlar

b- Aynı seviyedeki eğitim kurumlarında öğretmenlik için gerekli olan diplomalara, iyi bir sicile ve öğretim deneyimine sahip olma şartı gözetilmektedir.

c- Belediyeler ve il özel idaresinde ihtiyaç duyulan okul müdürlüğü kadroları ilan edilir. Adaylar skolebestyrelse (ebeveynlerden ve öğretmenlerden oluşan ve okulun sınıf başına düşen azami öğrenci sayısı, okul bütçesi ve okulun aktivite planı gibi konularını belirlemeden sorumlu organ) tarafından değerlendirilir ve tavsiye edilir. Seçim, diplomalar (özgeçmiş) ve mülakat neticesinde belediye konseyi tarafından yapılır. d- İlk ve ortaokul müdürlerinin tayinleri belediye, lise müdürlerininse il

özel idaresi tarafından yapılır.

e- Okul müdürlerinin okula karşı yönetimsel ve eğitimsel sormluluğu vardır.Okul müdürleri okulun aktivitelerinde skolebestyrelse (ebeveynlerden ve öğretmenlerden oluşan organ) ve bekediye konseyine karşı soumludurlar.

f- İlk ve ortaokul seviyesinde hizmet içi eğitim “Royal Danish School of Educational Studies” tarafından organize edilir.

Lise seviyesinde hizmet içi eğitim “Department of Upper Secondary Education” tarafından organize edilir.

FİNLADİYA

a- Finlandiya yerel yönetimi sağlamak amacıyla, eyalet olarak bilinen altı bölgeye bölünmüştür. Her eyalet, kendileri ile ilgili bakanların denetiminde çalışan çeşitli yönetim organlarına –Provincial State Office- sahiptir. Provincial State Office, eğitim ve kültür konularının yanında spor ve gençlik olaylarında da Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde faaliyet yürütür.

b- Finlandiya’da okulların çoğu belediyeler tarafından yürütülür. Okul müdürleri belediyenin memurlarıdır ve belediyenin kanunlarına bağlıdırlar. Her belediyenin yönetmelikleri kapsamında okul müdürlerinin konumların da değişim görülür. Genellikle, mevcut yasa içerisinde geniş bir özerkliğe sahiptirler.

c- Okul müdürleri kaliteli öğretmenlik vasfına ve okul yöneticiliği diplomasına sahip olmalıdır.

d- Görevlendirme müracaat ve mülakat yoluyla yapılmaktadır. Bununla beraber, süreç belediyelere göre farklılık gösterebilir. Örneğin, müdürün seçilmesi belediyenin eğitim kurulu tarafından, yerel hükümet tarafından, eğitim kurulunun başında olan tek bir kişi yahut da birkaç kişiden oluşan bir seçici kurul tarafından yapılabilir. Okul müdürlerinin işe alınması ve görev süreleri her belediyenin kendi yönetmeliği ile belirlenmiştir.

e- Okul müdürleri değerlendirmeye tabi tutulmaz. Bununla beraber eğer atanmaları belli bir süre içinse, işverenleri görevlerini yenilemeden önce onların çalışmalarını değerlendirebilir.

f- Finlandiya’da okul müdürlerinin yılda üç gün hizmet içi eğitim almaları zorunludur. Pedagojik konularda “National Board of Education” –Milli Eğitim Kurulu- hizmet içi eğitim verme konusunda kendini sorumlu sayar.

FRANSA

a- Fransız yönetim sistemi hala katı bir hiyerarşi olarak düzenlenmiştir. Baş kısımda Eğitim Bakanı bulunmaktadır. Eğitim Bakanı bütün okul hizmetlerinden sorumludur ve bu konuda geniş bir yetkiye sahiptir.

b- Okul müdürlüğüne aday olanların üniversite mezunu veya okulun öğretmenleri olmaları gerekmektedir. İlköğretim seviyesinde en az üç yıllık öğretim tecrübesine sahip olmak ve bu pozisyona getirilmeden önce mecburi eğitim almak. Lise seviyesindeyse beş yıllık iş deneyiminden sonra, rekabete açık bir sınavda başarılı olmak ve göreve getirilmeden ve getirildikten sonra mecburi eğitim almak.

c- Okul müdürlerinin atanması:

İlkokul seviyesi: Her bölüm –département- tarafından sağlanan adayların yeterlilik listelerine göre yapılan yerleştirme.

Ortaokul seviyesi: Sınav ya da yıllık yeterlilik listelerine dayalı yerleştirme sistemiyle. Sınavda başarılı olan adaylar, iki aşamalı başlangıç eğitimi alırlar. Birinci kurs 20 hafta sürer ve dönüşümlü görevlendirmeleri –bir kolej, bir lise vb- ve mesleki, teorik, pratik ve metodolojik eğitimi içerir.İkinci kurs en az üç hafta sürer ve okul yönetimi ve idaresi konularında destekleyici mesleki eğitimi içerir.Eğitim recteurs'ın (Milli Eğitim Bakanlığı tarafından seçilmiş, merkezi yönetimin temsilcisi)

girişimiyle; eğitimin içeriğini ve şeklini belirleyen bakanlığın talimatları çerçevesinde ve denetiminde düzenlenir.

d- İlköğretim’de müdürlük pozisyonu için adaylar, Eğitim Bakanlığı’nın - département committee- servislerinin başkanı -inspecteur d'académie- tarafından mülakata tabi tutulur. Komite kararını her adayın dosyalarını inceledikten ve adaylarla mülakat yaptıktan sonra karar verir. Başarılı olanlar, inspecteur d'académie tarafından müdürlük pozisyonuna atanırlar.

Liseler için adaylar sınavla veya yeterlilik listesinden bakan tarafından geçici görevle stajyer olarak atanırlar. Eğitim dönemlerinin sonunda, recteur’ın ( Bakanını bölgedeki temsilcisi) tavsiyesiyle bakan tarafından atanmaları onaylanır.

e- İlköğretim’de öğretmenlerden farklı olarak, okul müdürünün çalışması okulun bağlı olduğu yerden sorumlu Eğitim Müfettişi - Inspector of Education- tarafından değerlendirmeye tabi tutulur. Bu değerlendirme, yönetici değerlendirme sistemine tabidir.

Lise’de Müdürlerin değerlendirilmesi , recteurs ve Eğitim Bakanlığı’nın inspecteurs d'académie bölümü tarafından yapılır. Gerekli görülmesi durumunda bu değerlendirme chefs d'établissement ve vekilleri tarafından genel olarak yapılan teftişler esnasında tutulan raporlara dayanılarak da yapılabilir. Bu değerlendirme de ilgili olanın kariyerine etki edecek yönetici puanları verilir.

f- İlköğretim’de hizmet içi eğitim inspecteur d'académie ‘nin sorumluluğu altında oluşturulan eğitim planı çerçevesinde sunulur.

Lise müdürlerine yönelik hizmet içi eğitim faaliyetleri üniversite düzeyinde organize edilir. Buna ek olarak Eğitim Bakanlığı’nın temelde hizmet içi eğitmenlerine yönelik eğitim faaliyetleri yürütür. Bu eğitim faaliyetlerine katılmak isteğe bağlıdır

HOLLANDA

a- Hollanda eğitim sisteminin belirgin bir özelliği; merkezi bir eğitim sistemiyle, merkezi olmayan bir eğitim sisteminin birleştirilmesidir. Merkezi hükümet, eğitimi yasalar ve yönetmelikler vasıtasıyla denetler.

b- Eğitimi düzenleme yetkisi; merkezi hükümet, eyalet ve belediyenin hükümet yetkileri (bevoegd gezag) arasında bölünmüştür:

c- Okul müdürlerinin nitelikli öğretmen statüsüne sahip olmaları

gerekmektedir. Aynı zamanda okul müdürlerinin yeterli öğretim ve yöneticilik deneyimlerinin olması gerekmektedir.

d- Okul müdürlerini yetkili yönetici (bevoegd gezag) işe alır. Okullar, Okul müdürleri adaylarına iş ilanını, gazeteler ve mesleki dergiler vasıtasıyla duyurur. Herkese açık bir prosedür uygulanır.

e- Yetkili yönetici (bevoegd gezag), okul müdürlerinin atamasını yapan veya onların görevlerine son verir. Devlet okullarına tayin edilen okul müdürleri, Merkezi ve Yerel Yönetim Personel Yasası- Central and Local Government Personnel Act- uyarınca devlet memuru olarak hizmet görür. İstihdamın getirmiş olduğu bütün finansal sorumluluklar hükümet tarafından karşılanır.

f- Okul müdürlerinin hizmet içi eğitime katılma zorunluluğu bulunmaktadır.

İNGİLTERE

a- İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da eğitim-öğretim büyük oranda benzerdir. Eğitimle ilgili sorumluluk; merkezi hükümet, yerel hükümet, okul yönetim organları (İngiltere ve Galler) veya yönetim organları -

boards of governors- (Kuzey İrlanda) ve eğitim personeli arasında tahsis edilmiştir.

b- İngiltere’de ve Galler’de, müdürlerin vasıflı öğretmen statüsüne olmaları gerekmektedir. Kuzey İrlanda’da okul müdürlerinin ülkenin eğitim departmanından - Department of Education for Northern Ireland- onaylanmış vasıflarının olması gerekmektedir. İngiltere’de, Galler’de ve Kuzey İrlanda’da okul müdürlerinin - headteachers/principals – uygun öğretim ve yönetim tecrübesine sahip olmaları gerekir. Hizmetin süresi ve şekli belirtilmemiş olmakla birlikte, okul müdürleri normalde müdür yardımcılığından gelirler..

c- İngiltere’de ve Galler’de, ihtiyaç duyulan okul müdürlükleri kadrosu için ilan verilir ve bütün aday adayların vasıf ve deneyimlerine bakılarak en uygun olanlardan kısa bir aday listesi oluşturulur. Okulun yönetim organı oluşturulan aday listesindeki adayları mülakata alır ve müdür seçimini yapar. Kuzey İrlanda’da, müdür kadrosu için ilan verilir ve seçim Eğitim ve Kütüphane Yönetimi - Education and Library Boards- ve board of governors tarafından yapılır.

d- İngiltere’de ve Galler’de, okul müdürleri devlet memuru (civil servant ) değildir. Yerel eğitim yöneticileri -LEA – okul müdürlerinin ve öğretmenlerin resmi işvereni olsa da, LEA personeli okulun yönetim organı’nın ( school governing body) tavsiyesi üzerine işe alır ve işlerine son verir. Okul müdürleri çoğunlukla sürekli kadrolu olarak atanırlar ama işlerinde sürekli kalmaları garanti değildir. Kuzey İrlanda’da, okul müdürleri okulun kategorisine bağlı olarak; (Education and Library Boards), Katoliklerin yönettiği okullarda (Council) veya (board of governors ) tarafından atanır.

e- İngiltere’de ve Galler’de, bütün öğretmenler ve okul müdürleri resmi değerlendirmeye tabi tutulurlar. İngiltere’de her dört yılda bir, Galler’de

de her beş yılda bir düzenlenen resmi teftişlerde okul müdürlerinin performansı değerlendirilir. Kuzey İrlanda’da okul müdürlerinin değerlendirilmeye tutulma işlemi 1995’ten beri yürürlüktedir.

f- İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da birçok okul müdürü okul yönetimi ve idaresi hakkında mesleki gelişimi konularında sürekli kurs alır. İngiltere ve Galler’de, yöneticilere yeni atanan okul müdürlerinin Okul Müdürlerinin Liderliği ve Yönetim Programı - Headteachers' Leadership and Management Programme (HEADLAMP)- vasıtasıyla meslekleriyle ilgili spesifik yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak için fon tahsis edilmiştir. Hizmet içi eğitim kursu okulların açık olduğu zamanlarda da yürütülebilir fakat genellikle okulların kapalı olduğu tatil zamanlarda gerçekleşir.

İRLANDA

a- Eğitim sistemi merkezidir İrlanda eğitim sistemi birçok yönüyle Eğitim ve Bilim Departmanı –Department of Education and Science (DES) bünyesinde merkezileşmiştir.

b- Bütün okul müdürlerinin uygun düzeyde nitelikli öğretmen olmaları gerekmektedir. İlkokullarda, müdür kadrosuna atanmak için beş yıllık mesleki deneyim aranmaktadır.

c- Eğitimde Beyaz Sayfa kanunu -White Paper on Education (1995)- her yeni atanan müdürün bir yıllık staj dönemi geçirmesini ve en fazla yedi yıllık bir dönem için atanmasını öngörür.

d- Dini okullarda görevlendirme okulun kontrolünü elinde tutan mezhepsel yönetimin oluşturduğu seçici kurul tarafından yapılabilir. Okul müdürlerinin seçimi; yetenek, liyakat ve yeteneklerin ölçülmesi temelinde mülakatla yapılır. Diğer ortaöğretim okullarında idare pozisyonuna atama mülakat yoluyla yapılır.

e- İlkokullar: Okul müdürünün performansı beş veya altı yılda bir yürütülen rutin okul teftişleri yoluyla yürütülür.

Ortaokullarda ve lisede henüz okul müdürleri resmi olarak değerlendirilmeye tabi tutulmamaktadır.

f- Kariyer geliştirme kurslarına katılmak zorunlu olmamakla beraber bu konuda oldukça çok kurs bulunmaktadır.

-Okul müdürünün yazın kariyer geliştirme programı çerçevesinde “ yönetim ve liderlik rolü” konusunda kurs almaları, Eğitim Departmanı (Department of Education) tarafından teşvik edilir.

İSPANYA

a- Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı - Ministry of Education, Culture and Sport (MECD)- devlet adına eğitimin yönetiminden sorumludur. Devlet, 1978 tarihli İspanyol Anayasası gereğince merkezin yetkilerini yerle kaydırma çalışmalarında bulunarak; insan, iş ve madde kayanklarının kullanımını bağımsız yetkililerin denetimine vermeyi amaçlamaktadır. b- Öğretmenlerden istenen aynı şartlar istenmektedir. 1996/97 öğretim

yılından itibaren akreditasyon ve spesifik başlangıç kursu da istenmektedir. En az beş yıllık öğretim tecrübesi ve söz konusu okulda en az bir yıl görevde kalma zorunluluğu.

c- Okul müdürü okulun bütün yönetim organını oluşturan kurumların temsilcilerinden oluşan (consejo escolar del centro) tarafından gizli oyla ve mutlak çoğunluk esasına göre seçilir. Adaylar seçimden en az iki hafta önce “Consejo escolar del centro” üyelerinin her birine dört yıllık dönemle ilgili faaliyetlerini anlatan yazılı bir teklif sunmak zorundadırlar. Oylamayla ilgili herhangi bir sorun olduğu zaman veya yetersiz sayıda aday olması durumunda, yönetim bir yıllığına müdür görevlendirebilir.

d- Okulların katılımı, değerlendirilmesi ve yönetimiyle (LOPEG) ilgili 1995 tarihli yasa; okul müdürlerinin işe alınması, atanması ve eğitimiyle ilgili belli konuları düzenlemiştir. Bu düzenlemeler şöyle özetlenebilir:

• Görevlendirme dönemlerini üç yıldan dört yıla çıkararak, işin daha fazla tecrübe kazanılması amaçlanmış;

• Takip edilmesi seçmeli olan hizmet içi kursları takiben başlangıç eğitimi verilmesinin zorunlu hale getirilmesi;

• Okul müdürlerini hizmet süresi sonunda normal öğretmenlik işlerine dönmeleri durumunda maaşlarına ek ücret uygulayarak ödüllendirmek;

• Okul müdürlerinin diğer okullara atamalarının yapılmasına onay vermek.

e- Değerlendirme süreçleri (LOPEG) adı verilen yeni yasada belirlenmiştir. Değerlendirme eğitim müfettişi tarafından diğer idari birimler ve koordinasyon organlarıyla birlikte yürütülür.

f- Okulun yönetici kadroları için düzenli hizmet içi eğitim kursu bulunmaktadır.

İSVEÇ

a- Ocak 1991 tarihinden itibaren, belediyeler personel istihdamında tam yetkiye sahip olmuştur. Devlet belediyelere eşit oranda para tahsisinde bulunur. Eğitim Yasası uyarınca, eğer bir belediye ciddi bir şekilde sorumluluğunu ihmal ederse devletin müdahale etme yetkisi vardır. b- Birçok okul müdürünün öğretmenlik deneyimi vardır. Bununa beraber,

bazı okul müdürleri özellikle endüstri ve iş dünyası gibi farklı alanlardan gelmektedir.

Parlamento 1992 yılında okul müdürleri için yeni bir ulusal başlangıç eğitim programı verilmesini onayladı. Bu program, okul yönetimi için yeni hedefler ve prensipler temeline dayalı olup; Ulusal Eğitim Bürosu (National Agency for Education) tarafından tahsis edilen devlet fonu kullanan üniversiteler ve üniversite kolejleri tarafından organize edilir. Bu program ülkenin farklı altı noktasında sunulur.

c- Okul müdürünün mesleki deneyime sahip olması konusunda genel bir şart yoktur. Bununla beraber, Eğitim Yasası okul müdürlerinin eğitim ve tecrübe yoluyla yeterli pedagojik formasyona sahip olmasını şart koşar.

d- Belediyeler işe alma sürecinde tam yetkiye sahiptir.

e- Ulusal düzeyde değerlendirmeden Ulusal Kurum ( National Agency) sorumludur. Burada, değerlendirme ve derin analizler seçilen problem alanlarında yürütülür. Yeni yönetim sisteminde, okul düzeyinde değerlendirme okulun kendisine düşmektedir. Sonuç olarak, okullar kendi değerlendirmelerini oldukça farklı çeşitlerde organize ederler.

f-1976 tarihinden itibaren okul müdürleri için organize edilen kurslar bulunmaktadır ve 1992/1993 eğitim döneminden bu yana okul müdürleri için özel başlangıç kursları bulunmaktadır. Bu programların amacı, okulun lideri konumundaki okul müdürünün ulusal hedefler ve okul sisteminin amaçları konusunda bilgi sunmaktır.

İTALYA

a- Geleneksel olarak, İtalya’da okul sistemi yönetimi merkeziyetçi bir şekilde organize edilmiştir. Bununla beraber, 1950’lerden itibaren hizmetlerin ve sorumlulukların merkeziyetçilikten uzaklaşma süreci başlamıştır. Özellikle 1970’lerde, eğitimin de dahil olduğu bir çok sorumluluk devletten yerel yöneticilere ( Bölgeler, Eyaletler ve Belediyeler ) kaydırılmıştır.

b- Bütün bu sorumlulukların etkin bir şekilde yürütülmesinin zorluğu dikkate alınarak, Bakanlık bazı sorumlulukların yürütülme yetkisini eyalet seviyesindeki aracı yönetim organlarına - provveditori agli studi- vermiştir. Onlara verilen diğer sorumluluklar yanında “provveditori agli studi”, öğretmenlerin yer değiştirmeleri, okullara fon tahsisi ve bunun kullanılmasının izlemesine ek olarak okul aktivitelerini de takip eder.

Bu yönetimsel yapıya ek olarak, 1974 yılında bütün düzeylerde ( bakanlık, eyalet, bölge, okul ve sınıf ) yeni bir temsil yapısı tesis edilmiştir. Bu kurumlar okul müdürleri, öğretmenler, eğitim sınıfından olmayan personel, ebeveynler ve lise düzeyindeki öğrencilerden oluşmaktadır.

Okul içinde temel organ öğretmen temsilcileri, ebeveynler ve öğretmenlerin sorumlu oldukları eğitimsel konular dışında neredeyse her konuda söz hakkı olan öğrencilerden oluşan “consiglio di istituto” kurumudur. Consiglio di istituto bütçeyi yönetir ve bütün harcamalarda yetkilidir ve başkanlığını okul müdürü değil bir veli yürütür.

c- Öğretmenlerden istenen aynı özellikler müdürlük için de aranmaktadır. İlkokul için adayların ya öğretim sertifikasına yada üniversite diplomasına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca adayların öğretmen olarak atanmalarından itibaren en az beş yıllık tecrübeye sahip olmaları gerekmektedir. Uygulanan seçme sınavından önce veya sonra herhangi bir eğitim sunulmamaktadır.

d- Her okul türü için ulusal çapta seçme sınavı duyurusu yapılır. Sadece belirlenen düzeyde diplomaya sahip olanlar sınava müracaat edebilir. Sınav % 25 ağırlığı olan bir yazılı test ve görevle ilgili bütün konuları (eğitim yönetmeliği, yönetim hukuku, bütçe, personel yönetimi, iş yönetimi vs) kapsayan mülakat sınavından oluşur. Sözlü sınavda başarılı

olanlar liyakat ve daha önceki sertifika ve diplomaları temelinde değerlendirilirler.

Bakan açık olan kadrolara bu listeden takip eden üç yıl boyunca atama yapar. Atmada adayların değerlendirmedeki sıraları ve kendi tercihleri dikkate alınır.

e- Bir yıllık deneme sürecinden sonra, okul müdürleri bakanlık tarafından atanırlar. Adayın yerel çevreye uyum sağlayamaması durumunda başka bölgeye tayini söz konusu olabilir.

f- Okul müdürlerinin performansı yılda bir kez provveditori agli studi tarafından değerlendirmeye tabi tutulur ama bu değerlendirmenin onların kariyeri üzerinde bir etkisi yoktur.

g- Staj dönemi esnasında okul müdürlerinin genellikle bir hafta süren kurslara devam etmesi gerekir. Benzer kurslar okul müdürlerinin kariyeri boyunca sunulmaktadır. Bununla beraber katılım nadiren mecburidir.

PORTEKİZ

a- Eğitim Yasası’nda (Education Act) belirtildiği gibi, Eğitim Bakanlığı ulusal eğitim politikasının yürütülmesinden sorumludur. Eğirim Bakanının eğitimden (The Secretary of State for Educationand) ve yönetimden (Secretary of State for the Administrationof Education) sorumlu iki müsteşar yardımcısı vardır.

b- Eğitim sisteminde yönetim yetkisi bölgesel seviyeye indirgenmiştir. Bölgesel yetkililerin eğitimsel politikaları uygulama yetkisi bulunmaktadır. Bununla beraber, merkez organları eğitimin oluşumu, planlaması ve denetiminden sorumludur.

c- Okullarda öğretmenlerde aranan aynı nitelikler okul müdürleri içinde geçerlidir. Okul müdürlerinin özel olarak okul yönetimi ve eğitim yönetimi konusunda eğitim almış olmaları 1991 tarihli yönetmelikten sonra zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca okul yöneticilerinin beş yıllık öğretim tecrübesine sahip olma zorunluluğu vardır.

d- Okul müdürleri öğretmenler, veliler, öğrenciler ve okulun eğitim yöneticilerinin oluşturduğu Conselho de escola’nın başkanı tarafından organize edilen açık bir sınavla seçilir. Müracaat sürecinden sonra, Conselho de escola ön adayları belirlemek üzere bir heyet belirler. Okul müdürü Conselho de escola’nın toplantısında ve adayların direkt oylaması sonucu salt bir çoğunlukla seçilir. Eğer salt çoğunluk elde edilmemişse oylama bir sonraki oturumda tekrarlanabilir.

e- Okul müdürü Conselho de escola tarafından seçilir ve bu seçimin bölgesel eğitim yöneticisi tarafından onaylanmasından sonra ataması yapılır. Okul müdürü dört yıllık bir süre için seçilir ve bu süre zarfında ders yükünden muaf tutulur.

f- Her yıl, bölgesel eğitim yöneticisi iş kalitesini belirleyen puanlar verir. g- Okul yöneticilerine yönelik özel bir hizmet içi eğitim faaliyeti

bulunmamaktadır. Okul idaresi ve yönetiminden sorumlu olan kişiler, diğer öğretmenlere sağlanan aynı eğitime devam ederler.

YUNANİSTAN

a- Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen kontrol kapsamlıdır: Bakanlık okulun kurulmasından personelin istihdam edilmesi ve idaresine; bütün derslerin müfredat larının geliştirilmesine ve ders materyallerinin dağıtılmasına kadar bütün alanları izler ve yönetir. Son yıllarda bazı yetkilerin yerel yöneticilere ve okulun idaresine bırakıldığı görülmektedir.

b- Okullarda öğretmenlerden istenen aynı vasıflar okul müdürleri içinde istenmektedir.

c- Okul müdürlerinin seçilmesinde akademik, pedagojik eğitim, hizmet sicili, öğretim deneyimi, idari ve yönetimsel yeterlilik, sosyal faaliyetler ve benzeri konular dikkate alınır. Bu hususların her biri için seçim komitesi tarafından göz önünde bulundurulan alt konuları kapsamaktadır. Üç gruptan birer temsilcinin bulunduğu bir heyet tarafından bir rapor

hazırlanır. Bu Gruplar:

• Öğretmenler birliği tarafından seçilen okul temsilcisi

• Aileler ve okul koruma derneği

• Temsilcisinin bir veli olması gereken yerel yönetim.

Rapora ve çeşitli kriterlere bağlı olarak, okulların bölgesel konseyleri aday listeleri hazırlarlar. Bu listeler onay için yetkili kişiye - competent prefect – teslim edilir.

d- Okul müdürü dört yıllık bir dönem için atanır.

e- Değerlendirme her dört yılda bir okul müdürlüğüne yapılan seçimle yenilenir.

f- Hizmet içi eğitim resmileşmemiştir. Bununla beraber okul müdürü kısa veya daha uzun süreli kurslara katılabilir.

2- Avrupa Birliği ülkelerin çoğunda merkeziyetçi yapının yetkilerinin yerel yöneticilere bırakıldığı görülmektedir.

3- Avrupa Birliği ülkelerin çoğunda okul yönetimine öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin oluşturduğu kurulların katkıda bulunduğunu görmekteyiz.

4- Avrupa Birliği ülkelerin çoğunda okul müdürlerinin performanslarının değerlendirmeye tabi tutulduğu görülmektedir.

5- Araştırmaya konu olan Avrupa Birliği ülkelerin çoğunda okul müdürlerinin hizmet içi eğitim almaları teşvik edilmektedir.

6- Araştırmaya konu olan Avrupa Birliği ülkelerin büyük çoğunluğunda okul müdürlerini hükümetler nezdinde temsil eden ve onların mesleki gelişmelerine katkıda bulunan okul yönetici dernekleri bulunmaktadır. 7- Araştırmaya konu olan Avrupa Birliği ülkelerin bazılarında okul

müdürlüğü kadroları sürekliyken bazılarında bu görev belli bir süre içindir.

8- Araştırmaya konu olan ülkelerin büyük çoğunluğunda okul müdürlerinden diploma ve mesleki deneyim şartının istendiği görülmektedir.

Öneriler

1- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumları yöneticilerini atama ve yer değiştirmelerine ilişkin yönetmelik, eğitim yöneticilerinin liyakate dayalı bir seçimle atanması konusunda çok önemli bir girişim olmuştur. Söz konusu girişim bütün yönleriyle tartışmaya açılarak sistemin yerleşik bir kültüre dönüşümünün sağlanması teşvik edilmelidir.

2- Okul yönetici derneklerinin kurulması teşvik edilerek, okul müdürlüğünün kurumsal bir çatı altında gelişimi özendirilmelidir. 3- Okul yönetiminin daha demokratik ve verimli olması için Avrupa

Birliği ülkelerin çoğunda da olduğu gibi; okul yönetimine öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin oluşturduğu kurulların

Benzer Belgeler